30 Октомври, 2022 22:26 1 798 61

Техеран заяви, че няма да позволи на враговете си да подкопаят сигурността му

  • иран-
  • протести

Протести в Иран въпреки предупрежденията на властите

Техеран заяви, че няма да позволи на враговете си да подкопаят сигурността му - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сигурността на Иран е червена линия и той няма да позволи на враговете си да я компрометират, заяви иранският президент Ебрахим Раиси, според местните държавни медии, на фона на масовите протести след смъртта на Махса Амини през септември, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Сигурността е червена линия за Ислямската република и ние няма да позволим по никакъв начин на врага да изпълни своите замисли да подкопае този ценен национален актив", каза Раиси.

Масови протести се проведоха днес в много ирански градове въпреки заплахите, отправени от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, предаде ДПА.

По сведения на очевидци, силите за сигурност отново са прибегнали до насилствени действия, за да овладеят демонстрациите срещу авторитарната власт в страната. Протестиращи бяха по улиците и на много европейски градове, за да покажат своята подкрепа.

Командирът на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция Хосейн Салами предупреди вчера протестиращите да спрат с недоволството. "Демонстрантите не трябва да изпитват търпението на системата твърде дълго", каза той в коментар, публикуван от държавната агенция ИРНА.

"Днес е последният ден на бунтове. Не излизайте повече по улиците", заяви командирът и предупреди протестиращите, че няма да им бъде позволено да превърнат университетите в страната в бойно поле.

Демонстрантите не се съобразиха с предупреждението и днес излязоха по улиците на столицата Техеран, североизточния град Машхад и други части на страната. Очевидци съобщават за употреба на сълзотворен газ в Техеран и насилие срещу студенти в университетски район в Машхад.

Също днес, иранският парламент одобри 20-процентно увеличение на заплатите в силите за сигурност, по информация на ИРНА. Посочената причина за увеличението е по-справедливо заплащане за служещите в тях, с което то да се доближи до това на цивилните държавни чиновници.

Увеличението идва на фона на острите критики срещу силите за сигурност през последните седмици заради действията им при потушаването на масовите протести, започнали след смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини през септември. Тя беше задържана от нравствената полиция на Иран за нарушаване на стриктните ислямски правила за облекло и почина в ареста няколко дни по-късно.

Агенция Тасним, която се счита за говорител на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, съобщи за задържането на Томадж Салехи, известен в цялата страна с протестните си песни рапър. В информацията на Тасним се уточнява, че той е задържан за подбуждане към насилие, докато се е опитвал да напусне страната.

Чичото на Салехи изрази съмнения относно информацията в Телеграм. В социалните мрежи се разрази протестна вълна срещу задържането. Салехи беше задържан и преди година, но беше освободен с предупреждение.

Наблюдатели виждат в предупреждението на командир Салами заплаха, че Корпусът и военните може да бъдат използвани в овладяването на протестите.

Достъпът до интернет в Иран продължава да е сериозно ограничен и много от сайтовете на социалните медии не работят. Властите в Техеран обвиняват наричаните от тях като "врагове" за подбуждане на насилието, изтъквайки участие на САЩ и Израел.

Междувременно германската полиция разследва атака срещу продемократично бдение пред иранското посолство в Берлин, при което трима души са били ранени в рано сутринта днес, съобщава Асошиейтед прес.

По информация на полицията, служител на реда, който е охранявал посолството, е забелязал трима маскирани мъже да разкъсват плакати и знамена, закачени на кемпер, паркиран близо до сградата.

Въпреки призивите на служителя на реда да спрат, нападателите отворили вратата на кемпера и нападнали намиращите се вътре четирима души. Трима от нападнатите били ранени при последвалото спречкване, се казва в съобщението на полицията. Маскираните избягали с автомобил.

На транспарантите, закачени на кемпера имало надписи като "Иранците искат демокрация" и "Жени Живот Свобода" - призиви, често използвани на антиправителствените протести в Иран, предава ДПА. В Германия и много други европейски държави се организират многобройни протести в знак на солидарност.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 007

    10 24 Отговор
    Сигурно враговете подкупите чалмите да убият момичето и после накараха десетки хиляди с риск за живота си да протестират. 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

    Коментиран от #13

  • 2 Гост

    34 10 Отговор
    ОчевАдно е, че безредиците в Иран са СПОНСОРИРАНИ от друга държава, имаща ясната цел да дестабилизира вътрешно държавата!

    Коментиран от #3, #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ФакЪт

    5 28 Отговор
    Вижда се края на аятоласите, ще хвърчат чалми. Това го предсказах преди една седмица, както и това че ще обвинят за своите беди Кемтрейлс и ХАРП!

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мхм

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "ФакЪт":

    Да бе напряво кюрдите ще свалят персите и как ще стане като вторите са 10 пъти повече
  • 7 ПараШут

    24 2 Отговор
    Англосаксонците - майсторите на цветните революции, мръсните войни и терористичните атентати се заиграха с Иран , но ще се наиграят и накрая ще го отнесат техните еврейски марионетки в близост.
  • 8 мдаааа

    6 19 Отговор
    И тия си мислят , че са много важни , с познатото - "червена линия" ... На кого ли ми напомнят ..
  • 9 ....

    3 29 Отговор
    5 Дано да е вярно. Крайно време е САЩ да пратят малко от тежката артилерия и да видиш как бързо ще им се опъне лай.ното на руснаците.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ха ха хааа

    3 17 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Враг пред портите ли ... ОчевАдно е , че идва деаятоласизация .. 🤭😁
  • 12 Смех

    17 6 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Къде идва тоя самолетоносач у Перловската река ли

    Коментиран от #17

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "007":

    Това масови случайни бунтове е като извънземни , всички говорят за тях , ама никой не ги е виждал ‼️
    А когато всичко е подготвено повод може да стане и шумен купон в съседите ‼️

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Аятолах Хомейни

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    На Вас специално ще Ви пратим видео ..

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "Смех":

    Да беше си мълчал, можеше да минеш за умен ‼️
    " Малко по-рано американските власти обявиха изпращането на най-големия самолетоносач в света “Джералд Р. Форд” в Атлантическия океан. Плавателният съд, който е кръстен на 38-ия президент на САЩ, е в експлотация от 5 години, но за първи път ще участва в мисия. Вашингтон обяви, че разполагането му ще продължи месеци


    и че корабът ще посети поне едно пристанище някъде в Европа.


    Към него ще се присъединят една подводница и 60 американски самолета. Той ще се интегрира с части на НАТО и затова ще плава със 17 плавателни съда на ВМС на Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Холандия, Испания и Швеция. Самолетоносачът разполага с нова технология, която изстрелва самолети във въздуха с 25% по-бързо. Дълъг е над 300 метра и може да побере екипаж от 4539 души и 75 самолета. Въоръжен е с ракети земя-въздух и с оръдия за близък бой."

    Коментиран от #29, #30, #32

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Соросоид

    17 1 Отговор
    Хората в Иран искат банани. Демокрацията в България дойде с американски банани.

    Коментиран от #24, #38, #40

  • 20 Венсеремос

    16 2 Отговор
    А Джордж Флойд го убиха демократично в САЩ.
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 3 Отговор

    До коментар #15 от "Аятолах Хомейни":

    Благодаря предварително ‼️
    Но ако е като тези с кацането на Луната, газовата атака в Сирия или мърдащите тела в Буча , НЕ МЕРСИ ‼️
    Гледал съм и Рамбо, и Командо, и Американска нинджа ....

    Коментиран от #23, #28

  • 22 Дончо

    3 7 Отговор
    Време е ЦРУ да се намеси в Иран, имат нужда от малко демокрация. Не е нормално една жена да струва по евтино от камила.
  • 23 Аятолах Хомейни

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Гледайте ги и по други "приятелски" tv , не само по руските .
  • 24 Дончо

    1 12 Отговор

    До коментар #19 от "Соросоид":

    За какви американци говориш като нефтохима е руски и десет години ни продава прескъп бензин и не плаща данъзи. Турски поток е руски и ние го планихве с 3 милиарда лева. Булгартабак и КТБ ограбени от боко и пеевски с руска помощ. Списъка с грабежи е дълъг и следите водят към Москва.
    Къде са американците че не ги виждам.

    Коментиран от #35

  • 25 Майна

    3 4 Отговор
    И още нещо от ,,миротворната,, политика:
    ,,Байдън тихо приближава света към Армагедон. Финландия е готова да приеме ядрени оръжия” и обсъдиха плана на САЩ да хванат Русия в капан, като позиционират своите ядрени ракети на около 500 мили или 7 минути разстояние за летене на ракети от Кремъл, „шах и мат” (обезглавяване на централното командване на Русия, така че Русия да спечели няма достатъчно време да изстреля своите ответни ракети) и да поиска капитулацията на Русия (тъй като няма начин централното командване на Русия да е в състояние да оцени ситуацията само в рамките на 7 минути и да изстреля ракетите си).,
  • 26 Ученият котка

    5 0 Отговор
    Когато животът е тежък и непоносим, ​​протестите взривяват всички страни по света без изключение. Имате избор или да спрете водата, газа и електричеството, или да щурмувате Райхстага.

    Коментиран от #31

  • 27 Домчо

    3 12 Отговор

    До коментар #16 от "Токсик":

    Видяхме ги руските кинжали в Украйна. Май съществуват само в мечтите на руските политкомисари.
    А дори да успеят да потопят един самолетоносач НАТО разполага с още 20 + 800 военни бази. Отговорът ще е съкрушителен.

    Коментиран от #44

  • 28 БАЙ Х@ЙМАНЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Гледай - " Кин Дза Дза " ..
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Еи?

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Бая дялече е от Раша тва
  • 31 мдаааа

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ученият котка":

    Справка - Украйна ...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Тактиката не е променна

    4 0 Отговор
    Айде и тия ще ги демократизират скоро както останалите дето не им се подчиняват
    Те така и ирак демократизираха под предлог за някакво оръжие което се оказа че го няма там ма все тая боя го ядиха и тия така боя ще го ядат
  • 34 Кинжалът

    0 7 Отговор

    До коментар #16 от "Токсик":

    Може и да успеят да потопят един глупчо. Но замислял ли си се какви ще са последствията за русия. Видяхме ги в Украйна колко струват. Щом купуват дронове от Иран ясна е работата.

    Коментиран от #36

  • 35 Соросоид

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Дончо":

    Абс си прав, фондация Франц Зайдел която спонсорира ГЕРБ преди 15 години е руска също и Америка за България са руснаци.
  • 36 Токсик

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Кинжалът":

    И аз видях как в Делятин в бивша Украйна един кинжал се заби като в краве масло и стигна до бункера на нацистите на 160 метра под земята където си мислеха, че са се скрили заедно с хиляди тонове боеприпаси. Натовците, които също видяха си глътнаха езиците.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Реалист

    6 0 Отговор
    Ако не те управляват от Вашингтон не е демокрация. Демокрацията е глобалистите и банкерите да те управляват. Не си ли заборчил на американски и немски банки не е демокрация. Не си ли продаваш нац интреси на САЩ също не е демокрация.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Соросоид

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Бананарама":

    Демокрация в България дойде в кашони с банани.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Станислав

    3 1 Отговор
    Човека не е способен да живее в демокрация!
    Това е грешния строй, за правилния и аз незнам!
    Разбирам управата в Иран!
    Един ден всички щр го разберем!
  • 44 Ученият котка

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Домчо":

    В САЩ катастрофална ситуация с петролните запаси. В навечерието на междинните избори Демократическата партия ги пуска на вътрешния пазар. Саудитският принц заплашва със сабя.

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Уса

    3 0 Отговор
    И Абрахам Линкълн беше е ликвидиран,защото е бил против европейскитебанки на територията на сащ."С това се слага края на правата и свободата на американските граждани".По дкуп ения сенат го заставя да подпише и малко по-късно го уб и ват.Един от най-великите американски президенти борил се за своя народ
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Вирус

    0 0 Отговор
    Афторе нали беше по ковида бе какво правиш тук хахаха
  • 59 Алоу

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Токсик":

    Само това корито може да изтрие русия от картата за минути, а пияните и некадърни ватенки няма и разберат. А дано ама надали.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 генчо

    0 0 Отговор
    най голямия враг на техеран били Жените които не са съгласни с допотопния ислямски режим