Last news in Fakti

19 Октомври, 2022 18:10 1 887 13

Естония се връща към използването на шистов петрол на фона на отказа от руски енергийни доставки

  • естония-
  • петрол-
  • нефт-
  • опек-
  • европейски съюз

Решението на Талин, което е отстъпление от усилията на страната постепенно да се откаже от силно замърсяващите горива, отразява това, което се случва в много страни от Европейския съюз

Естония се връща към използването на шистов петрол на фона на отказа от руски енергийни доставки  - 1
Снимка: Shutterstock

Естония отново пусна в експлоатация своите електроцентрали, които работят посредством изгарянето на шистов петрол (петролни шисти), след като в отговор на руската военна инвазия в Украйна балтийските страни спряха вноса на редица продукти от Русия, сред които и на енергийни ресурси, пише Ройтерс.

Решението на Естония, което е отстъпление от усилията на страната постепенно да се откаже от силно замърсяващите горива, отразява това, което се случва в много страни от Европейския съюз. Правителствата им ограничават зависимостта на тези държави от руския газ, който задоволяваше около 40 процента от търсенето на синьо гориво в ЕС и се надпреварват да открият други доставчици на газ или алтернативни горива на фона на предстоящата зима, отбелязва Ройтерс.

"Тези централи са застраховката на Естония, тъй като работят с шистов петрол, който е на разположение", споделя Хандо Сутер, главен изпълнителен директор на държавната енергийна компания "Ести енергия".

"Предприемаме това, за да компенсираме недостига на енергийни доставки и високите цени на енергията", добавя Сутер.

Той отбелязва, че Финландия и балтийските страни - Естония, Литва и Латвия, са загубили внос на руски енергийни ресурси, който се равнява на 2,5 гигаватчаса, и който трябва да бъде компенсиран, за да не се стигне до "режим" на тока.

При генерирането на 1 мегаватчас електроенергия чрез шистов петрол се отделя около 1 тон въглероден диоксид (CO2), което се равнява на приблизителното количество от вредния газ, отделяно при изгарянето на въглища, отбелязва Ройтерс, като се позовава на данни на правителството на Естония и на Агенцията за енергийна информация (EIA) на САЩ.

На този фона обаче цените на електроенергията в трите балтийски страни буквално се изстреляха нагоре и достигнаха през август до 4 хиляди евро за 1 мегаватчас, което е горната ценова граница, определена от енергийната борса. Инфлацията в Естония, Литва и Латвия се повиши до около 20 процента на годишна основа.

Използването на шистов петрол не е добро решение за околната среда, но "при тези безпрецедентни обстоятелства ние наистина трябва да използваме всичко, което можем, за да намали потреблението на природен газ и да ограничим нашата зависимост от вноса на руски изкопаеми горива", категоричен е представител на правителството на Естония.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Курандо Мио

    35 4 Отговор
    С М Е Ш Н И Ц И !
  • 2 ФАУ

    38 5 Отговор
    НА КОИ МУ ДРЕМЕ ЗА ЕВРОАМЕРИКАНСКИТЕ ПУДЕЛИ
  • 3 Танк

    32 3 Отговор
    Много полови.
  • 4 Иванушка  🇷🇺

    35 4 Отговор
    Може само да се подсмихваме не селяндурите Съсипващи Земята си със шисти и отрови ))
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БОЛШЕВИК

    26 5 Отговор
    Страните от бившия соц. блок ще се върнат и към конския прег и магарешките каручки - което няма да е лошо!
    България след 1989г. я върнаха с един век назад и през 90-години когато седесарите разбиха селското стопанство ТКЗС-та, през 90-години хората почнаха да орат с магаренца, а по-палавите тогава млади жени ги използваха и за друго!
  • 7 Последния Софиянец

    4 30 Отговор
    И най-вредните енергоносители не са толкова токсични , колкото рашастанските горива !
  • 8 ТОДОР

    29 2 Отговор
    КОГАТО ЦЯЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА Е В РУСИЯ ВИЕ ЗА МЕН СТЕ ЕДНИ СМЕШНИЦИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 9 Аршлох

    28 1 Отговор
    Кво стана с зелената идея или пак Путин е виновен?
  • 10 Вулварийн

    22 1 Отговор
    няма лошо, скоро газени лампи и факли. Важното е на Путин да му е зле
  • 11 Ай чиститу

    9 0 Отговор
    Цитат!"
    В края на септември миналата година кубик мокра елша в естонския окръг Вилянди струваше 35 евро, а кубически метър дърва за огрев, изсушени през едно лято, струваха 40 евро. Сега цената на мокрите дърва за огрев скочи до 60-80 евро. И това е далеч от границата - производителите прогнозират, че до зимата цената на кубик дърва за огрев може да достигне 100-150 евро"
    Заплата 500 евро!
    Но....Ние ще мръзнем, докато...абе докато ни каже Урсула,! Важното на Путин да му е зле!

    Коментиран от #13

  • 12 Механик

    9 0 Отговор
    "Зелена сделка", "Грета-Начумерената".... Ко стааа бе евро-шебеци?
    п.п.
    Путин: Ша ми кацнете на хера, нахер!
  • 13 Валери

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ай чиститу":

    Голем си специалист бе. Къде виде тия цени а особено тая заплата от 500 евро ? Минималната заплата тук е 615 евра чисто а пенсиите са средно 450 евра. Тока е 19.5 цента киловат и на месец плащам 45 евро топлото ми е около 70 евро за квартира ....газ вода 35 и те това е всичко . А направи сметка колко сме зле. Боклук.
Новини по държави: