Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Октомври, 2022 16:37 797 6

Русия е за създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

  • русия-
  • украйна-
  • аец запорожие-
  • сигурност-
  • зона

Украйна и Русия многократно са се обвинявали взаимно в обстрел на централата, засилвайки опасенията за евентуална злополука с изтичане на радиоактивен материал

Русия е за създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ - 1
Източник: БГНЕС

Москва като цяло подкрепя идеята за създаване на зона за сигурност около Запорожката атомна електроцентрала. Това заяви Михаил Улянов, представител на Руската федерация в международните организации във Виена, цитиран от "Ройтерс" и ТАСС.

Изказването му е по повод призивите на Международната агенция за атомна енергия за деескалация на конфликта близо до централата, която е най-голямото ядрено съоръжение в Европа, цитира news.bg.

"Същината (на предложението на МААЕ) накратко е, че не може да се стреля от територията на атомната електроцентралата, нито по нея. Доста разумна идея, която като цяло подкрепяме. Въпросът, както винаги, е в детайлите", подчерта Улянов.

Украйна и Русия многократно са се обвинявали взаимно в обстрел на централата, засилвайки опасенията за евентуална злополука с изтичане на радиоактивен материал.

Руските сили превзеха Запорожката АЕЦ през март, месец след като започнаха пълномащабната си инвазия в Украйна.

МААЕ многократно призоваваше за зона за сигурност около съоръжението. Последният действащ реактор на централата беше изключен през септември поради повтарящите се атаки.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колю

    0 5 Отговор
    Стига с тези запорожки!
  • 2 ТаУмВзе

    0 5 Отговор
    Отцепена е с ТОР вече. Съобщават им пост фактум на краварите. Z
  • 3 Макс

    7 6 Отговор
    Не вярвам на Русия . Имат някаква престъпна цел , затова смекчават тона . Когато руснак ти говори любезно , то винаги иска да те заблуди и да забие нож в гърба ти .
  • 4 Мда

    3 0 Отговор
    За, ама само на приказки.
  • 5 Русо-пytе-нист

    2 0 Отговор
    Просто се разкарайте от Украйна и всичко ще си дойде на мястото.
  • 6 007

    1 0 Отговор
    Ми те са там де. Да я направят а не да се крият под реакторите.
Новини по държави: