Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Октомври, 2022 23:05 6 661 62

Поверителни документи: Какво е състоянието на руската армия

  • руска армия-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • мобилизация-
  • украйна-
  • балаклия-
  • военна техника

Украинската офанзива е била очаквана още през юли

Поверителни документи: Какво е състоянието на руската армия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След изтеглянето на руските войски от град Балаклия в началото на септември, в бившия им щаб са били открити изоставени хиляди страници, съдържащи важна информация за войната, съобщи агенция Ройтерс.

Журналистите, които са проучили въпросните документи, публикуваха на 26 октомври подробна статия за съдържанието им. Най-общо казано в тях става дума за разположението на руските части в Украйна, за проблемите със снабдяването, за бойния дух на руснаците, за ръководството на бойните действия и т.н.

Още новини от Украйна

Установени са руските командващи в Балаклия

Руските части в Балаклия са били командвани от полковник Иван Попов, който има военен опит от Чечения и Грузия, се посочва в документите. Подобно на повечето други висши офицери, разположени в Балаклия, Попов също е служил в 11-ти армейски корпус на Балтийския флот. Съпругата му е казала пред Ройтерс, че той е бил ранен при сраженията в Украйна и е прекарал месец в болница, след което е бил повишен в чин генерал.

В документите се споменава и военният комендант на Балаклия - "В. Гранит" - по всяка вероятност става дума за псевдоним. Същото име се споменава и през юни в материал на Харковския център за борба с корупцията. Роднини на задържани местни жители многократно са искали от „Гранит“ да освободи близките им, но това всеки път е оставало без резултат, пише Ройтерс. Според полицията в Харков, в сградата на полицейския участък в Балаклия е имало и "стая за изтезания", в която задържаните са били измъчвани, за да бъдат изтръгнати от тях показания.

Командният щаб на руснаците се е намирал в бивш машинен цех, поразен от украинската армия при отвоюването на областта в периода 6-8 септември. Тогава са били убити десетки военнослужещи, отбелязва Ройтерс. Местни жители свидетелстват, че евакуацията на руснаците е била "хаотична" и на излизане от града се получило задръстване.

Украинската офанзива е била очаквана още през юли

Документите свидетелстват още, че украинската контраофанзива е била очаквана още в края на юли. На 21 юли Иван Попов получил доклад с информация от руските тайни служби, че Украйна е доставила в района на Балаклия три установки за ракети HIMARS, а също така е разположила и команден пункт с четири склада. Документ от 24 юли информира за смъртта на 12 войници от 336-та морска бригада след удар с HIMARS.

В друга записка от същия ден се казва, че офицер е нарекъл командира на сражаващия се в Градеково отряд Артьом Щанко "копеле", защото се е оттеглил от позициите си заедно с целия отряд. Бащата на Щанко е заявил пред Ройтерс, че синът му после е бил прехвърлен в друго поделение, което продължава да се бие на територията на Украйна. От намерените поверителни документи става ясно и това, че на 4 август в Балаклия са пристигнали руски военни специалисти по електроника, които се опитали да използват системата за електронна война Field-21, за да заглушат сателитните навигационни системи, използвани за насочване на HIMARS.

Чрез прихващане на телефонни разговори в средите на украинската армия руснаците са били предупредени за очакваната украинска офанзива. В документите се твърди, че номерата на някои от подслушаните телефони са били регистрирани в Естония, Великобритания, Нидерландия и САЩ. Руските военни заключили, че става дума за западни наемници или инструктори.

Руснаците нямат достатъчно техника и войници

В доклад от 30 август се посочва, че руската армия врегиона изпитва остър недостиг на войници. Личният състав на цялата групировка в региона бил попълнен едва до 71%, а в някой части ситуацията била значително по-лоша: в един батальон имало едва 49 войници, вместо предвидените 240.

Освен това руските въоръжени сили явно не разполагат с достатъчно военна техника. Анализът на документите показва, че от петте дрона, с които групата разполагала към 25 юли, до края на август останали само два, а от осемте БТР-а са останали три. От наличните 24 противотанкови системи „Fagot“ в крайна сметка останали само четири. Унищожена била и съществуващата радарна система Zoo, която е способна да разузнава артилерийските позиции на противника и да прихваща неговите безпилотни летателни апарати.

„В края на август нямаше никакви доставки на боеприпаси или дронове", потвърдил пред Ройтерс и руски офицер, сражавал се край Балаклия, който е пожелал да запази анонимност. Той е споменал, че „най-лошият ден" е бил 27 август, когато украинците са нанесли масиран артилерийски удар по руските позиции и един от неговите приятели е умрял в ръцете му. Тогава руската артилерия не е успяла да отвърне на огъня.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    48 73 Отговор
    Русия ще загуби тази война.

    Коментиран от #60

  • 2 ТаУмВзе

    51 30 Отговор
    Поверителни Документи на хартия! Z ги разцепи вече ей! Z
  • 3 Дипломат Чукчев

    39 25 Отговор
    Поверителни документи с шрифт строго секретно от Нато.
    Прихванат разговор между Бай Пампер и Путин.
    Бай- Да заличиш Украйна другарю!
    Путин-А вие си продавайте газа на ЕС скупо.
  • 4 Хъги Уъги

    33 22 Отговор
    Тази статия росоидите ще я четат , като дявола Евангелието 😂🤣
  • 5 Левски

    43 30 Отговор
    Тя руската армия си е по поделенията и още не е излизала! 1 200 000 армия! От нея са използвани 100 000 + 60 000 лнр/стр + 40 000 наемници/Сирия/Либия/др. + 210 000 мобилизирани резервисти! Тоест руската армия 1 100 000 е в готовност по поделенията!

    Коментиран от #21

  • 6 Факти

    47 29 Отговор
    Пропагандират срещу русия????Жалки сте и разпространявате фалшиви новини.

    Коментиран от #19

  • 7 Блажени са вЕрващите

    36 21 Отговор
    защото тяхно е Царството Небесно !!! :))
    То бива дезинформация, ама ........ защо DW не се прекръсти на JG (Йозеф Гьобелс) Примерно !? :))
  • 8 честен ционист

    28 14 Отговор
    Хиляди страници кореспонденция: Да здравствует Красная Армия, несущая освобождение всем народам, порабощенным германским фашизмом!
  • 9 Бесен- _Язовец

    36 22 Отговор
    Я па я, руснаците подробен отчет оставили и фашистите ги намерили.
  • 10 Последния Софиянец

    39 15 Отговор
    Леле мале!Оставили документи в бившия щаб!ха ха ха ха
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Клета руска армия

    25 7 Отговор
    На Украйна и нейната “велика” армия им се отвори коридор към Москва.
    Велика украинска армия …..
  • 13 Джо Славянина

    25 18 Отговор
    Състоянието на руската армия го видяхте преди два дни на учение - дано не ви се налага да го видите наистина!

    Коментиран от #61

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Соломон

    36 22 Отговор
    Всеки РУСОФОБ, може СМЕЛО да се запише в наемната украинска армия, ФИНАНСИРАНА от САЩ, за да провери БОЙНАТА ГОТОВНОСТ на РУСКАТА АРМИЯ !

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Философа

    24 14 Отговор

    До коментар #6 от "Факти":

    Това е по зле и от фалшива новина
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ушанков

    23 16 Отговор

    До коментар #5 от "Левски":

    Затова ли имаше могилизация хахага
    Недей поне да петниш името на Апостола ,умник .
  • 22 МирО

    16 12 Отговор
    Гоооолеми фантас....... -:) -:) -:)
    От къде ги изсмуквате тия статии????
  • 23 Верно ли

    26 12 Отговор
    Абе, ФаТки, ама то верно ПиК май е по-приятно четиво от вашето сайтче! Същите, дето плащаха за корона цирка, сега плащат и за окраинската драма, ама то аз съм си виновен, че изобщо ви чета. Човек все пак трябва да има хигиена!
  • 24 Соломон

    14 14 Отговор
    Руските въоръжени сили имат обща численост 1 130 000 души. Запасът в обхваща 25 милиона души.

    Китай има мобилизационен ресурс от близо 343 милиона мъже и 325 милиона жени на възраст между 18 и 49 години. Годни за военна служба са приблизително 281 милиона мъже и 269 милиона жени в същия възрастов диапазон.

    Севернокорейската армия е най-голямата военна структура в света с общо 9 495 000 военнослужещи – 1 106 000 редовни, 8 200 000 резервисти и 189 000 души в полувоенни формирования

    Коментиран от #42

  • 25 Фитки.нюз

    20 13 Отговор
    Колко пъти ще пишете за свършили те се руски ракети?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сводка с водка

    16 24 Отговор
    ЧА Вагнер и козите на Кадиров са разгромени
    тотално. Останали са няколко пияндета, пандизчии и клошари + изписани от московските психодиспансера.
  • 29 Путлер

    13 13 Отговор

    До коментар #26 от "Бесен- _Язовец":

    И аз така казвам за могилизираните алкохолици
  • 30 Соломон

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "Товариш":

    Аз, не мразя никой, защо да ходя да воювам ?
  • 31 Ухаааа

    16 16 Отговор
    Унищожение на нацисткия режим, не само в окруаеиуну, но и в цяла Европа, в частност София, жълтите павета, доооо крак!
    Това са прочели дрогарето от DW/CIA и са го преместили в другия крачол в! Войната е загубена , роската и паси ще бъдат евакуирани от покрива на уса амбасадата, миг преди смъртта!
  • 32 До Соломон !

    5 8 Отговор
    Е,и...
  • 33 Хохо Бохо

    19 25 Отговор
    Не са необходими поверителни документи за да видим, че руската армия е в колапс.
    Разчитат на могилниките... докато не ги върнат с Груз 200...

    А Украйна разчита на западния свят - над един милиард население и невъобразимо по-голяма икономика от тази на Русия
    Някакви въпроси?
  • 34 Путин :

    18 15 Отговор
    Кво стана с нас ?!
    Затънахме в Донбас !
  • 35 ЛилиПутлер

    10 6 Отговор
    намерили "Майн Кампф" на Путлер !!!
  • 36 Нострадамус от Злокучене

    16 17 Отговор
    С една дума,смехотворно.След като украинците изтрепаха по-добрата професионална армия,по-добре обучена и с по-добра "безаналогова" техника,сега на фронта са основно "частично мобилизирани",наемници и пандизчии,на които раздават ръждиви Калашници,карабини от времето на Сталин и ги качват на танкове и БТР-и от времето на Хрушчов.Отделно униформите и екипировката са под всякаква критика.Приличт на някаква банда клошари,като голяма част сами си купуват обувките,дрехите,храната и "спирта".Жалка картина представлява "втората в света".

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Сатана Z

    13 15 Отговор
    В момента Руското командване пише новата концепция за война в Европа.Нито една европейска армия или дори НАТО не може да води артилерийска стрелба с такъв интензитет като Русия.Вече се разбра,че прехвалени те гаубици на Франция,Полша или Германия се износват твърде бързо при няколкодневна непрекъсната стрелба.А противовъздушната отбрана на Русия свали Укро -литак МИГ 29 от разстояние 270км.Относно контрабатарейната борба,Русия дави трите топора М777 доста добре използвайки управляеми снаряди "Краснодар".Намериха цаката и на "Starlink" и изстреляха свой комуникационен спътник "Сфера"работещ на същия принцип
    Баба Меца започва да показва мощ ползвайки старите съветски инженерни похвати за направата на отбранителни съоръжения,които ще освободят човешки ресурс за други направления.Още месец подготовка и планиране и нещата ще си дойдат на мястото.83 000 вече са на фронта за попълване на подразделенията и 230 000 в тила освобождавайки редовните части,които ще се формират на първа линия.
    Всички очакват развръзката.

    Z

    Коментиран от #45, #53

  • 39 Боклук

    12 11 Отговор

    До коментар #36 от "Нострадамус от Злокучене":

    Ти ако видиш как изглежда българският НАТОвски войник - наемник ще ти падне ченето.
    Една компания от Руски туристи на Слънчака могат да превземат Айтошката бригада за час,може и два само с нож и вилица.

    Коментиран от #62

  • 40 Далавера

    11 7 Отговор
    Дойче зеле и драскащите за пари бг журналя знаят всичко поверително?! Гнус ме е!
  • 41 Престанете

    11 7 Отговор
    От Дойче Веле става ясно че Русия ще размаже Зеленски и Украйна с калпава армия
  • 42 Реалист

    6 10 Отговор

    До коментар #24 от "Соломон":

    Няколко булави и от армиите на САЩ,Китай, С.К нищо няма да остане! Руснаците имат на мощния аресенал от ядрени оръжия и най модерното ЗРК.

    Коментиран от #55

  • 43 Да си спомним

    15 13 Отговор
    Как СССР беше поставен на колене от Рейгън-да се свети името му! За два мандата, набута тъпия монголоид Брежнев в надпревара за въоръжаване, звездни войни и какви ли не още капани, и рухването на империята на злото не закъсня. Сега се повтаря същия сценарий, Просия няма хляб да яде, но издържа 300,000 армия да воюва?!? Ами на печелившите честито! А на Просийската империя-лека и пръст!

    Коментиран от #48

  • 44 Вирус

    6 7 Отговор
    Как пък намериха и документи
  • 45 ХаХаХа

    9 10 Отговор

    До коментар #38 от "Сатана Z":

    Смешна и дръглива(проскубана) мецана. За смях даже на зайци като нас и прибалтииските!
    Чакай ти да видиш как се износват гаубиците на оная фирма с "трите кръгчета", т.е. тия дето измислиха артилерията!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Напълно

    6 2 Отговор
    Разпутени !
  • 48 Нека

    5 9 Отговор

    До коментар #43 от "Да си спомним":

    Когато Реигън пукна като куче,дори не помнеше,че е живял на този Свят .Мозъкът му беше на пихтия прояден от алцхаймера.Сифилис в мозъка.
  • 49 ехаааа

    3 7 Отговор
    дойче зеле ясно ......
  • 50 Хуябин

    9 5 Отговор
    Факти и те май са на хранилка. Като им следя публикациите. Какво да говорим. Парата прави борбата. Преди спрях да чета Frog News. Сега спирам и Факти. Бъдете живи и здрави.

    Коментиран от #51

  • 51 г ъъъ

    3 6 Отговор

    До коментар #50 от "Хуябин":

    Чети вестник Правда ве амсалак!
  • 52 DW и факти

    1 4 Отговор
    🇺🇦🌈🚾🚮🚻
  • 53 Рико

    7 4 Отговор

    До коментар #38 от "Сатана Z":

    Каква концепция? Руснаците копаят окопи за да се окопаят в защита. Ако не избягат, а останат в тези окопи, там и ще погребат калта и снеговете които настъпват. Окопи от ПВС и ВСВ. "Концепция"? С такава концепция загубите в жива сила на руснаците ще са страшни!

    Коментиран от #54

  • 54 жалка Русия

    6 8 Отговор

    До коментар #53 от "Рико":

    Само да потвърдя. Руснаците не държат на студ. Тъй като газта е евтина, руснаците вече трето поколение не излизат на улицата зимата, а се излежават до радиатора. Такива хора в окопите са напълно небоеспособни. Като прибавим че руснаците са патологично страхливи, можем да си представим какъв ужас ще бъде при евентуално украинско настъпление. Просто трябва да се почака да паднат температурите.

    Коментиран от #58

  • 55 Рашка с чашка

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "Реалист":

    Защото имат ЗРК , най- добрите според теб, украинците удариха и трите военни летища в Крим.
  • 56 един от многото

    7 4 Отговор
    Поверителни документи , за състоянието на руската армия и то от дойче веле , е , те такъв дзвер , нема!
  • 57 Опааа

    4 5 Отговор
    DW се изака и днес.
  • 58 Ами

    2 2 Отговор

    До коментар #54 от "жалка Русия":

    хубаво е, че си вярваш, вярата крепи човека. Успех.
  • 59 Военен отговор

    3 3 Отговор
    Ще има още точни попадения, но не подобно на руснаците които обстрелват обикновените хора и ги тормозят, ами срещу всички стъпили руски окупатори на украинска земя.
  • 60 И как реши

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Че Русия ще загуби?
  • 61 Иван англосаксонеца

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Джо Славянина":

    Ай стига бе. Някакво ново безаналогово оръжие. Още ли путинофилите се самонадъхвате, че тя рашата ,ако иска може да унищожи Украйна, а? Ама с какво? Освен да ги удавят с водка и да ги превърнат в алкохолици.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания