Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Октомври, 2022 09:50 3 218 37

Запорожката АЕЦ минава на руско ядрено гориво

  • запорожка аец-
  • ядрено гориво-
  • атомна централа-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • запорожие-
  • росенергоатом

Четири от енергийните блокове на Запорожката АЕЦ, контролирана от руските войски в Украйна, работят в момента с американско гориво

Запорожката АЕЦ минава на руско ядрено гориво - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След като изразходва резервите си от ядрено гориво, Запорожката АЕЦ ще използва гориво руско производство, съобщи за ТАСС Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на концерна "Росенергоатом".

Четири от енергийните блокове на Запорожката АЕЦ, контролирана от руските войски в Украйна, работят в момента с ядрено гориво на американската компания "Уестинхаус". Карчаа не посочи точно кога централата ще мине на руско гориво - по думите му "дори тесните специалисти" не могат да кажат кога ще се изчерпят резервите.

Наред с това той отбеляза, че Запорожката АЕЦ започва прехода към руската система за съхранение на отработеното гориво. Този процес обаче протича на различни нива - включва "редица етапи, като се започне с документите, регламентите и т. н. Разбира се, ще има преходен период за всеки елемент от него", уточни експертът. Карчаа каза, че "експлоатиращата Запорожката АЕЦ организация" вече е започнала работа и действа в планирания режим. Същевременно се анализират всички процеси и се разработват конкретни решения, включително засягащи съхранението на всички ядрени материали, добави съветникът.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фефефеффе

    52 9 Отговор
    да живее русия

    Коментиран от #4

  • 2 Мммммм

    3 30 Отговор
    Не е сигурно!
  • 3 Логично

    62 10 Отговор
    Нормално е да се спрат рисковото ядрено гориво на Уестингхаус ! Краварите да правят ядрени опити у дома си , със собствените си централи !
  • 4 Ууууууу

    3 39 Отговор

    До коментар #1 от "фефефеффе":

    А ти какво спечели от това? Поне да живееше в Русия! А на теб не ти се ходи там като че ли! Вие сте трън в ЕС, България трябва да бъде изхвърлена от ЕС!

    Коментиран от #8, #12

  • 5 ле ле

    36 4 Отговор
    зеленски почервиня
  • 6 Сандо

    44 5 Отговор
    Надеждата ми е,че руснаците ще публикуват резултатите от използването на американското гориво,за да може и нашите подлоги да са информирани какво ни чака.Не че нашите ще надигнат глави,но поне ние за пореден път да се убедим,че продължават да ни предават и продават.

    Коментиран от #35

  • 7 Иванчо

    45 5 Отговор
    Марийкеее, ми какво гориво да използва, тя си е руска и е у Русия!!!!
  • 8 Боруна Лом

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ууууууу":

    ДА, ПРАВ СИ! ЩЕ Е ПО ДОБРЕ ИЗВЪН ЕС

    Коментиран от #28

  • 9 Професора

    22 3 Отговор
    АЕЦ Запорожие винаги е ползвал руло ядрено гориво. Технологиите са несъвместими да ползваш чуждо гориво за руски реактор.

    Коментиран от #20

  • 10 ЧерноБил

    3 15 Отговор
    Само внимавайте че да не стане пак гаф като преди, многознайковци
  • 11 Глав

    6 34 Отговор
    Нападнаха ги,счупиха им градовете,избиха хиляди мъже.Сега им вземат цели атомни електроцентрали.Всички руснаци в Русия се радват на тя дивотия.Да пази господ.Има и маса извратени и в Бг.

    Коментиран от #14, #26, #29

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 хихи

    34 1 Отговор
    Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, на среща с посланиците на ЕС:

    „Нашето благополучие се основаваше на евтина енергия от Русия и евтината работна ръка на Китай ... Хората все още не осъзнават факта, че Русия и Китай вече няма да бъдат това, което бяха за развитието на нашата икономика. Изчезна светът, в който САЩ осигуряват нашата сигурност, а Китай и Русия - нашия напредък.” Той изрази опасение, че продоволствената криза тепърва ще се задълбочава. По неговите думи предстои рецесия...

    Всеки може да намери сам видеото с изказването на Жозеп Борел

    Един вид... чао Европа, това беше!
  • 16 До този който е публикувал това днес

    24 1 Отговор
    Амаааааааа стига с това копиране от украински сайтове. Хайде сега малка поправка- ще опитаме да те поправиме.
    Има Американско гориво на площадката на АЕЦ Запорожие, но поради несъвместимост с руската технология се съхранява в някой от складовете така както е получено
    И какво се е получило и какво предстои ?
    Американците - спечелиха
    Украинците - загубиха
    Руснаците -- ами ще си го използват - ще го натоварят на някоя ракета и ще го върнат на Американците.

    Коментиран от #21

  • 17 Вова

    1 25 Отговор
    Плановете са едно, реалността е друго. Ръководството на Украйна ще даде още десетина дни толеранс за провеждане на совалките на Гроси по линията Москва - Киев. Ако през този период не се забележи значителен напредък по организацията на демилитаризирана зона около ЗАЕ,Ц и освобождаване на площадката от специалистите на Росатом, то в бойна готовност е група на ВСУ, която да прочисти района. И без това там е един от последните парцели с масирано руско военно присъствие в Запорожка област.
  • 18 Този

    22 3 Отговор
    Каква е тая пропаганда бе хора, АЕЦ построена от Руски инженери с Руски патент, настроена да работи с Руско гориво, изведнъж се съобщава че видиш ли работила с Американско.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сандо

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Професора":

    Грешиш,половината реактори използват американско гориво.Първоначално се появиха информации за проблеми при използването му,след което всичко беше засекретено.
  • 21 Вова

    1 15 Отговор

    До коментар #16 от "До този който е публикувал това днес":

    Активните зони на цитираните 4 блока са хомогенни и са само с американско гориво. Не е нужна никаква съвместимост, защото там руско гориво няма.

    По работата на горивото в хомогенна зона забележки няма.

    Коментиран от #24

  • 22 Абе

    23 1 Отговор
    Не гледайте какво става там.Тук следете внимателно,как кирчо, Ристъо Брадата, и сие ще ни набутат гориво на сащисаните.Отдавна през ден- два,говорят за " диверсификация". Нищо чудно да им подарят и Белене.Под предлог за инвестиции.Тогава наше чудо невиждано.Ще контролират цялата енергийна система,с непосилни сметки. Който ще плащат и народа и бизнеса- къде ще ходиш без ток? Учебникарски пример с двете Марици- 80% по скъпо.Заложено в договора за 25 г напред.Отделно за десерт-40% " Студен резерв" .Не го произвеждат,но влиза в сметката като произведен.После не се питайте,защо китаеца стана номер едно! Там енергетика, полезни изкопаеми,ВПК,водни ресурси и банково дело са изключително държавна собственост.Нямат нито една чужда банка в държавата ( освен в Хонконг)
  • 23 Някой

    19 1 Отговор
    Минава отново на горивото, за което е проектирана.
  • 24 До този който е публикувал това днес

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Вова":

    Мисля, че бъркаш атомните централи. Географски местоположения, нищо случва се

    Коментиран от #31

  • 25 Опааа

    11 1 Отговор
    Браво! Браво! Слава!
  • 26 факт

    25 1 Отговор

    До коментар #11 от "Глав":

    Всъщност Русия никого не е нападала, а се включи в гражданската война, която се водеше между Украйна и ДНР и ЛНР. Включи се по молба на двете републики, обявили независимост, която е призната с Минските съглашения. Населението на двете независими републики в Украйна беше подложен на откровен геноцид и жестоко изтребление. Русия беше принудена да вземе страна и да помогне на рускоезичното население в тези републики да спаси живота и имуществото си от наглото нападение на укрите в продължение на цели 8 години. Сега РУсия си прибира своето - тя е строила АЕЦ, пътища, мостове, водопроводи и т.н. Нагло е да дойдат американците и да ти приберат предприятията и съоръженията, без да имат дори цент заслуга за изграждането им. Нещата са простички, но центовете от Козяк очевидно замъгляват разума и зрението.
  • 27 Тиро вампиро

    14 1 Отговор
    Сащ имат само една единствена цел да завладява,контролира и продава боклуци превръщайки хората в роботи и болни консуматори на кожодерската им здравна система.Ако си работил 20 години в сащ може и да спестиш 100 000$,но трябва незабавно да се махнеш,защото си в опасност да ги загубиш коварно в някоя болница.Това са добри пари за България,но разбито по години са 5000$ на година от честен труд.В България разбрах,че добри професионалисти спестяват много повече имат повече отпуски и посещават по добри курорти и по евтини от американските
  • 28 Ууууууу

    3 9 Отговор

    До коментар #8 от "Боруна Лом":

    Време е да излизате и в ЕС с визи! Айде. А и между другото Путин ви чака на фронта да се биете за Русия, айде лека. Вън от ЕС. И без това помощ от България няма за ЕС освен само корупция. Ще си пасвате с руския режим.
  • 29 нещо да попитам

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Глав":

    Какво точно е построила Усраина . Всичко тава е построено от РУСИЯ!!!! и си е тяхна собственост и ще правят с него каквото поискат- анадъмо???

    Коментиран от #34

  • 30 ПОМНЯ ЧЕ ПРЕДАТЕЛЯ СТОЙНЕВ ОТ БСП

    7 1 Отговор
    БЕШЕ ОСИГУРИЛ ЯДРЕНО ГОРИВО ОТ СЪЩАТА ФИРМА !
  • 31 Вова

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "До този който е публикувал това днес":

    Кое да бъркам? Дай пояснение.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Те руснаците са

    7 1 Отговор
    Я проектирали и строили да работи с руски енергийни ресурси..иначе няма да изкара като 100 години.
  • 34 Ууууууу

    2 5 Отговор

    До коментар #29 от "нещо да попитам":

    Не е построено от Русия, а от СССР! Ясен ли съм? Украйна е била част от СС, което означава че те са си построили това което си е било на тяхна територия! Проблема тук е, че РФ се има за управляваща да командва всички държави от бившия СССР! От какъв зор? Та те са самостоятелни държави!

    Коментиран от #36

  • 35 Те и затова Укрите...

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    ..искаха да задигнат архива на ЗАЕЦ,за да предадат своят опит с използването на ядрено гориво от Уестингхаус,но руснаците ги пляснаха през ръчичките...!
  • 36 Нееееее....!

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ууууууу":

    Всички проектанти и инженери тогава са били руснаци 🙂
  • 37 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Правилно. Централата е построена от СССР и сега след като е собствена на РФ трябва да премине на руско ядрено гориво. Изобщо,всичко краварско трябва да бъде изхвърлено от тази държава. Накрая Путин ще промени и името на Украйна за да се забрави окончателно.
Новини по държави: