Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 16:23 1 480 7

Водна криза! Израел и Йордания се споразумяха да си съдействат за спасяването на река Йордан

  • израел-
  • йордания-
  • река йордан

Правителството на Йордания съобщи днес, че дебитът на реката е спаднал до близо 7% от обичайното преди години

Водна криза! Израел и Йордания се споразумяха да си съдействат за спасяването на река Йордан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел и Йордания подписаха днес декларация за намерение за опазване на река Йордан, която тече по общата им граница, но пресъхва поради климатичните промени, замърсяване и други причини, предаде АП.

Споразумението, сключено в кулоарите на срещата КОП27 в египетския курорт Шарм ел Шейх, е знак за важна, макар и първоначална стъпка към сътрудничество. Основен елемент в мирния договор между двете страни от 1994 г. е водното сътрудничество, но хладните отношения между тях през последните десетилетия затрудниха опитите за увеличаване на притока на вода към свещената река.

Обявеният днес план не съдържа много подробности. В него се казва, че Израел и Йордания обещават да положат усилия да намалят замърсяването, като изградят пречиствателни станции и ремонтират канализационните системи в крайречните градове, за да не се изливат канални води в реката. Освен това двете държави декларират, че ще развиват устойчиво земеделие, ще контролират отичащите се води от обработваемите земи и ще намалят употребата на пестициди.

Правителството на Йордания съобщи днес, че дебитът на реката е спаднал до близо 7% от обичайното преди години. Тъй като р. Йордан се влива в Мъртво море, поради намаляващия дебит това соленоводно езеро постепенно изчезва, като нивото му спада с около 90 см годишно.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    2 1 Отговор
    Откъде вода, и тя е в русия
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тошо

    1 1 Отговор
    НЕТ ЧИФУТОВ.НЕТ ПРОБЛЕМ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.