Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 23:15 2 938 29

Руски дипломат смята, че Казахстан е загубил интерес към евразийските проекти на Москва

  • русия-
  • казахстан-
  • пратньорство

Руски дипломат смята, че традиционният съюзник на Русия - Казахстан - е загубил своя ентусиазъм към предлаганите от Москва проекти за постсъветско икономическо обединение и по-широко евразийско партньорство

Руски дипломат смята, че Казахстан е загубил интерес към евразийските проекти на Москва - 1
Снимка: Shutterstock

Руски дипломат смята, че традиционният съюзник на Русия - Казахстан - е загубил своя ентусиазъм към предлаганите от Москва проекти за постсъветско икономическо обединение и по-широко евразийско партньорство, съобщи Ройтерс, като се позова на информация на РИА Новости от днес.

Казахстан, който е втората най-голяма икономика от бившите съветски републики, се дистанцира от Русия след инвазията ѝ в Украйна. Астана призовава за мир и отказва да признае референдумите, с които Москва анексира украински територии.

Коментарът за Казахстан направи Кирил Барски - висш руски представител в Икономическата и социална комисия на ООН за Азия и Тихия океан (ESCAP).

"Имаме проблеми с нашия Съюз: напоследък Казахстан започна да ограничава своето участие в Евразийския икономически съюз и (проекта) Велика Евразия и това е много обезпокоително", каза той на конференция по външна политика, организирана от Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент).

Изказването на Барски подсказва, че Москва е обезпокоена от подобни ходове, които могат да подкопаят руските усилия за създаване на антизападна коалиция в Азия. Според него Русия трябва да обърне внимание на проблема и да разбере какво иска Казахстан, за да бъде отново приобщен.

Официално Казахстан не е обявявал планове за ограничаване на сътрудничеството във водените от Русия блокове, но Астана обяви, че ще се съобрази със санкциите, които Западът наложи на Москва заради войната в Украйна.

Казахстан също така пренебрегна искането на Кремъл да изгони незабавно украинския посланик след негови коментари относно убиването на руснаци, макар че поиска неговата смяна от Киев.

В същото време износът на някои стоки като мобилни телефони от Казахстан за Русия нарасна през тази година, тъй като много компании спряха да ги продават директно на руски граждани.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любопитен

    22 7 Отговор
    Кви проекти? Извън галактически ли?

    Коментиран от #4

  • 2 Винету

    40 18 Отговор
    Не ги обвинявам - всеки досег с кремълската империя на злото е фатален и безвъзвратен. Руснаците са доказано долен народ!
  • 3 Казахстан

    32 17 Отговор
    Не щем на русия да сме параван
    В Украйна я бият кат тъпан
  • 4 Хаха

    20 6 Отговор

    До коментар #1 от "Любопитен":

    Без аналогови

    Коментиран от #7

  • 5 Джо Славянина

    20 36 Отговор
    Тия красоти по снимките сега, Казахстан ги е направил благодарение на сътрудничеството с Русия. Ако беше се предал рано на Запада, сега да е опоскан като днешна България.

    Коментиран от #25, #28

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Това беше в десятката!
  • 8 СССРБарета

    19 16 Отговор
    И Казахстан и Армения са най-близки съюзници на Русия но умишлено го играят така щото да бъдат скрити канали за снабдяване на Русия от запада! И двете държави се явяват като трети страни за снабдяване на Русия от световните стоки! Китай е в същата ситуация снабдява русия с абсолютно всичко но минава през казахстан и така санкциите на сащ хем се спазвани административно хем не се спазват реално!

    Коментиран от #12, #14, #23

  • 9 Русофил

    26 12 Отговор
    Всички ни бият дузпата. Останаха ни само тъпите българи.

    Коментиран от #10

  • 10 Все пак

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Русофил":

    не всички.
  • 11 в русия

    21 13 Отговор
    вече няма умствен потенциял. Всички са изтрещели. Това е явен признак за края на това недоразумение русия.
  • 12 Че нали русия

    21 12 Отговор

    До коментар #8 от "СССРБарета":

    Си има всичко и си е самодостатъчна....какви канали, какво снабдяване от запада? За тия сквернословия и отстъпление от правата линия мутрофанката ще ти резне от рублите.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 А пак аз се чудех защо

    15 2 Отговор

    До коментар #8 от "СССРБарета":

    Западът до сега не е умрял от самоубийствените санкции....ми те просто не се спазвали и се заобикаляли 😂😂😂😂
  • 15 Хохо Бохо

    16 13 Отговор
    Русия вече почна да се разпада
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хмхмхмхмхм

    8 11 Отговор
    ...напоследък Казахстан започна да ограничава своето участие в Евразийския икономически съюз... Ми нормално, бе- първата търговска война в евразийския /уж/ търговски /уж/ съюз, беше именно между Казахстан и русия. Втората аха да бъде пак между същите държави, но имам спомен,че се включиха и още две други държави, пак от въпросния уж /търговски/ съюз и пак ставаше въпрос за обмитяване на стоки и вдигане на макс на митническите такси за точно определени стоки...Руснаците врещят, че ЕС е / евро000гейски/ съюз, но техният е в пъти по- зле от ЕС...
  • 18 Слава на Великият Путин

    5 20 Отговор
    По важно, какво мисли великият Владимир Владимирович! Не е лошо столична мнооооогооо голяма община да се замисли и кръсти на негово име булевард, площад и квартал! Може би ще облекчат тежката съдба, която ги очаква!

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бесен- _Язовец

    7 8 Отговор
    На джигитаеца Жомар ще му падне скоро главата.

    Коментиран от #29

  • 21 ФакЪт

    8 7 Отговор
    И други незаинтересовани ще има. Пост съветското пространство става вакум.
  • 22 Пантагрюел

    8 6 Отговор
    Че кой се интересува от бедна, алкохолизирана, но агресивна кочина, която вечно ламти за земите на съседите си? Отсвирвайте ги отвсякъде и да си пият бояришника в Сибир.
  • 23 Рачо

    10 6 Отговор

    До коментар #8 от "СССРБарета":

    Драги русофили, бъдете преди всичко българофили! Не забравяйте призивите на Георги Раковски към българските бежанци, че не ги чака нищо добро в Бесарабия от руската власт.
  • 24 Такива

    6 4 Отговор
    "явления" изобщо не притесняват руснаците, щото голяма част от това, което се намира в земята на Казахстан, отдавна е руска собственост... Уранът например, голяма част от нефта и газа...Та така, не е далече времето когато пак ще се върнат там, дето им е мястото, особено когато усетят на къде ги водят кукловодите...

    Коментиран от #27

  • 25 Да да

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Джо Славянина":

    Благодари на наште политици .
  • 26 Логик

    4 0 Отговор
    Е, нали искаха многополюсен свят? Казахстан защо да не иска да е например в "полюса" на Китай?
  • 27 Нещо си в грешка

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Такива":

    Точно такива явления като Путин и политиката му отвориха очите на казахите за кремълските кукловоди в тяхната страна. Мечтай си повече Казахстан да иде у рашата. Скоро и газа, и петрола, и урана ще почнат на запада да си продават, трябва само един петролопровод и готово. Стой и гледай тогава къде ще бъде мястото на Русия.
  • 28 Иван англосаксонеца

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Джо Славянина":

    Тея красоти за които говориш са вследствие на експорта на газ и нефт, а не на сътрудничество с Русия. Даже от целия микс газ които рашките придават на запада, казахският е над 60%. Каква Русия бе колега???
  • 29 Дрогиран язовец

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бесен- _Язовец":

    Ти гледай на твоя работодател Путин да не падне първа, че както я е подкарал.