Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Ноември, 2022 17:00 1 291 20

Украйна: първа помощ в коридори и мазета, под удара на бомбите

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • коридори-
  • мазета-
  • бомби-
  • ракети-
  • владимир путин-
  • военни престъпления-
  • донецк

Сраженията край Донецк в Източна Украйна са особено ожесточени

Украйна: първа помощ в коридори и мазета, под удара на бомбите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В помещение без дневна светлина, което е изпълнено с острата миризма на дезинфектанти, лежи Олексий – гол до кръста и с изкривено от болка лице. От ботушите му капе лепкава кал върху пода на импровизираната операционна. Лекар вади от гърба му шрапнел, дълъг няколко сантиметра. От раната блика кръв.

Гранатата, от която е шрапнелът, е избухнала непосредствено до Олексий. Той служи в украинската армия, а частта му е изпратена на фронта в района на Донецк, Източна Украйна. „Беше една от няколко десетки гранати, които изстреляха срещу нас. Страх ме е за живота на момчетата, които се сражават навън“, казва Олексий.

Операции за най-тежко ранените

Шрапнелът се забил точно под бронежилетката му. Санитари са го откарали до Лиман, който се намира само на няколко километра от фронта. Там военни лекари и доброволци са организирали временна болница за първа медицинска помощ, в която правят и спешни операции на най-тежко ранените.

Импровизираната болница в Лиман се помещава в една от многото пострадали сгради в селището. Покривът е разрушен, на негово място е опънат брезент. Токът е от генератор. Отвън, съвсем наблизо, се чуват артилерийски гърмежи. В безоблачни дни, когато небето е ясно, дебне още една опасност - руските дронове, за които лекарите трябва постоянно да са нащрек.

В коридорите са налягали ранени войници, които чакат да им бъде оказана медицинска помощ. В един ъгъл са струпани носилките на санитарите, по които има следи от засъхнала кръв. Лекарите преглеждат и лекуват пациентите направо в коридорите, на оскъдната светлина от единични крушки, сред купища дрехи и кашони. До операционната стигат само най-тежките случаи.

Гранати, мини, травми от войната

Един от лекарите също се казва Олексий. Той е хирург в Лиман, а преди началото на войната е бил цивилен лекар в болница в Запорожие. Сега е командир на медицинското отделение към 66-та бригада на украинската армия, отговаряща и за болницата в Лиман.

Пред германската медийна мрежа АРД той разказва, че най-често оперират рани от мини, шрапнели от гранати и огнестрелни рани. Опитват се и да облекчават психическите травми, причинени от войната.

"Много хора платиха с живота си за нашата независимост. Цената, която плащаме за тази война, е много висока. Но победата ще бъде наша“, казва хирургът. На въпрос колко ранени обслужват на ден казва само: „Щях да се радвам, ако бяха по-малко“.

Почти няма информация за жертвите и ранените

Проверени данни за броя на загиналите или ранените войници няма. Украинските военни не дават почти никакви сведения за загубите в жива сила. Главнокомандващият на украинските въоръжени сили генерал Валери Залужни беше съобщил, че от началото на войната на 24 февруари до края на август са загинали почти 9 000 украински военни. Международни наблюдатели обаче смятат, че убитите са много повече – някои дори допускат, че може 100 000 украински войници да са загубили живота си.

Откараните в Лиман ранени получават само първа помощ, а след това биват прехвърляни в специализирани лазарети, каквито има изградени в Краматорск и Днипро. Често санитарните автомобили, с които ранените биват транспортирани за по-нататъшно лечение, попадат под артилерийски или ракетен обстрел. Медиците рискуват и собствения си живот. Затова винаги носят бронежилетки и каски.

Липсва и бензин

„По време на мой транспорт не е загинал нито един ранен досега“, казва гордо 34-годишният Дмитрий, който е учил за санитар, а сега шофира една от линейките. Цялото оборудване на автомобила - апаратът за кислород, мониторите, термоодеялото, с което спасяват живота на ранените войници – всичко това е събрано от дарители или от хората, които работят в лазарета. Нерядко недоимъкът е толкова голям, че няма дори достатъчно бензин за линейките. А те спасяват живот.

Автор: Тобиас Дамерс


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    31 8 Отговор
    т.е. за клоуна дълбок бункер, под куевското метро, а военните и наемниците да се криели в мазетата!!!???
  • 2 Дядо Мраз 🎅

    26 10 Отговор
    " Да би мирно седяло не би чудо видяло". Уахаха. На Коледа стават чудеса. Уахахаааа...
  • 3 гост1

    18 16 Отговор
    А ще ни обрисувате ли картина на ранените руски войничета. Или там цари веселба.
  • 4 Пич

    33 6 Отговор
    ДВ не знаят , какво говорят ! Хем руснаците нямали бомби , хем , здраво бомбардирали украинците !!! На германците , може и да минават тези глупости...... ама , не на нас !!!
  • 5 УжасТ

    27 5 Отговор
    Войник бил ранен, хирург извършил операция, санитар се возил в линейка - ужас и безумие:)))
  • 6 Рошко

    17 6 Отговор
    А украинците лоши ги зсмервали с галоши, поредния буламач. Война е
  • 7 Еколог

    4 6 Отговор
    Важно е да се грижим за екологията!
    Колкото повече боклуци и отдвата типа се изчистват, толкова по добре за света!
  • 8 Хххх

    32 7 Отговор
    Как не сте разбрали ,че населението от Донбас живеят от 2014 год. и продължават да спят в скривалища за да оцелеят от жестокостта на украинските фашисти и хаймерите на деменцията!
  • 9 ПАЧО

    22 7 Отговор
    И ДА СЕ МОЛИТЕ ИДА НЕ СЕ МОЛИТЕ УКРИТЕ СИ ЗАМИНАВАТ

    Коментиран от #17

  • 10 Само питам

    25 6 Отговор
    Това за войници . А как са в последните осем години Цивилните рускоезични в Украйна ? Газени от бронирана техника и обстрелвани от турски дронове .
  • 11 Бравос

    22 5 Отговор
    А милионите ранени иракчани ги превозваха за лечение със совалки до други по напреднали галактики:)
  • 12 гост

    14 3 Отговор
    Нещо за полските загуби....драснете някой ред де!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тиква

    19 5 Отговор
    Същото като в Донецк и Луганск нали? Но 8 години бомбене от Украйна! Защо не пишете колко деца са се родили в бункери и не са виждали светлина с години?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 стоян

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "ПАЧО":

    До 9 ком - другар -на убитите украински войни в Украйна на лобните места паметници за прослава ще направят украинците - а орките ги зариват в безименни гробове да торят украинската земя и ги пишат безследно изчезнали
  • 18 И ТОВА СЕ СЛУЧВА В ЕВРОПА 21 век

    0 0 Отговор
    ...а в България....14 000(.....)в преброяването се определят като РУ.ци...🤔🤔🤔........
  • 19 !!!

    1 0 Отговор
    Така,така!
    Сега разбирате как оцеляваше Донбас 8 години!
    Ако вие!
  • 20 Украинка

    1 0 Отговор
    А в друга Украйна къде мислиш дават първа помощ, да не в хотел 5 звезди, Киевска хунта постоянно обстрелва има и жертви.
Новини по държави: