Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 08:31 2 522 8

Полемика в Италия само дни, след като Мелони стана премиер

  • джорджа мелони-
  • италия-
  • рим-
  • полемика-
  • политика-
  • ес

Цялата тази полемика по чиста случайност съвпадна и с премиерата на биографична книга за Мелони

Полемика в Италия само дни, след като Мелони стана премиер - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Измина една седмица от програмната реч на новия италиански премиер Джорджа Мелони пред парламента, в която тя представи своята визия за бъдещето на Италия, за ЕС и НАТО, в която тя разясни какви са нейните позиции спрямо антидемократичните режими, какво е нейното схващане за понятието свобода и в която тя очерта действията на нейното правителство в разнородни области от борбата с миграционните потоци, през превенцията на пандемиите, насърчаване на раждаемостта, борбата с данъчните измами и организираната престъпност, промените на трудовия пазар и пенсионната реформа, мерките за справяне с енергийната криза и за насърчаване на растежа на италианската икономика до позициите, които Италия ще заема на международната сцена, идеалите, които ще брани и принципите, към които ще се придържа, пише БТА.

След това Мелони спечели в двете камари на парламента вота на доверие с убедителна преднина (235 "за", 154 "против" и 5 "въздържали се" в Камарата на депутатите и 115 "за", 79 "против" и 5 "въздържали се" в Сената), проведе редица телефонни разговори с чужди лидери, запълни графика си с предстоящи визити в чужбина (на 3 ноември в Брюксел за срещи с председателката на ЕС Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола, на 7-8 ноември за участие в 27-ата конференция за климата в Шарм ел Шейх в Египет и на 15 и 16 ноември за участие в срещата на върха на Г-20 на остров Бали в Индонезия) и попълни състава на правителството със заместник-министри и държавни секретари. А понеделник на второто заседание на нейния министерски съвет бяха приети и първи конкретни мерки в някои области, като здравеопазване и обществен ред.

През тази една седмица ново допитване до общественото мнение на агенция "ЮТренд" за италианската новинарска агенция АДЖИ - първото след изборите на 25 септември - показа, че рейтингът на партията на Мелони - "Италиански братя" е 27,1 процента (нарастване с един процентен пункт), този на втората политическа сила в страна Демократическата партия е 17,6 процента (почти десет процентни пункта по-малко от партията на Мелони), а тези на коалиционните партньори на Мелони, смятани за източници на разнородни проблеми за нея - "Форца Италия" и "Лига" са съответно 7,2 процента (спад спрямо резултата от 8 процента на изборите) и 8,5 процента (почти колкото на изборите). Третата политическа сила в Италия си остават антисистемните от "Движение 5 звезди" с 16,6 процента. Нарастват позициите на центристите от "Третия полюс", прехвърлящи 8,2 процента. Тенденцията показва, че курсът, подет на Мелони, се струва убедителен, че съмненията, че нейните коалиционни партньори не са на висота нарастват и че левицата не успява да убеди хората, че е достойна алтернатива на управляващите и те търсят алтернативи в опозицията, която представляват антисистемните и центристите, първите от които обещаха да са непоклатими срещу Мелони, а вторите да са опозиция без предразсъдъци и отворена към някои от предложенията на правителството за реформи.

Паралелно с всичко това обаче медийното внимание в Италия продължава да бъде фокусирано върху всичко, свързано с премиерката, и в медиите се разпалват оживени дебати по въпроси, които далеч не заслужават. Един от тези дебати бе породен от това, че в първото изявление на канцеларията на Мелони тя беше дефинирана като председател, а не като председателка на министерския съвет. В италианския език титлата на премиера е presidente del Consiglio, което в превод означава председател на министерския съвет. Думата presidente е обща и за двата рода, като от значение е определителният член пред нея. В първото изявление на канцеларията на Мелони пред титлата фигурираше определителен член за мъжки род. После в реч в Сената по време на дебатите за вота на доверие на кабинета Мелони бившият италиански премиер Силвио Берлускони се обърна към премиерката с "Господин председател на министерския съвет". Последва оживена дискусия в медиите. В програмната си реч Мелони изброи имената на близо 20 италианки (учени, интелектуалки, писателки, журналистки, политици), които с постиженията си са показали на какво са способни италианските жени и които, както Мелони каза, "са издигнали стълбата, позволяваща ѝ да се изкачи по нея сега и да разбие стъкления таван над главите на италианките". Защо тогава сега Мелони позволява да не се акцентира върху това, че тя е жена? Означава ли това, че тя не иска повече равни права за жените? Такива въпроси си зададоха редица анализатори. Между впрочем и коалиционните партньори на Мелони, когато говорят за нея, изтъкват, че тя е представителка на десницата, отколкото, че е първата жена премиер на Италия.

Масло в огъня на дебата наля и вътрешно циркулярно писмо на главния секретар на канцеларията на премиерката Карло Деодато, изпратено до всички министри в новото правителство. В него се препоръчваше те да използват, когато говорят за Мелони, дефиницията: "Господин председател на министерския съвет, уважаема Джорджа Мелони", съобщава "РАИ Уно". След като това изтече в медиите и породи насмешки сред политици от опозицията и сред анализатори, от Палацо Киджи (централата на правителството) бе публикувано официално разяснение, че когато се говори за Мелони, трябва да се използва формулировката: "Председателят на министерския съвет", без "господин" в дефиницията. В анализ във в. "Стампа" историчката Елена Льовентал коментира, че изборът на Мелони да използва мъжкия род пред титлата си произтича именно от това, че в Италия всеки има право на свобода да избира как да се дефинира.

Самата Мелони пък коментира цялата полемика с пост в акаунта си във Фейсбук. "Чета, че основата тема за дискусия днес касае вътрешни циркулярни документи, повече или по-малко сгрешени, относно това как да бъде дефинирана първата жена премиер на Италия. Давайте, коментирайте си, а аз през това време се занимавам с въпроса за големите енергийни сметки, с данъците, с трудовия пазар, с проектобюджета. И мисля, че може да ме наричате както сте убедени, че е правилно, дори и Джорджа". Но вместо да успокои страстите по този въпрос, Мелони ги засили и в интернет заваляха още по-иронични коментари, карикатури и колажи. В някои от тях Мелони бе обрисувана като симпатичен мъж, който приканва да го наричат Джорджо, в други името на автобиографичната книга на Мелони бе променено на "Аз съм Джорджо", в трети лицето върху оригинална снимка на Мелони бе заменено с това на Марио Драги с дълга руса коса. А в акаунт на привърженици на ЛГБТ каузите се появи "новината": "Господин президентът обядва с партньора си и тяхната дъщеря", което освен, че иронизираше въпроса, свързан със самоопределянето на Мелони, се подиграваше и с противопоставянето на Мелони на еднополовите бракове и осиновяването на деца от еднополови двойки.

Цялата тази полемика по чиста случайност съвпадна и с премиерата на биографична книга за Мелони, озаглавена "Крал Джорджа. Контраистория на жената, която завзе Италия", написана от журналистката от сп. "Еспресо" Сузана Турко. Както се вижда в заглавието на творбата Мелони отново е дефинирана с мъжки род.

Решението на новата италианска премиерка да не живее в простиращия се на 300 квадратни метра премиерски апартамент в Палацо Киджи породи похвали по неин адрес, но не ѝ бяха спестени коментари по адрес на семейното ѝ положение, засегнали и другите лидери в дясната коалиция - Берлускони и Салвини. "В десницата искат традиционно семейство, но да не е за тях", коментира анализаторката Даниела Амауи във в. "Република". Мелони живее с партньора си, от когото има дъщеря, но не е сключвала брак с него. Салвини има две деца от две различни жени и сега живее без брак с филмова продуцентка. А Берлускони след два развода, любовни авантюри и изневери, неотдавна си измисли символична брачна церемония, която не беше нито религиозна, нито гражданска церемония, с годеницата си Марта Фашина, се припомняше в статията. "Всичко това показва, че лидерите на десницата искат да наложат на другите едно традиционно семейство, но не и на себе си", казва авторката на публикацията и призовава хората, особено жените да се разбунтуват с всички сили срещу това лицемерие.

Мелони бе разкритикувана в някои медии и заради демонстриране на, както те написаха, пренебрежително отношение в пленарната зала. Програмната ѝ реч пред парламента продължи цели 70 минути, защото на много места думите ѝ породиха бурни аплодисменти, по време на които тя трябваше да спира да говори, докато страстите се уталожат. В една от тези паузи микрофоните я уловиха да казва на седящия до нея Салвини, че ако нещата продължават така, заседанието ще се проточи чак до следобед, което бе разтълкувано като пренебрежение към онези, които я аплодират.

Когато по време на последвалия дебат преди вота на доверие цветнокожият депутат Абубакар Сумаоро, който е синдикалист и представител на коалицията "Зелени-Италианска левица", направи изказване в защита на мигрантите, на дискриминираните, на бедните, на маргинализираните и на хората с различна сексуална ориентация. Мелони му отговори, обръщайки се първо към него на "ти", а после когато тя се поправи и се извини на депутата, тя направи лапсус, обърквайки името му на Суаморо вместо Сумаоро. В отговор на което той извика в пленарната зала правилното произношение на името си, изтръгвайки от нея второ извинение и пораждайки у медиите коментари, че Мелони е демострирала пренебрежение към парламентариста, защото е цветнокож. В неделя в програмата "Ке темпо ке фа" по телевизия "РАИ дуе" цветнокожият депутат коментира инцидента и каза: "Преди доста години в колониите колонизаторите се обръщаха към колонизираните с "ти" просто защото за тях "Вие" беше израз на почит, запазен за белите". А относно трудностите, които имаше Мелони да произнесе името му, парламентаристът иронизира, че тъй като има докторантура, Мелони спокойно може да го нарича и "Доктор".

Мелони бе набедена и че, докато в Камарата на депутатите бившият премиер от антисистемните Джузепе Конте отправяше критики срещу десницата заради това, че в Италия тя вдига много шум, но в Европейския парламент не възразява и не се бори за отхвърляне на неприемливи предложения, тя го е нарекла с половин уста с обидна дума. От Палацо Киджи коментираха, че Мелони е произнесла думите: "Заслужи си го" по адрес на Конте, а не нещо обидно.

Премиерката бе упрекната и, че по време на дебатите за вота на доверие в Сената е допуснала бившият премиер Силвио Берлускони, забъркал се неотдавна в скандал с изтекли негови пропутинови и антизеленски изказвания, да произнесе дълга реч, в която освен, че обеща лоялност на Мелони и потвърди европеизма и антлантизма си и привързаността си към каузата на мира, той обяви, че застава на страната на Киев пред инвазията в Украйна, без да се опитва да оправдава поведението на Путин, но и без да го осъжда. В същата протяжна реч Берлускони обаче се опита да разясни защо в миналото е държал на близките връзки на Европа с Русия и не пропусна и да се похвали, че му е се е родило 17-о внуче.

Няколко понятия, които новата италианска премиерка използва в програмната си реч и внедри в имената на министерствата в правителството си, също бяха щателно коментирани. В програмната си реч Мелони се описа с английския термин underdog, което в превод означава аутсайдер, от когото никой не очаква да победи и който трябва да положи усилия, за да опровергае прогнозите.

В името на министерството на земеделието бе добавен и терминът хранителен суверенитет. Новото понятие предизвика разнородни тълкувания, като най-опростеното бе карикатура, в която миниатюрни фигурки на италианци изритват ананаса от италианската пица. В програмната си реч Мелони поясни, че хранителен суверенитет това е гарантиране, че прехраната на Италия няма да зависи от отдалечени страни.

Министерството на екологичния преход бе прекръстено на министерство на околната среда и енергийната сигурност, което отразява заявеното в програмната реч на Мелони намерение да работи за енергиен суверенитет на страната чрез диверсификация на енергийните източници и доставчици и чрез нарастване на националното производство посредством експлоатация на националните залежи на природен газ и развиване на "рая на възобновяемите източници" в Южна Италия.

Министерството на икономическото развитие бе прекръстено на министерство на предприятията и на произведено в Италия, което отразява желанието на Мелони Италия да блесне пред света с всичко, което произвежда, като същевременно правителството ще работи за създаването на благоприятен климат за онези компании, които наемат повече работници, които искат да вършат работа, без да им пречи ненужната бюрокрация и които създават условия за майките да съчетават личен живот и кариера.

Министерството на спорта добави към името си и младежта, защото спортът, според Мелони, е един от начините на младежите да се попречи да тръгнат по пътя на престъпността и зависимостта от алкохола и наркотиците.

В министерството на семейството и равните възможности бе добавен и терминът раждаемост, отразяващ желанието на Мелони да се бори с демографската зима в Италия и да насърчи италианките да раждат деца, заради което държавата да ги възнаграждава посредством данъчни облекчения и създаване на условия за съчетаване на работата с грижите за детето.

Министерството на Юга получава в името си допълнението морски политики, тъй като Мелони иска да превърне Юга, на който се гледа сега като на проблем за страната, във възможност за развитие за цяла Италия. На Юга тя гледа не само като на източник на работна ръка за Севера и като на място, на което пристигат мигрантите през Средиземно море, но и като на богат на природни ресурси район, където трябва да се преодолеят инфраструктурните различия със Севера, да се подобри свързаността със Севера, да се създадат работни места, да се гарантира социалната сигурност и да се подобри качеството на живот. И всичко това да се съчетае и с развиване още повече на възможностите, предлагани от това, че Италия има излаз на Средиземно, Тиренско и Адриатическо море.

Най-коментирано беше добавянето на думата заслуги в името на министерството на образованието. В сатирично-коментарната си рубрика в програмата "Ке темпо ке фа" комедиантката и журналистка Лучана Литицето отбеляза, че ако има страна, в която заслугите на човек да не се признават, то това е именно Италия. За пример тя изтъкна италианската политика и подчерта, че в нея със заслуги нищо не се постига. И припомни, че в Италия е често срещано явление политици да бъдат избрани от град, който дори не могат да намерят на картата, но в чиято предизборна партийна листа са включени само и само, за да заемат изборна длъжност. Литицето припомни и, че Италия е имала и министри на външните работи, които са знаели чужд език само колкото да си поръчат нещо в ресторанта.

Още след като представи правителството си на 21 октомври и преди да спечели вота на доверие в парламента, Мелони бе разкритикувана заради избора на някои политици за министри. Кои ще са слабите звена в "кабинета Мелони", попитаха коментатори. И отговорът им беше поднесен на тепсия първо от новата министърка на висшето образование и научните изследвания Анна Мария Бернини, представителка на партията на Берлускони. В акаунта си в "Инстаграм" тя качи видео от ключови моменти от церемонията по полагане на клетвата на новото правителство, илюстрирани звуково от италиански поп и рок песни, сред които парчета на Васко Роси и Амбра. Което отприщи бурни коментари, че новата министърка не е осъзнала тържествеността на момента на полагане на клетва, а какво остава за осъзнаване на сериозността на поста, който ѝ е поверен.

Изборът на новия министър на земеделието Франческо Лолобриджида пък породи коментари за непотизъм, защото той е съпруг на сестрата на Мелони. Същото бе в сила и за избора за министър на публичната администрация на Паоло Дзангрило, брат на личния лекар на Берлускони.

Решението на Мелони да назначи за министър на семейството, равните възможности и раждаемостта бившата фенимистка и радикалка Еуджения Рочела, преминала в лагера на крайните консерватори, обявила се срещу сурогатното майчинство, срещу хапчетата за аборт, срещу еднополовите бракове и срещу осиновяването на деца от еднополови двойки, също бе възприето като черна точка за Мелони. Рочела вече обяви, че няма да пипа закона за абортите и че няма да променя и правата, предоставени досега на хомосексуалистите, а именно възможността да сключват граждански съюзи, но добави, че е време понятието "равни възможности" да се използва отново за онова, заради което бе първоначално въведено, и именно равни възможности за жените. Рочела, а и Мелони говорят за предоставяне на жените на право да не абортират, което така и остава все още неясно за мнозина. В интервю за в. "Стампа" миналата седмица представителката на радикалната левица и бивша еврокомисарка Емма Бонино коментира позицията на Рочела, че "абортът не е право, а тъмната страна на майчинството". "Все още не разбирам какво иска да каже тя. Няма нищо тъмно в това да можеш да разполагаш независимо със собственото си тяло. Това е едно гражданско и социално право", заяви Бонино. "Не разбирам Рочела и Мелони, когато казват, че не искат да пипат закона за абортите, но, че искат да гарантират също и правото да не се абортира. Правото никога не е задължение. Ето защо жените, които не искат да правят аборт, не правят. Има един важен принцип, на който трябва да се държи, а именно, че жените трябва да могат да избират майчинството", смята Бонино.

Най-остри критики поражда досега назначението на Матео Салвини за министър на инфраструктурата. През първите дни на поста си той направи редица изказвания от компетенциите на други министри. Така например той говори за защитата на границите, което е от компетенциите на министерството на вътрешните работи, за пенсионните режими, което е от компетенциите на министерството на труда, за плоския данък, което е от компетенциите на министерството на финансите, за ядрената енергетика, което от компетенциите на министерството на околната среда и енергийната независимост. Най-полемичното бе предложението му да се отнеме за 6 месеца гражданският доход (отпускан от държавата на категории безработни при определени условия) на 900 000 души, които са в състояние да работят и които са го получавали вече 18 месеца, за да се осигурят над 1 милиард евро, с които да се финансира удължаването на настоящия пенсионен режим, известен като "Квота 102" (пенсиониране на 64 години при 38 години осигурителен стаж), чийто срок изтича в края на годината. Заради това Салвини бе упрекнат, че предлага лишаване от доходи на близо 1 милион души, без да им предлага конкретни работни места. Той освен това се обяви и срещу консенсуса между институциите на ЕС да се спре от 2035 г. производството в Европа на така наречените "замърсяващи" коли. Според него това е истински подарък за Китай и ще доведе до затваряне на предприятия в Италия и в цяла Европа и до увеличаване на безработицата. Салвини се зарече да се бори срещу тази лудост, нещо, което е по-скоро от компетенциите на министрите на икономиката и предприятията и на околната среда.

А от партията на Салвини дойде и предложението за вдигане на тавана върху кеш разплащанията в Италия от настоящите 2000 евро на 10 000 евро, за което опозицията заяви, че ще е от полза на онези, които избягват данъчното облагане вместо за улеснение на домакинствата, които в тази криза изобщо не разполагат с такива сума. Италия има хроничен проблем с избягването на данъците и според данни на министерството на финансите на година това коства на хазната 100 милиарда евро, припомни неотдавна Ройтерс. Проследяването на плащанията в кеш е по-трудно, отколкото на картовите плащания. Според Мелони, която подкрепя искането на партията на Салвини, вдигането на тавана на кешовите разплащания няма нищо общо с данъчните измами, срещу които тя обещава да се бори.

Критики към Мелони дойдоха и във връзка с три по-масови прояви в първите седем дни след вота на доверие в парламента. Още в деня, в който тя произнесе програмната си реч в Камарата на депутатите в римския университет "Сапиенца" се разигра батална сцена. Тя бе породена от протест във факултета по политически науки, организирана от студентското движение "Да променим курса" срещу конференция, организирана от дясното движение "Университетско действие", на която бяха поканени лектори от "Италиански братя". Стигна се до окупация на факултета, до сблъсъци между студентите и намеса със сила на полицията, за да се възстанови реда. На следващия днес в Сената Мелони коментира случващото, като каза, че до тази ситуация се е стигнало, след като протестиращи в "Ла Сапиенца" са се опитали да попречат на други хора да говорят. "Никога не съм организирала протест, за да преча на друг да каже онова, което иска да каже. Тези хора не бяха мирни демонстранти, те бяха организирали седяща стачка, за да попречат на младежи, които не мислят като тях, да кажат какво мислят. В една демокрация се уважават идеите на другите", каза тя, цитирана от "Стампа" и "Соле 24 оре". Според опозицията обаче полицията се е отнесла към протестиращите като към терористи. А в сатиричното си шоу по телевизия "Нове" комедиантът Маурицио Кроца, дегизиран като Мелони, заяви: "На младите казвам: Протестирате!, Излезте на площада! Бъдете свободни! Но помнете, вие сте свободни, но ние сме въоръжени".

През уикенда точно, когато от Сеул дойдоха новините, че улично парти по повод Хелоуин, се е превърнало в смъртоносна блъсканица с над 150 убити и още толкова ранени, от италианския град Модена дойде новина за рейв парти също по повод Хелоуин. В него са участвали над 1000 души, събрали се в изоставен склад. Обикновено на тези незаконни събирания в изоставени и често пъти опасни обекти, се използват и наркотици, предимно екстази. За партито в Модена е бил подаден и сигнал от жители на околните райони заради силната музика и се е наложило намеса на полицията и на карабинерите. Купонджиите са се разотишли, а силите на реда са конфискували аудио техника на стойност 150 000 евро. Задържани са били 14 души. След този инцидент сред първите решения на министерския съвет в понеделник бе превръщането на рейв партитата в криминално деяние. То е дефинирано като "нахлуване на терени или в сгради" или като "опасни за обществения ред, обществената сигурност или за общественото здраве събирания", а на правоприлагащите органи се дава право да прехващат телефонни разговори. Наказанията за нарушителите предвиждат конфискация на превозните средства и на оборудването на участниците в подобни прояви, задължение за възстановяване на последиците от щетите, причинени от участниците в тези събирания, а за организаторите са предвидени от 3 до 6 години затвор и от 1000 до 10 000 евро глоба.

Решението рейв партитата да бъдат обявени за нарушение на закона предизвика реакции от опозицията, която каза, че това е нарушение на свободите на хората и че може да се прилага и за протестиращи студенти и работници. Опозицията освен това обвини правителството на Мелони, че проявява усърдие срещу рейв партитата, но не прави нищо, за да санкционира прояви във възхвала на режима на Бенито Мусолини. Такава проява имаше в неделя в Предапио, мястото, на което е роден и погребан Мусолини. Тя бе организирана от изпитващи носталгия по режима на диктатора италианци и в нея участваха около 2000 души. Техният поход в града бе организиран по повод 100-годишнината от "Похода към Рим", който през октомври 1922 г. доведе на власт режима на Мусолини. Всичко това пък отново отприщи старите критики, че партията на Мелони проявява толерантност към фашисткото минало на Италия, въпреки че в програмната си реч Мелони ясно заяви: "Никога не съм изпитвала симпатия или близост към който и да е антидемократичен режим. Към нито един режим, в това число и фашизма. Точно както и винаги съм смятала расистките закони от 1938 г. са най-ниската точка в италианската история, един позор, който ще бележи нашия народ завинаги". А по повод събитието в Предапио Мелони заяви, че то е част от политика, която е далеч от мен по много категоричен начин.

Дори мерките, предприети от министри, смятани за силните звена в кабинета на Мелони - вътрешния министър Матео Пиантедози и министъра на здравеопазването Орацио Скилачи, породиха доста дебати в Италия. Миналата седмица Пиантедози спря достъпа до италиански води на два кораба на хуманитарни организации - германския "Хюманити 1" и норвежкия "Оушън вайкинг", спасили над 300 мигранти в Средиземно море. Пиантедози изпрати и нота до властите на страните, под чиито флаг плават двата кораба. Според тях те са извършили самостоятелно спасителна операция, без да информират властите на най-близките страни - Малта и Италия, където после са поискали да свалят мигрантите, или Либия, откъдето мигрантите са потеглили. Това според вътрешното министерство на Италия не съответства на европейските и италианските правила за сигурност и граничен контрол и за борба незаконната имиграция. Тази стъпка може и да поражда възмущение и безпокойство у хуманитарните организации, на които са корабите, но се вписва в намерението на Мелони за пресичане на трафика на незаконни мигранти към Италия, защото, според нея не каналджийте са тези, които трябва да решават кой да влезе в Италия, а италианските власти.

В понеделник на заседанието на министерския съвет бяха направени и първи стъпки, очертаващи новата стратегия на Италия в борбата с Ковид и бъдещите пандемии, подкрепяни от министъра на здравеопазването Скилачи. От 1 ноември отпадна изискването за задължителна ваксинация на персонала в болниците. Така 4000 неваксинирани здравни работници се върнаха на работа. Това се наложи заради недостиг на работна ръка в сектора. Това обаче не се понрави на опозицията и на някои експерти, които го определиха като плесница за 99-те процента ваксинирани срещу Ковид здрави работници и като насърчаване на антиваксърите. Иначе в болниците остана в сила задължението за носене на маски. Здравното министерство планира и да опрости глобите от 100 евро, наложени в миналото на хората над 50 години, които не се подчиниха на изискването за задължителна ваксинация срещу Ковид за тази възрастова група. В програмната си реч Мелони изтъкна, че Италия е наложила едни от най-строгите ковид рестрикции в света и въпреки това жертвите на болестта са около 180 000. Според Мелони нещо в модела на управление на пандемията не е сработило и трябва да се разбере защо е станало така и да се извлекат поуки. Планира се създаване на комисия, която да проучи това, като целта на тази стъпка не е да бъдат упреквани здравните работници, на които Мелони изрази признателност, че са били на първа линия в борбата с пандемията, а да бъдат преследвани онези, които са се обогатили покрай пандемията посредством сделки за маски и респиратори. Комисията ще проучва и защо години наред националният план за борба с пандемиите не е бил актуализиран. Мелони не изключва нова вълна на ковид или появата на друга пандемия, но според нея в борбата с тях са по-ефикасни точната информация, превенцията и възпитаването на чувство за отговорно поведение у хората, а не принудата. Този курс се подкрепя и от министъра на здравеопазването Скилачи, но е критикуван от опозицията. Скилачи смята, че Ковид вече е напълно различен от онова, което е бил преди време, което позволява и по-голямата свобода в мерките за управлението на пандемията и фокусиране върху всички останали заболявания, които са останали на заден план през този период. И като част от промяната в стратегията за борба с Ковид, от 30 октомври здравните власти в Италия вече не съобщават данни за развоя на пандемията на дневна база, а само на седмична.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе....

    23 1 Отговор
    Щом се говори негативно за нея, значи не ви е удобна.
  • 2 Тракиец

    21 0 Отговор
    Всички не-гри трябва да бъдат насилствено изведени от Европа и върнати обратно в Африка . Това е жизнено важно за нас бялите да се съхраним като ген култура морал чест и достойнство
  • 3 Есен е

    2 2 Отговор
    Като са толкоз напред в държавност,
    защо не са създали протокол ,за
    обръщение към жена минпред.
    При нас е "министър председател",
    независимо от пола.Явно, жабарите не
    са мислили,че жена ще ги управлява.
    Явно,дамата е сложена,да си пробват
    подигравките върху нея.Но да нямаш
    протоколен формат,си е неграмотност.
  • 4 Пълни небивалици

    2 1 Отговор
    ЦРУ, КГБ се чудят как да нагнетяват обстановката с неудобни и независими чуждестранни лидери. Нямат нищо за нея и сега се хващат за подобни абсурди...
    Евала на жената! Убедена съм, че ще вдигне Италия за 0 време на крака! Толкова се краде в ЕС, че ако спреш това, страните процъфтяват
  • 5 въпросче

    3 1 Отговор
    Новата италианска премиерка Джорджия Мелони защо гледа така уплашено и е с изкривени устни?

    Коментиран от #8

  • 6 хоминид

    1 1 Отговор
    Пъпешката с пъпешчетата дано да не последва пътя на Лиз Тръс в дърво блъс.
  • 7 Тюрлюгювеч

    2 0 Отговор
    На фона на кратки и откъслечни съобщения за Италия тези по-обширни обзори в насипно състояние са трудносмилаеми
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: