Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 16:37 1 238 21

Борис Бондарев: "Руската дипломация е заложник на лъжите на Кремъл"

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Непосредствено след началото на войната мнозина от колегите на Бондарев са били в приповдигнато настроение, разказва дипломатът

Борис Бондарев: "Руската дипломация е заложник на лъжите на Кремъл" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"В руската дипломация окончателно се утвърди пропагандата от съветски тип": бивш служител на руското външно министерство разкрива как колегите му трябва да бранят авантюрите на Москва и лъжите на Кремъл.

Борис Бондарев работи в руското външно министерство в продължение на двайсет години. След руското нападение срещу Украйна той подава оставка в знак на протест - единственият руски дипломат, който е правил това от началото на инвазията.

В статия за американското списание "Foreign Affairs” 42-годишният Бондарев пише, че западните лидери са научили за недостатъците на руската армия по време на войната срещу Украйна: "Но те изглежда не разбират, че руската външна политика е също толкова съсипана".

“Години наред на руските дипломати им се налага да защитават пред Вашингтон чуждестранните авантюри на страната си - да ги защитават с лъжи”, пише Бондарев.

Бившият руски дипломат разказва, че се е опитвал да убеди колегите си да смекчат тона и да ги убеди да се откажат от “постоянните препратки към победата ни над нацизма”. Въпреки това изявленията на Кремъл стават все по-враждебни, пише Бондарев във "Foreign Affairs”: “Пропагандата от съветски тип окончателно се утвърди в руската дипломация”, казва той.

“Опасно скъсване с реалността”

Като пример той посочва провала на резолюцията, внесена от Русия в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) след отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания през 2018 година. Бондарев описва нападението срещу Скрипал като повратна точка в бавното му отчуждаване от работодателя му.

“Моят отдел се занимаваше с въпроси, свързани с химическите оръжия, и дълго време уверявахме, че Русия няма нищо общо с отравянето на Скрипал. Правех го искрено. Но колкото повече външното министерство отричаше нашата отговорност, толкова повече се съмнявах”, разказва Бондарев. Изказванията, които Русия прави по това време, че Великобритания е отговорна за убийството, се струват абсурдни на Бондарев, който вижда в коментарите на Москва стратегия на кремълската пропаганда - прехвърляне на вината към Запада. “В крайна сметка трябваше да призная истината: руските власти бяха отговорни за отравянето.”

Пропагандата във вътрешните доклади на Външно министерство и невъзможността да се коментират критично заповедите от Кремъл са довели през годините до все по-опасно "скъсване на връзката с реалността", пише Бондарев.

Когато през януари 2022 г. в Женева се провеждат руско-американски преговори по предложенията на Москва за нов мирен ред в Европа, сред колегите му настъпва объркване. За тях беше ясно, че руските искания - като например де факто военно отменяне на разширяването на НАТО от 1997 г. - са неприемливи за американците и европейците. "В крайна сметка разбрахме, че документът е дошъл направо от Кремъл".

Войнствено настроение сред руските дипломати

По онова време, пише Бондарев, той се надявал, че колегите му ще изкажат подобни на неговите притеснения поне в лични разговори. Но много от тях с готовност се съгласявали с "лъжите на Кремъл".

По този начин те убеждавали себе си и другите, че не носят отговорност за действията на Русия, а само изпълнявали заповеди.

Но повече го тревожи това, пише Бондарев за “Foreign Affairs”, че "нашето все по-войнствено поведение накара много хора да се гордеят с него". Непосредствено след началото на войната мнозина от колегите на Бондарев са били в приповдигнато настроение, разказва дипломатът.

“Няколко пъти, когато предупреждавах колегите си, че действията им са обидни, и че това няма да помогне на Русия, те ми напомняха, че имаме ядрени оръжия. "Ние сме велика сила", каза ми един от тях. "Другите държави трябва да правят това, което казваме.”


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Поселения софианец

    12 18 Отговор
    СЛАВА на РОСИЯ СЛАВА

    Коментиран от #10

  • 3 Посрания Софиянец

    7 8 Отговор
    🤫🤫🤫🤫
  • 4 БОЛШЕВИК

    14 13 Отговор
    Тоя ли предател е истината, мисирки! Ние в България поне се научихме за последните 32 години, да знаем кои са подлогите на западните чакали!
  • 5 ФакЪт

    10 6 Отговор
    Тази снимка казва всичко! Има един лаф-Една снимка може да замести 1000 думи!

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Никой

    12 10 Отговор
    И къде им е славата. В пералнята ,в тоалетната чиния или в дамските принадлежности на же.а ти ?
  • 7 ФакЪт

    9 9 Отговор
    Путин е толкоз скъсал с реалноста, че е изпаднал в делюжън! Какво става на фронта, кой напредва, кой се прегрупира….това е мистерия за него. Да не говорим че новините които достигат до него са толкоз нереални и противоречиви, че освен да уволнява генерали, ще започне и да ги разстрелва!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дааааааам

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "ФакЪт":

    Особено снимка с пушещите жертви на руската агресия. Има много такива.
  • 10 Първо да иде

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "Поселения софианец":

    да си вдигне труповете на убитите си войници по бойните полета на Украйна.
  • 11 ФакЪт

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Сирене":

    Маса като маса! Въпроса е в дистанцирането на Путин от военните…..особено от тези които не е назначил той! На тези двамата дните им са преброени.
  • 12 НАГ

    8 4 Отговор
    Дайте им 300 000 перални и 300 000 телевизора и никой от мобилизираните няма да стъпи на фронта...

    Коментиран от #16

  • 13 Хмхмхмхмхм

    4 3 Отговор
    Mдааа- снимката е уникална;0 Не всеки ден и в единични държави в света може да се види такова нещо дори в най-върлите времена на пандемията от ковид;-0 Това си е направо обсесивно компулсивно разстройство и няма нищо общо с предпазните противоепидемични мерки за ковид.../,,,,За съжаление, ако имаш Обсесивно-компулсивно разстройство мислите льжат. Ако имаш ОКР алармената система на мозъка е развалена. Мозъкът ти казва, че си в опасност дори когато няма никакъв риск..../ ;0 Има ли нужда от повече думи, като това казва всичко;0
  • 14 Азаров

    2 2 Отговор
    Бившия ръководител на правителството на Украйна Николай Азаров призова да не се обръща повишено внимание на това, което ръководителят на режима в Киев Владимир ЗЕЛЕНСКИ говори публично.
    Той изрази промяната си по радио "Аврора", отговаряйки на въпроса докога западните страни са готови да подкрепят настоящия украински президент.
    „Ако проследите внимателно какво каза през тези три години и половина, тогава може да откриете, че много от предишните му речи противоречат на следващите“,
    Той нарече Зеленски "типична марионетка", създадена и контролирана от американците. И ако по-рано украинци от политиката или бизнеса танцуваха под тяхната дудка, сега „клоун от шоубизнеса“ работи за Вашингтон.
    "Всички думи, които казва, са абсолютни глупости"
    Говорейки за икономическата ситуация в Украйна, той отбеляза, че в момента половината от бюджета на страната се финансира от Запада. Само Вашингтон харчи 1,5 милиарда долара месечно за тези цели.
    „Освен това те сега финансират безпрецедентна военна програма, отделяйки гигантски суми“,
     каза политикът.
    В същото време той посочи факта, че цялата ситуация, която се разви във връзка с украинската криза, е напълно неблагоприятна за страните от Европа.

    Коментиран от #15

  • 15 Азаров

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Азаров":

    „Всичко, което се случва сега в Украйна, работи в ущърб на Европа. И не мога да си представя, че представители на управляващите кръгове в същата Германия и в същата Франция няма да разберат това,
     - каза бившият премиер.
    Според него човек трябва да е абсолютен идиот, за да не разбира толкова очевидни неща, особено след подкопаването на подводните балтийски газопроводи.
    Оценявайки възможните перспективи за дипломатическо решение на конфликта, Азаров подчерта, че ще трябва да се преговаря не с Киев, а с Вашингтон. А за успешни преговори Москва трябва да постигне недвусмислени военни успехи.
    Зеленски преди това е наложил решението на Съвета за национална сигурност и отбрана, че е невъзможно да се преговаря с руския лидер Владимир Путин .
  • 16 Хмхмхмхмхм

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "НАГ":

    Aaaa- никъде в света пералните не падат от небето и никъде в света не те погалват по главата, не ти рошат косата и после не ти казват- ти си добро момче- на ти тук като награда безплатно тази пералня... В цял свят, ако искаш хубава пералня, броиш за нея ен брой парични знаци, и чак тогава тя става твоя и можеш да си я вземеш вкъщо и да си я ползваш. Обичайно хората полагат законен труд, за да изкарат по законен начин паричките за купуването на пералнята. Та - руснаците с какво точно се различават от другите хора в света, че и към тях да няма точно същите изисквания, каквито има и за другите хора, м... Да- има и друг начин човек да се сдобие с такава пералня- пере пари от престъпления или пък- като в случая на руската завоевателна война в Украйна- става моГилизирано руско пушечно месо, и ако има късмет, напада с военната си част някой украински град или малко селище и разграбва имуществото на украинците, които живеят в него...Това обаче са начини, характерни за криминалните престъпници и за най-долната човешка утайка на всяко общество...
  • 17 Путинче

    5 2 Отговор
    Снимката към статията е показателна. Параноичен диктатор който е овладял цялата власт в Русия говори с приближените си. Обаче параноя та ми е толкова силна че тия приближени не се допускат по близо от 20 метра. Направо е като карикатура това 😂😂😵‍💫
  • 18 МЕСТИЗОС

    1 2 Отговор
    Правилно ,демокрацията е социално неравенство и всъщност е социализъм от глупака байдън пръднята ,но и Американците не заслужават такъв глупак за президент ,всеки един републикански президент от рода на Никсън или Айзенхауер е добре дошъл в БЕЛИЯ ДОМ НА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ , Путин е Умен човек подкрепя републиканския устой на управление за сметка на това пък в Кремъл само обкръжението са му черни душмани ,Руснака мрази капиталистическата държава но си обича Путин и световния Мир ,за съжаление на всеки български предател и социалистически гадняр .....
  • 19 Кадир

    4 0 Отговор
    Русия отдавна е мюсюлманска страна Путин построи бая джамии също и най големите приятели на Русия са мюсюмански държави
  • 20 Рико

    2 0 Отговор
    Единствените неща, които може да произвежда Русия са лъжи и глад.
  • 21 Вирус

    0 0 Отговор
    Как чак сега го намериха тоя странно
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания