25 Октомври, 2022 22:09 1 847 45

Тихановска: Беларус не трябва да се бие на страната на Русия

  • беларус-
  • светлана тихановска-
  • русия-
  • украйна-
  • война

Тя заяви при посещение в Естония, че ръководството на Беларус се е превърнало в заложник на влиятелните си съюзници в Москва

Тихановска: Беларус не трябва да се бие на страната на Русия - 1
Източник: БГНЕС

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска заяви днес, че беларуските военни трябва да снемат оръжие, ако бъдат изпратени в Украйна под натиска на Русия, предаде Асошиейтед прес.

Тихановска, която е в изгнание в Литва от 2020 г., заяви при посещение в Естония, че ръководството на Беларус се е превърнало в заложник на влиятелните си съюзници в Москва, които са му оказали политическа и икономическа подкрепа. Тя каза, че се противопоставя на директно замесване на Беларус във войната в Украйна.

"Ако се случи, че под натиск, под заплахи, беларуските войски бъдат разположени там, то ние призоваваме нашите военни да снемат оръжие, да се присъединят към силите на съпротивата, да минат на другата страна, да се присъединят към украинската армия", каза Тихановска.

"Лукашенко, разбира се, е много зависим от Кремъл, защото Кремъл му помогна през 2020 г. да остане на власт и точно сега той плаща този дълг към Кремъл", добави Тихановска пред АП.

Москва наля милиарди долари в икономиката на Беларус, като я подпомогна с евтина енергия и заеми, припомня АП.

Лукашенко открито подкрепи руската атака срещу Украйна, като си навлече критики от страна на международната общност. Но той неколкократно отхвърли твърденията, че Беларус ще изпрати свой военни да се сражават в Украйна на страната на Русия.

По-рано този месец обаче беларуските власти обявиха установяването на съвместно регионално войсково обединение с Русия и заявиха, че около 9000 руски военни ще бъдат разположени в Беларус.

Тихановска каза, че засега няма доказателства за планирано беларуско разполагане на военни в Украйна. Тя подчерта, че границата на Беларус с Украйна, простираща се на 1000 километра е била минирана и че украинските сили също така са подготвени за евентуална офанзива от страна на Беларус.

Тихановска разкритикува споменатата от Лукашенко възможност в Беларус да бъде складирано руско ядрено оръжие.

Тя отбеляза и, че беларуси се сражават на страната на Украйна, но допълни, че самата тя е за мирно разрешаване на конфликта.

Тихановска сформира правителство в изгнание след президентските избори през 2020 г., в които тя се противопостави на Лукашенко. Той обаче обяви, че ги е спечелил, което породи вълна от протести, потушени със сила в страната. Към правителството в изгнание се присъединиха и двама високопоставени представители на беларуските сили за сигурност.

Днес Тихановска прикани украинският президент Володимир Зеленски да състави алианс с демократичните сили на Беларус, но каза, че все още не е получила отговор от него и добави, че на Беларус трябва да се гледа като на окупирана територия. "Но сега не е време да съпоставяме нашите мъки. Сега ние сме в една и съща лодка. Разбира се ситуацията е напълно различна. В Украйна има ужасяваща война, докато в Беларус има политически и военни репресии", заяви тя и допълни, че общото между двете страни е, че Русия не гледа на тях като на суверенни независими държави.

По време на протестите в Беларус бяха арестувани 35 000 души. Тихановска каза, че след това 150 000-200 000 души са напуснали страната си, а в беларуските затвори има 1349 политически затворници. Сред тях е тазгодишният нобелов лауреат за мир Алес Беляцки. В затвор е и ѝ съпругът на самата Тихановска.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Беларус

    55 17 Отговор
    е част от руската империя, украйна тоже.

    Коментиран от #24, #33, #40

  • 2 Някой

    58 14 Отговор
    Предателите и продажниците нямат думата в Беларус. То да не им е България, я?
  • 3 Факт

    10 43 Отговор
    Не, не трябва да го снемат! Трябва да го обърнат срещу Глупашенко! Той обаче не е чак толкоз глупав за да раздаде оръжие, защото знае какво ще последва.
  • 4 Всички трябва

    3 30 Отговор
    Не само беларус
  • 5 Американец

    49 12 Отговор
    Колективния Запад и подлогите и марионетките му, ще изгубят тая война.
  • 6 Объркано Атлантиче

    56 10 Отговор
    Какво не ви казват:
    "След като каза, че единственият шанс на Украйна да сложи край на войната е да преговаря с Русия, Румънският министър на отбраната Василе Динку беше принуден да подаде оставка!"

