Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 18:45 2 168 8

Войната в Близкия изток: Имате право да се съпротивлявате на Израел

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • палестина

Говорител на министерството на външните работи на Израел потвърди пред ТПС, че министерството е запознато с видеото и отказа да даде повече информация по случая

Войната в Близкия изток: Имате право да се съпротивлявате на Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дни след като двама души бяха убити при двойния бомбен атентат на автобусни спирки в Йерусалим, ключов докладчик по правата на човека на ООН каза на присъстващите на събитие, организирано от Хамас: “вие имат право да се противопоставят на Израел“, предаде израелската информационна агенция ТПС.

Специалният докладчик на ООН за Палестина - Франческа Албанезе, говори на 28 ноември чрез видеоконферентна връзка на проява, организирана от свързания с Хамас Съвет за международни отношения. В 12-минутната си реч, която беше превеждана директно на арабски, Албанезе каза на присъстващите: “Имате право да се съпротивлявате на тази окупация“.

Албанезе също така изрази завоалирана критика на идеята за разрешаване на израело-палестинския конфликт чрез решение за две държави, като каза: “Западният бряг, Източен Йерусалим и Ивицата Газа са това, което е останало от онова, което исторически е било Палестина... Тези приказки не са нови, но ще помогнат на международната общност да се почувства неудобно от решението за две държави“, допълни тя.

Сред присъстващите бяха членове на Хамас и палестинската въоръжена група "Ислямски джихад" и двете от които са определени като терористични организации от САЩ и Европейския съюз. Сред присъстващите бяха Басем Наим, Гази Хамад, Исам Ал Далис и Абдул Латиф Ал Кану от Хамас, както и членовете на палестинската въоръжена група "Ислямски джихад“ Ахмад Ал Мудалал и Хадр Хабиб.

Говорител на министерството на външните работи на Израел потвърди пред ТПС, че министерството е запознато с видеото и отказа да даде повече информация по случая. Говорител на ООН, базиран в Йерусалим, каза на ТПС, че не знае нищо за видеото и отказа коментар.

Албанезе е италиански адвокат по правата на човека и бивш служител на Агенция на ООН за подпомагане на палестински бежанци. Израел се противопостави през май на назначаването на Албанезе за докладчик на ООН за Палестина заради това, че в миналото тя беше изразила подкрепа за решение от типа една държава за два народа. Освен това тя бе подкрепила и палестинска кампания за бойкот и налагане на санкции на Израел.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    16 10 Отговор
    Чудно защо целият свят с изключение на западна Европа, САЩ и Канада са против признаването на Палестина?

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 2 Рошко

    18 7 Отговор
    Имало демек и достойни хора на запад, никога не е имало израел и нямаше да го има ако не англичаните не им го бяха подарили за да имат присъствие там,
  • 3 Рошко

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Защото искат да са по близо там където има петрол, така е по лесно, и защото са лицемери
  • 4 Адам Хилтън

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    По-скоро обратното де...

    Коментиран от #7

  • 5 Ротшилд

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Много умен въпрос имаш.
  • 6 Време е всички държави

    10 9 Отговор
    от Близкия изток да се обединят и да изгонят окупаторите агресори.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Молина

    3 2 Отговор
    Много хора не могат да схванат че Палестина е Англииска измислица да назоват региона.