Last news in Fakti

2 Декември, 2022 09:32 759 3

Нетаняху сключи коалиционно споразумение

  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • коалиция-
  • безалел смотрих-
  • ликуд

Мандатът на Нетаняху за съставяне на правителство изтича на 11 декември

Нетаняху сключи коалиционно споразумение - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Партията Ликуд на номинирания за министър-председател Бенямин Нетаняху постигна частично коалиционно споразумение с Религиозно-ционистката партия в четвъртък вечерта, след три седмици интензивни преговори, потвърдиха фракциите. Като част от споразумението, обявено в съвместно изявление, ръководителят на РЦП Безалел Смотрих ще стане министър на финансите на ротационен принцип, съобщава „Джерусалем пост“, предаде БГНЕС.

РЦП ще получи също така Министерството на алията (репатрация на евреите – бел. ред/) и интеграцията и ново министерство, наречено Министерство на националните задачи. Партията ще има също и министър в Министерството на отбраната, отговарящ за населените места, който ще действа "в съответствие и със съгласието на министър-председателя", се казва в изявлението. РЦП ще получи и заместник-министерски пост, както и правната комисия на Кнесета, Комисията по религиозните въпроси и Комисията по реформите.

В изявлението споразумението е наречено "документ за работните места и сферите на действие" и освен този документ, коалиционните споразумения ще включват подробни насоки, регулиране на въпросите на еврейската идентичност, образованието, правото, селищата и обществото и ще включват подробни бюджетни споразумения.

Нетаняху благодари на Смотрих, като добави, че е "убеден, че ще работят заедно в едно плодотворно партньорство". Смотрих отговори: „Днес предприемаме историческа стъпка за формиране на дясно, национално, ционистко правителство, което ще върне управлението и сигурността, ще приеме историческа реформа на съдебната система, ще регулира и развива селищата, ще укрепи еврейската идентичност в религиозно-ционисткия дух и гордо ще развява знамената на ционизма, алията и интеграцията в обществото."

Председателят на „Otzma Yehudit“ Итамар Бен-Гвир поздрави колегите си за сделката. "Призовавам останалите ни партньори бързо да подпишат и да създадат изцяло дясно правителство, за да върнем Израел на правилния път." Споразумението е третото до момента, след като Бен-Гвир подписа споразумение миналия петък, а Ноам - в неделя. Партиите, които остават да подпишат, са Шас и Обединеният юдаизъм на Тора. Мандатът на Нетаняху за съставяне на правителство изтича на 11 декември, но той може да поиска удължаване с две седмици, за да прокара редица закони, свързани с коалиционните споразумения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    ПРАВИЛНО
  • 2 ристю

    1 0 Отговор
    Без апел Смотрих Филм.
  • 3 пенко

    1 0 Отговор
    ОРТОДОКСИТЕ НЕ СЕ КЪПЯТ И СМЪРДЯТ -КАТО В 15 ВЕК !!!!!!!!!! С ПРАВО ИСПАНЦИТЕ СА ИЗГОНИЛИ ВСИЧКИ ЕВРЕИ !!! НО , ЕВРЕИТЕ СА ГЕНИИТЕ НА СВЕТА - ВЪВ ВСИЧКИ СВЕРИ !!! В САМОЗАЩИТА СА "ИЗПУКАЛИ " : -И ХРИСТИАНСТВОТО И МЮСЮЛМАНСТВОТО И КОМУНИЗМА И ДОЛАРА
    НА "ЛИБЕРАЛИЗМА " - И РОДШИЛОВАТА БАНКОВА СИСТЕМА И ХООЛЛИИ ВВУУД И..... !!!!!!!!!!