    Така работи "демокрацията" - всеки, който има различно мнение бива изгонен. Става все по-ясно и за най-заблудените, че НАТО и глобалистите искат да предизвикат световна война на всяка цена! Тя ще прикрие всичките им престъпления, които вече стават публично достояние и ще разруши света, избивайки милиони - тяхната крайна цел!

    Коментиран от #12

  • 7 видя се каква

    41 7 Отговор
    Платена подлога и куковица
  • 8 Примати

    5 34 Отговор
    Лукашенко не би трябвало да нападне украйна, защото в момента в който беларуската армия премине границата ще попадне под руско командване. Много хора забравиха , че първоначално през 2020 Вагнер се опита да свали Лукашенко. Лукашенко много добре знае че империите рухват а съседите остават...

    Коментиран от #35

  • 9 Объркано Атлантиче

    40 10 Отговор
    Какво не ви казват:
    Американският икономист Джефри Сакс във форума за демокрация: "Когато погледнете Русия, Путин много прилича на цар. Това не е случайно. Това е култура на властта и култура на традицията. Когато погледна обаче моята страна, Съединените щати са полудемократично, доминирано от бели, расистко, йерархично общество, което се стреми да запази привилегиите на елита. Така САЩ бяха създадени през 1787г. Това е робовладелска, геноцидна страна, избиваща индианци заради бялата култура, но е удивително, че все още изглежда така, дори ако сега сме много по-разнообразни с националности и култури.
    И още нещо бих искал да кажа за демокрацията, защото ние сме във форума на демокрацията. Най-бруталната държава през 19 век е може би първата или втората демокрация в света и това е Великобритания. Можете да бъдете демократи у дома и безмилостни империалисти в чужбина. Съединените щати са най-насилствената страна в света от 1950 г. насам."

    Коментиран от #30

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хохо Бохо

    6 22 Отговор
    Не и те сме в един кюп.
    Тук е Бойкошенко, там - Лукашенко...
    краят им е близък
  • 12 БОЛШЕВИК

    40 6 Отговор

    До коментар #6 от "Объркано Атлантиче":

    Западните народи ако са прогледнали (все още се съмнявам), няма да се бият в тая война за шепата богаташи, които първо са ги ограбили, а после предизвикали такава война.

    Коментиран от #41

  • 13 Иввн

    38 7 Отговор
    Коя си ти Моме,да казваш кое? Поредната пръдла на Факти бг. Стайков днес нещо не пуска глупости. Да не е прекалил с белото?

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    20 3 Отговор
    Туй моме ми изглежда с дългогодишен военен и житейски опит. Закалено е с мъдростта на вековете от достолепната му възраст. Много чува петела и вдъхва доверие с ерудицията си. Мдаа...
  • 16 ПОЛИ

    19 5 Отговор
    КИФЛИТЕ НЕ ХОДЯТ НА ВОИНА
  • 17 Хммм

    34 8 Отговор
    Москва не е наляла милиарди долари помощ само в Беларус! Русия наливаше милиарди долари помощ на всички бивши съветски Републики, включително и на Украйна! Факт е, че на Украйна Русия до 2014 г е наляла помощ от 300(триста) милиарда долара. След 2014г помощта спира!
    Затова Украйна до преврата през 2014г беше икономически добре. Тогава средната заплата в Украйна беше 600 долара. След преврата и курабийките на Нюланд започна разрухата в Украйна и сега средната заплата там е 100 долара!
  • 18 а кой си ти

    8 14 Отговор

    До коментар #13 от "Иввн":

    Че да казваш кое как да стане в Беларус?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Урюрвкос

    0 16 Отговор
    Тихановска е признатия легитимен Президент и нейното правителство получава милиардни заеми които след време ще връща Беларус с лихвите.
  • 21 То навсякъде

    22 3 Отговор
    По света има по една Баба Гицка, която се изхожда най-редовно по важните политически въпроси,като тази Тихановска някоя си. Или някой Гунчо Митин, като в Русия някой си Нефелни ...
    У нас също много про100-и, които даже и до властта се докопаха. Аман от мизерници ...
  • 22 крокодил

    18 3 Отговор
    толкова време без мъж е нормално да изкукаш
  • 23 Перко Наумов

    15 2 Отговор
    на запад има също много недоволни но не правят револуция и не създават правителства на недоволните Путин и Лукашенко не ги спосорират да развалят запада отвътре
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 нннн

    11 1 Отговор
    Тихановска, домакиня по професия, има вкус и за политическите манджи.
  • 26 Ако зависеше от тая пача проста

    12 2 Отговор
    сигурно щеше да се бият срещу руснаците.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Едуард Петров-Едо

    14 1 Отговор
    Тая тиха вода ненапита, хвърля къчове срещу суверенно избрания Президент на Беларус Александр Лукашенко, които повече от всеки друг държавник, се грижи за просперитета на Своята Страна! Как само кастри немарливите ръководители на колхози и предприятия! И какви великолепни Военни Паради провежда, облечен в блестяща маршалска парадна униформа, която Му отива!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Едуард Петров-Едо

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Объркано Атлантиче":

    Браво! Оценявам изказването ти!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 В Беларус

    3 10 Отговор
    В Беларус на власт е една неграмотна марионетка на кремълския шматарок Путин. Лукашенко се казва. Баща: неизвестен. Професия: председател на фалирал беларуски софхоз. Измъченият народ на Беларус е готов да замени един вагон Лукашенковци и Путиновци за една Тихановска.
  • 33 АУУУУУ

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "Беларус":

    Беларус я чака огън и смърт ако посмее да влезе в Украйна ....... Полската армия ще ги смачка за броени дни .....

    Коментиран от #37

  • 34 Главен Готвач

    5 1 Отговор
    Защо посудата не е измита,утре ще сготвим борж ,нарежи зелето аз ще закъснея малко.
  • 35 пояснение

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Примати":

    Едни други , дето ги свалиха от самолета неочаквано . В лаптопите им имаше цялата информация , и финансиране , за това кой се опитва да свали Лукашенко, и даже да го убие. Самопризнанията им бяха излъчени по белоруските СМО.
  • 36 Стига лъжи

    8 2 Отговор
    Стига измислени краварски новини, хората живеят зле и в мизерия въпреки вашите измислени евроатлантически цености налагани ни от марионетките назначавани ни от говедарника!
  • 37 Кръпката

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "АУУУУУ":

    Започнахте да се увличате и да приемате желаното за действително. Това са сложни неща и не могат да се проумеят от някои. Полската войска няма как да е на окраинска територия. Това би стартирало ТСВ, която много бързо може да стане ядрена. Изчакай малко. Още два-три месеца и пак ще коментираме.
  • 38 уaйтнoйз

    8 1 Отговор
    тахановская и гуайдо най-добри... вадят ги за паради и прочие събития. кат мечки да минат по мегдана и после там в клетката с манджа три пъти дневно
  • 39 Трябва99

    3 0 Отговор
    Напротив трябва. Повечето белоруси през ВСВ са избити от бандеровци.
  • 40 ген

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Беларус":

    някой питал ли ги е дали искат да са част от тая империя

    Коментиран от #42

  • 41 генчо

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "БОЛШЕВИК":

    шепата богаташи ли виж как живеят хората на запад и как живеят хората при шепата олигарси под рускя ботуш посе давай коментари
  • 42 Амиии

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "ген":

    Че и нас никой не ни е питал дали искаме да сме в ЕС и Нато...

    Коментиран от #43, #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Мухаа,хаа!

    0 0 Отговор
    Домакинята- пишман президент в минало - бешело ,след като свали тенджерата с борша от печката,реши да се изкаже по своя си начин.По кухненски! И тази ще е захлебват с трохи още максимум година.След това в кошчето за еднократни отпадъци.
  • 45 генч

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Амиии":

    кои сте вие ве
Новини по държави: