Last news in Fakti

3 Юни, 2021 21:39 2 240 8

Милионерът Бенет: вероятно той ще е новият премиер на Израел

  • израел-
  • милионер-
  • бенямин нетаняху-
  • нафтали бенет-
  • тел авив

На 33 вече е мултимилионер

Милионерът Бенет: вероятно той ще е новият премиер на Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Както при много други израелски политици, и пътят на Нафтали Бенет към политиката минава през армията. Бенет, чието семейство е емигрирало от Сан Франциско в Израел, служи в специалните части на израелската армия в продължение на шест години. Вероятно това играе значителна роля за решението на Нетаняху през 2006 да го назначи за началник на своя щаб, въпреки че тогава Бенет е едва на 34.

Военната служба на Бенет е обект на дискусии в израелската общественост години след нейното приключване. Като офицер в специалните части той участва по време на Априлската война през 1996 година в едно израелско нападение срещу ливанското село Кана, при което е разрушена главната квартира на войските на ООН и са убити над 100 цивилни граждани.

На 33 вече е мултимилионер

След края на военната си служба през 1996 година Бенет следва право в Ню Йорк, основава софтуерна фирма, която бързо излиза на печалба и няколко години по-късно при нейната продажба е оценена на 145 милиона долара. На 33 години Бенет вече няма абсолютно никакви финансови грижи: "Мога да прекарам остатъка от живота си, пиейки коктейли на Карибите". Политическата му кариера започва при Нетаняху - когато през става началник на щаба на тогавашния опозиционен лидер. В продължение на две години Бенет е сред най-приближените на Нетаняху. Но малко преди да бъде избран повторно за премиер през 2009 година, Бенет слага край на сътрудничеството и се дистанцира от своя ментор. Основното неразбирателство между двамата е свързано със строителството на еврейски селища. Бенет е техен горещ привърженик.

В търсене на правилната партия

През пролетта на 2012 амбициозният политик прекратява членството си в "Ликуд", най-голямата консервативна партия в Израел, и се присъединява към национално-религиозната партия "Еврейски дом". Само шест месеца по-късно е избран за неин председател. Под негово ръководство партията увеличава членската си маса и се сдобива с повече депутати. Като министър и член на кабинета по сигурността, през 2013 година Бенет влиза в правителството на своя противник Нетаняху. Но и "Еврейски дом" се оказва само междинна спирка по пътя му към върха. Шест години след като е избран за председател на партията, той я напуска и основава в края на 2018 нова фракция в Кнесета, наречена "Нова десница". За парламентарните избори през 2019 тази фракция се обединява със "Съюза на десните партии" в коалиция "Ямина", която тогава поддържа преизбирането на Нетаняху. Бенет влиза в тогавашния кабинет като министър на отбраната.

Общата цел: край на ерата Нетаняху

Най-късно след миналогодишните парламентарни избори, при които "Ямина" получи седем места в парламента, партията и Бенет работят за слагането на край на ерата Нетаняху. Успяват да го постигнат чрез една дори и от израелска гледна точка авантюристична коалиция - тя включва политически сили от най-лявото до най-дясното. Наред с дясната "Ямина", планираната коалиция включва и значително по-силната "Има бъдеще" начело с опозиционния лидер Яир Лапид, която разполага със 17 депутатски места. Лапид би могъл да стане външен министър, а две години по-късно да поеме от Бенет премиерския пост. Но и още пет партии трябва да станат част от правителството. Освен това коалицията ще се нуждае вероятно и от подкрепата на депутати от арабското малцинство, за да получи мнозинство в парламента.

Против решението с две държави

Засега не е ясно какви политически цели ще преследва Бенет с тази хетерогенна коалиция. За момента партиите са обединени предимно от волята да изпратят в опозиция премиера Нетаняху, обвинен в корупция и други тежки простъпки. И ако в сферата на социалната и икономическата политика Нафтали Бенет застъпва либерални позиции, по отношение на близкоизточния конфликт се проявява като хардлайнер. С радикалните си предложения през последните години той нееднократно е тласкал израелското правителство и премиера Нетаняху все по-надясно. Бенет отхвърля категорично създаването на независима палестинска държава. Същевременно признава, че израелците и палестинците нямат къде другаде да отидат и трябва да живеят заедно, както заявава Бенет в интервю за Дойче веле през 2015 година. 49-годишният Бенет би искал да анексира големи части от западния бряг на река Йордан и да увеличи броя на жителите на израелските селища в тези райони до един милион. Този план предизвика големи протести в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    7 2 Отговор
    Моше щави моше. Сметай!
  • 2 След

    4 0 Отговор
    Сащ той ще доизчъгърта мутрите, мафията и техните партии в българия (тя нее само гроп)
  • 3 Аврам

    7 1 Отговор
    Млад милионер с гола тиква -
    Иска да стане дърт милиардер 😁🎃🇻🇳🚾
  • 4 те така е

    13 2 Отговор
    С две думи , дойдохме на гости , а приватизирахме къщата. Сега остава да вземем и двора с кладенеца.
  • 5 Чичо

    7 0 Отговор
    Все си мислех, че всички в Израел са милионери
  • 6 Перо

    6 1 Отговор
    Още един покровител на толупа отпадна!
  • 7 Абе

    3 2 Отговор
    Тоя доста мяза на Мусолини......!
  • 8 бушприт

    3 0 Отговор
    Те там все са милионери. Милионер до милионера,иначе в политиката не се влиза.