Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 10:09 1 975 20

Санкциите срещу Русия, Иран и Китай струват скъпо на Германия

  • германия-
  • икономика-
  • русия-
  • санкции-
  • китай-
  • иран-
  • сащ

През 2022 г. само търговията на Германия с Русия е намаляла с повече от 10 млрд. евро

Санкциите срещу Русия, Иран и Китай струват скъпо на Германия - 1
Източник: БГНЕС

Санкциите срещу Русия, Иран и Китай струват скъпо на германската икономика, пише журналистът Габор Щайнгарт в статия за изданието Focus. През 2022 г. само търговията на Германия с Русия е намаляла с повече от 10 млрд. евро. Междувременно САЩ оказват натиск върху Берлин, призовавайки за промяна на курса към Китай, с който Германия е изградила много близки търговски връзки, предаде Агенция "Фокус".

Икономическите санкции се превърнаха в любим инструмент за затрудняване на борбата на други страни, за предотвратяване на разработването на ядрени оръжия или за задушаване на икономическия растеж на съперници, отбелязва Щайнгарт в статията си.

От март 2014 г. западните страни са въвели 12 747 различни наказателни мерки срещу Русия. Лидери по брой наложени антируски санкции са САЩ, Канада, Швейцария и Великобритания. Освен това държави като Иран и Китай също са обект на западни санкции. По-специално, САЩ наложиха визови ограничения и санкции срещу редица китайски служители, обвинявайки Пекин в потискане на уйгурите и други малцинства.

Политиката на санкции оказва по-голямо влияние върху германската външна търговия, отбелязва Щайнгарт. През 2021 г. обемът на търговията между Германия и Русия възлиза на 59,7 млрд. евро, а от януари до септември 2022 г. – на едва 41,7 млрд. евро. Търговията на Германия с Иран през 2022 г. възлиза на 1,5 млрд. евро. За сравнение, през 2010 г. надхвърли 4,7 млрд. евро.

Германия обаче рискува да понесе най-големи загуби от евентуални нарушения в търговията с Китай, пише авторът. Дори взаимният стокообмен между двете страни да падне само с 10%, в абсолютно изражение това ще означава загуба на десетки милиарди евро. Междувременно германското правителство е подложено на натиск от Вашингтон, който призовава Берлин да промени курса си към Китай.

Както отбелязва Щайнгарт, американците вече са свикнали да разширяват решенията си за санкции върху своите съюзници: това се нарича "режим на извънтериториални санкции“. При такъв режим на американските компании е забранено да правят бизнес с германски фирми, които не са се присъединили към санкциите на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    47 2 Отговор
    Не остана място, дето Германия не се е самопростреляла. Може би само едно, в десетката.

    Коментиран от #20

  • 2 хъхъ

    46 3 Отговор
    Германия пак загуби войната.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 1 Отговор
    🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷
    Окупираната страна няма право на свои интереси
    😒😒😒😒😒
  • 4 Урюрвкос

    37 1 Отговор
    страх ги е немчулята защото американското законодателство е извънтериториално и решенията му са обезателни за изпълнение по целия свят. Достатъчно е районния съд на някое малко градче например Горно-нанадолнище в Аляска да издаде присъда срещу BMW или BASF и немците са длъжни да се подчинят.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 1 Отговор
    Американските военни бази в Германия са повече от 20 – те съществуват във Федералната република от края на Втората световна война насам. Рамщайн е най-голямата и е важна квартира на американските ВВС.

    По време на Втората световна война германските ВВС използват част от аутобана между Заарбрюкен и Кайзерслаутерн за аварийни кацания. Към края на войната американските войски завземат летището в близост до границата с Франция и през 1951 изграждат там своя военна база. От 1954 година насам присъствието на чуждестранни военни в Германия е уредено с договор.

    Малката Америка

    Днес Рамщайн се използва като логистичен център от американските военни. По време на евакуацията от Афганистан през лятото на 2021 година оттам минават към 7000 души. Наред с летището, в базата Рамщайн се намира главната квартира на американските ВВС за Европа и Африка, както и други координационни звена.
    🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷

    Коментиран от #10

  • 6 Ком

    35 2 Отговор
    Сетиха се най-после, ама вече е "късно чадо за китка".Мумията ви изпързаля.
  • 7 ФакЪт

    23 5 Отговор
    ЖУрналиста да си спомни какво струваше на света войната която Хитлер подпали, и да си замълчи!
  • 8 Трън

    30 1 Отговор
    Имаше политици в Европа, някога. Сега има охлюви.

    Коментиран от #15

  • 9 Факт

    19 2 Отговор
    Рувнаците го усетиха а скоро и други глопатси като Китай Индия и тн.Че не си ли произвеждаш сам и разчиташ ли на гермабия си загубен
  • 10 Факт

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Е ми като са военолюбива държава два пъти нападаща съседите си и като са победени какъв да е резултата за немските гащнитси
  • 11 ФакЪт

    4 31 Отговор
    Скоро най големите военни бази на САЩ ще са в Крим и Кьонингсберг!!!

    Коментиран от #17

  • 12 Име

    16 3 Отговор
    Немският реваншизъм е ясен на всеки трезвомислещ.
  • 13 Защо не е лошо

    24 1 Отговор
    Малко им е на германците. Този път Байдън ги прекара яко. Така се прави с послушковците, които не мислиха за народа си, а търсиха личният интерес. Лошото е че ще страдат всички държави заради немислищете, изкуфели старци които управляват ЕС и ЕК. Те със сигурност не помнят дали са си пили хапчетата, но с лека ръка харизват милиарди на Украйна, както правят най добрите баби и дядовци. Явно Зеленски им е любимия шут.
  • 14 Смех

    10 2 Отговор
    Нищо им няма немските борси достигнаха нивата от преди Ковид кризата дори.Германците са царе на кражби манипулации и прокарване на интереси балъците да му мислят
  • 15 случаен

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Трън":

    повече от охлюви,32 пола, два при охлювите
  • 16 Нацизма е жив в лицето на този!

    9 1 Отговор
    Водеща икономика сте но в миналото!
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "ФакЪт":

    Заради това желание на САЩ, Украйна изгуби Крим, а сега и ЛНР иДНР❗
  • 18 С една дума

    7 1 Отговор
    Изнудване от страна на САЩ. Докога ще им играят по свирката? Да късат пъпната връв и само напред, само на горе.....
  • 19 Живота е кратък

    11 1 Отговор
    Сорос отдавна е на немска територия, в политиката, в икономиката и всички жизненоважни постове. Народът си харчи последните центове а 80 годишните старци дърпащи конците си мислят, че са безсмъртни. Факт.
  • 20 Само питам

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    "От март 2014 г. западните страни са въвели 12 747 различни наказателни мерки срещу Русия."

    А "малката" руска икономика не иска да падне. Нищо, де - остават 2 седмици до "фалита" на Русия.
    😉








    😄😁😀
Новини по държави: