Тема: Украйна

10 Ноември, 2022 14:09 969 6

С преселването на украинци Русия може да е извършила престъпления срещу човечеството

  • русия-
  • украинци-
  • деца-
  • украйна-
  • преселване-
  • престъпления-
  • човечество

"Деца са били отделени от семействата си в нарушение на международното хуманитарно право"

С преселването на украинци Русия може да е извършила престъпления срещу човечеството - 1
Източник: БГНЕС

Русия може да е извършила "престъпления срещу човечеството", като насилствено е прехвърлила на своя територия или в райони под контрола на проруските сепаратисти украински цивилни от райони, окупирани от нейните войски в Украйна, каза днес неправителствената организация "Амнести интернешънъл", цитирана от Франс прес.

"Деца са били отделени от семействата си в нарушение на международното хуманитарно право", посочи правозащитната неправителствена организация въз основа на свидетелствата на 88 украинци, почти всички от които след това са се установили в Украйна или в европейски страни.

"Отделянето на деца от семействата им и принуждаването на хората да се местят на стотици километри от домовете си е още едно доказателство за тежкото страдание, което руската инвазия причини на украинските мирни граждани", каза генералният секретар на "Амнести интернешънъл" Аниес Каламар в прессъобщение, придружаващо публикуван днес обширен доклад.

"Ужасната руска тактика на насилствено прехвърляне и депортиране представлява военно престъпление. "Амнести интернешънъл" смята, че то трябва да бъде разследвано като престъпление срещу човечеството", добави тя.

Цивилни, разказали преживяванията си пред неправителствената организация, описаха "съпроводени с нарушения процеси на подбор" в така наречените лагери за "филтриране", които понякога завършват с произволно задържане, малтретиране и дори изтезания. В един от случаите жена е била отделена от 11-годишния си син по време на този процес, след което е била задържана, без никога повече да види детето си, казва "Амнести интернешънъл". Повечето от хората, говорили пред организацията, идват от Мариупол - разрушен град в Югоизточна Украйна. Други идват от регионите на Харков и Луганск в Източна Украйна, както и от Херсон и Запорожие в Южна Украйна.

"Повечето от хората, особено тези от Мариупол, говорят за принудително преместване, което означава, че не са имали друг избор освен да пътуват до Русия или окупираните от Русия райони", се казва в доклада. Тези премествания "вероятно представляват престъпления срещу човечеството", се допълва в доклада.

При друг случай в Русия няколко души казаха, че са се почувствали принудени да кандидатстват за руско гражданство.

"Амнести интернешънъл" разгневи през август Украйна, като обвини нейната армия, че застрашава цивилни в съпротивата си срещу руската инвазия чрез разполагане на военна инфраструктура в населени райони. Въпреки ожесточената критика от страна на Киев и много международни анализатори, неправителствената организация заяви, че "изцяло поддържа заключенията си“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 3 Отговор
    Руснаците ядат деца на чеверме.
  • 2 ккк

    16 5 Отговор
    А с поканата за мюсюлманите в Европа Меркел се превърна в ангелче ли? Или демократичните бомби на САЩ не са престъпление?
  • 3 Ксаниба

    8 3 Отговор
    по време на изборите у фащ, имаше затишие на калинките ни, явно нямаха опорки. Ето, че с нова сила фекълмантрите се леет из ведро.
  • 4 За протокола

    9 4 Отговор
    А с преселването на афганистанци, сирийци и т.н. САЩ извършиха ли престъпления срещу човечеството???
  • 5 Сух

    5 1 Отговор
    А за изчезналите деца, които биват вкарвани в Турция през нашата граница, нещо да пишете? Има свидетелско видео на бивша митничарка, което дава пред Цанов.. Дечицата изчезват и заминават за донорство.. Кво правим с тези европейски ценности? Нещо да кажете по въпроса или щото господарите ви казаха това да пишете, другото е забранено, то е демократично..

    Коментиран от #6

  • 6 Сух

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сух":

    става дума пак за украинските деца
Новини по държави: