Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Ноември, 2022 19:55 4 128 123

"Планирано масово убийство": Гладоморът на Сталин е геноцид над украинците

  • гладомора-
  • украйна-
  • съветски съюз-
  • йосиф сталин

Съветският диктатор Сталин и неговият режим умишлено оставят селяните в Украйна да гладуват, тъй като се опасяват от въстание срещу комунистическия режим

"Планирано масово убийство": Гладоморът на Сталин е геноцид над украинците - 1
Снимка: DW

Германският Бундестаг е решен да признае Гладомора в Украйна за геноцид. В Съветския съюз темата беше табу. Въпросът е защо и Западът мълча толкова дълго за ужасното престъпление на режима на Сталин.

В продължение на половин век не се казва нищо за една от най-страшните хуманитарни катастрофи на 20 век: между 1932 и 1933 година в Съветския съюз около осем милиона души умират от глад, половината от които в Украйна, която още тогава е наричана „житницата на Европа“.

Още новини от Украйна

Съветският диктатор Сталин и неговият режим умишлено оставят селяните в Украйна да гладуват, тъй като се опасяват от въстание срещу комунистическия режим и провежданата от него принудителна колективизация в селското стопанство.

След това започват да се държат така, като че ли никога не е имало глад. Резултатите от едно преброяване се укриват, а преброителите са разстреляни. Над два милиона са и жертвите на глада в Казахстан. А руският режим и до днес оспорва отговорността си за тази катастрофа.

Съветската пропаганда говори за "дефицит на храни"

Все пак информация за Гладомора (гладна смърт на украински) е било писано още навремето. Британският журналист Гарет Джоунс обикаля през 1930-те години Съветския съюз и засегнатите райони в Украйна, след което споделя впечатленията си на пресконференция в Берлин. Там за първи път се споменава не за „дефицит на храни“, както бива наричано явлението от сталинската пропаганда, а за „глад“. Джоунс е единственият западен журналист, посетил тези места, но така и не му повярвали – на фона на статиите от Москва на други западни кореспонденти, които били изпълнени със съветска пропаганда.

Западните историци, които изследвали Гладомора, пък били дискредитирани, разказва Щефан Крафт, режисьор на пиеса за страшния глад, представена в Кьолн. Той изтъква, че европейската левица е искала да подкрепи съветския проект и това обяснява защо Гладоморът е бил премълчаван. „Вестниците са пишели за Гладомора, но проблемът е бил игнориран, за да не бъде застрашен утопичният проект на социализма.“

"Планирано масово убийство"

Сега, след руската инвазия в Украйна, германският Бундестаг е решен да даде своята политическа оценка за ужасното престъпление и да признае Гладомора за геноцид. В това отношение няма никакво съмнение, казва американската историчка Ан Апелбаум: „Това е било планирано и разпоредено масово убийство“.

Актьорът Андре Ерлен, който участва в кьолнската постановка, посветена на Гладомора, настоява, че дебатите за тази историческа катастрофа трябва да продължат. „Гладоморът трябва да бъде възприеман като част от изтърпяното от народа насилие. Това е просто друг вид колониална история“, смята Ерлен, визирайки преживяното от Украйна по време на Руската империя, на Съветския съюз и на модерна Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    21 62 Отговор
    Сталин е мразен дори от русофилите. Паралелът между него и сегашна Русия е същият, като между Хитлер и днешна Германия и не се получи. И тази пропаганда утече.

    Коментиран от #4

  • 2 Айде укромакетата

    63 21 Отговор
    пренаписват историята.
  • 3 Хисторик

    101 22 Отговор
    Геноцид е 1943г в Бангладеш когато британците взимат цялата реколтацна Бангладеш и убиват от глад 4 милиона души. Геноцид е в Северна Корея когато САЩ умбиват 5 милиона корейци. Геницид е във Виетнам 3 милиона виетнамци убити от САЩ. Геницие в Лаос 1 милион местни
    убити от САЩ.

    Коментиран от #18, #77

  • 4 Сталин е най-великият

    65 32 Отговор

    До коментар #1 от "Русенец":

    лидер на всички времена. Той показа правия път на човечеството. Но щатската пропаганда проми и зомбира хорските мозъци. Който има очи да чете.

    Коментиран от #44, #67, #110

  • 5 Еееееее еееееее

    83 19 Отговор
    Доживяхме доживяхме точно пък германците да държат сметка на Русия за глад гладомор жертви и още разни такива....🤣😅😆

    Коментиран от #111

  • 6 Лелеее

    25 4 Отговор
    Сега ще накажат грузинците....
  • 7 124

    71 21 Отговор
    DW е профашистка "медия", насаждаща русофобия и прикриваща престъпленията на украинските фашисти!

    Z
  • 8 Да, бе

    54 14 Отговор
    Щом има още някаква популация на укрофашагите, значи гладомора е някаква лека диета, която не е спазена добре.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Винету

    60 12 Отговор
    кравари, върнете земята на коренното население!

    Коментиран от #14, #23

  • 12 Истината

    55 21 Отговор
    Украйна 1932 отказва да продава жито на Москва под диктовката от Берлин още тогава Киев слуша нацистите от Берлин, окраинците почват да изливат житото в реки, езера, черно море тогава Сталин праща армията да вземе част от реколтата. Гладомор е измислица на фашистите.

    Коментиран от #37, #89

  • 13 те - русофилите

    23 31 Отговор
    одобряват гладомора

    Коментиран от #32

  • 14 САЩ

    8 35 Отговор

    До коментар #11 от "Винету":

    Кажи благодаря , за дето те спасих от Станлин !

    Коментиран от #31

  • 15 И КАКВО

    47 7 Отговор
    Оказва се, че в Украйна са живели само украинци, въпреки че според преброяването от 1926 г. в Украйна живеят представители на 35 народа. И какво, украинците бяха специално издирени и гладувани? И как гладът в Беларус, Поволжието, Северен Кавказ и други територии се вписва в глада
  • 16 Руски ценности - глад и мизерия

    15 37 Отговор
    Те и сега така си действат минималната пенсия 70 долара ,и в Китай са на същия принцип там бачкат за купа ориз на месец,

    Коментиран от #90

  • 17 Дааааааа

    20 2 Отговор
    Гладоморът вика на Сталин , а са да ви разкажа и за четвърти век преди новата ера.....
  • 18 Сталин е ненадминат

    15 37 Отговор

    До коментар #3 от "Хисторик":

    Изтрепал е 20 милиона от свойте.

    Коментиран от #43, #91

  • 19 А глодомора на индианците а?

    40 6 Отговор
    ...................

    Коментиран от #38

  • 20 Путинофил

    10 28 Отговор
    Грузинеца изтрепа 50 милиона руснаци и 20 милиона украинци / т.е. пак руснаци/!
    Какво сте недоволни?
  • 21 САЩ ......изтепаха 20 милиона индианци в

    37 3 Отговор
    Факт, нали
  • 22 НитоСТАЛИН. НИТО ХИТЛЕР

    28 8 Отговор
    СИ. СВЪРШИХА. РАБОТАТА
    ЗА. УКРИТЕ-СМЪРТ!
  • 23 Синовете на Великата мечка

    34 7 Отговор

    До коментар #11 от "Винету":

    Кравари 🐮🐮🐮🐮, искаме си земята!!!

    Коментиран от #35

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 електрически Москвич

    31 8 Отговор
    Окраинците сами си причиняват гладомора, рочно както и сега. С цел да се изкарат жертва. Точно тогава са искали отцепване от СССР, и това е бил инструментът. Още тогава са били психопати, готови да избият собтсвените жени и деца, за пари 💰💸 от запада.
  • 27 сирене

    28 6 Отговор
    По времето на Сталин няма Украйна.. Няма просто. Изобщо таз история най вероятно е писана в Северна Македония, която също знаем, че има мноооого богата история. Ай мрете, Полша да си взима и да имаме хубава 2023та.
  • 28 Олена 🇺🇦

    31 6 Отговор
    Това жито никога не било на Украйна, а на руснаците от Донбас.
  • 29 Седящият биг

    31 4 Отговор
    Колко индианци изтепаха САЩ ?

    Коментиран от #60

  • 30 Коментар

    24 8 Отговор
    Гладът през 1932 – 1933 засяга не само Украйна, но и други области в Съветския съюз.Дължи се на намалената продукция вследствие на колективизацията.Имало е предвидени планове,които не са били изпълнени.
    Извод:и нацизма,и комунизма преизвикват масова смърт на невинни.Те са си разновидности на фашизма.Не трябва да се връщаме назад,защото същото ще стане.

    Коментиран от #39

  • 31 Ха ха ха ха ха

    34 7 Отговор

    До коментар #14 от "САЩ":

    Кажи в САЩ децата какво учат в училище? Че Хитлер нападнал САЩ, но САЩ са го победили:))))
    А на едно произволно проучване на улицата в Лос Анджелис, на въпрос кой е Хитлер....около 50% от запитаните отговарят, че. е бил лош човек (точен превод) 30% отговарят, че САЩ са го победили, след като Хитлер е нападнал САЩ, и останалите... отговарят, че не знаят кой е:)))) Благодаря на Господ, че не съм "умен", колкото американец.

    Коментиран от #46, #50, #53

  • 32 Русенец

    28 4 Отговор

    До коментар #13 от "те - русофилите":

    Днес в Украйна имало гладомор, а Западът чака жито от Украйна. Иронично, не мислиш ли? Дори лицемерно.
  • 33 КОНТРАТА

    27 8 Отговор
    Имало гладомор руснаците взели всичкото жито на Окрайна? И как оцеляха другите окраинци щом руснаците са взели всичкото жито? Тези фалшиви истории за гладомор от 1933 почнаха да ги пускат бандерите след 1991г
  • 34 Станко

    27 7 Отговор
    Този момент от американската история рядко се преподава в училищата на САЩ и Канада. Причината е ясна: в резултат на „най-дългия холокост“ в историята на човечеството, са избити 95 от общо 114-те милиона местни индианци, живели на територията на днешните САЩ и Канада, пишат световни медии. Според книгата на Д. Стенард „Американският холокост“, издадена през 1992 г. от „Оксфорд юнивърсити прес“ тази цифра е дори повече от 100 милиона.

    woundedknee„Концепцията на Хитлер за концентрационните лагери се дължи до голяма степен на изучаването на английския език и историята на САЩ. Той се е възхищавал на лагерите за бурите в Южна Африка и за индианците в дивия Запад и често пред най-близкото си обкръжение e споделял своето удовлетворение от „ефективността“ на унищожаването на коренните индианци“, пише в книгата си „Адолф Хитлер“ Джон Толанд.

    Индианците дълго време имат най-висок процент на смъртност сред населението на Северна Америка. Основните им „убийци“ са: вариола, морбили, грип, коклюш, дифтерия, тиф, чума, холера, скарлатина и всички те се „внасят“ от европейските колонизатори. Някои историци смятат, че „европейските“ болести дори са причинили 80% от смъртните случаи сред автохтонното население на континента.
  • 35 Синовете на Великата мечка

    13 4 Отговор

    До коментар #23 от "Синовете на Великата мечка":

    Изтрепаха ги от гладомор
  • 36 Таранов

    8 12 Отговор
    Много историци, доказващи Холодомора бяха убити ... . Гутен морген, Германия! Ревизията на Сталинската диктатура трябваше да бъде направена преди 30 години, но все пак по-добре по-късно...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Талшунко Сапа

    17 6 Отговор

    До коментар #19 от "А глодомора на индианците а?":

    И на нас краварите ни приложиха гладомор.
  • 39 Шерлок

    15 7 Отговор

    До коментар #30 от "Коментар":

    Цяла Европа гладува 1933 защото е била дъждовна и реколтата е изгонила.
  • 40 Ми даааааа

    3 4 Отговор
    Седящият бик и Дългият чеп...... И синовете и ..... Гладомор..
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Житомир Благоев

    9 24 Отговор
    Прочетете една книга-Сталин,злата съдба на Русия и ще видите че Йосиф Сталин с нищо не е по-добър от Хитлер.Това говори много,днешният Путин е просто един човек до такава степен отчаян от живота ,че праща собственият си народ на смърт.Друга книга на Антон Первушин-Окултният Хитлер предрича ,че точно Русия ще бъде следващата нацистка държава и говори за черните магове ,които има там.Било им е лесно някога във Варшавското гето да избиват евреите,които както знаем са създатели на Християнството.Е тоя път попаднаха на млад и войнствен евреин ,който явно е решил да изтрие позора от Втората световна война.И не е както казват Путин и Зеленски ,продължение,това е предистория на войната.Абе все едно холивудски филм,а не касапница наподобяваща Междузвездни войни.Дано войната спре ,дано има мир,но има и друг вариант,положението рязко да се влоши и да се стигне до Трета световна война,така ,че бдете и нека молитвите ви бъдат с войниците които загиват там ежедневно.Ако е съдено да загинем,ще загинем и не можем да направим нищо,но фактите клонят натам,че това може да бъде подобна война и на тази във Виетнам-най-голямата победа на Съветския съюз.Този път,при тези загуби ,сегашната Руска федерация,най.добре да се оттегли достойно,така или иначе след тази самоубийствена агресия,едва ли някой ще ги нападне,както е в главите на Путин и Лавров.

    Коментиран от #93, #96

  • 43 Ха ха ха ха ха

    5 6 Отговор

    До коментар #18 от "Сталин е ненадминат":

    Това не е вярно...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Уса

    10 3 Отговор
    Тази информациика е много фалшива и подвеждаща и бледоликите няма да клъвнат
  • 46 Русенец

    16 4 Отговор

    До коментар #31 от "Ха ха ха ха ха":

    Двама от петима американци не могат да назоват нито една свобода/право, гарантирано от първата поправка. А ги изучават в училище.
  • 47 И бизона

    10 3 Отговор
    Избиха
  • 48 Истината

    13 3 Отговор

    До коментар #37 от "Aлфа Bълкът":

    Истината не е за всеки особено за платените слуги на чичо Сорос.
  • 49 Ридик

    2 11 Отговор
    Докато има БРИКС и ШОС ще има и войни и гладомор, Запада трябва да го признае
  • 50 Русенец

    7 3 Отговор

    До коментар #31 от "Ха ха ха ха ха":

    Американците четат средно по 10 Мин на ден от личен интерес.
  • 51 Сталин

    8 4 Отговор
    е бил с нобелова награда за мир, в защита на индианцитиииии в САЩ
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Русенец

    12 5 Отговор

    До коментар #31 от "Ха ха ха ха ха":

    Над 36 млн американци четат на ниво трети клас.

    Коментиран от #71

  • 54 БАРС

    10 4 Отговор
    Зачем советская власть расширила посевные площади на Украине в 1931 г., как указывают Дэвис и Уиткрофт, для увеличения импорта зерна, чтобы закупить на вырученную валюту побольше сельхозтехники для украинских аграриев, если через два года она собиралась уморить этих аграриев голодом? Где логика?
  • 55 Ташунко Сапа

    1 1 Отговор
    Е бил сталинист
  • 56 БАРС

    9 3 Отговор
    Некоторые исследователи на Украине тоже отрицают нацеленность голода исключительно в украинцев. Станислав Кульчицкий и Геннадий Ефименко указывают, что от голода страдали в большей степени сельские жители. Смертность среди украинских молдаван и болгар, традиционно проживающих в сёлах, была такой же, как и среди украинцев, а смертность в городах среди украинцев была такой же, как и среди городских русских. Голод национальности не знает.
  • 57 Жоро

    6 15 Отговор
    Руснаците винаги са били фашисти и винаги ще си останат такива.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ридик

    5 17 Отговор
    Срещу Ислямска държава воюва целия свят и това е само втори убит лидер докато рашката терористична държава Раша за 9 месеца, Украйна прати при Ленин Сталин и Петър Великти, над 9 генерала от безаналоговата сибирска кочина
  • 60 Харка синът на вожда

    8 4 Отговор

    До коментар #29 от "Седящият биг":

    20 милиона умориха от глад, болести и оръжия
  • 61 БАРС

    10 2 Отговор
    Советское правительство старалось оказать голодающим на Украине максимально возможную помощь. В срочном порядке снижали план хлебозаготовок для пострадавших районов и повышали его для районов, менее затронутых голодом, откуда зерно отправляли в украинские города и сёла.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 незнайко

    16 4 Отговор
    ( Германският Бундестаг е решен да признае Гладомора в Украйна за геноцид. ) А какво мисли бундестага за концентрационен лагер Дахау ??? Нещо по темата няма ли да коментират ??? Наглостта на ШВАБИТЕ Е ВЕЛИКА !!!

    Коментиран от #121

  • 64 БАРС

    12 3 Отговор
    Историк Принстонского университета (США) Стивен Коткин (Stephen Kotkin) в одном из интервью заявил: есть документы, подтверждающие причастность Сталина и его окружения к репрессиям 1937 г., но нет ни одного, подтверждающего их причастность к организации голода в 1933 г. Понимая, что голод был побочной причиной коллективизации, Москва старалась оказать голодающим необходимую помощь. А голодала тогда не только Украина, но и Россия, Белоруссия, Казахстан, причём в процентном отношении, например, казахи пострадали больше украинцев
  • 65 Кочо

    15 4 Отговор
    Точно пък германските фашаги да се възмущават от геноцид....!!!? Какво беше това Аушвиц?
  • 66 Кинжал

    14 4 Отговор
    След края на втората световна война Сталин 10 години още е воювал с фашизираните бандеровски банди из Украйна, няколко хиляди от които накрая прибират Канада и САЩ, с покровителството на папата като верни католици. Сега тези същите отрепки са пуснали своите кълнове в тези държави и резултатът е налице - фашизмът е реабилитиран и прокламиран като евроатлантически ценности след като благодарение на този човеконенавистен режим фашистите избиха 100 милиона души. Сталин явно е бил прекалено милостив към тях щом днес отново са се размножили като хлебарки.
  • 67 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 12 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин е най-великият":

    Дам,, най великия е никой не е избил повече орки от него, и единственото добро нещо което е направил за България е, че върна в дървен кашон предателя с церозата където му правихте мавзолей на площада‼️пунана с памперса и той бая орки изтрепа, браво и на него‼️

    Коментиран от #85, #104

  • 68 Гатанка

    6 1 Отговор
    НЯКОЙ ЗАПОЗНАТ ЩЕ КАЖЕ ЛИ КОЛКО БЪЛГАРИ СА ЗАТРИТИ ПО ВРЕМЕ НА ГЛАДОМОРА ????
    НАРОД БЕЗ ИСТОРИЯ Е ОБРЕЧЕН НА ГИБЕЛ

    Коментиран от #70

  • 69 Чичак

    12 4 Отговор
    Гладоморът на Сталин над украинците, явно е фалшива новина. Тея урки смотани да не са като хлебарките бре? Гледай как щъкат след Гладоморът....
  • 70 Ко каиш

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "Гатанка":

    ГЛАДОМОРА, от 32 години ли?

    Коментиран от #92

  • 71 Ха ха ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Русенец":

    Ха ха ха ха ха
  • 72 хахаха

    13 4 Отговор
    как да направиш от едни хора други? създаваш митове...един мит за гладомора...Сталин "умишлено" морип украинците с глад...а в Южна Русия, Северен Казахстан и Поволжието пак ли украинци са живяли? Причините за масовия глад 32-33 година са няколко...първата е - сушата, продължила 2 години...втората - категоричното искане на запада СССР да изплаща задълженията си в зърно...защо ли? Между другото, дори и в тоя "матрял" пише, че са умрели 8 милиона, от които половината в Украйна...а другата половина? Между другото точно в тия години и в щатите е страшен глад...глад има и в западните украински области, които тогава са полски...или и там пак Сталин ги е морил? Има документи и материали, който иска, може да ги намери и прочете, ама по-лесно е да ти пуснат една две плюнки в някой сайт и всичко е точно...

    Коментиран от #76

  • 73 Кочо

    7 8 Отговор
    Путин продължава делото на Сталин! Цивилизования свят вместо да се намеси решително, гласува декларации! Нападнете го и да се приключва с този грозен казус! Вас ако ви оставят една нощ без електрическа енергия ще ви дойде акъла, но по късно!
  • 74 Пхаха

    7 2 Отговор
    А къде са били украинските комунисти комунистическата партия на Украйна имало е такава тя нали е съставена от украинци те нали са се съгласили с действията на Сталин защо тях никой не обвинява а също тези украински комунисти са виновни за Чернобил
  • 75 Чидааа

    2 0 Отговор
    И няма вечиии, сириниии от бизони
  • 76 Кочо

    12 1 Отговор

    До коментар #72 от "хахаха":

    Десет години по рано пак е имало глад поради суша в Поволжието! По времето на Стамболийски българският народ, въпреки мизерията след войната и Ньой, е събирал храни за гладуващите там братушки! Този факт е показателен, въпреки, че няколко години преди това сте били врагове в ПСВ!
  • 77 стоян

    5 10 Отговор

    До коментар #3 от "Хисторик":

    До 3 ком - путинофилчо статията е за убийствата в Украйна - не е за Бангладеж - чудете се какво да измислите в защита на диктатора
  • 78 селяните в Украйна не са гладували

    8 2 Отговор
    А са били на диета, каза Столтенберг
  • 79 Хасан негъра

    2 1 Отговор
    не е вярно,имало е канибал;изъм изяждали са недъгавите, не е вярно че са гладували
  • 80 Баце

    8 4 Отговор
    Гладоморът е извършен от Леба Бронщайн -ТРОЦКИ, който е укроевреин, а негови наследници са цялото западно задкулисие с публична фигура Клаус Шваб. Сталин просто му е отдал заслуженото, както и на още една дузина такива!!!

    Коментиран от #95, #109, #115

  • 81 СЛОНА

    3 2 Отговор
    ЕЙ СЯ РУСИЯ И КИТАЙ ЩЕ ВИ РАЗНЕСАТ ГЛАДОМОРА НА КОМУНИЗМА!!!
  • 82 Цензура

    9 2 Отговор
    Германският бундестаг кога ще признае за геноцид гладната смърт на милион и половина беззащитни пленени германски войници в лагерите на Айзенхауер? И не че американските изверги са нямали храни - напук на Женевската конвенция, те умишлено са убили от глад тия войници !!! А те, горките, страхувайки се (основателно) от отмъщението на руснаците, са правели всичко по силите си да се предадат в плен на "добрите" американци !!! Да, ама не !!! Тия немски войници, дето са имали "нещастието" да попаднат в руски плен, са получавали не само храна, ами и заплати за труда си по възстановяването на разрушената от тях самите съветска държава !!!


    Аз не знам какво още чака германският народ, та не запали Бундестагът с цялата паплaч вътре !!!
  • 83 Механик

    9 1 Отговор
    Не сте казвали нищо за Сашко? как е, открихте ли нещо? Баща му какво казва? Майка му и тя? Какво става с оня дето болен се качи на Еверест и изчезна.. Ами за "жената до него"??? Нищо не казвате. За оня, Рамбото, дето го търсихте 1 месец, а той се застреля 3 пъти в гърба с ловната пушка.. и там нищо не се чу.
  • 84 Никола Гешев

    6 8 Отговор
    Като чета коментарите на русофилите(освен тролските) се сещам за един билборд на входа на Тутракан от 1986 г. - " Ронал Рейган - враг номер 1 на Тутраканската селищна система"! Като нямат аргументи питат - А вие в Америка защо биете негрите?

    Коментиран от #87, #94

  • 85 БАЙ РОМ

    4 0 Отговор

    До коментар #67 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Разбрахме че си крадец на никове. Не те взимаме на сериозно.
  • 86 Сандърс

    8 3 Отговор
    Добре е авторът да проверява фактите преди запише лъжи. Има гладомор и той не е само СССР. Няколко години преди това СССР е започнал да плаща на кредиторите си със суровини в т.ч. храни(жито,царевица, овес , пшеница и всичко което може да се транспортират кораби) .
    Факти ....
  • 87 Ко плачеш?

    8 1 Отговор

    До коментар #84 от "Никола Гешев":

    Нали сега си имаме паметник на дъртио алцхаймер у Южнио парк?
  • 88 КУБРАТ

    4 2 Отговор
    Войната е за ВРАТАТА, но аз по скоро бих казал за Устата. Ако НАТО спечели тази война, то вратата за всеки който желае да стане част от алианса и е враг на Русия ще е добре дошъл в клуба, а ако Русия спечели, то тогава НАТО ще си подвие опашката и в следващите петдесет години ще скимти като ритната кучка по путк..та и ще ближе анални рани. Победителя отваря устяга , а победения я затватя за петдесет години. Ако са му останали зъби все пак да я затвори де!
  • 89 Верно ли

    13 2 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    Абсолютно, да не говорим, че тогава са измирали от глад на територията на цялото Поволжие, та му се е наложило на човека да ходи да им конфискува житото, та да може да изхрани народа, па сега геноцид ... По същото време на територията на днешна Украйна са започнали да им строят училища и болници на тези мизер.ици, та да ги вкарат в пътя! Затова съм казал - укро-фашките само рашките могат да ги вкарат в пътя! И това, което се случва днес там има много дълга предистория, ама уФсиТе не четат, ами блеят "слава"!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Сандърс

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Сталин е ненадминат":

    Как ги преброиха?
  • 92 Прост народ слаба държава

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "Ко каиш":

    Ко каиш
  • 93 Сандърс

    8 3 Отговор

    До коментар #42 от "Житомир Благоев":

    Виждам че сте голям почитател на Хитлер.
    Този месец получихте ли си 4000-те хиляди долара от Козяк?

    Коментиран от #118

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Сандърс

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Житомир Благоев":

    Евреите не са християни .
  • 97 Минго

    3 1 Отговор
    Еее, защо чак сега го признавате за геноцид? Можехте да го признаете 90-те години преди Обединението!
  • 98 66666

    6 3 Отговор
    Интересно, голямата депресия в Щатите, предизвикана от алчниците, причинила физическа и социална смърт на милиони американци, дали ще бъде обявена за геноцид и виновниците порицани? А българските политици от новото ни време, ще бъдат ли бичувани заради унищожените 2 милиона българи? Когато силата на правото се подмени с правото на силата, следва обществен земетръс от 10 степен ... по скалата на Рихтер.
  • 99 Кочо

    9 4 Отговор
    Украинците преди 100 години са организирали масови погроми над местните евреи и те са си го върнали по този начин! Троцки е такъв! Петлюра е ликвидиран от еврейски анархист в Париж през 1926 г.! По същия начин приключва и Бандера 1959 г. в Мюнхен! Но, германците днес се преструват на наивни!

    Коментиран от #102

  • 100 123

    7 9 Отговор
    Украинците са спасили СССР през втората световна война руснаците масово са се предавали а украинците са се били докрай. В Москва трябва да издигнат паметник на украинския войник спасил Русия от нацистите. Слава на Украйна.

    Коментиран от #103

  • 101 кирчо

    6 9 Отговор
    Украинците са цивилизовали и създали Русия. Руснаците са живеели в землянки в степите и чак когато идват украинците започват да строят къщи по техните указания.
  • 102 Иван

    5 12 Отговор

    До коментар #99 от "Кочо":

    Не е вярно украинците са помогнали на евреите да избегнат погромите. Погромите са организирани от Руските царе. Бандера е като нашия Левски той се борил за независима Украйна и се е бил срещу червените орки но се сражавал и с поляци и нацисти. Слава на Бандера.
  • 103 Минго

    11 5 Отговор

    До коментар #100 от "123":

    Украйна винаги е била географско понятие и никога държава! Украинците са етнически руснаци, етнически поляци, етнически румънци и етнически унгарци. Може би и много хазари, но хазарите са се отказали от националност и се правят на евреи.
  • 104 Хммм

    9 4 Отговор

    До коментар #67 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Какво е избил е, всичко е лъжа..
    В Русия от 1921 до 1953 година са осъдени 3 700 ( три хиляди и седемстотин) души на различни срокове затвори и лагери. За същия период са разстреляни 640 000(шестотин и четиридесет хиляди). В СССР това е общия брой-политически и криминални! Къде ги пишете вие милиони
    Милионите са в САЩ! През 1930г в САЩ са прибрани в лагери (трудови) 7(седем)МИЛИОНА мъже, жени и деца, т. н. "Дефарминг", от тях за две години са умрели от глад 3(три)МИЛИОНА!
    Това,което го правят те, го преписват на Русия...

    Коментиран от #112, #123

  • 105 123

    3 7 Отговор
    Украинците са чисто етническа нация а руснаците са сбор от разни племена московити, буряти, чеченци, ингушети, ескимоси и други.

    Коментиран от #114

  • 106 уaйтнoйз

    3 2 Отговор
    моеше чичо сталин да се справи много по-добре... па и хиените у варшава моеше да остави насаме с цивилизования свят некой друг месец още. много проблеми днес нямаше да ги има
  • 107 Роза

    6 4 Отговор
    Точно по онова време-времето на Голодомора-е изчезнал и братът на известния сериен убиец Андрей Чикатило и упорито се е говорело,че е изяден от гладни хора.Това е оставило дълбока следа в душата на малкото момче и вероятно е изиграло голяма роля ,за да се превърне по-късно в психопат и сериен убиец!
  • 108 Стоян

    7 7 Отговор
    По време на Втората световна война 2 милиона руснаци се бият на страната на Германия начело с генрал Власов, те са искали да освободят Русия от Сталин. Сталин е избил повече руснаци отколкото Хитлер. Сталин е изнасилвал и убивал малки момичета които са ги водили всяка вечер във вилата му.

    Коментиран от #117, #119

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Точно Сталин

    2 7 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин е най-великият":

    е избил най -много комунисти. Затова е велик!
  • 111 Няма какво да екаш

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Еееееее еееееее":

    Прочети Солженицин.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Бай Лисан ™

    3 4 Отговор
    А сега бандерасите ги чака Куромор!
  • 114 Ха ха ха ха ха

    8 5 Отговор

    До коментар #105 от "123":

    Няма етнос украинец. В Украйна живеят руснаци, българи, поляци, гърци, унгарци, румънци... А Русия е многонационална държава.И в Русия руснаците като етнос са най много В Украйна също руснаците са най много...после са поляците мисля... Най малко са гърците.
    Все едно в България да кажеш етнос добруджанец:) има ли такъв етнос?

    Коментиран от #116, #122

  • 115 Иван

    4 1 Отговор

    До коментар #80 от "Баце":

    Троцки е изгонен от СеCeСеPe-то много преди Гладомора ! Какви са тия глупости дето ги плещиш ?
  • 116 Макето

    0 0 Отговор

    До коментар #114 от "Ха ха ха ха ха":

    Все една са кажеш българин в Македония хахага
    Наричат се фашисти .
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 За 4000 долара

    1 2 Отговор

    До коментар #93 от "Сандърс":

    Не знаем ,но за 4000 хиляди левчета от Кремъл знаем
    .споко
  • 119 Бай Лисан ™

    1 0 Отговор

    До коментар #108 от "Стоян":

    Наблегни на Картуун Нетуорк и домашните, малък си още.
  • 120 Мразя до гроб Русия безплатно

    3 4 Отговор
    Поредното престъпление на мръсните рушки пияници ...
  • 121 Кво да коментират

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "незнайко":

    Те не са отричали ,че е имало Дахау . Още съществува ,и всеки може да отиде и да види какво е било .
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 За мишките и хората

    0 0 Отговор

    До коментар #104 от "Хммм":

    За една зима и ранна пролет (1932 срещу 1933 г.) от УССР са изчезнали или умрели около 10 000 000 души. Изваждайки средната смъртност на района плюс възможни емиграционни процеси, се получава число между 4 и 8 млн души. Тъй като няма официални данни, не могат да се определят и точните жертви на Голодомора.
    Официално становище на България (както и на по-голямата част от света) няма. Причината за досегашното мълчание са допълнителни фактори, които стоят под въпрос.
    Първото от тях е, че Гладоморът е предизвикан от Сталин заради отказа на селяните да върнат земите, които преди това са получили от Ленин. Иначе казано, наказателна акция.
    Втората е, че украинците са търгували с производството си, оставайки със запаси, които да стигнат само за съответната община. Никой не е предполагал, че ще дойдат руснаците и ще им приберат цялата реколта заедно с телетата, прасетата и всичко, което става за ядене. Ако реколтата за целия съюз действително е била ниска, украинците е трябвало уж да се съобразят със съветската общност, а били действали егоистично.
    С други думи, Западът се страхуваше от гнева на Русия, затова и досега всички мълчаха за това масово и мъчително убийство. Не знам дали може точно да се нарече геноцид, защото целта не е съвсем да се унищожи украинския народ (каквато е дефиницията на думата), а да им се национализира земята и да се подчинят селяните на властта.
Новини по държави: