Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 20:00 1 368 17

"Политико": Изолация - новата официална политика на ЕС към Русия

  • русия-
  • украйна-
  • европа-
  • балкани-
  • изолация-
  • европейси съюз-
  • батлика

ЕС се стреми да формализира нова стратегия за Русия - пълна изолация

"Политико": Изолация - новата официална политика на ЕС към Русия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС се стреми да формализира нова стратегия за Русия - пълна изолация, пише "Политико".

Служители на ЕС обсъждат нови принципи, които да заменят остарелия документ, който ръководи политиката на блока спрямо Москва.

Най-забележителният актуализиран принцип би бил - "Международна изолация на Русия, налагане и прилагане на ограничителни мерки срещу Русия и предотвратяване на тяхното заобикаляне".

В някои отношения това е просто отражение на реалността на място. Откакто Москва започна своята пълномащабна инвазия в Украйна през февруари, ЕС се съсредоточи върху приемането и след това прилагането на широкообхватни санкции, насочени към голяма част от икономиката, вноса и износа на страната.

Но тъй като войната все още бушува, не всички са съгласни, че сега е подходящият момент за разрешаване на въпроси за това как да подходим към дългосрочните отношения на ЕС с Москва.

Това означава, че вероятно предстои обсъждане от седмици или месеци. И тези разговори официално започнаха в понеделник, когато външните министри на ЕС разгледаха проекта, видян от "Политико" по време на среща в Брюксел.

Проектотекстът — изготвен от дипломатическото тяло на блока и наречен "линия, която трябва да се предприеме" на жаргона на ЕС — включва шест точки, предназначени да заменят предишните пет ръководни принципа, които блокът прие през 2016 г. Дипломатите подчертаха, че проектът има за цел да подтикне към лична дискусия.

Освен изолацията, основните принципи на документа включват "осигуряване на отговорност" за всякакви руски военни престъпления и "подкрепа на съседите от ЕС" - до голяма степен препратка към балканските страни, някои от които се стремят към членство в ЕС.

Той също така споменава "работа в тясно сътрудничество със съюзниците от НАТО", "подкрепа на гражданското общество" в Русия и "засилване на устойчивостта на ЕС", реверанс към енергийната зависимост на блока от Москва, нарастването на кибератаките и разпространението на цифрова дезинформация.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият проект почти не прилича на този, върху който ЕС технически работи от 2016 г. Този документ включва редица принципи, които вече не са приложими: Прекратяване на конфликт между подкрепяните от Русия сепаратисти и Украйна в източната част на страната, селективно ангажиране на Русия по въпроси като борба с тероризма и подкрепа на контактите между хората.

Укрепването на гражданското общество и изграждането на по-тесни връзки със съседите на ЕС също бяха в първоначалния списък.

Най-общо казано, актуализираният проект не би трябвало да създава големи проблеми, казаха дипломати.

Една спорна точка е формулировката, в която се заявява, че "не може да има връщане към нормалните отношения", докато Москва напада Украйна и нарушава международното право.

Дипломати казаха, че балтийските страни, традиционно по-яростни към Русия, искат тази линия да бъде по-силна. Но също така добавиха, че Германия е доволна от настоящия текст.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    20 17 Отговор
    Руснаците със замръзналия съюз нямат теми за бизнес

    Коментиран от #4

  • 2 ФакЪт

    13 27 Отговор
    “Международна изолация на Русия, налагане и прилагане на ограничителни мерки срещу Русия и предотвратяване на тяхното заобикаляне".

    Само така може да се постигне целта!
  • 3 Хохо Бохо

    14 25 Отговор
    С тези промени, руснаците ще почнат да завиждат на Северна Корея..
    ...ако продължат да съществуват, де
  • 4 хи хи хи

    17 7 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    Гроздето е кисело...
    :))

    Коментиран от #8, #13

  • 5 МЪСК САТЕЛИТИ

    11 24 Отговор
    Маркират Z мишените на източния бряг....Хаймърсите попиват координатите в паметта си. Чака се заповед на Zеленски и.....Zалужни ги почва....икономическа изолация и военен погром за Путин...стратегията на Запада....

    Коментиран от #14

  • 6 ЕСсср

    23 10 Отговор
    Това е военна операция, не е война. Когато запукат натовските държави, който мъкнат стари оръжия на нацитата, тогава ще има война.
  • 7 ШУЛЦ

    23 10 Отговор
    НА КОИ МУ ДРЕМЕ ЗА ПРОПАДАЩА ЕВРОПА СПРЕТЕ ЛЪЖИТЕ
  • 8 КОНТРАТА

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "хи хи хи":

    Сигурно ти е сладко при джендари нали сте една порода
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Украинка

    4 5 Отговор
    Гола вода са, какво друго може да се каже.
  • 11 ха ха

    12 5 Отговор
    съвсем преднамерено прибутват света към самоубийство , тъпите сектанти си мислят че са безсмъртни или пък рогатия ще спре радиацията специално за тях
  • 12 Олелееее

    6 1 Отговор
    Европа е просната по очи, каква изолация.. Тя е изолираната.
  • 13 Ха ха ха ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "хи хи хи":

    У Европата нема грозде, вече нЕма нищо...
  • 14 Ха ха ха ха ха

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "МЪСК САТЕЛИТИ":

    Стратегията на Запада е... Моли Русия да не ги остава поне гладни. Дали ще имаме продоволствена криза или не... рова Русия решава. Затова а изведнъж евро управниците замолихаа за среща с Путин Ама ти викаш, че голата и боса Европа ще наложи икономически натиск на Русия ха ха ха а пък за военен да не говорим... Изпаднаха в ужас, че не могат да засечат къде е Белгород, ако знаеш какво е това де...
  • 15 уaйтнoйз

    6 0 Отговор
    кака акушерката иска да го изолира на 4 очи.. макарона му звъни през ден ем не му дигат. изолация
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 крокодил

    5 2 Отговор
    много ми е интересно при разпадането на европейския съюз колко войни ще възникват на негова територия в момента в Бриксел режима е тоталитарен те са по зле от всички тоталитарни режими взети заедно нямаш право на собствено мнение и вс репресират всички държави да им играят по свирката
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания