Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Октомври, 2022 10:00 1 454 31

"Гардиън": Ако Русия използва ядрено оръжие, САЩ и съюзниците ще реагират

  • сащ-
  • русия-
  • ядрено оръжие-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • джо байдън-
  • нато

Западният печат коментира изказването на Байдън за заплахите на Путин да използва ядрено оръжие в Украйна

"Гардиън": Ако Русия използва ядрено оръжие, САЩ и съюзниците ще реагират - 1
Снимка: Shutterstock

Байдън каза, че ядрените заплахи на Путин означават най-сериозната "перспектива за Армагедон" от 60 години насам, пише в заглавие в. "Вашингтон пост". Изданието посочва, че американският президент е предупредил, че Путин "не се шегува" за употребата на оръжия за масово унищожение в рамките на войната в Украйна.

Вестникът отбелязва, че Байдън е направил тези коментари в реч на събитие за набиране на средства за кампанията на Демократическата партия за Сената в Ню Йорк. Американският президент каза, че познава Путин "доста добре" и добави, че според него руският лидер "не се шегува, когато говори за потенциално използване на тактически ядрени оръжия, биологически или химически оръжия, защото армията му, ако може да се каже така, не се представя по най-добрия начин".

Още новини от Украйна

Американското издание привежда думите на Байдън: "Не сме били изправени пред перспективата за Армагедон от времето на Кенеди и кубинската ракетна криза. Не мисля, че съществува подобно нещо като способност за лесно (използване) на тактически ядрени оръжия, което да не завърши с Армагедон".

"Опитваме се да разберем каква ще е следващата стъпка на Путин? Как ще се измъкне този път? Какво ще предприеме, след като не само изгуби престиж, но и значително влияние?", цитира думите на Байдън американското издание.

Вестникът отбелязва, че Байдън е направил това изявление само седмица след като Путин анексира области в Южна и Източна Украйна.

Изданието припомня, че в реч по време на церемонията за официалното анексиране на украински територии Путин е предупредил, че САЩ са "създали прецедент", когато са използвали ядрено оръжие срещу Япония през 1945 г.

Байдън предупреждава, че светът ще бъде изправен пред Армагедон, ако Путин използва тактическо ядрено оръжие в Украйна, извежда в заглавие в. "Гардиън". Британското издание отбелязва, че американският президент е отправил най-ясното си предупреждение за заплахата от ядрена война досега.

Вестникът припомня, че Путин и високопоставени представители на руските власти нееднократно са заплашвали да използват ядрения арсенал на Русия, за да накарат САЩ и техните съюзници да спрат помощта си за Украйна. Според британското издание съществуват опасения, че руският президент може да използва тактически ядрени оръжия, за да се опита да спре украинската контраофанзива и да принуди Киев да преговаря и да отстъпи територии.

"Гардиън" отбелязва, че ако Русия използва ядрено оръжие, това ще постави САЩ и съюзниците им пред дилемата как да реагират, като повечето експерти прогнозират, че ако Вашингтон отговори с военна сила, то ще бъде с конвенционални средства, за да се избегне бързата ескалация към пълномащабна ядрена война.

Изданието цитира източници от американското разузнаване, според които Путин вижда в едно евентуално поражение в Украйна екзистенциална заплаха за управлението си, възприемана от него и като екзистенциална заплаха за Русия - нещо, което според вижданията му оправдава потенциално използване на ядрени оръжия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точно така

    17 6 Отговор
    Ще си наврат по един стръмен и ще проведЪт ЛГБТ парад във Фашингтон.
  • 2 Аман от автоматични редактори

    8 0 Отговор
    стръмен да се чете страпон

    Коментиран от #23

  • 3 Дрън дрън та пляс

    10 0 Отговор
    Само това му трябва на тоя красив свят

    Коментиран от #21, #28

  • 4 Как ще

    13 3 Отговор
    реагират, ще се наведат ли?
  • 5 Морски

    12 8 Отговор
    Абсолютно нищо няма да предприемат,освен да повтарят "осъждаме" "осъждаме"-особено това ще го повтарят европейските джендъри начело със Шолц и Макрон.Американците не са толкова луди пряко да се намесват,че да рискуват да има не предвидена заря и в тяхните градове

    Коментиран от #7

  • 6 !!!?

    3 2 Отговор
    Това не е Блъф !!!?
  • 7 Американците

    9 12 Отговор

    До коментар #5 от "Морски":

    казаха какво ще направят при употреба на ЯО от Русия: пълно унищожение на руските войски на украинска територия, унищожаване на Черноморския военен флот и всичко това с конвенционално оръжие. Няма навлизане в руска територия, няма ЯО.

    Коментиран от #11

  • 8 Маца

    8 7 Отговор
    Друго си е да бомбардираш с демократични бомби, като тези над Япония например. За тях няма санкции, само адмирации, дори и от японците. Е, японците си застреляха министър-председателя за тези адмирации, но това беше случайно.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тогава

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Маца":

    никой друг не е имал ЯО, а сега 9 държави го имат. Ако Хитлер, Сталин, Чърчил имаха нямаше ли да се "похвалят"?

    Коментиран от #14

  • 11 Морски

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "Американците":

    Ти сериозно ли го вярваш това😂?И това те не са го казали официално а е предложение само,от техен конгресмен!Те ще им унищожават флота и войската и руснаците ще седят и ще гледат... наивник😂

    Коментиран от #24

  • 12 Диванен Геостратег

    8 7 Отговор
    Засега НАТО умишлено ръчка мечката да прави още простотии на бойното поле. Видно е, че Русия бяга от тоталната война с Украйна. Двете страни понесоха сума ти загуби, за кефа на евроатлантиците. Дори и сега могат да се разберат с преговори, ако почнат да се изслушват. С тия нелепи ултиматуми и отказът на Зеленски да спаси споразуменията от Минск и заплахите му Украйна да стане ядрена сила и част от НАТО предрешиха действията на Русия. Само дето Русия още страда от скрупули и си мисли, че може да води хуманна война. Това е оксиморон, никоя война не е хуманна.
    Англосаксите го знаят и воюват без скрупули, те сравняват всичко със земята. Русия пази инфраструктурата на Украйна, което се използва срещу самата нея. Това са и критиките на руските ястреби.

    Коментиран от #16

  • 13 Бай Дън

    7 5 Отговор
    Какво работа имат сащ в Украйна? Техни адвокати ли са или Украйна е в нато?
  • 14 Антифашист

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Тогава":

    Ядреното оръжие на САЩ идва от нацистките екипи учени, които краварите прибират зад океана, вместо да съдят. Опенхаймер и останалите правят атомната бомба. Пускат първата в Невада за тест, после вече решават, че трябва да се проверят на терен. Хирошима и Нагасаки са умишлено пощадени от килимните бонбардировки затрили повече хора от атомните бомби.
    В същото време СССР е превзел Берлин и Сталин транспортира руски войски на изток, за да направи фронт срещу Япония. Янките пускат бомбите, за да покажат на Сталин новото оръжие.
    Японците така или иначе са били пред капитулация - плътна морска блокада и ежедневни килимни бонбардировки - гинели са като мухи...

    Коментиран от #18

  • 15 Смешници

    3 2 Отговор
    Как ,гледайки ли? Някой разумен да смята ,че заради Украйна ,балтийските държави или Полша ,,САЩ ще жертва света и себе си?
  • 16 некой си

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Диванен Геостратег":

    Стратегията на Русия е заради бълхата да не пали юргана. Агресия от рускоговорящи към рускоговорящи не може с нищо да се оправдае а пък и никой няма да те прегърне като освободител ако си му изпотрепал 70% от родата . Украйна беше специално избрана ,а управляващата върхушка специални селектирана. За Русия това не е втори Афганистан както твърдяха някои,ако беше така за една седмица да бяха сринали всичко и да я заличат тази държава и тя просто да е безлюдна територия.

    Коментиран от #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 некой си

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Антифашист":

    И все пак пропускаш бича с който америте държат японците за топките и към днешна дата ,а именно отрочето им Якудза. Сега за всички тези които ще се почнат ама то не е точно така бих казал,че хвърлена снежна топка е едно,а пусната по заснежен склон е друго. Тъй че къде е ЦРУ в цялата схема приканвам към размисъл,останалото наистина е история и исторически факти
  • 19 Чашков

    0 0 Отговор
    Демек... няма да ги убиват много.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 сороснерес

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дрън дрън та пляс":

    Запада нищо няма да направи..Сащ използваха атомното оръжие срещу Япония, когато вече беше ясно че японци губят..извадиха нож на умряло куче..Тези приказки за химическото,биологическото и др.малоумни неща само виреят в главите на англосакси..Русия ще прецени какво да прави, преди да натисне копче..Не дразнете руската мечка..Бисмарк..Запада има какво да губи, например как ще провеждат гей паради..в бобмбоубежища..СОДОМ И ГОМОР..идва време за разплата за греховете на западния свят,ще изгорим всички,заради тези идиоти-либерали..
  • 22 ле ле

    0 1 Отговор
    Бай дъно има не двойник, а тройник..защото не ми се вярва президента на сащ да издържи още много..той вече се общува с мъртви..
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 В момента

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Морски":

    украинците правят точно това - унищожават им войската на УКРАИНСКА територия и 15 кораба и катера в Черно море(без да имат флот). Та какво повече ще направят руснаците от това което правят сега? НАТО всъщност ще помогне на Украйна да изчисти територията си от руски войски и морето от руски кораби. Тя няма мераците да марширува на Червения площад(както руснаците си носеха парадните униформи). За нея победата е да си върне завоюваното.

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Руснаците

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "некой си":

    стояха 10 години в Афганистан и си отидоха поакани, каква 1 седмица? Как по-точно "жалят" Украйна като я бомбят по цялата територия включително по жилищни сгради, язовирни стени? Украйна бомби ли по руска територия и ако не, от страх ли? Срещу тях сега следващото "жалене" ще бъде атомна бомба, каква хуманност наистина.
  • 26 Морски

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "В момента":

    Аве ти сериозно ли ве човек!?Всеки възможен сблъсък между НАТО и Русия отприщва трета световна война,която ще се превърне автоматично в ядрена!Недей да се влияеш от пропагандата им,и вземи да мислиш малко!
  • 27 Някой си

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "В момента":

    Щели да "изчистват"!?Как точно ще изчистиш армията и въоръжението на най мощната ядрена държава,без те да ти напълнят "хралупата с ракети"!!
  • 28 чекмедже 2

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дрън дрън та пляс":

    само сащ могат да използават хим.,биологическо или ядрено оръжие..те са господари на този извратен свят..а идиоти ще ги слушат..дори да знаят че отиват в ада...така устроен света..Единствено Русия им пречи и държи пръста на копчето..Мекокитковци от сащ треперят,докарали се до там да зависят от един наркоман..Вчера ги призова да нанесат удар по Русия...Чак пък толкова големи кретени американци не вярвам..НО поживем увидим..
  • 29 Чичо ти

    0 0 Отговор
    Ще реагират тези които са се скрили в бункера, а белия дом във вашингтон ще е кратер. И за всичко това най много шамари трябва да изяде зеления подлог
  • 30 Абе тези нищо

    2 0 Отговор
    не разбират!
    Ако Русия употреби ЯО, то е много по-вероятно да е по тях, по САЩ и Запада!
    Русия няма да си замърсява съседите, понеже това много лесно може да се върне и към тях!
    И без САЩ и Запада Украйна отдавна да е вече победена!
  • 31 Коко

    0 0 Отговор
    Да ще реагират! Ще си заврът главите в зад ни ците!