Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 04:06 4 405 45

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция сваля царска Русия

  • октомврийска революция-
  • царска русия-
  • ленин-
  • болшевики

Русия била изтощена от загубите, от постоянните поражения в Първата световна война

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция сваля царска Русия - 1
Снимка: Shutterstock

На 7 ноември 1917 г. започва Октомврийската революция в Русия. В Петербург болшевиките на Владимир Ленин и Лев Троцки свалят правителството на Александър Керенски.

Революцията довежда до създаването на Съветския съюз - първата комунистическа държава в света, както и първата от класическите тоталитарни системи на ХХ в.

На 16 март 1917 г. абдикира последният руски император Николай II. Властта в Русия е поета от временното правителство на Керенски. Малко след това в Петроград пристига Ленин. Той констатира, че има великолепна възможност малобройната, но дисциплинирана комунистическа партия да вземе властта.

Първият опит за въстание през юли 1917 г. се проваля

и вождът на революцията е принуден да се укрива. Но вторият опит през октомври 1917 г. вече е успешен. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. С щурм, въпреки липсата на съпротива, е превзет Зимният дворец и са арестувани членовете на Временното правителство. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. Ключова роля в болшевишкия преврат изиграва Лев Троцки, чието истинско име е Лейба Давидович Бронщейн.

В качеството си на председател на Петроградския съвет на работническите и войнишките депутати той е на практика военен ръководител на преврата. Именно по негови указания първо са атакувани ключови обекти като Централната поща, Държавната банката, гарите и др. Болшевиките бързат да сложат ръка и върху всички търговски и частни банки, бижутерийните магазини, сейфовете на големите търговски предприятия, частните взаимоспомагателни каси, банковите филиали в заводите.

Установена е „диктатура на пролетариата”, създадено е първото съветско правителство - Съвет на народните комисари начело с Ленин.

По негова заповед на 6 януари 1918 г. е разпуснато законно избраното чрез свободни и демократични избори Учредително събрание. Последица от октомврийския преврат е разрушителната гражданската война в Русия.

Създадената през октомври 1918 г. от Ленин първа в света Социалистическа държава на работниците и селяните всъщност представлява германски протекторат чак до разгрома на Германия, през ноември 1918 г. Немците осигуряват на новия режим военна и материална помощ. Финансовата подкрепа за болшевиките започва още от края на 1914 г. Според германските официални документи болшевиките са получили 72 млн. златни марки, като по-голямата част от сумата е връчена след 7 ноември 1917 година. Финансирането е прекратено през юли 1918 г., когато е убит германският посланик в Москва граф Мирбах.

Идеята, че революцията била организирана от световното еврейство, се появила малко по-късно, около 1918 г., когато Троцки поел военното министерство на новосъздадената Съветска държава. Сред комисарите и началниците на различни политически управления действително имало много евреи. Но този факт не бил свързан с митичния “световен заговор”, а с факта, че евреите в царска Русия били една от дискриминираните и преследвани нации. Протестните настроения в еврейските кръгове били по-популярни отколкото в руското общество. Но имало недоволни и сред другите малцинства в Русия – фини, латиши, литовци, естонци.

Историците в цял свят смятат тезата за “еврейската революция” в Русия

за нищо повече от мит. Според тях Великата октомврийска социалистическа революция е чисто руски феномен. На Запад дори не обособяват двете революции – Февруарската и Октомврийската, а обсъждат само една революция – от 1917 г. Историците посочват като причини за нея: социалните, класовите и икономическите проблеми в самата Русия. Обясняват природата на революцията с положението на работниците, с не докрай разрешените въпроси за собствеността на земята, с националните проблеми в отделните райони, плюс огромното натоварване на руското общество, свързано с участието на страната в Първата световна война. Русия била изтощена от загубите, от постоянните поражения; настроенията сред армейските части били крайно лоши; след три и повече години война Русия не искала повече да воюва.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мужик

    5 19 Отговор
    без цар не може
  • 2 Ляв плюс

    21 19 Отговор
    "На Запад дори не обособяват двете революции... Обясняват природата на революцията с положението на работниците..." - разбира им "кифлата" на Запад от Октомврийска Революция. Свтовната Социалистическа Система ще се възроди един ден - социализмът винаги е бил изключително примамлив за масите.

    Коментиран от #8

  • 3 Историчар

    27 39 Отговор
    Винаги тази фалираща кочина е била спонсорирана от вън. През ПСВ от Германия, през ВСВ от САЩ. Мързеливите и алчни помешчици са заменени от жестоките и алчни болшевики, които налагат нечуван терор върху простите и бедни мушици. Общо взето в цялата си история, като започне със Златната Орда и завършиш с Путинова Русия, това е една държава паразит, алчна за чужди земи и ресурси.
  • 4 Соловьов

    21 27 Отговор
    И така 105 години,червената мафия тероризира света!
  • 5 :))

    12 8 Отговор
    Създадената през октомври 1918 г. от Ленин първа в света Социалистическа държава на работниците и селяните всъщност представлява германски протекторат чак до разгрома на Германия, през ноември 1918 г....
    ....цял месец !

    Коментиран от #7, #31

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 112

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от ":))":

    13 месеца.

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 6 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ВИ за ПОЛЕЗНАТА ИСТОРИЧЕСКА информация господин МИХАЙЛОВ

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ами

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "112":

    не е вярно... на 3.03.1918 г. Русия излиза от войната. До ноември са 9 месеца, когато Брест-Литовският мирен договор е денонсиран...

    Коментиран от #15

  • 12 123

    10 0 Отговор
    Пък ние се оженихме на тази дата преди много години.... И като се пошегувахме пред приятели французи, че ще правим "революция в брака", те не само тогава, но и до ден днешен питат понякога защо така сме казали.... Никога не разбраха шегата ни. Ама и ние така не я разбрахме, нашата си шега!
  • 13 хихи

    3 4 Отговор
    и защо като е "Октомврийска революция" се отбелязва на 7-ми ноември??? Тогава трябва да е Ноемврийска революция..
    П.С. Знам отговора, но пак е объркано....

    Коментиран от #19

  • 14 мордехай

    9 9 Отговор
    И 105 години по-късно все още се бори да победи гнилия капиталистически строй и все не успява.

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Анонимен

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "мордехай":

    Китай е напът
  • 18 Последния Софиянец

    12 3 Отговор
    Заглавието е грешно.Царя абдикира по рано.Как тогава са свалили Царска Русия?
  • 19 Ами

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "хихи":

    Нарича се октомврийска ,защото е била май месец. Шантава работа наистина.

    Коментиран от #20, #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Потьомкин

    1 7 Отговор
    Това е била поне 150-тата революция по ред, все някоя е щяла да успее. Само защо се нарича октомврийска, щом се отбелязва на на седми ноември, не е много ясно.

    Коментиран от #30

  • 26 Голем смех

    9 6 Отговор
    Един зловещ експеримент, който взе живота на милиони, заради някакви фикс идеи. Краят му беше неизбежен.
  • 27 НайЧудовищния световен експеримент

    10 6 Отговор
    Болшевишката революция в Русия беше работа на Еврейски мозъци, извършена от Еврейско лоби, чрез Еврейско планиране, чиято цел бе да се създаде Нов световен ред- ГЛОБАЛИЗМА като най висша и завършена форма на Империализма под формата на налагане на Световната комунистическа революция и идеология от евреите- болшевики.Всичките водачи на Октомврийската революция, “теоретици” и “практици”, по националност са юдеи: от Карл Маркс, Фридрих Енгелс, Владимир Ленин, Лев Троцки, та до юдея Керенски и сред комунистите узурпатори на властта в Русия няма нито един руснак по националност...!!!
    Руската Октомврийска революция поставя и началото на ДЖЕНДАРСТВОТО в Европа със свободното легализиране на еднополовите бракове и болшевиките често са организирали голи хомосексуални маршове и паради за да се пропагандира пред Света, Свободата на общата /комунистическа/ групова сексуалност. Всички полове и сех отклонения са свободни и легализирани , а изнасилванията са нещо естествено и нормално, като форма на комунална "работническо комунистическа солидарност" ..!!! Висшите болшевишки комисари по образованието и културата, насърчават ДЖЕНДАРСТВОТО , като заявяват че традиционните здрави и нравствени норми на семействата в капиталистическа Европа и САЩ... са буржоазна отживелица и това трябва да остане в историята и миналото...!!!
  • 28 Роза

    11 5 Отговор
    На времето Ленин е казвал:"Целия свят ще разрушим и ще го построим отново!"Е,поне с разрушаването той се е справил достойно!Наистина,един зловещ експеримент,чиито последици и досега се усещат!

    Коментиран от #32

  • 29 БОЛШЕВИК

    4 4 Отговор
    105 години от ВЕЛИКАТА ОКТОМВРИЙСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ!
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
    Скоро пак ще избухне такава революция, масите се пробуждат в цял свят, ще видим тоя път от коя голяма страна ще избие!
  • 30 БОЛШЕВИК

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "Потьомкин":

    25. Октомври 1917г. - стар стил, затова се отбелязва днес по нов стил.

    Коментиран от #38

  • 31 До писача на старията

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от ":))":

    Поправи датата.1918 с 1917.Иначе излиза,че цяла година след Болшевишкият метеж болшевиците и техните тартори са правили ч.....,а не държава.И кво е тва Временно правителство на Керенски.Ти си е чисто законно,бутнато от болшевиците незаконно с метеж,поради наивност и вяра в демокрацията на сам Керенски.
  • 32 ами

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Роза":

    и това не е вярно...цитатът е от Интернационалът, а не съм чувал авторът му да е Ленин...
  • 33 Абе

    3 1 Отговор
    А, на 2022 на 8-ми ноември в САЩ ще бъдат свалени от власт същите тези глобалисти-троцкисти!
  • 34 Кво е писано

    0 2 Отговор
    На 7.07.1917 войници атакували зимния дворец.Значи превратът успял и стават германски протекторат.Не им се иска на болшевиците точно така и изшикалкавили,но германската армия(а тя тогава е способна да победи и Франция и Русия взети заедно) подновила военни действия и щат не щат подписали комисарите Бресткия мир на 3.3.1918.А през октомври 1918 била образувана болшевишката държава,правителство и т.н.Значи цяла година болшевиците кво са правили?Ч....ли са правили?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Сандо

    3 1 Отговор
    Материал за незваещи и поддаващи се на манипулации хора.Авторът се опитва да направи обобщение в двадасет реда за събитие,за което и двадесет тома са недостатъчни да обхванат.И две интересни неща,които е хубаво да се знаят:За германските пари НЯМА никакви документални доказателства,всичко се опира на косвени улики,най-близо до които е едно признание на Ленин,"че ще им върне парите като вдигне революция в Германия", и второто е подозрението на учени,че истината за събитията в Русия се крие в английските архиви,които обаче интересно защо никой не открива за ползване.И още един интересен факт,който подозрително се премълчава:Кой и защо изпрати Троцки в Русия?

    Коментиран от #37

  • 37 Ягуар

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "Сандо":

    Е как кой? То е повече от ясно. Троцки и Ленин не просто са изпратени, но са и финансирани и идеологически подготвени от вече набралите голяма скорост финансови кръгове и банки около лохварите-ротшилди. Филиалите на тези банки в САЩ, Германия и Франция. Просто защото единственото място на света останало извън техен контрол е Русия. И трябва за целта да свалят и убият царя и семейството му и да наложат терор над населението, като го ограбят и наложет лихварския ред, като в колониите на Африка или Южна Америка.

    Коментиран от #43

  • 38 Правилно де!

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "БОЛШЕВИК":

    Но беше.Беше.Ако Александър III беше жив,никога нямаше да се поддаде на внушения на различните служители като Бобриков,а наместо това,щеше да ги засили на каторга.Никога нямаше да се лакоми да посяга на Галиция(Лвов),както бе подведен Никалая,разумно щеше да осмисли отношенията с Кайзера и да откаже на Великобритания.Имало е и влияние на Франция(големите заеми за строежа на железниците през/на два континента.При Николая 2 това се случи.Русия от тогава вече е ДРУГА.
  • 39 човек от народа

    3 0 Отговор
    7 ноември 1917 г. Октомврийската революция сваля царска Русия - ха-ха-ха ! от февруари 17-та Русия е република !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Шамшал

    3 0 Отговор
    Неграмотник. Царска Русия е ликвидирана от Февруарската революция 1917г. съвместно от меншевики,анархисти,есери и болшевики... Тогава рухва държавата защото вместо мениджъри въвеждат работническо самоуправление на предприятията ,а на фронта войнишките комитете иземват командните функции на офицерите.
  • 42 Сандо

    2 0 Отговор
    Още заглавието е лъжа!Може ли Октомврийската революцията да свали "царска Русия",след като тя не съществува от февруари 1917 година?Какво да говорим за политкоректните писания нататък в материала.
  • 43 Сандо

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ягуар":

    И какво става след това?Още една война срещу Русия,където наред с бели,зелени и какви ли не руски образи,срещу Русия се изправят войските на 14 държави,сред които и САЩ.Резултатът е ясен:Червената армия побеждава тая световна сган и на картата се появява държавата СССР.И това е нова епоха в световната история,дала отражение във всички сфери на живота.

    Коментиран от #45

  • 44 Честит 7 октомври

    0 2 Отговор
    Един уркофашист по малко !
  • 45 Ягуар

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Сандо":

    После става следното: болшевиките започват да грабят и безчинстват над руското население и играят собствената си властова игра, като вече не играят по свирката на западните си ментори-лихвари! Съответно западните им ментори веднага фининсират белите да започнат гражданската война и интервенцията! Не успявата нито белите, нито чуждите и на терена се появява СТАЛИН, който изчиства постепенно и едните и другите и създава СССР с петилетните си планове и индустриализацията. Съответно Сталин прерасно знае, че това хич не се харесва на запад и те ще организират нова война срещу СССР и бърза да индустриализира със чудовищни темпове СССР. После всички знаем какво става.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания