Тема: Украйна

26 Октомври, 2022 10:40 5 429 69

"Осем години се правехме, че няма война": какви бяха грешките на Запада?

  • украйна-
  • война-
  • грешки-
  • нато-
  • запада-
  • русия-
  • гвендолин засе-
  • владимир путин-
  • крим

Отговори от Гвендолин Засе, която е един от водещите германски експерти за Източна Европа

"Осем години се правехме, че няма война": какви бяха грешките на Запада? - 1
Снимка: Shutterstock

В Германия излезе от печат книгата Ви „Войната срещу Украйна“. В нея посочвате, че войната всъщност не е започнала на 24 февруари 2022, а осем години по-рано, когато Русия анексира Крим. Защо е важно да бъде обяснено това?

Тази книга е опит да бъде обяснено какво се случва и защо. Важно е да се знае предисторията, защото имаме някои грешни представи. Затова се налага да припомним, че тази война всъщност започна през 2014 година, когато беше анексиран Крим. Това беше удар по принципа на държавния суверенитет, акт на война, който Западът тогава не назова с истинското му име.

Много хора на Запад не разбраха това, което беше грешка. Ако не беше анексиран Крим, нямаше да я има войната в Донбас и нямаше да се стигне до днешната широкомащабна агресия. Войната тръгна именно от грубото нарушаване на нормите на международното право, а всички последвали събития следваха същата логика.

Защо, според Вас, страните от Европейския съюз не виждаха, или не искаха да видят, какво всъщност се случва и колко опасно е то? Наивно ли беше това или трябва да търсим причината по-скоро в някакви икономически интереси?

Едното не изключва другото. Можем да говорим за политическа наивност, тъй като в отношенията с Русия беше направен опит икономическите интереси да бъдат отделени от политиката, включително политиката за сигурност. Тук на първо място е вината на германските политици, довели страната до такава силна енергийна зависимост от Русия. Даже през януари тази година, още преди да започне мащабната агресия на Русия, германските политици продължаваха да защитават "Северен поток 2". От това руските власти заключиха, че няма опасност от дълбок разрив в икономическите отношения - каквото и да се случи. А това разшири полето за действие на Русия.

Но грешката беше не само в неразбирането на връзката между политическите и икономическите интереси, а и в неразбирането на промените в Източна Европа. Мнозина продължиха да възприемат Русия по същия начин, както някога се възприемаше Съветският съюз, губейки от поглед Украйна и другите страни в региона. Също толкова повърхностно и погрешно тази война се възприема от мнозина на Запад като „войната на Путин“. Да, той дава заповедите, но тази война не се роди просто ей така в главата му. Това се случи на фона на политически и социални процеси както в Русия, така и в Украйна, а и на Запад.

(…)

През 2014 година Путин провери докъде ще му позволи Западът да стигне и той се увери, че има достатъчно широко поле за действие. В даден момент руският президент си е дал сметка, че никой не е вечен, и е решил да се заеме с това, с което може да остане в историята. С нападението срещу Украйна той очевидно е искал да се запише в историята като политик, който е увеличил влиянието на Русия в света.

В книгата си говорите за желанието на Путин да се подреди до руските царе, и в частност до Петър Първи. Но нали Петър I е искал да европеизира Русия, дори е отрязал брадите на болярите си. Путин прави точно обратното…

Не съм аз тази, която сравнява Путин с Петър I, самият Путин намекна за това в изявленията си, говорейки за завладените територии от този цар. Путин просто пропуска факта, че Петър I е искал сближаване с Европа. Руският президент явно се е изгубил във времето. Държи се така, сякаш не е 21-ви, а 19-ти век с неговия империализъм. Парадоксът е в това, че с подобни действия той може дори да разруши системата, която сам е изградил.

Какво по-точно имате предвид?

Виждаме, че тази система е подложена на много по-голям натиск, отколкото преди 24 февруари. Мобилизацията среща известна съпротива в обществото, но тази съпротива все още не критична. В същото време виждаме, че „ястребите“ в обкръжението на Путин все повече укрепват своите позиции. Все повече се усеща и нервност във властовите кръгове в Москва, както и несигурност сред регионалните съюзници на Русия, включително в страните от Централна Азия. Включително и защото Русия не разполага с военните ресурси, за да влияе по-специално в Нагорни Карабах, както и в Централна Азия. Възможно е след войната с Украйна целият този регион да се окаже много по-малко зависим от Русия. Накрая всичко може да изглежда доста по-различно от това, което си е представял Путин.

След анексията на четири региона на Украйна виждате ли изобщо някакъв изход, някакъв сценарий за край на войната, или Владимир Путин ще я доведе до печален край?

В момента всичко говори за това, че Путин иска да унищожи украинската държава и украинците като нация - независимо от цената. Що се отнася до анексираните територии, Москва не бърза да приключи процеса, по-нататъшните стъпки ще зависят от събитията на бойното поле.

Руският журналист и лауреат на Нобеловата награда за мир Дмитрий Муратов смята, че дори Путин да се оттегли от властта, това не е гаранция, че войната ще приключи. В Москва се активизират „ястребите“, които настояват за още по-твърди действия срещу Украйна. Споделяте ли този страх?

И без да се оттегля Путин, в неговото обкръжение могат да вземат превес както "ястребите", така и защитниците на по-умерените действия. И едните, и другите са заинтересовани от това системата да не се променя. По-нататъшното развитие на събитията в Русия до голяма степен ще зависи от това каква ще бъде социалната ситуация, колко силно ще подействат санкциите.

Какво друго може да наклони везните в едната или другата посока?

Всичко ще зависи преди всичко от единството в НАТО и ЕС, както и от издръжливостта на западните партньори на Украйна. Владимир Путин разчита, че ще успее да подкопае това единство - особено когато високите цени на енергията станат осезаеми тази зима. Следователно западните правителства трябва да обяснят на своите избиратели защо е важно да продължат да подкрепят Украйна както финансово, така и военно. Тази подкрепа трябва да бъде дългосрочна, трябва да сме подготвени за това, че тази война ще има различни фази. Всеки момент на колебание или спиране на тази подкрепа, всяка пауза Русия ще използва за прегрупиране на силите си.

Автор: Ойген Тайзе


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Анти Гост

    118 10 Отговор
    Когато Европа се събуди от дълбокия сън, ще е вече много късно.
    Пропаганда и промити мозъци (САЩ) я управляват към дъното
  • 3 Анонимен

    96 8 Отговор
    ДВеле - заслужили майстори на пропагандата.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Някой

    119 11 Отговор
    Вярно е, че Европа се прави 8 години, че в Украйна не се води война. Срещу руското население в Донбас. Хилади избити, от които голяма част са деца.
    Така че, да Европа се прави на сляпа през това време. Блудница.

    Коментиран от #46

  • 6 45454545

    99 4 Отговор
    Страхотни разсъждения - но бихте ли казали две думи и за случката Косово и "международното право"! МОже да се изясни и на други читатели ....
  • 7 Поп

    69 8 Отговор
    Помия от лъжи
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дааааааам

    47 6 Отговор
    Не би било зле да има и отрицателна оценка за дадена статия. Защо ли няма?
  • 10 Урюрвкос

    60 4 Отговор
    тия пак нищо не са разбрали. Войната започна 2014 г след преврат в Киев и непризнаването на "новата" власт от страна на ЛНР и ДНР. защото според Конституцията на Украйна Янукович още дълго време си беше Президент въпреки че в Киев си назначиха друг. Грешката е че Путин призна превратаджиите. Достатъчно беше да затвори границите и да обяви военно положение в Крим и нещата нямаше да стигнат до тук. Щатите за 8год направиха от Украйна първа сила в Европа 770хил саби плюс 180хил тиловаци.

    Коментиран от #19

  • 11 Христова

    4 39 Отговор
    Червенозелените комунистчета пак бълват "истини".
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Както е казал Радичков

    30 0 Отговор

    До коментар #4 от "БОЛШЕВИК":

    Някой път трябва го удариш по главата за да разбере човек нещо.
  • 15 Путинофилче зомбирано

    30 10 Отговор
    Аааа.... ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ.
    НЕ ВЯРВАМ АЗ НА ТИЯ ШВАБИ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Путин е военнопрестъпник и убиец

    7 68 Отговор
    Военнопрестъпника Путин, докато хвърляше прах в очите на западните си партньори и заблуждаваше Запада с търговски споразумения и "мирните си инициативи" , от 2007г тайно се подготвяше и мобилизираше за война и постави началото на войната с незаконното анексиране на Крим с фалшив референдум, който бе първия сигнал за подготвяната агресия с прекрачване на "червената линия" и липсата веднага на смазващ адекватен отговор му даде самочувствието че Запада е "страхлив и слаб" и че той може да бъде новия император и властелин на Света....!!!
    Организираният майдан 2014 в Украйна всъщност беше отговор и съпротива на украинския народ за анексирането на Крим и срещу поставените послушни марионетки на Москва и върха бе Янукович , който излъга украинския народ устремил се към Независимост , Свобода и Демокрация , с обещания , че ще подаде заявление за членство на Украйна в ЕС, но в последния момент се отказа от обещанията си по нареждане на Путин, което вече възпламени украинското народно недоволство срещу диктата и зависимостта на Украйна от Русия , предизвика всенародни бунтове НА ОМРАЗА срещу Русия и срещу всички руснаци и тогава Путин прибегна до пропагандата с измислените Мински споразумения с изпращането на руски терористи, диверсанти и спецчасти и започване на руска диверсионна война в Луганск и Донецк, а Украйна се наложи да потърси помощ и съдействие от САЩ и ЕС ...!

    Коментиран от #40, #51, #61, #65, #69

  • 18 Руснаците се оказаха

    59 7 Отговор
    доста глупави. Дали благородни или просто глупави, не знам.
    Трябваше договорът за Украйна да е железен и в него да има неутралитет.
    А така както стана американците купиха едни политици, направиха един преврат и Севастопол се оказа пред напълно реалната възможност да стане американска военно-морска база.
    Това Путин не можеше да допусне и не го допусна.

    Коментиран от #28

  • 19 Всъщност започна много отдавна

    56 5 Отговор

    До коментар #10 от "Урюрвкос":

    В момента в който СССР се разпадна запандяците веднага скочиха. Балтийксите републики в НАТО, война в Чечня, съветници в самата Русия как по-ефективно да се самопрецакат и те така.
    После дойде Путин и спря много вредни неща и на западняците не им хареса.

    Коментиран от #23

  • 20 Валентин

    53 4 Отговор
    Пълни глупости! Всичко започна както в половн свят...със САЩ, насърчавайки Украйна да бъде свободна и независима държава, нищо че беше и е една от най коропирнаите а САЩ ще ги пазят след като сложат бомбите на НАТО там...ами за жалост на Украйна гоеграфското положение определя бъдещето на една държава и сега събира последиците. Войната започва от намесата на САЩ в Украйна!

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ХА ХА ХА

    27 6 Отговор
    Този въобще не е на ясно как започна конфликта в уКРАЙна.....Глупости,глупости
  • 25 Ти да видиш

    36 3 Отговор

    До коментар #20 от "Валентин":

    Много точно и коректно посочен виновник за войната. Спести ми писането по темата.
    Когато Европа, а и целия свят спрат да слушат "съветите" на САЩ и не им позволяват намеса където и да е, светът ще успокои. Вярно, че щатите ще видят финансов зор, но това си е техен проблем. Крайно време е айляка им да не е за сметка на страданието на почти целия свят.
  • 26 мдаааа

    40 4 Отговор
    Значи Ястребите в Русия ги виждаме, а за ястребите в Янкия си затваряме очите... а ПУТИН предупреждаваше и преди 2014 ЯНКИТЕ и НАТО да не 0препъикават оградата и бърлогата на мечката и да си приберат играчките в близост, но ответ няма!!!
    Западните ястреби искаха да се разположат в подножието на Москва и сега ОЛЕЛЕ Путин е лош!!!
  • 27 ха ха хааа

    4 22 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен- _Язовец":

    Не си забравил тоалетната хартия " Правда " ...🤭😁
  • 28 мдаааа

    21 2 Отговор

    До коментар #18 от "Руснаците се оказаха":

    Виждаме сламката в окото на съседа , а не виждаме гредата в нашето ...
  • 29 Божеее... колко много истина!!!!

    38 4 Отговор
    Европа се самоубива! Не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите....
    Когато Путин ни казваше: "Посъветвайте Зеленски да изпълни Минските споразумения", какво правихме европейците? Ами занимавахме с вредата от мусаката и джендър стремленията.

    Е, не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите. И европейците трябва да си отговорим на най-важния въпрос – щеше ли да има война, ако бяха изпълнени от страна на Украйна Минските споразумения? Не, нямаше да има.
    И защо трябва тогава да се правим на идиoти и да търсим вината единствено и само в Пyтин? Вината е преди всичко в нас, европейците, защото позволихме на Украйна да не изпълни Минските споразумения. И в резултат на това днес страда цяла Европа.....
    Петко Добрев – анализатор 9.2.22 в Епицентър.....
  • 30 1111

    24 0 Отговор
    Не трябваше да допускате войната да започне!
  • 31 Индиго

    4 26 Отговор
    Грешката на Путин е че си мисли че има ядрено оръжие а всъщност няма понеже ангелите се грижат ядрените оръжия да се обезвредят в момента на опит за използването им и не само за руските ядрени оръжия ами за всички страни които имат при опит за използване ангелите изваждат от строя ядреното оръжие , така че войните ще продължават да се водят с конвенционално оръжие а Русия вече е изтощена с намалени резерви на конвенционално оръжие

    Коментиран от #32, #56, #60

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Живанши

    34 3 Отговор
    Населението на Крим по данни от 2011та година е определило за майчин език руски - 77%. Днес резултатът който според западняците е манипулиран е равен на - 82%. Проблема на наглите поклонници на долара е не, че позволиха анексирането (никой не ги е питал), а че пречеха на Русия през всичките тези години да интегрира по-успешно Крим, поддържайки напрежение, което в един момент изби, когато техните полудяли украински кучета заявиха през Януари 2022 - ние няма да спазваме Минск 2! Западните психически болни политици, включая немските като подписали се гаранти за Минск 2, вчесто да пращат съобщения на Киев от типа "Киев престанииии!", трябваше да наложат санкции срещу Киев по правото за неизпъшнение на договора. Но, разбира се на всички им е пределно ясно, че Запада има само враждебни намерия срещу Русия! Това е доказано многократно както в историята така и в настоящето!
  • 34 Четох до тука само ..

    32 1 Отговор
    "..Войната тръгна именно от грубото нарушаване на нормите на международното право, а всички последвали събития следваха същата логика..."
    И този тръгва, от където му е удобно!
    А стратегиите на Бжежински и Фридман за Удушаването на Русия, за Междуморието? За това, че американските хазари внесоха в Окрайна милиарди години преди Майдана? Че го финансираха, планираха и проведоха? Че искаха с хитрост да изгонят Черноморския флот на Русия от Крим? Малко са им 800-те военни бази по света та и тази тука на Крим им трябва? Войната с Русия започнаха сащ още преди много години. След обединението на Германия не спазиха договора да НЕ се различава НАТОто на Изток от обединена Германия... И Крим НЕ е нарушение на международното право. Слушай немски професори по международно право.... Крим съвсем законно по директивите на ООН се присъедини към РФ... Книгата е с краварски симпатии и лъжи...

    Коментиран от #36

  • 35 SDEЧЕВ

    30 0 Отговор
    Промените на суверенната държава Югославия станаха със сила.Промените на суверенната държава СССР станаха със сила-СТУДЕНА ВОЙНА,НО ВСЕ ПАК ВОЙНА. Новата държава Украйна променя правилата,като сменя правителство със силов преврат-ЕВРОМАЙДАН.След което възниква конфликт между украинците 34 милиона и руснаците с Украински паспорти 10милиона. Следва мирно споразумение 2014 и Украйна подписва Минските мирни договори и поема задължение да осигури автономия на 10 милиона живи хора Новото правителство на Украйна къса мирния договор,започва военни действия и забранява руския в новата държава Украйна получена в следствие на прекрояване на старата държава СССР. СЕГА НИЕ ГРАЖДАНИТЕ НА ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ ПЛАЩАМЕ ТРОЙНИ СМЕТКИ ОТ ПАРИТЕ НА НАШИТЕ ДЕЦА ЗА ДА ПЛАТИМЕ ЗА МАСРАФА НА АНГЛОСАКСИТЕ КОИТО ИСКАТ 51 ЩАТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БИВШАТА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА СССР,ПРЕКРОЕНА СЪС СИла . ако има нещо невярно тука някой да ми напомни

    Коментиран от #39

  • 36 Професор

    24 1 Отговор

    До коментар #34 от "Четох до тука само ..":

    Шахтшнайдер, германец подробно обясни в едно видео, че Присъединяването на Крим към РФ НЕ е нарушение на международното право. А той цял живот се е занимавала с международно право, знае какво говори... Намерете видеото в нета Крим, Украйна, Русия... Той лично говори и казва по кои параграфи е станало всичко, БЕЗ нарушения...
  • 37 Смешница

    27 0 Отговор
    Авторката на книгата допуска най важния елемент ,а той е следния ; войната започна 2014 след преврата в Украйна ,от там дойде анексирането на Крим.Наши авторката не смята ,че Русия ще допусне натовски бази в Крим ? След като е решила да рови и да се прави на обективна ,моля да бъде до край обективна .
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Напротив

    20 2 Отговор

    До коментар #35 от "SDEЧЕВ":

    Всичко е така ... Само че, сащиянците избраха най-слабото място от бившата СССР. Украйна гъмжи от хазари, които ненавиждат Русия и всичко руско. Дори и отдавна избягали в Израел, работят като лекари там с руската диплома по медицина, не говорят Иврит а само Руски и все пак мразят Русия и всичко руско. Не е проблем хазари от сащ и западна Европа да се договорят с хазарите в Окрайна да направят Майдана и войната в Източна Украйна... Не е проблем и хазарите в САЩ да се договорят с хазари в други страни примерно да им се даде безплатно територия, за военни бази на САЩ... Нали някои хазари с трабанти са плакали от щастие, когато България влиза в сатанисткия съюз ОТАН? Всички хазари по света работят само за тяхната невидима хазарска империя.... Ротшилд създаде Израел, ама арабите там не престават да ги мразят, като навлеци ..и е постоянна война... Украйна би могла да стане днешната им Хазария в Европа? Пълна е с хазари ..
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Западът е безгрешен

    15 1 Отговор
    Трябвше по рано да се нагнети конфликта.:)Мейданчето къде го забрайте ва . Ами неправителствените оргазнизации и инструменти за влияние.Евс н епредставлява субект ,просто подлоги на Великобритания и САЩ - наднационлани. С нетърпение очаквам да се смени правителството в САЩ и ЕС ще замирише на небрано лозе
  • 42 РУСИЯ Е ОБРЕЧЕНА ДА ПОБЕЖДАВА ЗЛОТО

    21 2 Отговор
    Богати чужденци плащали, за да убиват със снайпер хора в Сараево?
    Обвинението е толкова разтърсващо, че е трудно да се повярва. Документален филм изследва нови твърдения, че богати и влиятелни чужденци са плащали, за да стрелят със снайпери по цивилни граждани в обсадения град Сараево.

    Коментиран от #43, #44

  • 43 Бивш ЦРУ агент

    13 2 Отговор

    До коментар #42 от "РУСИЯ Е ОБРЕЧЕНА ДА ПОБЕЖДАВА ЗЛОТО":

    Роберт Баер разказа в нета, че са дошли с колеги в бивша Югославия с милиони долари да подготвят гражданската война, за да дойде след това ОТАН да "прокарва демокрация" с бомби и ракети. Намерете го на английски, кой го интересува... Още го има.
  • 44 Зло

    2 22 Отговор

    До коментар #42 от "РУСИЯ Е ОБРЕЧЕНА ДА ПОБЕЖДАВА ЗЛОТО":

    Русия е злото и затова 105 години светът страда от битката между комунистическата диктатура и демокрацията. Няма успяла комунистическа държава- Русия,Северна Корея,Куба,Венецуела. Най-яркият пример в тази битка е Северна и Южна Корея.За развитието на една държава трябват свободни,предприемчиви,образовани хора,което във вековете е доказала демокрацията.Комунистическата диктатура потиска хората и държи всичко под контрол,затова няма развитие.

    Коментиран от #48, #68

  • 45 Ами

    20 5 Отговор
    Стойте без газ и нефт, накривете на капата на Путин.
  • 46 1256

    3 16 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    А ти бил ли си там, та се изказваш толкова компетентно? Или по “гаварит мацква” ти го съобщиха?
  • 47 Ани

    20 1 Отговор
    Защо САЩ и НАТО се разширяват до границата на Русия като имат споразумение за това? За да могат да се защитят от Нигер и Конго ли? Как ще реагират и постъпят САЩ ако на границата с Мексико започнат да се строят военни бази на Русия? Нека бъдем коректни когато цитираме факти.

    Коментиран от #52

  • 48 геноцид

    10 0 Отговор

    До коментар #44 от "Зло":

    За Китай да споделиш нещо !?!?
  • 49 вида

    16 1 Отговор
    Всъщност войната започна с бомбардировките над Сърбию и разпада на Югославия, с отделяне а Косово от Сърбия като отделна държава. А не с т.н. анексиране на Крим, защото там имаше референдум, а в Косово даже нямаше допитване. Да не говорим че в Украйна събитията се случиха след инспериране от САЩ на Майдана, забрана на руски език, училища и партии на руснаците.
  • 50 Иванушка 🇷🇺

    2 16 Отговор
    А на алкохолиците си им харесва да си се въргалят в райната като теб, нали!
    На Запад хората си живеят живота, а в рашкирия правят катюши и калашки цял живот и пак са най слабите! Жалкари
  • 51 Русофоб Антисемит

    5 13 Отговор

    До коментар #17 от "Путин е военнопрестъпник и убиец":

    Точно това е истината. Със сигурност си прав щом всички руски подложки се втурнаха да ти бият минуси. 😆😆😆
  • 52 Русофоб Антисемит

    3 8 Отговор

    До коментар #47 от "Ани":

    Те защото граничните и прибалтийски държави не са членки на НАТО. 😆😆😆Откъде ви намират толкова умнички?!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Дойче зеле

    8 1 Отговор
    Войната в Украйна е ескалация на конфликта, който е започнал още от Втората световна между Запада и Русия, като в действителност през последните 30 години агресорът не е Русия , а точно Запада, тъй като на Михаил Горбачов беше обещано срещу безпроблемното обединяване на Германия НАТО да не се разширчва на изток, което не беше изпълнено и не само, а НАТО се разшири и разширява на изток, достигайки границите на Руската федерация и държавите от ОНД, като реториката премина от "държава с армия, от която страните от НАТО да могат да се отбраняват" , стана на "основен враг" на НАТО на изток, а партньорските западни разузнавателни служби вършеят не само в Украйна, но и във всички държави от ОНД, опитвайки се да разтурят общността, като част от план за раздробяване на Руската федерация и разграбване на суровини и ресурси чрез корупционни способи/ Военните действия в момента са само върхът на айсберга, а специално този конфликт ескалира за пръв път през 2009г. с газовата криза , когато Украйна крадеше от транзита за Европа и не си плащаше и това даде повод за разработки на западните агентурни служби за да се стигне до 2014г. с предложението за подписване на търговско споразумение и организирания Евромайдан след отказът на Янукович в опита му да го осуети. Тогава Русия пропусна да се намеси, както по-рано тази година в Беларус и Казахстан и ето резултатът - настъпление на Запада и НАТО в Украйна и ескалация на този дългогодишен конфликт във военни действия,
  • 55 Тити

    2 10 Отговор
    Още в 2014 трябваше НАТО даде намеси закъсняха

    Коментиран от #57

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 случаен

    8 1 Отговор

    До коментар #55 от "Тити":

    не закъсняха,знаят,че не могат победи в директен сблъсък,затуй ръчкат с машата
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Да,

    2 0 Отговор
    Ето отново премахнахте коментара!
    Ха да видим дали сте ме баннали!
    И явно се вижда кои коментари са оставени!
    МАНИПУЛАЦИЯ!!!!
  • 60 анонимен

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "Индиго":

    от март викат че русия вече няма резерви ама нещо ги има резерви и то мн
  • 61 анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Путин е военнопрестъпник и убиец":

    първо беше преврата в украйна 2014 и крим направи референдум за присиняване към русия
  • 62 ХХХL

    1 1 Отговор
    Дело на азовци срещу украински дезертьори.
  • 63 Хаберий

    3 0 Отговор
    Ойген, ойген. Изучи по-добре историята на въпроса. Средностарата история на днешните събития се простира около Наполеоновите войни 1812 г. А древните корени на историята на въпроса се простират от времената на Хон-Българската империя, Волжска България и мераците на новопръкналите се талмудисти да завладеят техните търговски пътища до Китай.
  • 64 Русия

    5 0 Отговор
    Защо никой не задава въпроси на смотаните ЕС и САЩ за Косово?Защото продажни журналисти са повече отколкото нормалните.Дано Русия изтреби всички нацисти в Европа
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Ексклузивното "богатство" на Русия е ...

    2 5 Отговор
    Ексклузивното "богатство" на путинова Русия е малоумието. Богати хора. Процъфтяваща нация. И много културна. Руска гняс.
  • 67 ГРЕШКА

    4 0 Отговор
    ВСИЧКО ЗАПОЧНА ОТ НАХЛУВАНЕТО НА САЩ В СЪРБИЯ И РАЗПОКЪСВАНЕТО И. ДЕНЯТ В КОЙТО ТОВА СЕ СЛУЧИ ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР НА РУСИЯ ПЪТУВАШЕ КЪМ ВАШИНГТОН ЗА ПРЕГОВОРИ НО БЕ ИЗЛЪГАН. ОТ ПОЛОВИНАТА ПЪТ ТОЙ ПРОСТО СЕ ВЪРНА ТЪЙ КАТО ЗАПОЧНАЛИТЕ БОМБАРДИРОВКИ ПРОСТО ОБЕЗМИСЛИХА МИСИЯТА МУ. БОМБАРДИРОВКИТЕ С ОБЕДНЕН УРАН БЯХА ПРЕМЪЛЧАНИ. МИСИЯТА РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ БЕ ИЗПЪЛНЕНА. ТОЗИ ПЪТ РУСИЯ ИЗПРЕВАРИ ЦЕЛИТЕ НА АМЕРИКА КОЯТО ЗАПОЧНА ДА РЕВЕ КАТО МАЛКО ДЕТЕ НА КОЕТО СА МУ ВЗЕЛИ ИГРАЧКАТА (УКРАЙНА). САМО СЛЯП НЕ БИ ГО ВИДЯЛ!!!
  • 68 ОБРАЗОВАНИ

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Зло":

    КАТО ЛИЗ ТРЪС ЛИ? ИЛИ МОЖЕ БИ КАТО БАЙДЪН.........ПАЗИ БОЖЕ!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: