Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Ноември, 2022 08:50 3 510 58

МААЕ предупреди Москва: Играете си с огъня!

  • украйна-
  • аец запорожие-
  • обстрели-
  • русия-
  • опасност

Украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която е под руски контрол, беше обстрелвана в неделя

МААЕ предупреди Москва: Играете си с огъня! - 1
Източник: БГНЕС

Украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която е под руски контрол, беше обстрелвана в неделя, което предизвика осъждане от страна на ядрения надзор на ООН, който заяви, че подобни атаки рискуват да доведат до голяма катастрофа.

Повече от дузина взривове разтърсиха най-голямата атомна електроцентрала в Европа в събота вечерта и в неделя, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Москва и Киев се обвиниха взаимно за обстрела на съоръжението, както многократно са правили през последните месеци след предишни експлозии.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че новината за взривовете е изключително обезпокоителна.

"Експлозиите са на мястото на тази голяма ядрена електроцентрала, което е напълно неприемливо. Който и да стои зад това, той трябва да спре незабавно. Както съм казвал много пъти досега, играете си с огъня!", каза той в изявление.

Позовавайки се на информация, предоставена от ръководството на централата, екипът на МААЕ на място съобщи, че са нанесени щети на някои сгради, системи и оборудване, но засега нито една от тях не е от критично значение за ядрената безопасност и сигурност. Екипът планира да направи оценка в понеделник, каза Гроси в изявление, публикувано по-късно днес.

Руският оператор на ядрена енергия "Росенергоатом" обаче заяви, че ще има ограничения по отношение на това, което екипът може да инспектира.

"Те тълкуват мандата си като нямащ граници. Това не е така", заяви Ренат Карчаа, съветник на главния изпълнителен директор на "Росенергоатом".

"Ако искат да инспектират съоръжение, което няма нищо общо с ядрената безопасност, достъпът ще им бъде отказан".

Многократното обстрелване на централата в Южна Украйна породи безпокойство относно възможността за тежка авария само на 500 км от мястото на най-тежката ядрена авария в света - катастрофата в Чернобил през 1986 г.

Запорожската атомна електроцентрала осигуряваше около една пета от електроенергията на Украйна преди нахлуването на Русия и на няколко пъти беше принудена да работи с резервни генератори. Тя разполага с шест реактора ВВЕР-1000 В-320 с водно охлаждане и водно модериране, съдържащи уран 235, съветско производство.

Реакторите са изключени, но съществува риск ядреното гориво да прегрее, ако се прекъсне захранването на охладителните системи. Обстрел многократно е прекъсвал електропроводи.

На въпроса на френския телевизионен канал BFM дали планира да отиде в Запорожие, Гроси отговори: "Със сигурност", но не даде подробности.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кхде пък предупреди Москва????

    146 5 Отговор
    пълни пропагандатори
  • 2 .......

    138 6 Отговор
    Пак откачени новини.Руснаците я държат,нл са излезнали сами да се стрелят?
    Ще ни раздадете ли йодни таблетки или да продължаваме да се молим на Господ да не се взривяват никакви атомни централи?!
    Тея си планират за Коледа да ни подарят радиация...
  • 3 Санкция

    169 9 Отговор
    Хахаха , Русия пак ли сама се обстрелва, бе, идоти

    Коментиран от #29

  • 4 Объркали са посоката

    114 5 Отговор
    Други стрелят по заец. Ама не е коректно.
  • 5 мммда

    133 8 Отговор
    Ем, кажете на вашето зелено надрусано кученце да не обстрелва централата. Все пак вие му плащате.
  • 6 падналия ангел

    101 5 Отговор
    ЗАЕЦ се обстрелва от Покрайнината, да предупредят нея! Девет снаряда са паднали на територията и, на някой не му пука! На вас пука ли ви?
  • 7 руски терористи

    16 117 Отговор
    Руските терористи се самообстрелват, за да очернят Украйна! Ясно за всички!!!

    Коментиран от #13, #23, #31, #39

  • 8 ...

    99 4 Отговор
    кой предупредил Москва че не разбрах?
  • 9 Кочо

    128 6 Отговор
    Укрите обстрелват централата, която е на територия контрорирана от Русия! И в противовес на омевидното, се твърдят някакви безумства, че Москва си играе с огъня! Наркомана Зеренски е подопечните му са готови да ескалират ядрена война! Това в Полша е тяхна провокация! Готови са да взривят централата, макар, че ще заразят и изтрепят и украинци и европейци! Това са терористи и убийци на невъоръжени пленници, които Европа и България подкрепят! Срам и позор!
  • 10 долу сащ

    113 2 Отговор
    маее са същите щатски бо клу ци като поляците, руска била ракетата.... защо руснаците да обстрелват Аец а като там има техни хора? ?????? чакам само един аргумент от сорсои дната с г а н?
  • 11 Смешници

    102 3 Отговор
    Първо заглавието е подвеждащо : казва се който и да е да спре огъня веднага и второ МААЕ бяха в Украйна и много добре са запознати кой обстрелва ядрената централа ,но понеже са страхливци не смеят ясно у категорично да кажат ;Украйна да спре незабавно обстрела и да не си играе с огъня .И който си играе с огъня е Сащ поставяйки на държавни постове клоуни които са под въздействието на дрогата и са готови да затрият целия свят и често си мисля дали въобще Сащ контролират хора които са под въздействието на силни опиати?
  • 12 Шерлок

    84 2 Отговор
    Не забравяйте, че сайта е окраински и вс е извъртяно по окраински
  • 13 Смешник

    56 1 Отговор

    До коментар #7 от "руски терористи":

    Ходи се прегледай
  • 14 Източна ромелия

    56 1 Отговор
    От шантави по шантави статии
  • 15 Нирвана

    57 2 Отговор
    Бандерите са ядрени терористи още от 1986 г в Чернобилската АЕЦ. Случая от 1986 в Чернобил не е злополука - инцидент, а предманерен терористичем акт на ръководството на УССР с цел уронване на престижа на СССР само 3 години преди събитията от 1989.
  • 16 Окраин4е

    67 1 Отговор
    Окраинските ядрени терористи застрашават сигурноста на цяла Европа. Ако искате да се облъчите с радиация подържайте хунтата от Киев.
  • 17 Мишел

    48 2 Отговор
    Текстът на съобщението показва ясно, че заглавието на БГНЕС е лъжа.
  • 18 Стига двойни стандарти

    54 3 Отговор
    Вчера четох статия, а гледах и в Youtube, че са я обстрелва ли украинците, днес отново започнаха след спявка с кураторите да обвиняват Русия. Докато им позволяват на Украйна да прави каквото си иска без последствия, ще става по-лошо. Правилата и заплахите трябва да са в двете посоки. Или ако ни облъчи Украйна(разбира се ще обвини Русия) това не се брои.

    Коментиран от #21

  • 19 ами

    46 1 Отговор
    интересно защо европа се чуди кой обстрелва аец-а където са се настанили руснаци, сигурно сами си се обстрелват
  • 20 един от многото

    53 1 Отговор
    "Експлозиите са на мястото на тази голяма ядрена електроцентрала , което е напълно неприемливо. Който и да стои зад това , той трябва да спре незабавно. Както съм казвал много пъти до сега , играете си с огъня!" Край на цитата , да видяхте някъде МААЕ предупреди Москва: "Играете си с огъня"? То бива бива уйдурми , ама вие си правите гаргара с участниците в сайта , все пак можем да четем!
  • 21 ами

    7 29 Отговор

    До коментар #18 от "Стига двойни стандарти":

    да украйна като взриви централата русия ще е виновна защото е започнала войната
  • 22 Механик

    52 1 Отговор
    Добре де! Как хем е окупирана от руснаците, хем руснаците я обстрелват? Искате да кажете, че стрелят сами по себе си ли?
    Нещо логиката куца яко.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Вирус

    43 1 Отговор
    Ей мръсни наглосакси
  • 25 Някоя си

    40 0 Отговор
    "Експлозиите са на мястото на тази голяма ядрена електроцентрала, което е напълно неприемливо. Който и да стои зад това, той трябва да спре незабавно. Както съм казвал много пъти досега, играете си с огъня!".....
    Та къде точно е спомената Москва ??????
    Или се разсчита пак само заглавието да се чете , не статията....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Вълканов

    38 2 Отговор
    Ако гръмнат централата и вятърът е източен или Североизточен ще обхване Западна и Югозападна Европа. Зимата обикновенно ветровете са от Север до Изток - тоест Балканите са под угроза, също самата Украйна, Полша е Германия. ЗАБЕЛЕЖЕТЕ - ОБСТРЕЛВА СЕ С ОРЪЖИЕ О ЩАТИТЕ И еВРОСЪЮЗА. тОВА Е САМОУБИЙСТВО . Русия и Белорусия ще пострадат малко при такива посоки на ветровете.
    . ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ, СПРЕТЕ САМОУБИЙДСТВОТО., аКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, НАСЕЛЕНИЕТО НА ТЕЗИ СТРАНИ ЩЕ ВИ ИЗБИЕ. Украйна ще изчезне.
    Ако духат Западни ветрове и Русия бъде засегната - Русия ще е с развързани ръце и ще нанесе убийствен ядрен удар върху Щатите, които са много уязвими, особенно ако се предизвика геологична катастрофа - изригване на йелоустоун, подпъхване на Тихоокеанската земна кора под Североамериканската, високо цунами в Атлантика ( Посейдоните ), което ще унищоже Англия и част от Западноевроейските държави.
    ЗАТОВА УМНАТА.

    Коментиран от #32

  • 29 Щом е предупредена москва

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "Санкция":

    Кво значи това?Мисли малко преди да се изкажеш.
  • 30 Жоро

    37 2 Отговор
    Повръща ми се от окрайниците, толкова гнусни създания рядко се пръкват по земята!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 мммда

    28 2 Отговор

    До коментар #28 от "Вълканов":

    Ем те украинските военни не са метеоролози и си мислят, че още духат летните ветрове. Като гледам и не им пука особено какви, ще са последствията, важното е да шантажират, за да ги финансират.
  • 33 Полски тракторист

    32 2 Отговор
    Тая укро измет само провокации търси и цивилни избива! Наскоро бяха опънали един плакат "Европа ще е или наша, или на никой! " , що за фашизм! Явно като виждат, че губят войната са решили да изпеплят и цяла Европа чрез ЗАЕЦ!
  • 34 Заглавието

    31 3 Отговор
    на материала не кореспондира на фактите изложени в него. Чиста пропагандна внушаваща наистина.
  • 35 Уточнение

    31 2 Отговор
    Първо заглавието е подвеждащо и извън контекста,и второ Киев си играе с огъня,а не Москва!
  • 36 Урюрвкос

    21 2 Отговор
    тока за захранването на охладителните системи идва от Русия
  • 37 МААЕ Предупреждава Москва, че Украинци

    26 2 Отговор
    Обстрелват Запорожката АЕС!!! Що за Наглост!! То бива Наглост, тея, нямат мярка!!
  • 38 С.П.

    35 1 Отговор
    Как започва тази статия: "...Украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която е под руски контрол, беше обстрелвана в неделя..."
    Как след като тази АЕЦ е под твой контрол, ти сам ще се обтрелваш? Тези съвсем за глупаци ни взимат.....

    Коментиран от #40, #58

  • 39 Парцалев

    20 2 Отговор

    До коментар #7 от "руски терористи":

    Ти луд ли си?

    Коментиран от #47

  • 40 мммда

    31 1 Отговор

    До коментар #38 от "С.П.":

    Е сега разбираш каква е масата на запад, там много се връзват на тия писания.
  • 41 ДОСТ

    32 2 Отговор
    РУСНАЦИТЕ КОНТРОЛИРАТ ЗАЕЦ А ПЪК Я ОБСТРЕЛВАТ. НЯМА ЛОГИКА. АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНО.
  • 42 Някой

    24 2 Отговор
    Заглавието и съдържанието си противоречат. Всъщност, МААЕ не казва кой го води този обстрел, но във всеки случай си играе с огъня.
  • 43 Сух

    18 1 Отговор
    Вижте манипулацията:

    заглавие-"МААЕ предупреди Москва: Играете си с огъня!"

    текст - "Който и да стои зад това, той трябва да спре незабавно. Както съм казвал много пъти досега, играете си с огъня!"

    Това не е ли наказуемо?
  • 44 Сандо

    21 1 Отговор
    Това заглавие за коя статия се отнася,ще ни ли информирате ли ФАКТИ?
  • 45 Даа!

    22 1 Отговор
    Аз имам в двора си трафопост,но противно на здравия разум, едновременно го охранявам,но се опитвам да го взривя!? Побесняха,че им се закри достъпа до евтина електроенергия.Точно от там смятаха да си " избият" милиардите ,който наляха,като " помощ"!
  • 46 ТЪПОФИЛТАК РАШЪН Г.М.О.

    3 8 Отговор
    Абе джендърлята нашите блатни орки ако ва напънат с безаналогови страшни оръжия и край,а и фащ са фалирали,одеве го сказаха по канал первой,а пък те не лъжат никога !!!
  • 47 Що го

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Парцалев":

    питаш? Не е ли очевидно?
  • 48 Павел Николаев

    16 1 Отговор
    Няма как Русия да се обстрелва сама поради факта, че й свършиха ракетите. Следователно Украйна стреля (както стреляха и по Полша). Елементарно Джамбазов!
  • 49 Мисля

    17 1 Отговор
    Защо пък предупреждават Москва?Ракетата в Полша я идентифицираха и по вид,и по траектория а тук нещо не могат.
  • 50 Пако

    13 1 Отговор
    ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА МЕ ОБВИНЯВАТ МЕН ЗАЩО СЕ ПРОСТРЕЛВАМ В КРАКАТА СИ. АНТИЛОГИКА.ВСИЧКИ ТЕЗИ ОРГАНИЗАЦИИ СА АМЕРИКАНСКИ МЮРЕТА.
  • 51 Факт

    6 1 Отговор
    Всичко около АЕЦ-а в радиус от 100 км трябваше досега да е пепел!И гущер да мръдне-бой по канчето.Нещо и двете страни прикриват.Оня ден Зеленски в Херсон открива парада на площада на един изстрел растояние- не го смляха.Руснаците се изтеглят 5 дена на другия бряг и там украинците не ги удариха изобщо.Има нещо гнило в тази война.
  • 52 Пожарникар

    12 0 Отговор
    С огъня си играят същите, които си играха и 1986 г. И пак са незрели за последствията, но Сурвакаря ще ги осурвака явно този път веднъж и завинаги.
  • 53 Анавв

    10 0 Отговор
    Заразителни са лъжите на клоуна фашист , прехвърлят вината за обстрела на АЕЦ на Русия , тези наглости се пренесоха върху всички международни организации! Укрите с американските хаймери са поразили десетки населени места на Донецк! Света мълчи за човешките жертви и разрушения!
  • 54 МААЕ предупреди Россия

    2 1 Отговор
    за 1367-ми последен път! Путин да внимава!

    Коментиран от #57

  • 55 хамсал

    2 1 Отговор
    Заглавие-МААЕ предупреди Москва: Играете си с огъня! В текста думите на шефа на МААЕ-"Експлозиите са на мястото на тази голяма ядрена електроцентрала, което е напълно неприемливо. Който и да стои зад това, той трябва да спре незабавно. Както съм казвал много пъти досега, играете си с огъня!". А сега да ми кажете, кой кого се опитва да манипулира?
  • 56 Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси

    2 0 Отговор
    Предупреди “ тези които стрелят по ЗАЕЦ да не си играят с огъня “ а не Москва както Факти твърди . Евтина PR ! Какво цели кукловода на Укр с риска от ядрена катастрофа ?
    Руснаците нямат мотиви да обстрелват собствените си войски .
  • 57 Путин

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "МААЕ предупреди Россия":

    не стреля по собствените си войски . Всяка лъжа и дезинформация въвлича България
    във война за чужди интереси с които няма нищо общо
  • 58 Трифон Зарезан

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "С.П.":

    Руснаците обстрелват Атомната централа, по същия начин, както стрелят по жилищни блокове и болници.
    Уж с много точни оръжия.
Новини по държави: