Last news in Fakti

2 Август, 2013 16:21 1 654 0

Сноудън свободен да гради нов живот в Русия

  • едуард сноудън-
  • русия-
  • сащ
Сноудън свободен да гради нов живот в Русия - 1
Снимка Архив БГНЕС

Американският беглец Едуард Сноудън повече няма да публикува секретни документи, а ще  опита да изгради живота си наново в Русия, където получи временно убежище за период от една година. Бившият сътрудник на ЦРУ се намира на сигурно място, което той сам е избрал. Това заяви пред медиите неговият адвокат Анатолий Кучерена, цитиран от Ройтерс.

Той отказа да даде подробности относно местонахождението на Сноудън, но заяви, че за сега той е намерил подслон в частен дом на американски емигранти след като вчера напусна московското летище Шереметиево.

Да не публикува повече информация, която може да навреди на САЩ, беше условието, при които руският президент Владимир Путин заяви, че американецът може да получи убежище в страната.

Обещанието на Сноудън обаче не засяга ни най-малко сайта за разкрития WikiLeaks, към който той вече е предал голяма част от секретните документи на американското правителство, обясни Кучерена и допълни, че Сноудън не вярва по-ранните му разкрития да са навредили на неговата родина.

В изявление, разпространено от WikiLeaks, Сноудън благодари на руските власти и обвини САЩ в незаконно поведение. Той спомена и процеса срещу Брадли Манинг, който тази седмица бе осъден за шпионаж на 136 години в затвора.

Сноудън каза: "През последните осем седмица видяхме, че администрацията на Обама не показва уважение към международно или вътрешно право, но в крайна сметка справедливостта ще възтържествува."

"Благодаря на Руската федерация, че ми даде убежище в съответствие със своите закони и международните задължения", обобщи той.

От четвъртък, бившият служител на американските тайни служби, обвинен от страната си в шпионаж и разпространение на класифицирана информация, се разхожда свободно из Москва. Той получи временни руски документи  за пътуване, с името му, изписано на кирилица и нова паспортна снимка. Руските служби са издали документите за период от 1 година. Малко след като Сноудън стъпи на летище Шерметиево. САЩ унищожи американския му паспорт и го превърна в затворник в транзитната зона на руското летище.

Властите заявиха, че Сноудън официално е пресякъл границата с Русия от транзитната зона на летището около 15:30 местно време. Русия очевидно не е информирала САЩ за този ход.

Кучерена отказа да даде подробности къде ще живее сега американецът, заради опасения за безопасност. "Тъй като той е най-преследван човек в света, той ще се занимае лично с въпроса за сигурността си днес," каза още адвокатът пред журналисти.

Бившият служител на НСА сам ще избере къде да живее и каква форма на защита ще му е нужна, добави Кучерена. 

Гневът и тревогата на САЩ

Гневни и тревожни послания полетяха от Белия дом в четвъртък, след като Русия даде временно убежище на Едуард Сноудън и му позволи да напусне московското летище, където той бе в капан повече от месец, пише вестник "Гардиан".

Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че САЩ е "изключително разочарован" от решението, което Русия взе по отношение на бившия служител на ЦРУ. САЩ са убедени, че лично президентът Владимир Путин е взел това решение.

Той заяви, че Москва трябва да върне Сноудън обратно и намекна, че американският президент Барак Обама може да бойкотира двустранна среща с президента Путин, която трябва да се проведе през септември, когато Обама ще пътува до Русия за срещата на върха на Г-20.

Карни добави, че Сноудън е пристигнал в Китай, а след това и в Русия, носейки със себе си хиляди топ секретни документи на САЩ. "Самото притежаване на тази изключително чувствителния класифицирана информация извън обезопасените зони е едновременно и огромен риск, и нарушение“, заяви той


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания