26 Ноември, 2022 18:48 3 077 29

Как Рамзан Кадиров се опитва да си спечели съюзници на Балканите

  • рамзан кадиров-
  • чечения-
  • балкани

Частично интегрираните в ЕС балкански държави, в които има значителни общности, изповядващи исляма, изглеждат удобен трамплин за разпространяване на влияние

Как Рамзан Кадиров се опитва да си спечели съюзници на Балканите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Емисари на чеченския лидер Рамзан Кадиров работят за повишаване на позитивния му имидж на Балканите. Ролята му във войната в Украйна обаче отблъсква някои потенциални поддръжници.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров се опитва да засили позициите си на Балканите - това пролича и от скорошната визита на неговия съветник Турко Даудов в Белград. След проведените по поръчение на Кадиров работни срещи в Белград, включително с президента Вучич, Даудов написа в Инстаграм: "Това са сложни времена, в които Русия се изправя в защита на духовните, традиционните и семейните ценности, показвайки на Запада, че не приема натрапваната от него чужда идеология".

Частично интегрираните в ЕС балкански държави, в които има значителни общности, изповядващи исляма, изглеждат удобен трамплин за разпространяване на влияние. И пратениците на Кадиров не за първа година навестяват тези страни с подаръци и щедри финансови обещания.

Косовският фактор

Експертите в Белград, с които разговаря ДВ, се затрудняват да дадат обяснение за необходимостта от контактите на Вучич с Даудов - предполагат, че по-скоро става дума за пропаганда и за личен ПР. По техните думи Сърбия и Чечения нямат особени икономически и политически връзки, а за обсъждането на сериозни или деликатни проблеми президентът Вучич обичайно или кани руския посланик, или пристигат високопоставени представители от Москва.

Не е ясно и дали визитата на Даудов е свързана с изострилата се през последните месеци криза около Косово. В този контекст е интересно направеното през август изявление на Вучич, че Сърбия имала информация за посещение в Косово на чеченци и черкези - противници на режима на Кадиров. Твърди се, че задачата им е била да наблюдават ситуацията в населеното със сърби северно Косово и да вербуват войници за бойни действия в Украйна.

Шефът на кабинета на косовския президент Блерим Вела отхвърли това твърдение: "Нито един косовски албанец не се е включил във войната в Украйна. Нито чеченците, нито черкезите са планирали убийства на косовски сърби. Тази дезинформация служи на руския наратив".

В памет на бащата на Кадиров

През януари пък сръбска спортна делегация посети Чечения - с идеята да развива сътрудничество в сферата на бокса. Впоследствие Кадиров заяви, че сръбските мюсюлмани го помолили за съдействие при строителството на ислямско училище в град Нови пазар, смятан за един от основните духовни мюсюлмански центрове на Балканите. Съобщено бе също, че училището и улицата, на която ще се намира, щели да носят името на бащата на Кадиров - първия президент на Чечения.

От Ислямското общество в Сърбия от своя страна заявиха, че инициативата не била тяхна, а на Европейския мюсюлмански форум - слабоизвестна организация, създадена преди няколко години. Миналото лято представители на форума обиколиха почти всички балкански страни, раздавайки щедри финансови обещания. Сред събеседниците им бяха немалко известни в региона политици мюсюлмани. Срещите са били насочени все към увековечаването на имената на двамата чеченски лидери - Ахмат и Рамзан Кадирови.

Войната в Украйна променя плановете на Кадиров

Навремето Кадиров създаде група от лоялни към него балкански журналисти, но изглежда, че на фона на радикалните му изявления и международните санкции изтъкването на неговите положителни страни става все по-трудно. В Босна и Херцеговина например, където мюсюлманите състaвляват половината от населението, след началото на войната в Украйна почти всички проекти за възхвала на Кадиров са изоставени - като например ремонт на улица за 500 хиляди евро в град Завидовичи и строителство на мост, все с пари от Чечения.

Кметът на града Хашим Муянович дори покани Кадиров на посещение, наричайки го "нашия президент". Наскоро обаче Муянович заяви, че не е бил спазен договорения срок за финансиране на проекта на стойност близо 1 млн. евро."Човешки и морално поддържам украинския народ, затова повече сътрудничество няма да има", каза още кметът.

Година по-рано се говореше и за планове три босненски града - Сараево, Завидовичи и Горажде - да се побратимят с чеченските Грозни, Шали и Гудермес. Но всичко така и си е останало в сферата на плановете. Върховният мюфтия на Босна Мустафа Церич изглежда също се е разочаровал от Рамзан Кадиров след включването на чеченци във войната в Украйна.

Инструмент за политиката на Кремъл на Балканите

Някои експерти предполагат, че задействането на възможностите на чеченския лидер е неотменима част от кремълската пропаганда, а главната му цел е усилването на влиянието на Русия. Но както изглежда - на Балканите Кадиров не е особено желан в момента. Босненският историк Хусния Камберович казва пред ДВ, че чеченският лидер няма особено влияние върху мюсюлманите в региона, а контактите му там нямат особен ефект.

"Кадиров няма на какво разчита тук нито в политически, нито в религиозен план. Ако Москва наистина планира да получи поддръжката на мюсюлманите чрез чеченския лидер, се заблуждава. На симпатиите към Русия може да повлияе само промяна на курса на Кремъл в региона", смята Камберович.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    8 18 Отговор
    Путин има план за Балканите!

    Коментиран от #8

  • 2 ТаУмВзе

    14 20 Отговор
    Квичи на умрело тик ток козара, знае, че края е близко!
  • 3 300 000 чеченци в Европа

    13 24 Отговор
    търсят Кадиров под дърво и камък!
  • 4 Адам Хилтън

    18 12 Отговор
    А ЕС и САЩ толкова много "обичаха" мюслимените, че с тях оправдаха 78-дневните бомбардировки в Сърбия.
  • 5 Милен

    11 18 Отговор
    Ама тоя импотентния жив ли е?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Още един путинофил

    18 23 Отговор
    Путин изтреби 300 000 чеченци и 45 000 чеченски деца!
    Това е 35% от населението на цялата страна!
    Истински геноцид!

    Коментиран от #17

  • 8 Да, има

    14 12 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    Хамериканците изчезват от Балканите..
  • 9 Русороб

    8 18 Отговор
    Няма да му е трудно, тук е пълно с отпадъци като него !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Aлфа Bълкът

    15 19 Отговор
    Какъв имидж има тоя лакей на Кремъл, не мога и да кажа, че е предал народа си, защото прилича повече на руснак отколкото на чеченец. Дори прилича повече на руснак и от джуджетата от бункера: Шойгу, Медведев, Путин!
  • 12 Християнина

    11 20 Отговор
    Путин е ислямист комунист
  • 13 Чакаме

    8 5 Отговор
    цирка, в който турските цигани в българия ще загърбят ДПСто и ще се кълнат в кадиров.
  • 14 Хахахаха

    5 12 Отговор
    Ааааа Кадирката има много фенове в България, ще ги заболи връта и коленете да клечат пред него. Само да дойде.
  • 15 Мнение

    16 3 Отговор
    Едно време се биха тези две страни,сега са приятелски.Същото ще стане и сега като сменят Зелето.
    Те са си исторически свързани и кръвта вода не става.
    Онези където са взели страна ще бъдат губещите.
  • 16 БЕНОВСКА

    12 5 Отговор
    голям истински МЪЖ такива в българия няма само се кичат с черни пояси а ако плеснеш с ръце зад гърба им - лягат на земята и дигат пулс 200 и.....късат менискуси
  • 17 шундурко

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Още един путинофил":

    брато виж си ауспуха ,фърляш масло
  • 18 де го чукаш, де се пука

    6 7 Отговор
    Грешка, голяма грешка Кадиров! Не ти трябва Сърбия и не са ти нужни само мюсюлмани, а българи християни. Само от България щ намериш най големия контингент на Балканите в твоя подкрепа, но май само тролове, а не войници. Ще трябва и да се охарчиш малко, ей така... за бонбони на децата, но пък на наша теритирия ще имаш сигурни съюзници, даже повече от Путин.

    Коментиран от #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Амдертлиев

    6 3 Отговор
    Не знам на Балканите,но ако знаете англоговорящи как му се кефят,че е сериозен и истински войн.Дали е фейк нюз,определено не.Как да сте сигурни?Търсете и проверете,където трябва,не казвам къде,защото трият.А и трябва да ползвате английски.Както е казано,който търси намира.Истината ще ви направи свободни.
  • 21 Матей преображенски

    2 3 Отговор
    Защооо пък Кадиров да търси създаване на лично влияние сред мюсулманите в Сърбия и Косово?Да разгледаме ситуацията в реална плоскост,Сърбия и косовските албанци са пред война,ако се почне ,може да обхване и Македония,Албания без съмнение,Босна,Черна гора и пр.Не може ли да се разглежда такава война като отговор на Москва заради украинската сага и да се създадат съответстващи затруднения на запада в тила на украинския фронт?Чеченците са елитните бойци в руската армия и съвсем нормално е да участват в такъв труден терен и срещу такъв корав противник като шип-тъ-ри-те.Така че това не е лична работа на Р.Кадиров ,а на руското командване,а сърбите това и чакат,отдавна лелеят да си върнат Косово и сега с руска помощ няма да се поколебаят да си изявят претенциите.

    Коментиран от #27

  • 22 Тити

    4 1 Отговор
    О неее Tik Tok Кадиров звездата пак е при нас .
  • 23 681

    3 3 Отговор
    Бягай е козар!
  • 24 Накамура

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "де го чукаш, де се пука":

    Поредния избягал от психиатрията. Хванете го и го върнете в меката стая!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тръмп

    3 3 Отговор
    Джохар Дудаев! Това е истинския Чеченец! Този тук на снимката е предател!
  • 27 Адам Хилтън

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Матей преображенски":

    Само не разбрах шип-тъ-ри-те ще де бият с ти-ток ко-за-ри-те или пронив тях! Хахаха
  • 28 Адам Хилтън

    0 1 Отговор
    Само не разбрах шип-тъ-ри-те ще се бият с ти-ток ко-за-ри-те или пронив тях! Хахаха
    Малко се обърках, сърби и козари ли ще се бият или муслина с муслита в името на сербия и робсия или черна гора с хърватия, обяснини моля!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.