Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 10:46 4 406 6

Ключов разговор между Турция и САЩ

  • ф-16-
  • нато-
  • сащ-
  • турция-
  • швеция-
  • финландия-
  • реджеп ердоган-
  • джо байдън-
  • ибрахим калън

На срещата бяха обсъдени също политическите и икономически отношения между Турция и САЩ

Ключов разговор между Турция и САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турски и американски представители обсъдиха процеса за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО, съобщи турското президентство, цитирано от в. "Хюриет дейли нюз", предаде БТА.

Ибрахим Калън, говорител и главен съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердган, и съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан се срещнаха на 2 октомври в Истанбул. Двамата обсъдиха редица въпроси, включително процеса за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО, както и войната в Украйна, развитията в Южен Кавказ и напрежението между Турция и Гърция.

На срещата бяха обсъдени и политическите и икономически отношения между Турция и САЩ, възможностите за сътрудничество в сферата на отбранителната промишленост, се казва в изявлението на турското президентство. В разговорите бяха изразени очаквания за увеличаване на възможностите за сътрудничество между двете страни с прилагането на т. нар. Стратегически механизъм, като бе подчертано, че завършването на процеса по продажбата на изтребители Ф-16 на Турция ще е от полза за стратегическите интереси на страните.

Изтъкната бе и ключово важната роля на Турция в рамките на НАТО и бе отбелязано, че съюзниците трябва да действат солидарно срещу общите рискове за сигурността и всички терористични заплахи, е посочено в изявлението. По време на срещата Съливан е изразил признателност за усилията на Турция за подобряване на световната продоволствена сигурност, като съдейства за износа на украинско зърно, както и за дипломатическите усилия на Анкара, положени за освобождаване на украински военнопленници, както и на двама американски граждани.

Калън и Съливан са обсъдили и въпроси, свързани с регионалната сигурност, и са изразили подкрепа за мирните преговори между Армения и Азербайджан, значението на диалога и дипломацията за разрешаване на разногласията в Източното Средиземноморие. Съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан и Ибрахим Калън на 2 октомври проведоха срещи в Истанбул и с Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И какво каза САЩ

    5 5 Отговор
    Ще ни предостави ли на Ердо?

    Коментиран от #4

  • 2 САЩ са международен терорист

    26 3 Отговор
    Единствената заплаха за света идва от САЩ. Ердоган го знае, но не го разбра евроолигархията в Брюксел. Сега Сащ стартира деиндустрализацията на Европа, но водени от омразата си към Русия, не разбраха, че и те вървят натам. Безумните санкции на Призрака и Бясната Урсула потвърждават: Който вади нож, от нож умира! Сега Русия е по-силна от всякога. Те сами стартираха разграждането на вековната си хегемония за ограбване на ресурсите в света. Светът отхвърли техния ред, осигуряващ само техния просперитет.

    Коментиран от #5

  • 3 Чам кория

    11 0 Отговор
    Къф тоа съНливан бе напрао бай дрън да идва на миндера при султана да му целува ръка и да моли за прошка.
  • 4 МиМи

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "И какво каза САЩ":

    ФЕТОчка ли си?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Валери

    0 0 Отговор
    Бре колко си мъдър
Новини по държави: