Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Ноември, 2022 13:40 12 870 146

Русия е пред разпад? Да огледаме знаците.

  • война-
  • разпад-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • вагнер-
  • ссср

Историята показва, че в моменти като сегашния Русия има навика да се разпада

Русия е пред разпад? Да огледаме знаците. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментар от проф. Евгений Дайнов:

След унизителни поражения в големи войни Русия има навика да се разпада. Този път, под натиска на загубите в Украйна, процесът на дезинтеграция като че ли започва от въоръжените сили на Русия. Да огледаме контекста.

Още новини от Украйна

След унижението в Руско-японската война, последвано от катастрофите на Първата световна война, империята се разпада на множество територии. Същото се случва и след пораженията във войната в Афганистан 70 години по-късно. Империята, този път известна като Съветски съюз, отново се разпада и всички "съюзни републики" се обявяват за суверенни държави. Вътрешни за самата Русия територии също надигат глава. Татарстан успява да договори широка автономия, но Чечения е смазана от руската армия в две последователни войни. В Сибир неуспешни акции провеждат организации като "Народен фронт за освобождение на Сибир".

Началото на края?

Днес разпадът не започва с отцепването на територии (макар автономните републики Калмикия, Бурятия и Дагестан да не изглеждат твърде далеч от този момент). Този път центробежните сили се проявяват най-вече във въоръжените сили.

Преди няколко дни Олексий Арестович, украински военен с боен опит и проницателен анализатор, изброи следните руски "армии" (всяка със свой командващ), които се намират на територията на Украйна: редовната армия под командването на генерал Суровикин; частната армия "Вагнер" на Пригожин, известен като "готвача на Путин"; поне още една частна армия; чеченските главорези на Кадиров; "армиите" на "народните републики" Донецк и Луганск; "Нацгвардия"; "Росгвардия".

Отношенията между тези осем "армии" стават все по-сложни и враждебни. Бурятите от редовната армия имаха няколко сблъсъка с чеченците на Кадиров например. Напрежения са видими и вътре в редовната армия на Суровикин - както между редовни и мобилизирани, така и на етническа и верска основа.

Фрагментирането на въоръжените сили е само по себе си крайно опасно. То нарушава основен принцип на военното дело - единоначалието, като така рязко намалява военната ефективност. В дадения случай обаче има и друго. Различните "армии" вече развиват свои, така да се каже, политически крила. Ще рече: започват да претендират за дял от държавната власт.

Кадиров например наскоро успя с натиск и шантаж да свали от поста му руския генерал, командващ централния фронт в Украйна. А "готвачът на Путин" онзи ден си присвои правото да води собствена външна политика, като обяви украинския президент Зеленски за "стабилно момче", с което "можем да преговаряме". Не е далеч моментът, в който тези политически крила ще развият собствена пропаганда и собствени медии. Буквално преди часове в интернет се появи плакат, обявяващ същия този Пригожин за "спасител" на фона на героически силуети на танкове и войници.

Който сее ветрове...

Разумното очакване е все по-голям брой от осемте руски "армии" да започнат да предявяват претенции за политическа власт, както и да развиват собствена пропаганда, изградена покрай героизацията на съответния командващ. И това вече се е случвало. След разпада на руската армия през 1917 година на терена се появяват безброй местни "атамани", притежаващи собствени въоръжени сили, медии и територии.

Властта вече се оттича от Кремъл към бъдещите атамани, които от своя страна неминуемо ще влизат във все по-враждебни отношения помежду си, а накрая - според Арестович - най-вероятно ще се сбият. Няма да има кой да ги помири, тъй като Кремъл вече няма да притежава достатъчно власт за ефективна намеса.

В съчетание с евентуални процеси на териториална дезинтеграция подобно развитие би поставило Кремъл в режим на "перфектна буря".

"Който сее ветрове…"


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 154 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще се разпадне на

    67 63 Отговор
    градове и области

    Коментиран от #39

  • 2 След разпада

    72 65 Отговор
    Украйна да ги анексират
  • 3 гост

    119 74 Отговор
    Едно малко човече унищожи една огромна страна

    Коментиран от #69, #102

  • 4 Украйна

    69 88 Отговор
    ще се разпадне и ще бъде анексирана
  • 5 Русия

    50 77 Отговор
    след края на войната ше стане демократична държава и ще влезе е ЕС и НАТО

    Коментиран от #46, #91

  • 6 Смешници

    109 101 Отговор
    Ако някой ще се разпадне скоро това ще е ЕС ,а до 2 години Сащ. Дойче веле след такива санкции ,Русия е по добре от целия ЕС заедно.И една препоръка : погрижете за Германия ,защо тя върви към 19 век ,Русия я оставете на руснаците .

    Коментиран от #59

  • 7 Трябва

    59 61 Отговор
    запада да ги цивилизова тия комуняги
  • 8 Хахаха

    89 77 Отговор
    Вероятно затова Русия е най голямата страна в света, защото се разпада постоянно. Нали?
    А представете си, ако би била алчна и би присвоявала всичките територии, които освобождава, каква щеше да е? Само Русия е добра - създава и подарява само.
  • 9 Половината Русия

    46 54 Отговор
    към ЕС, другата за САЩ

    Коментиран от #13, #101

  • 10 Рософил

    41 79 Отговор
    Русия е наща освобутителка! Точка!!!

    Коментиран от #97

  • 11 Глупости на квадрат

    75 62 Отговор
    Стига глупости дойчовци...Днес в Русия е празник на единството--площадите са пълни с хора с знамена и няма никакви приказки за разпад....

    Коментиран от #62

  • 12 Трябва да се даде

    43 33 Отговор
    част от Русия и на България
  • 13 Смешник

    39 32 Отговор

    До коментар #9 от "Половината Русия":

    Но ЕС ще има скоро ни Сащ .
  • 14 Чукче

    22 26 Отговор
    Вери сун Раша уил колапс енд дъ диктейтор илеминейтид.
  • 15 и аз така мисля

    48 9 Отговор
    най много до вторник да изкара. до понеделник вечер даже
  • 16 Бае Въло

    65 39 Отговор
    На 22 юни 1941 г започва операция „Барбароса“ - началото на ВСВ. Срещу СССР, с нищо не предизвикани, тръгват Германската империя, Румъния, Италия Унгария, Словакия, Хърватия и Финландия (Оста). И ядат дебелия.
    Усещайки накъде духа вятъра, англосаксонците (САЩ, ВБ, Канада, Австралия, Нова Зеландия), както и разни европейски партизани (свободни сили) се присламчват към победителите. Втория фронт в Нормандия се открива едва на 6 юни 1944 с операция „Овърлорд“.

    Но основната тежест на войната изнасят народите на СССР. И победата е предимно тяхна.


    А както се казва във вица:
    - Дядо, бил ли си гей?
    - Бил съм, дядовото. И ако видя, пак ще го бия!

    Коментиран от #29, #108

  • 17 Дада

    57 27 Отговор
    Тъпаса дайнов пак не си е пил дозата
  • 18 Повече от

    66 26 Отговор
    Шест месеца жалка пошла пропаганда цензура и промиване на мозъци а уж били демокрация имало свобода на словото вярвайте още на западни лъжи за тях не сме нищо друго от стадо което без ропотно до изпълнява всичко
  • 19 А да видим

    50 20 Отговор
    Добре бе-а ако не се разпадне? кво ще пишете тогава? или още сто години ще ни убеждавате с това"ще".....,?

    Коментиран от #78

  • 20 Ха-ха-ха...

    49 25 Отговор
    Русия ще разпадне, ама евросъюза!
  • 21 Питам

    51 27 Отговор
    Днес бившият укро президент Порошенко ни го каза открито-България влезе във войната....--защо това не коментирате??????????
  • 22 свършекът

    11 5 Отговор
    слушайте ме аз ви казвам истината
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ПРАВ Е ОРБАН, МНОГО ПРАВ Е

    43 26 Отговор
    ЕС ПЪРВИ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ. ГАРАНТИРАНО ОТ ФОН АКУШЕРКАТА!!!
  • 25 дада

    35 13 Отговор
    Тя Русия се разпада вече от близо година, само тенекии, ракетите им свършиха няколко пъти, болести, преврати и поражения само. Какво още чакат? Само още някой друг туит, пост във фейсбук и някоя друга статия и са довършени, няма накъде да бягат.
  • 26 Тома

    23 18 Отговор
    Към разпад освен Русия върви също и разпад на ЕС и Америка
  • 27 ХиХи

    24 8 Отговор
    Абе те зелетата чакат от 500 години да се разпадне ма нъцки, разпада се като сменят царя с пиянка, ама няма да е близките 10 години хохохо
  • 28 Милена Върбанова

    45 26 Отговор
    Снощи гледах „Актуално от деня“ на известния политик и журналист Велизар Енчев и не повярвах ни на очите, ни на ушите си. В студиото като върху залята с ракиджос стара маса в крайпътно кръчме, разпищолваше махмурлушки телеса и се давеше в русофобско повръщане кадърът на „Дума“ Иван Бакалов. Същински мургав братчед от махлата с прегракнало от ругатни гласище. Брутален, наплевателски, клеветнически – готов за гербаджийски депутат. Къде гледа Буци, та още не е напипал това скрито съкровище? Жигосва Герб, но в ключовата тема „оръжия за Украйна!“, защитава неговите постановки. Ще бъде сто пъти по-ефективно острие от изтъркания Тома Биков!

    Божичко, защо всички русофоби са толкова нелепи? Изкуфя ли бе, Бакалски – или ти е от Пфайзера? Не съм дегустатор на вино и на зелева чорба, но ще ти кажа следното:

    1. Ако Русия не беше освободила България през 1878 г., нямаше да го има паметникът на Цар Освободител, но и на мястото срещу него нямаше да се мъдри дори плюнка. НС, където днес вилнее дивата орда русофоби, която гласува оръжие срещу Русия, както и цялата българска държава ( днес „държава“ само на ужким ) съществуват само благодарение на тези, които твоята предателска клика заплюва – руснаците.

    Да гласуваш война срещу тия, които са те освободили – това е световен исторически парадокс!

    Коментиран от #37, #70, #77, #81, #123

  • 29 Англосаксите

    22 34 Отговор

    До коментар #16 от "Бае Въло":

    Това са болшевишки измишльотини,когато Адолф е пред портите на Москва ,САЩ и велика Британия подписват атлантическата Харта и ликвидират чучелото Адолф така спасяват расия и света

    Коментиран от #42, #122

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Милена

    37 24 Отговор
    2. Инсинуациите, че вие, русофобите, сте срещу президента Путин, а не срещу руския народ – не минават! Кой ще бъде убиван с оръжията, които НАТО и пошлите му български ибрици предоставят на Украйна? Обикновените руски войници. А и руският народ подкрепя своя президент, въпреки истеричните крясъци на петата колона в Русия, която владее голяма част от „националните“ руски медии ( също както в България ).

    3. Срамно е подареното ни в миналото от Съветския съюз въоръжение, да бъде предавано в ръцете на враговете на Русия.

    4. Срамно е българи да гласуват срещу Русия – заедно с турците от ДПС. Това прилича на сюрреалистичен кошмар. То е храчка в лицето на всички „строители на Нова България“ от възрожденското поколение.

    5. Режимът на Зеля не представлява малоруския народ. Зеленски, Кулеба, Резников ( какво красноречиво име – „резня“ – клане! ), Арестович, Ринат Ахметов, не са малоруси и нямат нищо общо с малоруския ген. Тяхната цел е ограбването и пълното унищожение на Украйна. Изтощението и унищожението на Русия. В Киев управлява узурпаторски фашистки режим, който упражнява невиждан терор над малорусите и ПОЧТИ всички други народности в Украйна.

    „Украинска държава“ вече не съществува. Територията е полигон на нато.

    Коментиран от #116, #131, #133

  • 32 Върбанова

    33 19 Отговор
    6. Донецка и Луганска области, Крим и Запорожие ,Николаев и Одеса исторически никога не са принадлежали на „украинската държава“.

    7. Давайки оръжие „на Украйна“, България фактически го предоставя на НАТО и на главорези, които не принадлежат към малоруския народ. Както заяви ген.Шивиков, те продават предоставеното им оръжие. Защо фашисткият режим в Киев иска от България оръжие? То изобщо не му трябва – целта е унищожение на историческите българо-руски връзки и установяване на ненавист между нашите народи.

    8. Както отбеляза вчера в НС, Румен Гечев – оръжие се ПРОДАВА, а не се ПОДАРЯВА! САЩ е продала на режима в Киев въоръжение за над 21 милиарда долара. Но, според теб, Бакалски, България е доста по-богата от САЩ и трябва да ПОДАРИ оръжие на хленчещия Зеля – ей тъй, заради зелената му тениска. След което да си КУПИ съвременно въоръжение – „ами ще дава пари, оръжието струва пари“ – подигравката, с която приключваш темата, е наистина на бакалско равнище.

    Но тая подигравка разкрива тоталната лъжа на войнолюбивата ибрикчийска групировка в 48-то НС, че ако подарим на украинския режим старото си съветско въоръжение, „Западът“ ще ни ПОДАРИ ново модерно оръжие. Няма да дочакаме такъв подарък. Модернизирането на българската армия не влиза в сметките на окупатора.

    Коментиран от #44

  • 33 Смешници

    40 13 Отговор
    Факти ,от месец март пишете: Путин е болен от всички видове рак ,Путин е на смъртно легло,Путин умира ,Русия свърши ракетите,Русия загуби войната ,Русия фалира,рублата ще е 200/1 долар ,Русия няма какво да яде,Русия е изолирана от всички.Факти посочете само 1 нещо от това което изброих да е истина ,бихте ли посочили?????Смятате ли ,че една сериозна медия може да си позволи 8 месеца да пише неща в които дори само едно нещо да няма истина ? Въпроса ми е ,факти вие сериозна медиа ли смятате ,че сте?

    Коментиран от #66

  • 34 и още

    28 16 Отговор
    10. Нагла лъжа на българоубийци е изреченото от коалицията на войната в НС, че предоставянето на оръжия за „Украйна“ ( нарочно поставям името в кавички, такава държава вече не съществува ), няма да ни въвлече във война. Еничарите натиснаха един бутон и ние вече сме във война – до гуша.

    10. Единственият спасителен път за България е пълният НЕУТРАЛИТЕТ. Като страна, съседна на военния кофликт. Независимо от всякакви договорености и „партньорства“. 95 процента от българския народ е ПРОТИВ предоставянето на оръжия за „Украйна“ и хвърлянето ни във война с Русия! Или, според теб, Бакалски, „простолюдието“ няма думата по такива въпроси?

    Имаш ли деца, Бакалов? Ще ги пратиш ли на фронта да се опекат на шиш за кефа на зеления наркоман? Или нямаш деца и не ти пука за младите българи? За всички българи? И даже ще ти е весело, когато умират? Такъв ти е характерът – личи си по физиономията. Ти си заклет мизантроп.

    Един съвет – престани да обикаляш телевизиите. Просто се скрий някъде на тъмно.

    Коментиран от #125, #126

  • 35 Добре де

    16 4 Отговор
    ами есъто като започна разпада с излизането на гъбъту кво, а? Кой пръв започна да се разпада?
    Що не драснете некой ред?
  • 36 Хахаха

    29 7 Отговор
    Да така е а Путин вече умира за 28-ми път и има вече четири вида рак! Даже в класацията за олигофрения на запада изпревари и води убедително на смъртните случаи на Ким Чен Ун!
  • 37 ОКОПАТОРИ СА

    17 9 Отговор

    До коментар #28 от "Милена Върбанова":

    ОСВОБОДИТЕЛИТЕ СА ИЗБИТИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ ИМ РЕЖИМ ЧЕТИ МАЛКО ПРЕДИ ДА ДРИСКАШ.

    Коментиран от #57, #118

  • 38 истината

    17 16 Отговор
    И каква е файдата от замяната на оръжията ни след като „новото“ ще е американски еквивалент на това, което имаме? Нито ще по-модерно, нито нищо! Ще е техника на ниво 80-те години! С какво точно този акт ще донесе позитиви на нас българите? За какво да правим тези заменки като съюзниците ни, които трябва да ни обезпечат могат просто да предоставят директно на Украйна тази техника? Реториката, че могат да ползват само „руска техника“ отпадна, след като вече им се предоставят най-различни американски и немски машини. Всички са вперили поглед в президента Радев с надежда да наложи вето и да спре това безумие и национално предателство от страна на 175-те продажни войнолюбци. Ама и той продажник. Очаквайте постепенното разширяване на изпращаните оръжия, докато се стигне и до изпращането на български войски…

    Коментиран от #124

  • 39 5432

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ще се разпадне на":

    Поне чечня да я нямя с тиктокисти
  • 40 Левски

    17 9 Отговор
    Путин в момента бие колективния запад с манишейката! Даже дори не се ангажира много с военните действия а си има друга работа човека!
  • 41 БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУСИЯ

    17 15 Отговор
    НА БЪЛГАРИЯ И ВЗИМАТ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЕРИТОРИИТЕ. НЯМА ЗА КАВО ДА И БЛАГОДАРИМ.

    Коментиран от #51, #68

  • 42 Ха ха ха ха ха

    18 12 Отговор

    До коментар #29 от "Англосаксите":

    Когато руската армия беше пред портите на Берлин, тогава американците и англетата се включиха във войната.
  • 43 Путлерофоб

    12 19 Отговор
    Путлер обрече Русия влизайки в западния капан. След време в западните държави ще му издигат паметници като унищожителя на Руската федерация
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 РАЗПАДА СЕ

    15 13 Отговор
    КИТАЙ Е ИЗКУПИЛ ПОЛОВИН РУСИЯ НЕ Е ТАЙНА.
  • 46 5432

    15 11 Отговор

    До коментар #5 от "Русия":

    Демокрация и Русия са антоними .

    Коментиран от #63

  • 47 РУСКИЯТ ОКУПАТОР

    13 16 Отговор
    ТАКА Е ГАЗИЛ И БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ.
  • 48 Стария брат

    23 11 Отговор
    Извън нато кои други държави в света подаряват оръжие на Украйна?!?

    И какво на практика означава казаното от говорителя Джон Кърби?
    Означава ПРИЗНАНИЕ, че военният съюз нато е обявил война на Русия, вместо да я спре като единствен военен съюз в света за мирни цели!

    Спрете войната бе краварски военен съюз !
    Какво правите със света?
    От 2020 г. (нали помним „тренировката за възпиране“ Дефендър Европа 2020) та от ДВЕ години краварите стоварят оръжия, 50-тонни танкове, каква ли не военна техника и войска из Европа, на чужд континент, и мъкнат ли, мъкнат оръжия по чужди държави, защо?

    Защото те така са решили?!
    Кой е агресора, който лае пред портите на Русия, а?!

    Иначе браво на краварите – говорителят признава, че сащ и нато са обявили война на Русия!

    Цял военен съюз от 30 държави бумтят по ЕДНА единствена държава Русия!
    Защо сте обявили война на Русия от 2020 г., а пичове ?!

    Коментиран от #58

  • 49 Мимето

    3 2 Отговор
    Искави се, инамен ми се иска мъж да ме...
  • 50 Половината територия на България е

    14 18 Отговор
    отнета заради Руският ботуш.
  • 51 Само питам

    21 9 Отговор

    До коментар #41 от "БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУСИЯ":

    Че какви територии е имала България преди Русия ? Турски Вилает ?
  • 52 Теле

    3 0 Отговор
    Още ви държи влага
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Щом спряха и

    5 0 Отговор
    Тока на Бялата Златка......
  • 55 Фалконети

    21 9 Отговор
    Искат еврожендърите да исчегъркат всичко руско оръжие,паметници,руски автори,национални празници за да няма памет народа! Но с неуважение към вас жалки негодници това няма как да стане! Няма как да заличите любовта на българският народ към Русия това няма как да премахнете!
  • 56 киро

    19 6 Отговор
    ахахахах Дой4е да вземе да види знаците за разпада на ЕС,той е неизбежен,без газ индустрията на Германия е обре4ена,ВПГ няма как да замести руския тръбен газ,нито има терминали нито кораби да го доставят и така малкото останал ВПГ ще бъде с рекордни цени и затова сега искат таван на цените ахахахахсамо дето няма как да мине номера
  • 57 Поправка

    6 4 Отговор

    До коментар #37 от "ОКОПАТОРИ СА":

    Избити са от хазарите болшевики на Лейба Давидович, чети ти пък колегата е прав ако не ни бяха освободили 1878 щяхме да сме югославска провинция и макетаъа щяха да са ни превзели вече
  • 58 кой я буми бе

    8 16 Отговор

    До коментар #48 от "Стария брат":

    НАТО само за два часа ще я приключи завинаги.

    Коментиран от #83

  • 59 ,Русия я оставете на руснаците .

    14 5 Отговор

    До коментар #6 от "Смешници":

    Ми оставихме я,не се ли вижда вече.....?

    Коментиран от #72

  • 60 страстно любя либерасти

    15 5 Отговор
    Има и друго логическо противоречие в опорките на атлантическите помияри. Като е толкова старо и негодно това съветско оръжие (доколкото все още го има остнало неизнесено по складовете) и след като тия (атлантическите помяри) са толквоа загрижени за победата на фашизираната руска македония, защо държат да пращат на приятелите си укрoнaцисти това „старо и негодно“ съветско оружие? Не е ли по-добре да изпратят чисто новите ни виртуални американски самолети – вече 16 на брой фъ-16 (не знам дали ги има даже и на картинка)?
  • 61 Пак ли бе?

    5 1 Отговор
    Пълна скука.
  • 62 а който не вее знаме на площада

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Глупости на квадрат":

    а пък и смееят ли да не веят?ще веят знамена та пушек ще вдигат чак."кой не вее е зелен!"
  • 63 Стратегията на континенталната Анаконда

    16 6 Отговор

    До коментар #46 от "5432":

    Покажи ми само една държава в света, където има демокрация сега? В САЩ никога не е имало демокрация!
    А иначе на коментиращият, когото ти репликираш ще кажа, че след войната няма да има нито ЕС, нито Нато. Нато и към момента е извън строя..Така, че Русия няма къде да влиза:)
  • 64 Този пак е

    12 2 Отговор
    започнал с алкохола от рано сутринта.
  • 65 Дако

    14 9 Отговор
    Не знам за автора, но българите не са част от Западната цивилизация. Ние сме друга цивилизация – православна, християнска и източна.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Нострадамус от Злокучене

    8 17 Отговор
    Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина изживява последните си дни в този формат.Ще последва съдбата на СССР.Неизбежно е.Бункерният старчок няма да преживее войната и ще свърши като Чаушеску,Садам или Кадафи.Но както се разбра е тежко болен от два вида рак и паркинсон и вероятно може и да се спомине без помощ от "антуража".Амин.

    Коментиран от #73

  • 68 Сократ

    13 7 Отговор

    До коментар #41 от "БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУСИЯ":

    БЛАГОДАРИ НА ЗАПАДНИТЕ НИ СЪЮЗНИЦИ ЗА ИЗГУБЕНИТЕ НИ ЗЕМИ. ПАЛЯК.
  • 69 Стамат

    17 9 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    В Аляска се подготвя референдум за присъединяване към Русия.В Тексас и други щати се говори за независимост от Фащ.Дименти май се спасява по този начин с тази война.ДВ да погледне кой ще се разпадне.

    Коментиран от #94, #99, #145

  • 70 Айде бе...

    19 6 Отговор

    До коментар #28 от "Милена Върбанова":

    Това, дали Русия е освободителка или поробителка не е твоя работа да коментираш, защото и през ум не ти минава да отидеш при освободителите си и на место да им се радваш от сърце, а се мъдриш по разни западащи и саморазпадащи се български, италиански и други европейски бунища?

    Коментиран от #80

  • 71 страстно любя либерасти

    10 4 Отговор
    Сетих се. Ако действително почнат с американска могилизация на вехто наборно бе-ге пушечно месо, резко ще се почувствам от пола на Емили-то и ще си купя китайска тротинетка. Даже ще почна да карам тротинетката заедно с нея-него по 500-те хиляди км бокови магистрали с 200! Ще ме хванат за… адамовата ябълка!
  • 72 Стратегията на континенталната Анаконда

    4 6 Отговор

    До коментар #59 от ",Русия я оставете на руснаците .":

    Да, прекрасно се вижда (точната дума е усеща) в ЕС:)
  • 73 Сократ

    10 5 Отговор

    До коментар #67 от "Нострадамус от Злокучене":

    Чакай, ама няма да дочакаш. Това западните хиени го чакат вече 500 години.

    Коментиран от #85

  • 74 Смешник

    3 1 Отговор

    До коментар #66 от "Теле":

    По голям смет от теб има ли ???
  • 75 анонимен

    14 6 Отговор
    Не знам за Русия, ама Украйна със сигурност ще се разпадне, процесът вече тече. А ако не познае този така наречен професор, дали ще си скъса дипломата?
  • 76 Чичо Томовата колиба

    2 7 Отговор
    Някога първия Адам е бил черен. Просто на територията на Африка е имало повишена радиация дали от разбил се метеорит, дали от накоя „специална операция“, от която са останали само пирамидите и пустинята, не е ясно. В Чернобил обикновените зелени дървесни жаби за десет поколения станали черни, като защита от радиацията. По тази логика няма нужда от нарочни неща, че да определяме кои бял и кой черен, както е тръгнало скоро и в Европа ще си имаме пустиня и бели хора няма да останат. След 10 поколения ще има ерес, че преди векове е имало бели хора… от които са останали 57 километрови тунели под Алпите, но официалната наука ще твърди, че тунелът е бил корито на древна река от времената преди пустинята. И пирамидите били строени във вода от разливите на Нил. Да не си помисли някой, че древните са ползвали антигравитационно поле. Щеше да е хубаво да сме три дни преди германските племена, но ние сме три дни преди Апокалипсиса.
  • 77 Още ли си мислите

    10 11 Отговор

    До коментар #28 от "Милена Върбанова":

    че комунистическия ССССР ни е освободил?пък и срещу него докато е влизал с войските си(украинска армия м/у другото) в България срещу войниците му не е изстрелян и един български патрон-за разлика от обратните случаи на утвърждаване на окупационните интереси на СССР генерали(загиналите СССР войни на наша територия са били предимно от пиянство и сбивания и други нелицеприятни героизми,)
    Освободителка ни е другата,царската,а не лицемерната Русия!А сега е някакъкъв мутант между КГБ и СССР-каква освободителка ни е тази Русия???
  • 78 гост

    6 11 Отговор

    До коментар #19 от "А да видим":

    Ще стане както със СССР. Запада и с него се справи, а ти за ватенките не се притеснявай. Пътници отвсякъде.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Хари Потен

    9 6 Отговор

    До коментар #70 от "Айде бе...":

    сам го каза - Европа е бу нище, където пускат всякакви, в Русия царвули не влизат

    Коментиран от #87

  • 81 НИ НОВА,

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Милена Върбанова":

    Ти ЛИ СИ бя🐓
  • 82 Онзий

    7 5 Отговор
    По скоро европейския съюз се разпада
  • 83 Някоя си

    6 4 Отговор

    До коментар #58 от "кой я буми бе":

    И ти си се вживял във филмите с чък норис бате 🤣🤣🤣🤣
  • 84 Ксаниба

    9 5 Отговор
    то фащ пред разпад, ма нпо-тата за Русия се къхарят
  • 85 Нострадамус от Злокучене

    8 9 Отговор

    До коментар #73 от "Сократ":

    А,напротив.Ще си жив да видиш.Както Руската Империя отиде в небитието,както и "великии,могучии и нерушимы СССР се разпадна на съставните си части,така и Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина ще се "преформатира" в няколко "княжества".Неизбежно е.
  • 86 геополитик

    9 5 Отговор
    Желанието за действителност по Дайнов ски... Но все пак се молете да не става, че геополитиката празно не търпи. Все някой трябва да замести Русия и тогава Дайнов може да не стигне до с. Миндя даже.
  • 87 Айде бе...

    7 13 Отговор

    До коментар #80 от "Хари Потен":

    Точно така! Изнасяите се всички в Русия, която е само за избрани, а нас ни оставете да си ровим в бунището! Но и това не искате, а се пречкате само из краката ни, за да не изпаднете в агония от милувката на освободителите ви.

    Коментиран от #106, #110, #146

  • 88 БеГемот

    7 5 Отговор
    Либералните откачалници не спират да си мечтаят за няколко квази държавички с ядрено оръжие вместо една централизирана ...
  • 89 Сегашно време

    8 10 Отговор
    Руската федерация вече е в разпад. Няма такава федерация. С нарушаването на границите и стъпването на чужда земя, руската федерация сложи край на съществуването си.

    Коментиран от #96

  • 90 Господ

    8 9 Отговор
    е създал расия като пример, как не трябва да се управлява една държава...
  • 91 Шопо

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Русия":

    След края на войната на коча манерките ще паднат и лисицата ще ги изяде.
  • 92 МЪЛЧАНИЕТО НА РУСОФИЛИСТИТЕ.

    12 12 Отговор
    Напоследък руските клевети срещу България станаха доста вървежни. Вървят и по руски сайтове, и по руски медии, и по всякакви изказвания на всякакви хора. Най-вече на руснаци, разбира се. Но покрай тях и на българи. Комунисти, социалисти, левичари и всякакви подобни българи.

    Ето най-често повтаряните клевети.

    Първа клевета. Били сме предали братята руснаци, защото през Втората световна война сме станали съюзници на Германия, въпреки, че Русия ни била освободила от Турско.

    „Абе байновци, братушки, или каквито и да сте там – бива да им рече човек, ако е българин и ако не иска да остави без отговор гнусните клевети на путинолюбците- Вие станахте съюзници на фашистка Германия много преди България „

    Защото :

    - СССР сключва с Германия пакта Рибентроп-Молотов на 23 август 1939-та година.

    - България се присъединява към Тристранния пакт на първи март 1941- ва година – цели седем месеца по-късно.

    Между другото СССР няма нищо против присъединяването на България към Тристранният пакт, дори се водят разговори самият СССР да се присъедини на по-късен етап. И Българската Комунистическа Партия – всъщност член на Коминтерна – като подразделение на съветската Всесъюзна Комунистическа Партия /болшевики/, приветства съюза с Германия.
  • 93 Анализаторр

    4 6 Отговор
    Ами нали са ортодоксални пазители на семейните ценности начело с разведения джуджак, да си стоят обединени около метресата му.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 ами да

    10 5 Отговор
    русия пред разпад, путин пред умираме, а зеления е спестил 850 милиона евра от закуски
  • 96 Про митак

    4 0 Отговор

    До коментар #89 от "Сегашно време":

    ти ли го определяш това бе, бай су ек пхахахахахахахахахахахаааа
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 ЕЙ КЕЛЕМЕТА

    10 6 Отговор
    ААХАХАХАХАХА...ПРЕД РАЗПАД СА МОЗЪЧНИТЕ ВИ КЛЕТКИ ДЕТО ГИ НЯМАТЕ..АХАХАХАХАХАХА.
  • 99 Коко

    8 1 Отговор

    До коментар #69 от "Стамат":

    И аз го чух. Онзи ден една баба го коментираше. Ама каза и за други неща. Да не си го чул от нея?
  • 100 Отговор

    10 5 Отговор
    Пляс пляс pedalite пред nacistka меди.
    За какво да му е да чете нормален човек страданията на евроатлантическите либерасти?
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Хахахаха

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Гената дайнов, никога нищо не е познал! Не може да предскаже кога му се ходи до 00, хахахаха! След последната голяма война Русия разпадна на СССР и Източен блок. Сега може да се разпадне на Русия и Западен блог, схващаш ли гена?!
  • 103 Отговор

    6 3 Отговор
    Розовите мечти са за plashi putarnici като теб-само в сънищата.
    Реалността е различна и до 2026 година ще я видитите ,а о осезаемо ще я УСЕТИТЕ!
  • 104 Верно ли

    13 5 Отговор
    Пффф, Дайнов пак е сънувал мокри сънища, а тук са се развилнели платените да оказват подкрепа, ама каква подкрепа, като две изречения на кръст не могат да вържат милите! Русия не е в цветущо положение, но ако има някой затъващ ежеминутно, това е Европа. Русия има ресурса да се възстанови, а Европа - не! Тежко им на тези, които не го разбират!
  • 105 1111

    9 4 Отговор
    Колко е приятно да гледаш как се гърчат англосаксоните сатани. :)
  • 106 Владо

    6 2 Отговор

    До коментар #87 от "Айде бе...":

    Иииии кой си ти? Ако ти кажа да да отидеш да живееш на антарктида. Ще отидеш ли?
    Даваш анонимни заповеди!
    Хайде по-кротко с желанията кой и къде!
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 опълченец

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бае Въло":

    Бай Въло, ма тя ВСВ започна с има-няма 2 години преди юни, 1941 година.
  • 109 Някой

    11 6 Отговор
    Центовете дрънкат в торбичката на агент Дайнов.
    По-вероятен е разпад на ЕС, че и на САЩ, отколкото на Русия.
    Е, ама щом му плащат да разправя друго, ясно. Все пак, и той иска да отиде я на почивка на Малдивите, я да си направи топло местенце за евакуация от България, когато тук положението се сговни тотално.
  • 110 Верно ли

    4 2 Отговор

    До коментар #87 от "Айде бе...":

    А що па ти не се изнесеш, че е по-лесно, а? За какви се мислите, че ще давате наклон на хората какво да мислят и за къде да се "изнасят"?
  • 111 Копейкин...

    4 10 Отговор
    Каквооо..разпад на моята руска родина ли?...неее, не може това да стане, мама митрофанка ми го каза, ако пък това се случи да се разпадне необятният руски кене....опссс, необятната руска страна, ще си взема куфара с доларите и дим да ме няма.
  • 112 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 11 Отговор
    Снощи пих ракия с Путин. Беше замислен. После каза: Каква я мислех, каква стана. Исках за три дни да вляза в Киев, ама тия моите съветници казват недей, не бързай. Ако идем бързо тия бандери ще си останат и след време пак ще дойдат на власт. И се започна една борба на изтощение. И сега гледай какво стана, вместо да сваля управлението в Украйна започнаха да се сменят правителства в Европа. Американците ми звънят и ме успокояват, че трябва още малко да продължа. Щели да ми се отблагодарят после с каквото поискам. Трябвало само да държа фронта до март. После те щели да натиснат Украйна и да се приключи.
    Изпихме още много ракия и не помня как сме се разделили. Станах по някое време да пия вода и си викам тая ракия не ми понася какви глупости ме накара да изживея. Обръщам се към кухненската маса и гледам една георгиевска лента вързана към бутилка водка (без реклама) и етикетче: "За теб Приятелю! Путин"
  • 113 Наблюдател

    16 5 Отговор
    Какъв анализатор е Дайнов , след като цитирам "Олексий Арестович, украински военен с боен опит". Арестович никога не е бил в армия, нито военен. Аман от поръчкова журналистика.
  • 114 Абе

    6 5 Отговор
    Да питам за един преател, трябва ли да сме братя и с чеченци, буряти и дагестанци?
  • 115 Исторически парк

    11 4 Отговор
    Хах тоя дайнов през 1988 беше писал статия сащ е пред разпад? Ама тогава му плащаха коминистите.. ;)
  • 116 Ночко

    10 0 Отговор

    До коментар #31 от "Милена":

    Миленче.....курвоо
  • 117 ДА ЗАЩОТО

    8 8 Отговор
    Европата е пред разпад,РУСИЯ Е ВЕЛИКА И ЩЕ ПРЕБЪДЕ,БАБА ВАНГА ГО Е КАЗАЛА...
  • 118 ССС

    7 6 Отговор

    До коментар #37 от "ОКОПАТОРИ СА":

    ОКОПАТОРИ са! Щото са се окопавали в ОКОПИ по време на сражения! Знаеш ли какво отбелязваме на датите 3 март, 6 септември, 22 септември? Освен, че са почивни дни. Освен редовна армия, в събитията, които бележим на тези дати, се включват ДОБРОВОЛЦИ от Русия /все още/, Финландия, Полша, и т.н., да не изброявам всички, на които ние ДЪЛЖИМ почит и благодарност, дори и предвид днешните събития. Хора, оставили семействата си, и тръгнали да помагат. Да-вероятно руския цар е имал и други подбуди, но не е това темата.
    ПРОЧЕЛ/А ли си годините на събитията, чийто дати отбелязваме, и колко години след тях комунистите превземат властта. Да-избиват династията Романови, между впрочем - роднини с някои европейски монарси. А защо се стига до там? Не е заради спиране на Интернета. Прочете ли за събититията, предшестващи свалянето на монархията? Не е като да повтаряш антикомунистически реплики. Наистина не разбирам - от Кока Кола-та ли е, едни и същи реплики - антируски, без дори грам познаване на историята. За всичко са виновни руснаците. Те така американците си обработват населението десетилетия, ама тук поне имахме малко по-добра образователна система.
  • 119 Българин

    7 7 Отговор
    Бе тя пред разпад не е, ама режима на Пудинг приключва. Руснаците и по-лошо са видели и са оцелели през какви ли не режими. Както и ние и много други народи.
  • 120 Хаха

    8 7 Отговор
    Няма да е голяма загуба. Ще приютим рускините обаче, това не е проблем. Е, поне младите и красиви, ония злобните соцлелки може да си останат по блатата.

    Коментиран от #121

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 ССС

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Англосаксите":

    Ей това вече напука тъпомера. Разбрахме - четенето е противопоказно. Поне историческите канали погледайте, западни са, подготвени от западни историци, не са руски - да ви промият мозъците.
  • 123 😂......

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Милена Върбанова":

    Еййй..бейби критическата ли караш😂😂😂.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Майтапи

    10 1 Отговор
    Всеки ден се разпада по няколко пъти.След това се лепи ли наново.За малоумни ни взехте и си вервате,че ви верваме.
  • 128 сноу

    5 1 Отговор
    Женката пак е прекалил с водката,че те като на прУфесУр все му я пълнят догоре..
  • 129 пенко

    4 2 Отговор
    ЖЕНЮ НЕ Е ПАДЕРАСТ ---ВЪПРЕКИ ИМЕТО СИ !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 130 стоян георгиев

    3 5 Отговор
    Русия е чака сериозен катаклизъм.путлер я бута в бездната.ограби я,съсипа и репутацията,съсипа и бизнеса,изтрепа и прогони мъжете и и ще я вкара в гражданска война.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Рико

    5 2 Отговор
    Различни армии в обща държава? Това е класически феодализъм; Средновековие.
  • 139 Дайнов, Дайнов

    6 4 Отговор
    Колкото Путин е тежко болен, толко е Русия е пред разпад. Ако зависеше от гробокопачите, е, да, ама не.
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 русия умира

    4 4 Отговор
    Отдавна е време кочината Мордор да се разпадне
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Истинските проблеми на Запада

    2 1 Отговор
    Защо някои умни и образовани хора мислят, че най-големият враг на Запада е Русия? Незряло е, необмислено.
    Русия е "граничар" на Европа, най-варварската част от Запада, но все пак част от него. Няма как да "обитаваш границата" и да си изтънчен, хуманен т.н. като ядрото на Запада. И ние сме малко простаци също, нали. Просто сме в края. Но не сме отвъд него. Не сме сателит на Китай или от Арабския свят.

    Някаква дългосрочна стратегия тези дни беше публикувана в САЩ. Не е за обикновените хора, т.е. не е за пропаганда. И там е посочен като основен враг на Запада Китай.
  • 144 Мераклийски

    3 0 Отговор
    Това не са хора! Те отдавна са деградирали,но сега войната ги показа с пълния им образ.
  • 145 Михаил

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "Стамат":

    “В Аляска се подготвя референдум за присъединяване към Русия”

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    👍👏✌️

    Направи ми вечерта. Тази достоверна информация къде я намери?
  • 146 Едуард Петров-Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #87 от "Айде бе...":

    Веднага личи простака в тебе! И не само в тебе!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания