Тема: Украйна

23 Октомври, 2022 07:15 2 445 35

Денис Шмигал: Ако руските удари продължат, предстои миграционно цунами

  • денис шмигал-
  • украйна-
  • премиер-
  • военна помощ-
  • миграция

Украинският премиер поиска повече военна помощ от Германия

Денис Шмигал: Ако руските удари продължат, предстои миграционно цунами - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският премиер Денис Шмигал предупреди за „ново миграционно цунами“, ако Русия продължи атаките си срещу гражданската инфраструктура на неговата страна, в интервю, което ще бъде публикувано утре, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Шмигал, който ще участва в германско-украински икономически форум в Берлин в понеделник, обвини Москва, че иска да "вкара Украйна в хуманитарна катастрофа", според откъси от негово интервю за германския неделен вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг", видяно преди публикуването му от АФП.

„Ако в Украйна няма повече енергия, електричество и вода, това може да предизвика ново миграционно цунами“, каза премиерът.

Русия иска да "вкара Украйна в студена зима, в която хората могат буквално да замръзнат до смърт. Това може да доведе до планирана хуманитарна катастрофа, каквато Европа не е виждала от Втората световна война", предупреди той.

Украинският премиер ще има двустранна среща в понеделник с Олаф Шолц в Берлин и да участва с германския канцлер в икономически форум, който събира представители на германски и украински компании.

В интервюто си за германския вестник Шмигал призова също Берлин да достави нови боеприпаси на Украйна през следващите дни, за да отблъсне тя руски въздушни удари.

Украйна чака "с нетърпение" нови боеприпаси, които са необходими "веднага", каза Шмигал пред изданието и добави: "Става дума за броени дни".

Необходими са също заглушаващи сигнали трансмитери за противодействие срещу от "20 до 30 дрона камикадзе", които Русия използва срещу Украйна всеки ден, каза Шмигал и похвали наскоро доставените противовъздушни системи "Ирис-Т", които, по думите му, "вече са спасили много животи".

За възстановяването на Украйна Шмигал иска да използва руски активи, замразени в чужбина. Щетите от атаките на Русия в момента възлизат на „повече от 750 млрд. долара“, каза той.

В същото време има замразени руски активи на стойност от 300 до 500 млрд. долара, посочи премиерът. „Трябва да разработим механизъм за конфискуване на руски активи“, добави той.

След германско-украинския икономически форум в понеделник, на който президентът Володимир Зеленски ще направи видеообръщение, във вторник в Берлин ще се проведе и международна конференция за възстановяването на Украйна.

„Ще трябва да инвестираме много“ за възстановяването на Украйна, каза канцлерът Шолц в своя публикуван днес седмичен подкаст.

"Украйна не може да го направи сама, нито Европейският съюз може да го направи сам. Само международната общност, която в момента подкрепя Украйна, може да го направи. И трябва да го прави дълго време", увери той.

На конференция на експерти във вторник в Берлин освен Шолц и Шмигал ще присъства и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Володимир Зеленски ще произнесе и видео обръщение.

Във вторник Шмигал ще се срещне също с германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт за разговори за възможни нови доставки на оръжие, каза говорител на министерството пред АФП.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бля,бля

    74 49 Отговор
    Русия ще ви скъса .....,каквато и помощ да получавате. Колкото до цунамито ,така евролицемерите ще разберат що значи бандити и неблагодарници,защото обикновените европейци няма да ги приютяват като в началото,а те в бежанските лагери няма да искат ,щото някой им е казал че са "специални"

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мишел

    54 43 Отговор
    Германия окончателно отказа да доставя танкове Леопард на Украйна ( източник немските медии). Оказа се, че за производството на бронирано тежко оръжие е необходим много природен газ, който в Германия е в недостиг.

    Коментиран от #25

  • 4 оня с коня

    38 63 Отговор
    АБСУРДНО Е Западът все още да робува на някакви остарели Полит. Догми за Джентълменско държание спрямо русия,т.е. да внимава стриктно във вкарването на Вида оръжия в Украйна те да неби да се изтълкуват от руснаците като "Нападателни".КРАЙНО ВРЕМЕ Е да се се доставят на Украинските Защитници не само квалитетни ПВО - системи,а АДЕКВАТНИ РАКЕТИ,които да достигнат безпроблемно и да УНИЩОЖАВАТ Точките ИЗВЪН УКРАЙНА от които Русия изстрелва Дронове и Ракети по Украинското население!

    Коментиран от #16, #20

  • 5 Дойчин Зелев

    59 42 Отговор
    Искаме....веднага....
    Все познати фрази, а то братче нищо не върви. Ни "новите" ПВО-та ни боеприпасите. Всичко е леща. Важното играта да става. "ИРИСА" май се размириса. От 20-30 общо БПЛА-та и ракети, всичките в целта. Минават покрай него а онуй само върти антената и не знае кво да прави. Немска му работа.

    Коментиран от #27

  • 6 САЩ са заплаха за света

    65 43 Отговор
    Всички злини идват от САЩ!
  • 7 Иванушка  🇷🇺

    36 3 Отговор
    Открийте разликите

    Шарл Мишел, Шмигал, Резников ))
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Геша

    25 3 Отговор
    Тъкмо ще останете сами да си управлявате 💩
  • 10 Башкå бõлит

    49 34 Отговор
    Флакпанцер Гепард е автономна, независима от времето германска самоходна противовъздушна установка. Въпреки че е разработена и използвана през 1970-те, тя е модернизирана няколко пъти и все още е сред основните противовъздушни установки на германската армия. Германия прехвърли нова партида оръжия в Украйна, включително зенитни танкове Флакпанцер Гепард, които са ефективно оръжие срещу иранските дронове Shahed-136.

    Коментиран от #13

  • 11 д ъъъ

    38 24 Отговор
    Трите дни отдавна минаха, опраскайте Крим и джуджето да е доволно.
  • 12 Вашето Мнение

    47 34 Отговор
    Така, осем години руснаците в украйна бяха подложени на същото. Никой от тях не рева, юропата и шаш бяха слепи за страданията на хората. Сега дайте да спасяваме нацистите, да крадем от парите на Руснаците. Тоя чак заплашва какво ще се случи, ако не му помогнат веднага. От ден, на ден ставате бита карта нацисчета.
  • 13 Иван

    30 42 Отговор

    До коментар #10 от "Башкå бõлит":

    Защо не прехвърли тези партиди на Ирак и Сирия?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Вашето Мнение

    46 35 Отговор
    Така, от къде на къде аз, семейството ми и детето ми ще даваме от залъка си за да хрантутим украински нацисти. Кога скачахте по площадите също шебеци, трепахте руснаци и слугувахте на шаш бяхте добре. Сега закъссала България да ви възтановява при положение, че много от сънародниците ни мизерстват. Да ви храни господарят ви, на мен за нацисти не ми пука.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Вилкомен

    26 23 Отговор
    Няколко милиона украинки с по едно две сополиви дечица, не могат да се нарекат "цунами".
  • 18 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Бай Хуеф🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    30 26 Отговор
    Предлагам всички украинци да се изпратят в Германия,Франция,Полша,Великобритания,България и всички други приятелски държави, та да видят какво е нападение от гладни скакалци
  • 19 Евромекакитка

    48 29 Отговор
    Ама чакайте сега, каква миграционна вълна? Нали руснаците свършиха ракетите още май месец? А укрите вече превземат Кремъл с въжени стълби и куки. Тъкмо реших че Русия вече е сразена и зеления парцал ще си прибере всички боклуци дето дойдоха на почива в България и ЕС. А то какво било...
  • 20 Качвай се

    19 29 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    на катъра си и иди в Брюксел да им на биеш канчето и да ги вразумиш
  • 21 Минувач

    33 29 Отговор
    На Шолц можем да му кажем само едно - аааа, нихт! Който подкрепяше войната, пращаше оръжие и дори не се опита да се върви към мир и разбиране с Русия, той да плаща 1 трилион за възстановяване на Украйна. Простият Зеленски още не може да осъзнае, че той загуби войната още на 24 Фев 2022, когато започна войната. Най-сигурното доказателство за това, дали един политик е мега слаб, е това да допусне да вкара държавата си във война. Няма значение, как ще завърши всичко, Украйна е тотал щета, разрушена нацяло, десетки хил. убити, милиони избягали, пълна разруха. Е, какво спечели? Да се качи на една кола и да тръгне из държавата си и да гледа и да реве, да забрави за всичко странично, просто да гледа и да знае, че това вече е факт, не са сладките приказки по ефира, негови и на големите му съюзници. Реалността е там и вече е сторена. И нямаше да загуби кой знае колко, ако беше се съгласил на преговори още от ден 1. Една автономия на Донбас и Крим, това е всичко. Без влизане в НАТО и това е. Много ли е на фона на това сега. Държава в по лошо състояние от кое да е дори най-лошо комунистическо състояние, защото е изравнена и занулена. Защото дори да спечели и да му възстановят държавата, то тя ще остане длъжник за един век на Запада, чужди компании ще вземат всичко на концесии и приватизации, ресурси и промишленост. 1 век ще работят да плащат. И то при условие, че ще е трудно дори на Запада да им плати за възстановяването, защото и той е в рецесия и първо трябва да се
  • 22 Минувач

    25 28 Отговор
    ....първо трябва да се възстанови той самия. Това е да имаш актьор за политик, който явно си мисли, че всичко е филм, на ужким, важното е уж доброто да победи, патос и бла-бла. Но не е видял основният урок на господарите му - прави, каквото правиш, но НИКОГА опасност от война и конфликт на твойта територия. Само при риска при кубинската криза, САЩ пощуряха на момента от ужас. Но Зеленски е глупак, той загуби отдавна и народът му го знае, но той е зает повече да си говори по телевизията със западните политици, който смело го надъхват, когато те не усещат мириса на барут и са много смели отдалеч.
  • 23 Урюрвкос

    2 23 Отговор
    Полша издава на украинските "бежанци" лични карти (karta polaka) и те са лоялни към нея. Ако Украинското правителство поиска външна защита (както Сирия поиска от Русия) ще имат пълно право полските войски да влязат законно и защитените територии стават под крилото на НАТО.

    Коментиран от #28

  • 24 12345

    26 22 Отговор
    За какво възстановяване говори този? След войната Украйна няма да я има. Но важното е да се откраднат колкото се може повече пари. Затова всеки ден се реве с пълно гърло за помощи в пари и оръжие.
  • 25 сороснерес

    26 25 Отговор

    До коментар #3 от "Мишел":

    А съвсем скоро през недалечна 2014г. ...всичко беше едно-неделимо. Украйна ,Крим Донбас...и др.области..Сащ и запада обещаха на укропия процветание ,само ако са в НАТО...,но преди това трябва да започнат една незначителна война с Русия..ЗАПАДА ще помогне..Всичко е икономика..за да отреже руските доставки на таз и петрол до Европа..Сега същите суровини ,но на цени 5-6 пъти по-скъпи се купува отвъд океана..НА КОГО Е ИЗГОДНА ТАЗИ КАСАПНИЦА..само последен идиот не прогледна..Цялата история на сащ съпроводена от чисто икономически интереси и разбира се в името на демокрация били убити или прокудени от родните места десетки милиони мирни граждани..За такива престъпления раздават НОБЕЛ за мир..
  • 26 Вирус

    11 25 Отговор
    Освобождават се територии за новия израел

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 асдаа

    9 22 Отговор

    До коментар #23 от "Урюрвкос":

    Алоооо, събуди се. Краката ти са отвити.
  • 29 Аршлох

    11 26 Отговор

    До коментар #26 от "Вирус":

    Ха познайте от три пъти от кое племе са Еленски,Шмигал,Резников?
  • 30 украинче,кисело

    18 25 Отговор
    Дойче веле,дойче веле,защо лъжите и пропагандата са вашата страст!Имформационните агенции казват друго!Проблемите на укрите са два-руските дронове Геран и липсата на пари!Ако Европа не дава 8 милиарда всеки месец,няма заплати няма пенсии,фалит!Руските дронове Геран-много евтини,много леки,пластмаса и шперплат,но невидими за радарите.Просто правят смешна американската противвъздушна отбрана
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мир

    5 22 Отговор
    Ако Европа и САЩ престанат да помпат оръжия и пари във Украйна конфликта ще може да се разреши по мирен път.Сега нашите пари служат за убиване на хора, без значение украинци или руснаци.
    Европа трябва да бъде обидинена за мир не за война.Ако референдумите не се харесват така както са били проведени, то винаги могат да се организират нови с присъствие на наблюдатели и медии които да удостоверят законното провеждане.Така независимостта на републиките вече ще бъде международно призната и Украйна ще седне на масата за преговори.
  • 34 тая

    4 19 Отговор
    Саркози отбеляза, че не разбира кой член от европейските договори Фон дер Лайен може да оправдае компетентността му в областта на покупките на оръжие. Бившият президент на Франция каза, че жителите на Европа само чуват за милиардите евро, похарчени за закупуване на оръжия.

    Саркози припомни още, че през 2008 г., заедно с Ангела Меркел е отказал Украйна да се присъедини към НАТО . Той смята, че в противен случай Русия ще приеме това като провокация.

    Бившият президент изрази и мнение, че Европейският съюз е "поробен" от САЩ. В същото време той оцени високо готовността на настоящия президент Еманюел Макрон да общува с руските власти.
  • 35 Башкå бõлит

    8 1 Отговор
    Малко са Ви троловете, другари Путиноиди!
Новини по държави: