Last news in Fakti

20 Септември, 2022 11:16 4 317 35

Защо Байдън беше сложен на седмия ред на погребението на кралицата

  • кралица елизабет втора-
  • елизабет втора-
  • джо байдън-
  • кралица-
  • протокол-
  • погребение-
  • лондон-
  • сащ-
  • великобритания

Имаше и други неловки ситуации

Защо Байдън беше сложен на седмия ред на погребението на кралицата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Като най-могъщия човек на планетата Джo Байдън обикновено седи отпред и в центъра на всяко събиране на световни лидери. Но не и когато става дума за британския кралски протокол, пише днес лондонският „Телеграф“. Президентът и първата дама на САЩ бяха настанени на доста задни места – на седмия ред отзад напред в южния трансепт на Уестминстърското абатство, пише БТА.

Това диктува протоколът на погребението на покойната кралица, посочва вестникът и обяснява: политическите ръководители на страните от Общността на нациите (преди – Британска общност) са по-горе по ранг от останалите лидери, независимо от тяхното значение. Така че Байдън се озова на 14-ия ред и на девет реда зад премиера на Канада Джъстин Трюдо. Така че от тази гледна точка световният ред може понякога да се обръща наопаки, констатира "Телеграф".

Имаше и други неловки ситуации, продължава изданието. Испания бе възмутена, че нейният опозорен бивш крал Хуан Карлос, далечен братовчед на Елизабет II, не само че беше поканен, но и седеше до сина си крал Фелипе – първи случай, когато двамата бяха фотографирани заедно на публично място, след като старият крал замина в изгнание. Байдън бе точно зад полския президент Анджей Дуда и на един ред пред чешкия премиер Петър Фиала.

За разлика от задното място на Байдън всичките шестима живи бивши премиери на Обединеното кралство седяха на почетни места, заедно със съпругите си. През царуването на Елизабет II са се сменили 15 министър-председатели от първия Уинстън Чърчил до последния Лиз Тръс.

В края на погребалната церемония ръководителите на страните от Общността на нациите потеглиха към замъка Уиндзор за служба в по-тесен кръг в параклиса „Сейнт Джордж“. Протоколът отново не позволи присъствието на Байдън и докато кортежът с тленните осанки на кралицата наближаваше Уиндзор, той вече летеше към САЩ. За поне една сутрин Байдън разбра какво означава да си маловажна личност на световната сцена, заключава делничното издание на лондонския „Телеграф“.

„Гардиън“ също отбелязва една леко неловка ситуация, свързана с шестимата живи бивши премиери: Джон Мейджър, Тони Блеър, Гордън Браун, Тереза Мей, Дейвид Камерън и Борис Джонсън. Последните трима – Мей, Камерън и Джонсън – пристигнаха първи за церемонията, но трябваше да чакат своите предшественици, за да се подредят по хронологичен ред. Изданието подчертава, че присъствието на държавното погребение на заместник-председателя на „Шин Фейн“ Мишел О’Нийл е знак до каква степен нейната партия се е сближила с британския кралски двор.

Австралийският „Сидни морнинг хералд“ съобщава, че в катедралата „Свети Андрей“ в Сидни снощи са се събрали хора, за да наблюдават на голям монитор телевизионно предаване на церемонията в Лондон. Подобни колективни гледания е имало в сградата на правителството в Канбера и на Площада на федерацията в Мелбърн, както и на други места. В продължение на час и половина преди да започне предаването на церемонията в англиканската катедрала „Свети Андрей“ бяха изпълнявани тъжни химни, отбелязва вестникът.

„Канбера таймс“ изтъква, че близо четири милиона австралийци са гледали по телевизията погребалната служба за Елизабет II, обаче повече от половината от населението на Австралия смята, че страната трябва да стане република. Вестникът се позовава на публикувани днес резултати от социологическо проучване, според които 45% от гражданите на държавата континент подкрепят промяна в конституцията. Около 50 срещу 50 на сто е разделението по въпроса дали крал Чарлз III трябва да бъде държавен глава, като подкрепата за републиката сред мъжете (52%) е по-голяма, отколкото при жените (35%).

Канадският „Отава ситизън“ пише, че на възпоменателната церемония в катедралата „Крайст чърч“ в Отава е било отбелязана отдадеността на покойната британска кралица към любимата ѝ Канада, но са били признати и греховете на монархията през колониалното минало на страната. Церемонията бе предшествана от парад на войници, матроси и авиатори, предвождан от служители на Кралската канадска конна полиция с широкополи шапки и червени мундири. Парадът премина по звуците на гайди и екотите на 96 топовни гърмежа, на колкото години бе покойната Елизабет II.

Вестникът посочва, че кралицата е посещавала Канада 22 пъти – повече отколкото всяка друга страна - и цитира думи на експремиера Брайън Мълрони, че тя е държала със здрава ръка конституционната монархическа система на управление. Според него тази система може да изглежда архаична за някои, но за преобладаващото мнозинство канадци ролята на монархията и особено ролята на покойната кралица през 70-те години на трона е „абсолютно необходима“. Мълрони изтъкна, че жестокостите срещу туземното население на Канада се дело на предишни монарси, докато Елизабет II „със своето добро сърце“ е отхвърлила реалностите на миналото.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е най - отпред

    60 1 Отговор
    ли да го сложат да спи ?

    Коментиран от #6

  • 2 шампиона

    55 1 Отговор
    Щото с единия крак е при кралицата, да не вземе да падне до нея..
  • 3 БРЕ БРЕ

    62 3 Отговор
    Бай Дън най могъщия човек на планетата-егати Немощника
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Некой си

    49 1 Отговор
    Ами, защото байдън е най-немощният, а не най-могъщият.
    И за да не се вижда как се ръкува с призраци.
  • 6 разсмя ме

    39 0 Отговор

    До коментар #1 от "Е най - отпред":

    Взе ми думите от устата. Баш там си му е най-сгодно, и да похърква няма да пречи на никого.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ако това е

    33 1 Отговор
    Най могъщият човек на планетата, добре е, че няма марсианци.

    Коментиран от #22

  • 9 Теле

    45 5 Отговор
    Най могъщия е путин, мисирки
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Само да питам

    25 2 Отговор
    ,, могъщия " защо няма тетрол и е отвирил стратегическия резерв?
  • 12 Еха и сега

    2 35 Отговор
    какво,Байдън поставен назад в редицата,голям кеф нали,натриха му носа и др. подобни.И как мислите дали това ще намали значението на САЩ и неговия президент в света,ами няма.Нима мислите,че е станало без негово съгласие,ами не,никой не може да го принуди да сяда където и да е ако той не желае.Така е в свободния свят чието олицетворение е този човек в момента.А ние трябва да разбием оковите на робското си съзнание най-после.

    Коментиран от #17

  • 13 Митко

    18 4 Отговор
    Е това да не е цирк, та да седиш на първия ред бе? Какъв е Байдън, че да пишете глупости? Да не и е кръстник?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Иван

    23 4 Отговор
    Русия е против световния ред на колониалистите.
  • 16 ⚜️Илюминат⚜️

    34 3 Отговор
    Щото САЩ не са получили никаква независимост от Великобритания! Те са тяхно прокси, чрез което англосаксите налагат империализма и милитаризма си! Обявиха ги за независими само за да не ги свързват с тях пряко! Но ето че всички виждаме къде е истинското място на задокеанския нужник! 7 ред в миманса!
  • 17 Теле

    25 1 Отговор

    До коментар #12 от "Еха и сега":

    За протокол слушал ли си, при ердоган може и прав да постои

    Коментиран от #33

  • 18 ГеювИ

    28 1 Отговор
    ".. Най-могъщият човек на планетата"! Ще ме уморите от смях!

    Коментиран от #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Павел Николаев

    17 1 Отговор
    "Най-могъщият човек на планетата" :)
  • 21 Перо

    17 3 Отговор
    Протоколът в Обединеното Кралство е свещен и ненарушим от стотици години! Няма догми и конюнктура,има приети ред и церемонии, от преди съществуването на САЩ!

    Коментиран от #24

  • 22 Перо

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ако това е":

    “Най-могъщите” не бяха ли Пендаровски и Ковачевски? Те са от “най-старата империя” в света! Англичаните трябва да направят корекция на националния Протокол и на произтичащите регламенти от английския и френски Протокол,отнасящи се към международните правила за поведение!
  • 23 Най - добре

    17 0 Отговор

    До коментар #10 от "Монгола":

    би било на последния ред или в специална ложа, че ако спука памперса, каква ще я бъде. Между другото го показаха доста ухилен да разговаря в тълпата "опечалени". И не беше единствен. Неутешима "мъка" ги беше налегнала вип гостите. Но театърът е за оФнюФците отвън. Тряа са кахърни.
  • 24 ⚜️Просветен⚜️

    2 7 Отговор

    До коментар #21 от "Перо":

    Именно това което си описал са Догми, тъпир!!!
  • 25 Уве Зелер

    24 3 Отговор
    Американският президент НЕ Е най-могъщият човек на планетата. Америка НЕ Е най-силната икономика на планетата. Американската армия НЕ Е най-мощната на планетата. Въоще, САЩ, в нищо не са "най", освен в изтребването на невинни хора и безпардонното погазване на човешките права и свободи!
  • 26 Така е разбира се!

    14 0 Отговор

    До коментар #18 от "ГеювИ":

    Не се ли издигаше могъщо по самолетната стълба?! И ти не можеш като него. А как кара колелооооо! . . .
  • 27 Сър Ник коуч и инфлуенсър

    17 1 Отговор
    Не видях на кой х..., пардон ред бяха настанили лорд Евгени Минчев ?!?!

    Коментиран от #35

  • 28 Ами да не си говорят с чарлз 3

    13 0 Отговор
    Байдън позвънил на Чарлз III и в телефонен разговор двамата са обсъдили най-ефикасните методи за борба с ревматизма, склерозата и деменцията.
  • 29 Ицо

    10 2 Отговор
    Сигурно седмия ред е бил по близо до тоалетната щото ако е по далече пълни памперса
  • 30 не може да бъде

    8 2 Отговор
    Вече написах моето мнение,пак ще повторя- погребението на кралицата излезе извън рамките на почит и уважение,които тя несъмненоно заслужава заради много неща.То беше превърнато от английските управляващи/все пак това е държавно погребенение/в политическа демонстрация ,която трябваше да напомни на света миналата мощ и величие на Англия,по-точно на Великобритания и да се подчертае че загубената мощ и величие не са се отразили на значението което сега има Великобритания за света!?И тази статия коментирайки проведената архиерархическа сортировка на присъстващите показва точно това -архиерархията на Британската империя!Поканени са много,но някои са отпред ,други съвсем в миманса-просто за калабалък и да се демонстрира великодушие ,на прощалната вечеря кръгът е строго ограничен!? Не е поканена Русия и за мен това е знак,че англичаните са решили да участват във войната докрай и намерението им вече е само едно -капитулация/унищожаване на Русия -изхождайки от собственото си самомнение за сила и мощ ! Това са знаците които аз разчитам на това погребение!
  • 31 Амдертлиев

    8 0 Отговор
    Отговора на това защо Слий пи Д жоу е далеч,бихте намерили в американски коментари относно събитието.А те са: Дръжте Сли йпи Дж оу настрана,за да не опита да се ръкува с кралицата.Както се казва ,: Ноу каментс.
  • 32 Пешо

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Миро":

    В средата на тълпата, за да няма достъп до кралицата .Ще започне да се здрависва с нея през 5 минути.
  • 33 стоян георгиев

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Теле":

    За протокола при Ердоган,може и на миндер да седи ,заедно с Урсула фон дер Ми н дер.Протоколите не са такива каквито бяхаа...
  • 34 Бай Митко

    1 0 Отговор
    Бай Дън са го скрили най отзад, за да не сътвори някоя простотия, след като се знае от цял свят как кара колело, как се качва по самолетна стълба и най-вече как се здрависва с невидими ангели от отвъдното. Не го слуша главата горкият. Това е най-могъщият шизофреник на планетата. Разкарват го като недарена сватя. Цирк и смях. Нега да е весело.
  • 35 Сеирджия

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Сър Ник коуч и инфлуенсър":

    В тоалетната.
Новини по държави: