Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 22:15 1 288 20

Президентът на Молдова Мая Санду декларира прозападен курс в Румъния

  • молдова-
  • мая санду-
  • румъния -
  • украйна-
  • подкрепа-
  • война-
  • запад

Президентът на Молдова Мая Санду обеща във вторник да запази страната си в прозападен курс и като твърд поддръжник на Украйна

Президентът на Молдова Мая Санду декларира прозападен курс в Румъния  - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Молдова Мая Санду обеща във вторник да запази страната си в прозападен курс и като твърд поддръжник на Украйна, въпреки че се бори под натиска на руско енергийно и политическо изнудване. Това декларира тя в речта си пред румънския парламент, съобщи АП.

"Искам всички да знаят, че Молдова избира да бъде свободна и да продължи своя европейски път, независимо от обстоятелствата. Готови сме да платим цената на нашата свобода", заяви Санду.

Агенцията припомня, че Молдова е изцяло зависима от Русия за своя природен газ. Докато Санду говори пред румънските депутати, отцепилият се регион на страната Приднестровие спря да доставя електричество на останалата част от Молдова. В подкрепяния от Москва сепаратистки регион се намира и най-голямата газова електроцентрала в Молдова, която доставя около 70% от нуждите на страната от електроенергия.

Прекъсването на електрозахранването последва съобщението в понеделник от министъра на инфраструктурата на Молдова Андрей Спину, че държавната енергийна компания Energocom не е успяла да подпише договор през ноември с централата поради 40% намаление на доставките на руски природен газ.

Спину каза, че руският газов гигант "Газпром" се е съгласил да доставя на Молдова 5,7 милиона кубически метра газ на ден, което е едва 51% от необходимото на страната, за да осигури електричество за своите 2,6 милиона души.

Русия използва зависимостта на Молдова от нейния газ, за ​​да окаже натиск върху страната за нейното привеждане в съответствие със Запада, включително осъждането на войната в Украйна. Тарифите за енергия за домакинствата са се увеличили шест пъти през последната година.

"Газпром" многократно е заплашвал да прекъсне напълно тръбопроводите на бившата съветска република. Молдова стана кандидат за членство в Европейския съюз (ЕС) през юни - по същото време, когато съседна Украйна го направи.

"Осигуряването на електроенергия за страната е ежедневно предизвикателство. Сега молдовските семейства харчат около 75% от доходите си за енергия, каза още Санду пред румънските депутати. Рискуваме да останем без газ и ток през идващата зима.

Санду също така обвини проруските политически сили в Молдова, че "цинично експлоатират трудностите и недоволството на хората, за да генерират хаос и да ни върнат назад от нашия европейски път". Тя цитира имената на над 20 молдовски и руски физически и юридически лица, санкционирани от САЩ миналата седмица за подпомагане на руските усилия за манипулиране на политиката на Молдова. Групата включва Илан Шор, живеещ в Израел молдовски олигарх и лидер на популистката партия Шор. Поддръжниците му организираха многодневни протести в столицата на Молдова миналия месец, с лозунги срещу политиката на правителството, като "Не на Студената война, не на студената зима".

Държавният департамент заяви, че Шор работи с "корумпирани олигарси и базирани в Москва организации, за да създаде политически вълнения в Молдова" и да подкопае усилията на страната да се присъедини към Европейския съюз.

Санду по подобен начин обвини корумпираните политически актьори в Молдова, че работят за интересите на Русия, докато насилието от войната на Кремъл в Украйна се разпространява в тяхната страна.

Припомняме, че в понеделник руска ракета падна в молдовски граничен град, когато украинските сили я свалиха. Жителите на Наславча казаха, че са потресени от експлозията, която причини щети, но без жертви. Русия е изстрелвала ракети над Молдова към Украйна, но инцидентът в понеделник беше първият по рода си. Външното министерство на Молдова отговори, като експулсира служител на руското посолство от своята територия.

"Всички сме в опасност, тъй като за Русия няма правила или ограничения. Нуждаем се от помощ, за да оцелеем като част от свободния свят", каза Санду.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    8 2 Отговор
    И колко да е про-западен?
  • 2 Тая

    15 3 Отговор
    ще сгафи според мен, Молдова е руска

    Коментиран от #18

  • 3 Някой

    20 2 Отговор
    Тази като се върне у тях си, може и да я обесят съгражданите й. Големи протести има там, ама тук не се говори за това.
  • 4 Ксаниба

    17 2 Отговор
    тази поредна харвардска пионка, молдовското кирчокикорчо!!! Тя предава жителите на юмолдова, точно, както предадоха сърбит на албанците!!! Предателка подла
  • 5 Байденко

    13 0 Отговор
    Санду е забранила използването на асансьори в Молдова.
    И на западни, и на източни.
    Скоро ще пристане на Румъния, но тя затова е назначена.
  • 6 Тази

    13 0 Отговор
    В Молдова искат да я бесат на а някой стълб, тя избегала в Румъния. Търси убежище сигурно, да се спасява.
  • 7 Херо

    5 5 Отговор
    Красива президентка бесарабска българка.
  • 8 сноу

    17 0 Отговор
    Ето как америка за молдова се превърна в молдова за америка, а мийчето се сети че преди пет години подписа една декларацийка че ще стипендиант на сороса ,а се оказа че ще я напътства цру...
  • 9 Манду

    9 0 Отговор
    Тая с тия устни прави чудеса най-вероятно и най-невероятни
  • 10 ФакЪт

    2 6 Отговор
    Да очакваме ли отново-Их там нет!
  • 11 Българин🇧🇬

    14 2 Отговор
    Молдова е област на Русия.70% от населението в Молдова са руснаци.
  • 12 Вагинален кърлеж 🇷🇺

    11 2 Отговор
    Хорм в Молдова мразят Санду.

    Z
  • 13 Некой си

    4 2 Отговор
    Извода какъв е ? Паразити като укрите,все просят от Русия или Запада.Добре,че беше СССР да ги хрантути.Бай Тошо беше хитър.Прати в Ирак,Либия и Сирия наши инженери и работници да се отървем от руския петрол,за това го свалиха от власт.Берлинска стена -грънци Всичко е бизнес.
  • 14 уaйтнoйз

    7 0 Отговор
    тая и тя иска да управлява кат гуайдо и тихановска... некаква мания напоследък е на тия демократи да са хоум офис в друга държава
  • 15 Шака Zулу

    12 2 Отговор
    МНОГО ЕВРОПЕЙСКИ ПОЛИТИЦИ С КОКОШИЯ СИ МОЗЪК ТЛАСКАТ НАРОДИТЕ СИ КЪМ БЕДСТВИЕ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Шматката трябва да

    5 1 Отговор
    разбере, че едно е про-западна Португалия, от която никой не се интересува а друо е про-западна държава, граничеща с Русия, която ще бъде използвана срещу нея.
  • 18 Пеци

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Тая":

    Тогава и Македония е руска.Московския коминтер ни я отне.
    Молдова е румънска ,това е един народ
  • 19 Вирус

    1 1 Отговор
    Не говори в мн число ти нищо няма да платиш
  • 20 Урюрвкос

    1 1 Отговор
    лошите комунисти направили само една електростанция и тя е в Приднестровието и сега Молдова трябва да проси ток от румънците