Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 20:20 2 085 6

МВФ предупреждава за нарастващ риск от икономическа фрагментация по света

  • международен валутен фонд-
  • икономика-
  • инфлация-
  • търговия

Повече от 30 държави са ограничили търговията с храни, енергоносители и други ключови стоки, след нахлуването на Русия в Украйна през февруари

МВФ предупреждава за нарастващ риск от икономическа фрагментация по света - 1
Снимка: Shutterstock

Най-голямото предизвикателство пред централните банкери сега е намаляването на инфлацията. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, докато нейният първи заместник, Гита Гопинат, е алармира за нарастващия риск от икономическа фрагментация, съобщи Ройтерс.

В изказване на конференция във Вашингтон Георгиева препоръча на политиците да приемат целенасочени мерки за облекчаване на нарастващите цени на храните и горивата, като същевременно избягват стъпки, които биха могли да подхранват инфлацията или да отклонят посоката на паричната политика.

Първият първи заместник управляващ директор на МВФ, Гита Гопинат, на свой ред взе думата, като каза, че силният щатски долар, достигнал над 20-годишен максимум, и опасенията относно финансовата нестабилност също представляват големи предизвикателства в настоящата среда, и няма място за грешни стъпки.

Пътят към разрешаването на тези проблеми е "много тесен", е допълни Гопинат, отбелязвайки, че рязкото покачване на долара има важни макроикономически последици за множество страни по света. Според нея политиците трябва да следят внимателно потенциалните уязвимости, а статистическите данни не отчитат рисковете за финансовата стабилност, породени от скрит ливъридж в небанкови финансови институции.

Друго огромно предизвикателство е нарастващият риск от геоикономическа фрагментация, е каза още заместник управляващ директор на МВФ, добавяйки, че пандемията от коронавирус и войната в Украйна "значително" са повишили тази опастност.

"Това не означава, че търговията като цяло може да се срине, но със сигурност ще преначертаем картата – глобалната търговска карта – по отношение на това кой с кого търгува", е обобщи тя, като е заключи, че това ще има последици за производителността, ефективността и работните места.

Също така Гопинат е отбелязала, че повече от 30 държави са ограничили търговията с храни, енергоносители и други ключови стоки, след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СКРУЧ

    18 1 Отговор
    ЛОШО ЗА ЕВРОПА ЛОШО ЗА АМЕРИКА
  • 2 12343211

    15 0 Отговор
    Явно в Сащ научават новината последни.
  • 3 БОЛШЕВИК

    12 1 Отговор
    Смърт за Капитализма!
  • 4 Рожко

    8 0 Отговор
    Първият първи заместващ......уау!
    И пак подчертано кой е виновен на първият първи.
    Увъртехте се и сега се оправяйте.
    Колко ли ги трогва инфлацията тези милионери и милиардери?
    Спестил си 50 000 лв.и е по друго. А тези дето живеят от заплата/пенсия/ до заплата/пенсия/?
  • 5 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    какво му е лошото на "геоикономическа фрагментация" ще има ареали на взаимно изгодни икономически отношения които при определени условия ще кореспондират по важни въпроси например климат, безопасност и т.н. това е смисъла на много полюсния свят.
  • 6 Вирус

    0 0 Отговор
    Всичко програмирано направиха го сега се правят че мислят ама то решението вече го има у така полека ни бутат към базовия доход хаха