Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 17:15 1 313 10

Руски съд потвърди деветгодишната присъда на американската баскетболистка Бритни Грийнър

  • джанет гринър-
  • американски затворници в русия

Руски съд отхвърли обжалването на американската баскетболистка Бритни Грийнър срещу деветгодишната присъда за притежание и контрабанда на наркотици

Руски съд потвърди деветгодишната присъда на американската баскетболистка Бритни Грийнър - 1
Снимка: БГНЕС

Руски съд отхвърли обжалването на американската баскетболистка Бритни Грийнър срещу деветгодишната присъда за притежание и контрабанда на патрони за вейп, съдържащи масло от канабис, предава Ройтерс.

Грийнър и нейните адвокати поискаха оправдателна присъда или поне намаляване на присъдата ѝ, което според тях е непропорционално на престъплението и противоречи на руската съдебна практика.

Председателят на съдебния състав каза, че присъдата е потвърдена "без промени", с изключение на зачитането на времето, претърпяно в следствения арест, като част от присъдата.

Грийнър, двукратна олимпийска златна медалистка, беше арестувана на 17 февруари на московско летище, седмица преди Русия да изпрати войски в Украйна и нейният случай неизбежно се разглежда в контекста на последвалата криза в отношенията между САЩ и Русия.

Шарже д'афер на САЩ в Москва Елизабет Руд, която присъства на делото, нарече присъдата "прекомерна и непропорционална".

Държавният прокурор каза, че присъдата на Грийнър от девет години лишаване от свобода от 4 август е "справедлива", но Александър Бойков, един от нейните адвокати, апелира пред съда:

"Нито един съдия, с ръка на сърцето, няма да каже честно, че деветгодишната присъда на Грийнър е в съответствие с руското наказателно право.

Той изброи поредица от процедурни грешки в осъждането на Грийнър и поиска оправдателна присъда, но помоли, "ако съдът иска да я накаже, да ѝ даде нова, "справедлива" присъда и да смекчи наказанието".

Грийнър се извини за действията си, които нарече "честна грешка", както направи при първоначалния процес, като каза: "Нямах намерение да направя това" и помоли съда да вземе предвид факта, че тя се е признала за виновна.

Тя каза, че е използвала медицински канабис, за да облекчи болката от поредица от спортни травми. В Русия обаче е забранена както развлекателната, така и медицинската употреба на канабис.

Съединените щати ще продължат да контактуват с Русия, за да върнат у дома лишената от свобода американска баскетболна звезда Бритни Грийнър, каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан след делото.

"Наясно сме с новините от Русия, че Бритни Грийнър ще продължи да бъде неправомерно задържана при непоносими обстоятелства, след като трябваше да премине през поредно фиктивно съдебно производство днес", каза Съливан в изявление.

Администрацията на Байдън "продължава да контактува с Русия чрез всеки наличен канал и да полага всички усилия да върне Бритни у дома, както и да подкрепя и защитава други американци, задържани в Русия, включително другия неправомерно задържан Пол Уелин", добави Съливан.

На 27 юли Си Ен Ен, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията, съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън е одобрил идеята на членовете на неговата администрация да се опитат да разменят руския оръжеен търговец Виктор Бут, който излежава присъда в затвора в Съединените щати, за Гринър и осъдения за шпионаж Пол Уилън.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков на свой ред каза, че няма договорености между Руската федерация и САЩ относно размяната на Бут за Уилън и Гринър.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви, че САЩ са представили "съществена оферта" на Москва за освобождаването на Гринър и Уилън, но не предостави подробности. На 29 юли той обсъди по телефона съдбата на двамата американци с руския външен министър Сергей Лавров.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 28 Отговор
    Съдраните алкохолици няма каква друго да направят на Сащ, освен подобни присъди за 3 грама трева, пълни жалкари
  • 2 На умряло куче

    6 14 Отговор
    нож вадят.
  • 3 Жена

    27 6 Отговор
    Браво. Няма значение какъв си, щом си извършил престъпление - плащаш.
  • 4 БУК

    32 2 Отговор
    Забелязвате ли: "неправомерно задържани американци"
    Само пропаганда се пробутва. Подсъзнателно ти казват кой е добрия и кой лошия.
  • 5 Абе

    3 14 Отговор
    9 години за малко трева! Хомофоби!
  • 6 Ами

    15 3 Отговор
    Да я заменят за зеленото джудже тъкмо да си починем малко от наркоманската му мyтpa и брътвежи!
  • 7 Поумнял

    9 3 Отговор
    Боже каква сладурана!:) Сигурни ли сте че не е мъж?!:)
  • 8 Симо

    9 2 Отговор
    Русия не е страната на официалните наркомани. Редно е поданиците на самозабравилата се империя да го знаят. И в Саудитска Арабия не можеш да отидеш и да изпиеш една бутилка уйски на централния площад. Просто хората имат различни разбирания за наркоманията и алкохолизма и е редно чужденците да се съобразяват. Да не говорим, че точно УСА няма моралното право да се меси в правосъдието на чужда държава, както се опитва да прави у нас. Имахме поне няколко случая на ИЗИСКВАНЕ на български граждани, никога не стъпвали в УСа, да бъдат екстрадирани и съдени в УСА по техни си обвинения от техния си съд.
  • 9 Супер

    4 3 Отговор
    Русия е демократична държава. Не е като ЕС. Съдът е строг но справедлив и независим. Милостива присъда за този мъж.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания