Last news in Fakti

1 Декември, 2022 16:38 2 761 61

Когато Сталин уби милиони украинци. Германия се дистанцира от лъжите и варварството на Русия

  • украйна-
  • гладомора-
  • йосиф сталин

В приетата от Бундестага резолюция паралелите между Гладомора, руската лъжа за него и съвременните престъпления на Русия са не по-малко важни, отколкото думата "геноцид"

Когато Сталин уби милиони украинци. Германия се дистанцира от лъжите и варварството на Русия - 1
Снимка: DW

Германия най-после призна Гладомора за геноцид. Осъждайки престъпленията на Сталин спрямо украинския народ, германците се дистанцират от лъжите и варварството, присъщо и на днешната руска власт. От Ойген Тайзе.

"Трагедия", "голям глад", "изкуствен глад" или "геноцид": когато става дума за гладната смърт на милиони украинци преди 90 години, подборът на думите не е научно или политически обоснован, той е въпрос на мироглед. Когато в Москва говорят за "глад" или "трагедия", свеждат значението на тези събития до досадно последствие от неудачно проведената колективизация. Това е не просто евфемизъм, а една престъпна лъжа, която Кремъл упорито отстоява и в международен план.

Москва успява за последен път да пробута думата "трагедия" в документи на ООН от 2003 година по повод 70-та годишнина от Гладомора. Оттогава насам Киев положи сериозни усилия паметта на милионите жертви в съзнанието на международната общност да не бъде осквернена от лъжи. Защото тези хора не са починали от засушаване или от политически грешки - те са били убити само заради това, че са били свободолюбиви украински селяни, от които Кремъл се е страхувал.

Гладът като оръжие на тиранина

Уморявайки от глад милиони украинци, диктаторът Сталин се надява да постигне две цели едновременно – да унищожи украинската идентичност, чиято опора в "житницата на Европа" са земеделците, и да заработи валутата, нужна за индустриализацията. Докато украинците умират от глад в селата, в градовете се строят заводи със спечелените от износа на зърно пари. Към тях докарват бъдещите пролетарии от цялата съветска империя - новите "съветски хора" без национална идентичност.

Юристът Рафаел Лемкин нарича това престъпление "геноцид" още преди 70 години - той е авторът на термина "геноцид", влязъл впоследствие в международното наказателно право. Лемкин нарича Гладомора геноцид най-вече поради това, че масовото убийство на украински селяни е само кулминацията на политиката за унищожаване на украинската идентичност. Той е бил предшестван от масови разстрели на украинската интелигенция - на писатели, учени, учители.

Време е нещата да бъдат наречени с истинските им имена

Въпреки това политиците в Берлин години наред отказват да използват думата "геноцид". През 2018 година Германия се присъединява към декларацията в рамките на ООН, в която се говори за "изкуствен глад". Обяснението е формално: че нямало основания за геноцид да бъде определено престъпление, извършено преди закрепването на състава на това престъпление в международното право през 1951-а година. Сегашната историческа резолюция на Бундестага само подчертава, че това е било евтино оправдание в контекста на десетилетната мантра на германската политика - да дружи с Украйна така, че да не дразни Русия.

Берлин се опомня едва на 24-и февруари 2022 година, когато мащабна нападателна война разтърсва Европа за първи път от времената на Хитлер. Явно е било необходимо германските телевизионни канали с месеци да разказват за зверствата на руските военни в Украйна, както и - че "някой" е взривил газопровода с руския газ, за да се превърне "изкуственият глад" в геноцид. В този случай може да се каже по-добре късно, отколкото никога, припомняйки, че Естония например призна Гладомора за геноцид още през 1993 година, непосредствено след освобождението си от московското иго.

Германците като никоя друга нация в Европа знаят от тъмните страници на собствената си история колко е важно да не се забравят жертвите на масови убийства, назовавайки същевременно и техните убийци. Решението на Бундестага превръща Гладомора в част от общата европейска памет за жертвите на тоталитарни режими, която е една от основите на общите европейски ценности. Това е важен знак на солидарност и уважение спрямо украинския народ, който днес отново преживява терора на Москва. Днес Кремъл убива украинците с ракети, застрашава оцеляването им, лишавайки ги от светлина и топлина по същите причини, по които преди 90 години ги е морил с глад.

Сигнал за Путин

Признаването на Гладомора за геноцид е и важен сигнал за Владимир Путин. Ще дойде време, в което историци, политици и може би дори съдии ще дадат съответната оценка на неговите престъпни действия. В своята резолюция Бундестагът призовава германското правителство да противодейства на лъжливите руски исторически наративи, както и да продължи да подкрепя Украйна в отбраната ѝ против руската агресия.

В приетата от Бундестага резолюция паралелите между Гладомора, руската лъжа за него и съвременните престъпления на Русия са не по-малко важни, отколкото думата "геноцид". Осъждайки престъпленията с 90-годишна давност е и напомняне за това, че между Сталин и Путин има една основна обща черта - и за двамата човешкият живот не представлява никаква ценност. Признавайки безчовечността на престъпленията на Сталин и неговите съмишленици спрямо украинския народ, германските политици най-вече се дистанцират от варварството, присъщо и на днешната руска власт.

Разпространяването на истината за Гладомора е правилният отговор на онези, които на фона на инфлацията и поскъпналия газ заради войната искат Киев да преговаря за мир с Москва възможно най-скоро. Като че ли Кремъл наистина се вълнува от геополитика или от призрачното членство на Украйна в НАТО, а не се опитва да унищожи украинската нация или най-малкото да я обуздае.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин🇧🇬

    34 17 Отговор
    Йосиф Сталин бащата на народиъе е запивядвал само фашисти през ВСВ да бъдат избивани. А когато банерите избиваха евреи, поляци и руснаци в концентрационните лагери?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ццццц

    5 6 Отговор
    Тоя е като сталин
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Истината

    43 12 Отговор
    Всички охранителни в лагерите на смърта на територията на Полша са били съставени от роти бандери. SS са били външна охрана на периметъра, а вътре в лагера окраинските фашисти са вършили пряко зверските
    действията. Окрайна е замесена в геноцид.

    Коментиран от #7, #35

  • 6 Раданч Татлъту

    23 4 Отговор
    Зеленски е висок,рус и синеок окраинец!🥳🤡👍
  • 7 Раданч Татлъту

    10 7 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    Теса наши фашисти,недей с лошо!🥳🤡👍
  • 8 Двоен атлантически аршин

    34 8 Отговор
    Германците вече учат на хуманизъм, нека си спомнят историята си, какво са правили на територията на тази страна! Иначе говорят за Гладомора там... без думи..
  • 9 Комуниста

    27 10 Отговор
    Много ги боли немците, че Сталин ги би и окупира 1945. Йосиф Джугашвили победи фашистите от Германия през ВСВ.
  • 10 А бре, фатки

    22 6 Отговор
    Как е на фронта дереджето, бе. Кво ми дрънкате цял ден едно и също Ако и един камък стане украински тук дращите в несвяст.Но явно ядец и от няма и що да пишете до припадък смучите едно и също
  • 11 Кочо

    23 8 Отговор
    Германците са наследници на нацисти, фашисти, психопати и главорези избили стотици милиони невинни хора! Точно Германия и германците трябва да помнят историята и да стоят с наведени глави, а не да поучават и да назидават руснаците!

    Коментиран от #15

  • 12 Когато Германия уби 20 милиони руснаци

    26 9 Отговор
    никаква компенсация за жертвите и почти нямаше осъдени от нацистите а сега германия се опитва да си отмъсти за разгрома си от Съветския съюз
  • 13 Хисторик

    24 5 Отговор
    Да напомня за Бабин Яр край Киев където бандерите избиват 40 000 евреи за 7 дни 500 000 поляци в Галиция и източна Полша 1941-1943г.

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Айде нема нужда

    4 28 Отговор

    До коментар #11 от "Кочо":

    то рашистите са убили двойно и тройно по-вече. Да не забравяме, че русия е съюзник на Хитлер и започва втората световна война.

    Коментиран от #44

  • 16 Това е лъжа

    7 19 Отговор

    До коментар #13 от "Хисторик":

    ясно е доказано че това е направено от руснаците.
  • 17 Йордан

    20 3 Отговор
    Е по голяма глупост не бях чел. Определено има опит да се измисли нова история. Някой е взел някакви пари за тази пропаганда. Ако има някой за съд е този който е написал това. Дано взетите пари са си заслужава ли. А този който го е публикувал не е по малко виновен и ще го накажа като за братя да излизат публикации от този сайт.
  • 18 гост

    20 2 Отговор
    Точно по същото време в САЩ се завихря "ГОЛЯМАТА ДЕПРЕСИЯ" 1929-33 г. Поради спекулативни сделки борсата в Ню-Йорк рухва. Цените на селскостопанската продукция Катастрофално падат и фермерите не могат да си върнат кредитите на банките. Това води до експоприация на фермите от банките и ефекта е същия като в СССР - уедряване на стопанствата, които позволява да се извърши механизацията на селското стопанство. Разорените фермери тръкват към Калифорния, където УЖ имало работа - бране на портокали. Колко фермерски семейства са починали американската статистика не казва. Всичко това е описано от Джон Стайбек в романа ГНЕВЪТ НА МРАВКИТЕ/ГРОЗДОВЕТЕ НА ГНЕВА. В същото време в градовете има 14 милиона безработни и жестоко гладуващи, наредени на опашки пред социалните кухни. След 1933 г. за да вдигне цените на селскостопанската продукция президентът Рузвелт нарежда тя да се гори в пещите на параходите и локомотивите и изплаща премии за незасяти площи. А в Германия Хитлер открива първия концлагер - Дахау. Така че моля не плачете само на един гроб има и много други!

    Коментиран от #51

  • 19 Историк

    8 19 Отговор
    Русия е Империя на Злото.

    Коментиран от #28

  • 20 Госあ

    7 7 Отговор
    Гладомора действително е геноцид ! Но не по волята на руснаците, а по волята на един самозабравил се, некадърен грузинец от простолюдието. И не е преднамерено действие, а последствие от този прост човек. Гладомор е имало и в много други части на СССР включително Русия и не е бил само в Украйна. Комунизма не се отъждествява с простолюдието и хора като Мао и Сталин. Това са едни лоши изключения.

    Коментиран от #24

  • 21 !!!?

    12 5 Отговор
    Тирания - върховният закон в путиновия Гулаг от времето на Московския Улус до наши дни !!!?
  • 22 Госあ

    14 5 Отговор
    А големия глад в Ирландия какво е ? М ? Отново има милиони жертви.

    Коментиран от #43

  • 23 Американската медия DW

    11 4 Отговор
    Епрораганда и самоизопъчени факто
  • 24 Солей

    6 17 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    "а по волята на един самозабравил се, некадърен грузинец от простолюдието" Охо, ето какво го чака Пуутлер, След някой и друг месец и за него така ще говориш. Че не е "представителен" за народа, че е "окупирал" властта, че руснаците не са "като него". Точно обратното на това, което драскаш сега.

    Коментиран от #25

  • 25 Госあ

    12 3 Отговор

    До коментар #24 от "Солей":

    Я кажи, големия глад в Ирландия какво е ? А големите депресии у англосаксонските кочини ? Или сте ги забравили тях ? А за Путин и сега пиша каквото трябва, но трябва да свърши СВО която е напълно наложителна и оправдана, както и руския марш в Берлин, и тогава руснаците да си решават този вътрешен въпрос.

    Коментиран от #27

  • 26 сирене

    5 3 Отговор
    Дойче Веле 🤣🤣🤣😂
  • 27 Солей

    4 9 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    "А за Путин и сега пиша каквото трябва" Досега руските слуги избягвахте така открито да си признавате какво правите по форумите. Какво налага "откровенията"? Нещо нервите не издържат?

    Коментиран от #30

  • 28 Индийски БИВОЛАР

    12 2 Отговор

    До коментар #19 от "Историк":

    ИМПЕРИЯТА НА ДОБРОТО -ИЗБИ ИНДИАНЦИТЕ -БИЗОНИТЕ ВЪЛЦИТЕ ЯПОНЦИТЕ ВИЕТНАМЦИТЕ ЛИБИЙЦИТЕ ИРАКЧАНИТЕ СИРИЙЦИТЕ СЪРБИТЕ

    Коментиран от #32

  • 29 Хисторик

    14 3 Отговор
    Екатерина заселва Донбас с руснаци преди това е било пустеещи земи, а хазарина Никита Хрушчов дава Крим 1954 и 10 години по късно го свалят от власт в Кремъл дори погребението му 1971 е било без почести. Хазарите нямат никакво право над Крим и Донбас, Запорожие, Одеса и Харков.

    Коментиран от #31

  • 30 Госあ

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "Солей":

    Всъщност, никога не съм се определял като русофил, най малкото пък путинист. Аз съм съвсем нормален българин с обща култура и поглед върху справедливостта и нормалния ред на нещата.
  • 31 Госあ

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хисторик":

    Абсолютно.
  • 32 и какво...

    2 8 Отговор

    До коментар #28 от "Индийски БИВОЛАР":

    дай да оправдаем империята на Злото поробила над 35 републики и избила 2х повече руснаци в концлагерите отколкото Германия ВСВ. ок... щото едните били идиоти, не може и другите да се наричат така?
    Значи можеш да наричаш едните варвари, но опрели това до Русия.. ооо.. неее.. там не може.
  • 33 абе хора

    4 6 Отговор
    НИКОЙ НИКЪДЕ НЕ Е ОЧЕРНИЛ РУСИЯ В ТАЗИ ДЕКЛАРАЦИЯ.
    ЕДИНСТВЕНО ДИКТАТОРА СТАИЛ
    СТАЛИН НЕ Е РУСИЯ
    ПУТИН НЕ Е РУСИЯ
    Колкото и да им се иска на двамата и на Кремълските куклени човечета които Путин надянва на ръката си да играе с тях.
  • 34 На немски

    6 1 Отговор
    го пишат "Holodomor". Все си мисля, че "холод" и "голод" са две различни неща.
  • 35 Шшшшшш

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    тихо да не те чуят германците.
  • 36 Ха,ха,хац

    11 3 Отговор
    Боло е гладомор ,сега ще е
    студеномор, време е да им уврат нацистките глави.
  • 37 мдааа

    2 1 Отговор
    после се чудят що не ги обичат. Ама разбира се като скрием престъпленията пред останалите хора и като ги наричаме не РОБСТВО, а ПРИСЪСТВИЕ (можете да правите аналогия) то веднага украинците ще заобичат руснаците... ма те били и един народ уж... ма хем са един народ, хем всички русофили им викат как ли не...
    аре да си оправите опорните точки.
  • 38 Тръмп

    2 8 Отговор
    Света трябва да се промени и той се променя. Голодомора е геноцид! Признаването му, както и заклеймяването на агресията на Русия трябва да се кажат на висок глас, ако ще цената за това да е по-високата цена на тока, газта, петрола…..и каквото щете още! Истината и само Истината So help me God!
  • 39 Юли Пейчев

    5 1 Отговор
    Можете ли да ни информирате колко милиона украинци изби Германия няколко години по-късно? И защо се вменяват на Русия престъпленията извършени от грузинеца Сталин и няколко еврейски екстремисти от обкръжението му?

    Коментиран от #41

  • 40 БОЗА

    12 0 Отговор
    872 ОСЕМСТОТИН СЕДЕМДЕСЕТ И ДВА ДЕНА...толкова продължава блокадата на Ленинград...същите тези толкова загрижени,чувствителни и изтънчени ГЕРМАНЦИ морят Ленинград С ГЛАД...та преди да се обадят на тема глад да си спомнят,какво са правили ТЕ...казвал съм го и друг път...германците не се срамуват,че разпалиха най-кървавият конфликт на 20 век...ТЕ СЕ СРАМУВАТ,ЧЕ ГО ЗАГУБИХА...и то от страна и народ,които не считаха,за хора дори...събитията в момента са продължение на този срам... ;-(


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #42, #48

  • 41 Тръмп

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Юли Пейчев":

    Я пак! Защо се вменява какво….?
  • 42 Тръмп

    3 10 Отговор

    До коментар #40 от "БОЗА":

    Германия плати репарации за милиарди! Същото ще стори и Просия!
  • 43 Госあ

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    А гладомора в Индия ? Какво е ? Ришито ще го осъди ли ? Както и да е, ирландския гладомор е по близо за сравнение с този в Украйна по своите особености.
  • 44 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Айде нема нужда":

    Коте,първият съюзник на Хитлер е Полша-пакта Плисудски-Хитлер.Хиената искаше да отмъкне земи от Чехословакия.

    Коментиран от #47

  • 45 Гладомора

    6 0 Отговор
    Гладомора на Сталин е приложен защото украинските чорбаджии не са искали да влязат в ТКЗС-то !

    Коментиран от #56

  • 46 д ъъъ

    1 0 Отговор
    Те тогава се прегръщаха, целуваха и подскачаха казачок.
  • 47 Плисудски

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "гост":

    Най-обичам някой да ми казва какво съм искал да направя, да кажа, какво мисля…..
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Сега остава

    7 1 Отговор
    И да направят сензационното откритие , че Хитлер всъщност е руснак и национал социализма е съветска философия. Жалки промивачи на мозъци
  • 50 Хм, хм

    9 1 Отговор
    Мда, а когато Германия уби милиони европейци, Русия плати сметката.
  • 51 един от стадото

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    точно. Нека някой ми каже, че федералния резерв не държи изкуствено долара с години на едно ниво почти. Тук Белия дом не пей, банкерите въртят игрите и политиката. И примерът ти е показателен. В пещите, в морето, но не и да хранят народа. И що, щото трябва да дават субсидии на фермерите и вместо 10 инфлационни долара ще му дадат един но скъп. Скъп, но с него не можеш купи вече нищо, щото няма стока на среща, изгориха я. В Германия обратно, марката с лопата да я ринеш, хляба една бала пари. И поглеждат към Русия- индустриализация иска ма денги нет. Злато има ли, намира се, камъни от скъпите/копаят, пък ако не стигат ще ошушкат останалата малко още буржоазия. И се почва, машини, заводи, технологии и не заради сините очи на руснака, а заради златото и техния скъп долар за който са продали зърното си руснаците. Заеми не се допускат, само кеш и тонаж/ злато скъпи камъни. И после идва войната, лендлиза. Още в кюлчета. И нека някой ми разправя после, че не са съучастници в гладомора индиректно и не обират света директно. Пари не им трябват, те си печатат- влияние и ресурси искат
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 пояснение

    5 2 Отговор
    Всъщност най-големият геноцид е тази на Япония над Китай. Осъществен на принципа. Обгражда се от всички страни един голям град, да не излезе никой. Влизат танковете вътре , започва газене и безразборна стрелба по всичко което мърда , бяга , и се движи . И така 35 000 000 .
  • 54 Минувач

    10 1 Отговор
    Баш Германия да говори за геноциди, ми се струва леко нахално :-)
  • 55 Аршлох

    7 0 Отговор
    И кой се явава морален съдник?Внуците на тези дето преди около 80г изтрепаха над 20 милиона.Най кой му трябваше Лебенсраум,кои маршируваха Нах Остен,арбайт махт фрай и т.н.Който не се учи от историята,историята го учи.Ако продължават така ш ву лета та този път ще бъдат навряни в к.чи ..з
  • 56 С същото

    8 0 Отговор

    До коментар #45 от "Гладомора":

    Есента преди гладът укрите саботират прибирането на житото и половината изгнива на полето . Сега правят същото , самоизяждат се.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ганю

    1 0 Отговор
    Едва ли Германците могат да търсят сметка на Русия за геноцид
    Хитлер най добре се справи в това си начинание

    Коментиран от #60

  • 60 Историк

    0 2 Отговор

    До коментар #59 от "ганю":

    Сталин само в Украйна избо повече хора с глад, отколкото Хитлер за цялата ВСВ. Факт.
  • 61 КАТО ПОМЕНАВАТЕ СТАЛИН ,

    2 0 Отговор
    КЪДЕ Е БИЛ ЛЕНИН ТОГАВА ? ЩО НИ ПРАИТЕ НА ГЛАМАВИ БЕ ТЪПАЦИ ? ЗАПАДА Е ВИНОВЕН ЗА ГЛАДОМОРА КАКТО И СЕГА ЗА ВСИЧКО !
Новини по държави: