Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Ноември, 2022 10:36 6 521 55

Унгарски партиен лидер намекна на Полша за подялба на Украйна

  • ласло тороцкай-
  • унгария-
  • полша-
  • украйна

Ще се видим на общата полско-унгарска граница, написа в Twitter Ласло Тороцкай

Лидерът на унгарската партия "Наша родина" Ласло Тороцкай намекна на Полша за подялба на Украйна, като поздрави страната за Деня на независимостта, предаде РИА Новости.

"Днес е Денят на независимостта на Полша. Бог да благослови Полша! Ще се видим на общата полско-унгарска граница!", написа той в Twitter.

Още новини от Украйна

Унгарският политик прикачи към туита снимка, направена през март 1939 г. близо до село Ужок (територията на днешна Украйна близо до полската граница. - бел. ред.). На нея са изобразени ръкуващи се граничари, които стоят на полско-унгарската граница, образувана след превземането на Закарпатска Украйна от Унгария.

Преди това Закарпатието е било част от Австрийската империя. След разпадането на Хабсбургската монархия в резултат на Първата световна война, то отива в Чехословакия. От 1939 г. част от тази територия е окупирана от Унгария, но след поражението на нацистка Германия в Москва е подписано споразумение за присъединяването на региона към Украинската ССР.

По-рано депутатът от Радата Максим Бужански предупреди, че Будапеща може да изпрати войски в Закарпатието, за да защити унгарците. На свой ред унгарският външен министър Петер Сиярто потвърди наличието на военен сценарий за защита на 150 000 сънародници в Закарпатието.

През март вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук заяви, че позицията на унгарските власти относно ситуацията около Украйна е близка до проруската и предположи, че Будапеща иска да получи Закарпатието.

Напрежението в отношенията между Украйна и Унгария възникна на фона на дискусиите относно украинския закон „За образованието“, който значително намалява възможността за обучение на езиците на националните малцинства. Законът влезе в сила на 28 септември 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха банда мигранти

    30 7 Отговор
    ще се срещнат на синора на маджара
  • 2 Русофил

    31 62 Отговор
    Орбан ликвидира Унгария.

    Коментиран от #18

  • 3 пак съм аз

    64 22 Отговор
    Ха,ха,ха,ха,правоверното дойче веле обръща палачинката!Колко пъти това противно момченце с очилата е публикувало статии,в които зеленият му идол казва,че няма да отстъпи и една педя украинска земя!То вече е ясно,че украйна губи и се разпада като Югославия
  • 4 ТаУмВзе

    35 5 Отговор
    Без Путин да е заповядал, да си дуднат и да се канят.
  • 5 Рошко

    44 12 Отговор
    Давайте сега е моментата, Румъния и Молдова и те да си вземат своето.

    Коментиран от #15, #16

  • 6 Истината

    28 47 Отговор
    Това са унгарските полезни иди0ти от шайката на Орбан, които играят за руските имперски интереси.
  • 7 поредния путинист

    26 45 Отговор
    Путин загуби войната и се чуди как да оправдае загубата.
  • 8 Истината

    30 21 Отговор
    Защо обръщате внимание на тоя изперкал маджарин. Това е все едно някой от нашите патриоти да реве за "България на три морета".

    Коментиран от #9, #13

  • 9 поредния путинист

    24 40 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Това е путинист. Путин много иска унгарски полски войски да влязат в Украйна, за да се оправдае - "Отказахме се да превземаме Украйна, за да избегнем сблъсък с НАТО". А истината е че Украйна прегазва окупаторите!
  • 10 МирО

    30 18 Отговор
    Путин ще реши съдбата на покрайнината

    Коментиран от #23

  • 11 Ден и нощ

    36 13 Отговор
    В България шорошите и дума не обелват за тоз мрокобесен образователен закон от 2017г. ,а ден и нощ лъжат,че българите в Украйна имали всички права.
  • 12 украинецо

    12 14 Отговор
    Тези на снимката не са нито украинци, нито поляци, нито унгарци. И все пак, не е хубаво така да точиш зъби срещу страна в беда!
  • 13 Не е точно така!

    12 8 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    В Гърция и Сев.Македония българи няма,нали?И в Турция няма,но в Транскарпатия унгарци има.И в Галиция поляци има.Някак си рсзпростиренето на бивш СССР се оказа в Средна Европа и с разпадането му,можеха да се уредят тия недоразумения.Там влиза и Северна Буковина,отмъкната от Османска държава някога в 1775 от Австрия.
  • 14 Летописец

    20 7 Отговор
    Архаични приказки като у нас за западните ни покрайнини .Към сегашния момент такива исторически носталгии не показват връзка с реалността . Украинските бежанци използват Полша и Унгария само за транзит към Германия основно . В Полша и Унгария остават по 10% . Както и у нас !
  • 15 Тогава би следвало

    21 5 Отговор

    До коментар #5 от "Рошко":

    да ни върнат Северна Добруджа, заедно с дунавската делта.

    Коментиран от #20, #53

  • 16 бай Гъдю

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "Рошко":

    А ние кога ще си вземем нашето?

    Коментиран от #26

  • 17 Име

    13 13 Отговор
    Гермянците пак са след французите и леко фстрани видяха как ФРАНЦИЯ създаде изкуствената държава Югославия с цел сдържане на България и те решиха чрез немското микере Ленин да създадат Украйна с цел сдържане на Русия
  • 18 Мммда

    19 6 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Унгария си е много добре, много фирми от Германия се изнесоха там последните няколко години(здраво инвестират и разширяват).
    Голяма част от производството на Мерцедес е там и от това лято обявиха, че разширяват производството , а намаляват в Германия, за да са по-близо до руския пазар. На запад драстично спадат покупките на скъпия клас и се търсят китайски корейски, румънски, френски автомобили, по-евтинко, дори втора, трета употреба са много търсени напоследък. Затова и набиха така цените на употребяваните нагоре.

    Коментиран от #22, #33

  • 19 Гаглей

    15 23 Отговор
    Незнам Русия как взе Украина за 3 дена , ама Украина сега както е надъхана ако обърнат внимание на маджарите за няколко дена ще има украино сръбска граница
  • 20 бай Гъдю

    14 4 Отговор

    До коментар #15 от "Тогава би следвало":

    Трябвало е да ни върнат Северна Добруджа според 100 годишния Договор още през 1978 г., но Брежнев не разрешил да се "разбутва" Варшавския договор и "братските" отношения в него... Тато си затраял...
  • 21 ку-ку

    12 17 Отговор
    Всяка държава си има по един копейкин.
  • 22 Русофил

    5 10 Отговор

    До коментар #18 от "Мммда":

    Добра опорка - Мерцедес по-близо до руския пазар.

    Коментиран от #34

  • 23 хахаха

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "МирО":

    Ще стане точно обратното, обаче!
  • 24 Перо

    22 10 Отговор
    Прав е унгареца! Огромна част от територията на Украйна, вкл.гр.Лвов е била територия на Полша и Унгария и незаконно е предадена на СССР! Измислената държава,създадена от Ленин,никога не е съществувала,преди 1918 г. Нямат и етническа нация,а циониститите от режима им създадоха националисти за геноцид на руснаците!

    Коментиран от #50

  • 25 курник за русофили снасящи яица

    9 17 Отговор
    Русофили всеки път когато чуете нещо дето ви мокри. Да знаете,че не е истина. Просто ви държат за да кликате. Киев за три дни. Русия е тук завинаги. Украйна се разпада.Европа мръзне. Вие имате акъл и тн.

    Коментиран от #27

  • 26 Шопо

    14 5 Отговор

    До коментар #16 от "бай Гъдю":

    Ще си вземем нашето кагато се освободим от американско робство.
  • 27 Мммда

    21 4 Отговор

    До коментар #25 от "курник за русофили снасящи яица":

    Опитай се да си обясниш това: в Германия вече организират курсове, които да те учат как да се къпеш за 5минути, колко пъти да си отваряш капака на тенджерата, по колко секунди да си отваряш хладилника, да си купиш свещи и да обърнеш някакъв глинен съд отгоре с дупки, че да се топлиш, ако има режим на тока.
    Според тебе тия хора добре ли са с гл...?

    Коментиран от #48

  • 28 Объркано Атлантиче

    20 1 Отговор
    Какво не ви казват:
    „Партията на войната не може да чака повече и започва да действа“: „Dziennik polityczny“ обяснява защо толкова много поляци са се появили в украинските части, това е „част от редовната полска армия, чиято основна задача е да осигури анексията от западната част на Украйна към Полша”

    „Броят на полските наемници в Украйна е невероятен! Дори за полското население това е огромен брой. От къде са отговорът е много прост. На територията на Украйна има редовни военнослужещи от полската армия "в отпуск". Украинците, очевидно, не разбират, че никой, особено поляците, няма да умрат за чужди земи и в името на Бандера или Шухевич. За полския народ националистическата позиция на украинските власти, не оставиха съмнение, че полският и украинският народ никога няма да бъдат братски. Това е само част от грандиозен, амбициозен план за възстановяване на територии. Т. нар. наемници ще изпълняват основната си истинска задача - осигуряване на сигурността на т. нар. мироопазваща мисия на Полша, която се въвежда в Западна Украйна.

    Коментиран от #31, #32

  • 29 стоян георгиев

    8 14 Отговор
    Да пробват унгарците.ще останат много учудени от полско украинско натовската реакция.
  • 30 Истината

    9 13 Отговор
    Маджарина лъже, в никоя от държавите от ЕС, включително в Унгария образованието не се води на "езика на националните малцинства" а на официалният език на страната.
  • 31 Само питам

    6 13 Отговор

    До коментар #28 от "Объркано Атлантиче":

    Защо лъжеш русофилче, защото си заблудено и объркано ли?

    Коментиран от #35

  • 32 стоян георгиев

    3 10 Отговор

    До коментар #28 от "Объркано Атлантиче":

    Дали източника на тази фантасмагория.та само да те питам бурят ако бяха толкова много поляците що не дават жертви? Войната е доста кървава,а биешите се на първа линия поляци са неубиваеми
    В Полша няма масови погребения като в Русия и Украйна.
  • 33 Мммда

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мммда":

    Факта си е факт, също и до суровините, затова се оставят унгарците да имат някакъв свой глас на политика в ЕС.
    Такива големи фирми винаги имат ☂️ от парламентарни групи и на запад.
  • 34 Амиии

    10 1 Отговор

    До коментар #22 от "Русофил":

    Възможно и да е така, както казва коментиращият, тъй като преди няколко години... "Мерцедес" бяха обявили продажбите си за цялата година (не си спомням за точно коя година, може би някъде 2017 или 2018г) и данните, които "Мерцедес" представиха сочеха, че за цялата тази година в Русия са продали повече автомобили от колкото в целия ЕС! Русия е 130 милиона население а ЕС е 530 милиона.
  • 35 Объркано Атлантиче

    11 4 Отговор

    До коментар #31 от "Само питам":

    Информацията е от Телеграм, по нашите цензурирани медии нищо няма да намерите. Дал съм насока- учите полски, влизате в полските медиии и четете..

    Коментиран от #36

  • 36 стоян георгиев

    6 11 Отговор

    До коментар #35 от "Объркано Атлантиче":

    Нашите цензурирани медии? Знаеш ли бурят че в Русия ако имаш мнение различно от путиското трябва да лежиш в затвора? И след като там е така да говориш тук за цензура е смешно та жалко.в телеграм всеки бурят може да си направи канал и да пише истини,тва не е нито трудно нито рядко.лошото е като лапнишаран като теб се върже на плоските лущъжи и ги мултиплицира сред останалите буряти у нас.

    Коментиран от #49

  • 37 Точно на 3 тия

    7 9 Отговор
    Час след като Орбан нареди подобно нещо , и маджарите ще викат НАТО да ги спасява. Украйна ще ги прегази за 3 дена чак до Будапеща.

    Коментиран от #43

  • 38 Механик

    9 6 Отговор
    Те, поляците отдавна са решили какво ще вземат от Украйна. Вие да не мислите това-онова. Поляците смятат укрите за роби, а земята им за част от Полша. И това е така не от вчера.
    Когато в Украйна всичко свърши, от нея ще останат само шпригли и брезент. Отдавна е поделена между поляци, унгарци и румънци.
    Зеленски сложи точка на тая държава и не се спира. А укрите изглежда са си тъпи парчета, щом се връзват по еврейски манипулации.

    Коментиран от #41

  • 39 Болярин

    7 7 Отговор
    Унгарците нали трябва да приличат на по-големият си брат, путлер ! Че що не вземат да помислят за вариант да станат република на РФ ?!!
  • 40 абв

    7 1 Отговор
    АМИ ДА ГО ПРАВЯТ , КАКВО СЕ ЧУДЯТ !!!!
  • 41 стоян георгиев

    6 7 Отговор

    До коментар #38 от "Механик":

    Нищо верно няма в хипотезата ти.поляци и украинци изграждат дългосрочен фронт срещу путлеристан.балтииските страни,Чехия и Словакия също са в него,а и Финландия и Швеция вече.след войната Украина така ще дръпне че ще ходим там на гурбет.

    Коментиран от #55

  • 42 стоян

    7 8 Отговор
    Тоя унгарски смешко как си го представя това да стане сега или в бъдеще с подялбата като Украинската армия е най силна в Европа - обратно може да стане Унгария да я поделят между двата братски народа Украйна и Полша
  • 43 Пак съм аз

    8 5 Отговор

    До коментар #37 от "Точно на 3 тия":

    Маджарите не си джуркат голаша и да си правят слънчеви бани край Балатон, ами тръгнали да си слагат "таралеж в гащите" ...
  • 44 Гост

    5 5 Отговор
    ...Следващите фашисти......
  • 45 да да

    2 2 Отговор
    И те имат пърче !...А Румъния също кога ще казат?!...
  • 46 Гражданин

    6 4 Отговор
    Русия ще се разпадне, а Турция ще бъде големият печеливш с всички южно-стански републики. А за нас след заплахата от болшевизма ще дойде заплаха от османизма...
  • 47 Геостратег

    3 5 Отговор
    Полека лека уродливата глава на унгарския фашизъм се показва. Орбан много иска да е като Путин, но първо да гледа какво ще се случи на идола му и пак да помисли.

    Коментиран от #52

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Орех

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Перо":

    😅😅😅😅 расказвачът!!
  • 51 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #49 от "Объркано Атлантиче":

    Нищо не цитираш.полската държава има позиция и тя е известна,ти цитираш телеграм канал дето си гледал.поне това твърдиш в предния си пост обвинявайки Европа в цензура.та от гледна точка на бурят да обвиняваш Европа в цензура е нахално не мислиш ли?

    Коментиран от #54

  • 52 Ааа не!

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Геостратег":

    Олее лее! Също като Зеленски обръщаш всичко на обратно. Дори в тази услужлива статия са ти споменали че всъщност фашистките действия на правителството на Украйна са предизвикали Унгария. И това се отнася за действията срещу всички етнически групи там. И поляци, румънци и българи. Имаше протестни ноти до ООН от правителствата на тези държави, та фашистка Украйна отпусна малко примката си за тях но срещу руснаците там направо извършваха геноцит. И такава реакция няма само от унгарски политици, но и от полски и румънски. Чети!
  • 53 Да се радваш и на Южна

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тогава би следвало":

    Можеше у нея да я няма.Сталин се бе разбрал с румънските комунисти да вкарат армията в техна си "отечествена" война,както и стана и в замяна получаваха Южна Добруджа и Северна Трансилвания,които Румъния беше отстъпила.Добре,че и ний влезахме и така на преговорите се застъпиха за нас,да си я отвоюваме.Факт.
  • 54 Объркано Атлантиче

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "стоян георгиев":

    Приятно четене:
    за нет търсачката-

    Marek Gałaś: Partia wojny PiS nie może dłużej czekać i zaczyna działać
  • 55 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    Дискусията се развиваше добре,докато не се намеси Стоянчо.
Новини по държави: