Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 14:11 1 569 2

Ключова руска визита в Иран

  • ирански дронове-
  • николай патрушев-
  • русия-
  • украйна-
  • война

Представителите на Русия и Иран са обсъдили двустранното сътрудничество

Ключова руска визита в Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ръководителят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев днес е пристигнал в Техеран за консултации с ирански официални лица, предаде Ройтерс, като се позова на пресцентъра на институцията. "В Техеран Патрушев ще проведе планирани руско-ирански консултации в сферата на сигурността с участието на специалисти от Съвета за сигурност и представители на редица министерства и ведомства от двете страни", се казва в прессъобщението.

По-късно през деня пресслужбата на руския Съвет за сигурност съобщи, че Патрушев се е срещнал с колегата си от Върховния съвет за национална безопасност на Иран Али Шамхани. Те са обсъдили "информационната сигурност, мерките за противодействие на опитите на западните спецслужби за намеса във вътрешните работи на двете страни и редица международни проблеми, включително и ситуацията в Украйна и Близкия изток", се посочва в съобщението, цитирано от ТАСС.

Представителите на Русия и Иран са обсъдили и двустранното сътрудничество в областта на правоприлагането, обществената сигурност и борбата с тероризма и екстремизма. Патрушев и Шамхани са подчертали, че в условията на санкционен натиск Москва и Техеран трябва да продължат да развиват икономическите и търговските си отношения и да си помагат на международната сцена, предаде БТА.

Визитата се провежда в момент, в който предполагаемите ирански доставки на дронове камикадзе в Русия, които Москва използва за инвазията си в Украйна, продължават да са гореща тема, отбелязва Ройтерс. През уикенда Техеран призна за първи път, че е предоставил "малък брой" дронове на Москва, но посочи, че те са били изпратени преди началото на войната. Киев и Западът казват, че от няколко седмици насам Русия използва иранските безпилотни летателни апарати, за да атакува ключови обекти от украинската енергийна инфраструктура. Действията на Москва принудиха украинските власти да прекъсват електрозахранването в редица градове, включително и в Киев, за да се пести енергия.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    10 6 Отговор
    Ще бъркат с гъ. ЗА НА КОЗЯК
  • 2 Българин

    9 12 Отговор
    ватенките отидоха да се молят за малко ракети