Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Ноември, 2023 14:53 4 155 134

Гладомор: Когато загинаха 4 милиона украинци

  • гладомор-
  • украинци-
  • украйна-
  • глад-
  • геноцид-
  • русия-
  • ссср

Гладоморът обрича 4 милиона украинци на мъчителна смърт

Гладомор: Когато загинаха 4 милиона украинци - 1
Снимка: Shutterstock

Украинската дума "Холодомор" (Гладомор) означава убийство чрез глад. Това престъпление на съветските власти е извършено преди 90 години. В резултат от страшния глад в Съветския съюз загиват между 6 и 7 милиона души, от тях близо 4 милиона само в Украйна. Хана Доманска, която е на 96 години, била само на пет по времето на Гладомора. Тя единствена оцелява от цялото си семейство.

"Взеха ни всичко"

Семейството на Доманска било голямо - баба ѝ и дядо ѝ имали осем деца, сред които нейният баща. Не били заможни хора, но били трудолюбиви, разказва тя пред ДВ. Дядото дал на баща ѝ част от земята си и той построил там къща, когато се задомил. Но младото семейство живяло на това място само половин година – защото през 1930-те години съветското ръководство начело със Сталин увеличило данъка за зърното с почти 50 процента. Селяните, които нито можели, нито искали да изпълнят тези изисквания - „кулаците“, били обявени от комунистите за основен враг. „У дома дойдоха някакви партийни функционери и млади комунисти, взеха ни всичко, абсолютно всичко“, разказва жената. По нейните думи представителите на съветските власти взели и храната на хората – дори сготвените ястия на печката.

Хана Доманска си спомня, че най-трудолюбивите селяни били отвлечени. „Те търсеха енергични и способни хора, които не са мързеливи и ги отвеждаха“. Една трета от жителите на нейното село Северини в Хмелницка област били прогонени от къщите си, а имуществото им било погълнато от новосъздадения колхоз. Мнозина били изпратени в изгнание в Сибир, включително половината от семейството на Доманска. Впоследствие само една от лелите ѝ успяла да се върне в родното си украинско село – избягала от Сибир и три години вървяла пеша до дома.

Майката, братът и сестрата починали

След като бащата на Хана изчезнал безследно, майка ѝ Олга започнала да го издирва. Непосредствено след раждането на най-малкото си дете тя тръгнала към съседно село с надеждата, че ще го открие именно там, където съветските власти били създали сборен пункт за „кулаците“ преди да ги откарат в Сибир. По пътя майката се простудила и разболяла от пневмония. Малко след това тя загубила новороденото си дете. Не след дълго дошли представители на властите, за да приберат жената и двете ѝ деца. „Те казаха: „Пригответе се, ще дойде камион“, спомня си Хана Доманска. И разказва по-нататък: „Майка ми беше на смъртно легло. Почина до леля ми. Двегодишният ми брат също умря от глад. Аз оцелях. Останах при леля ми, чиито крака бяха подути от глад. Но тя нямаше деца и се грижеше за мен“.

Каша от лобода

За да оцелее, малката Хана трябвало постоянно да търси храна. През пролетта обикаляла за ядливи растения, предимно лобода. „След това дойде лятото и акациите цъфнаха – всичко цъфтеше и ни помагаше да се изхраним. Когато започнахме да вършеем житото в колхоза, имаше вече много плевели. Събирахме лободата и правехме от нея каша. Скърцаше между зъбите, но трябваше да ядем нещо. Нямаше никакви хранителни продукти. С какво да сготвим вкъщи? Нямаше нищо! През 1933-а варяхме само редки супи. Леля ми донасяше малко брашно, смесваше го с вода и ние го пиехме. Трябваше да работим, затова беше нужно и да ядем нещо“, спомня си Хана Доманска. Тя казва, че по онова време една кърпа се разменяла срещу два картофа или парче хляб. С пари нищо не е можело да се купи в магазина.

Катастрофално положение в селата

„Най-лошо беше през 1933 година – тогава починаха най-много хора“, разказва Доманска. „Хората нямаха сили да стоят прави – наоколо лежаха само – един тук, друг там, някои вече бяха мъртви. Събираха труповете накуп и ги откарваха на гробището.“ Хана Доманска си спомня, че тогава в селото не били останали даже кучета и котки – всички животни били изядени. Била чувала от леля си, че имало и случаи на канибализъм.

„Няма нищо по-лошо от глада. Как да спиш, когато от дни не си ял нищо? Дъвчехме каквото намерим – листа от дърветата, каквото и да било, само и само да хапнем нещо“, разказва Хана Доманска. Докато описва историята си по време на Гладомора, се тревожи да не би да не ѝ повярват. „Но това е самата истината – разказвам това, което преживях.“ В Украйна стана възможно да се говори открито за Гладомора едва след разпадането на Съветския съюз. Преди това е имало риск от арест за всеки, който спомене за страшния глад.

Геноцид над един народ

По данни на украинските историци, през 1930-те години в Украйна почти четири милиона душа са загинали от големия глад. През 2006 година парламентът в Украйна класифицира Гладомора като геноцид спрямо украинския народ. Германският Бундестаг призна Гладомора за геноцид през 2022 година. След Гладомора Хана Доманска оцелява и по време на Втората световна война. „Много от онези, които не умряха от глад, загинаха на фронта“, казва тя. Тя самата за малко не била изпратена да работи принудително в Германия по време на войната. Заедно с други млади украинци се укривала в опразнените къщи из съседните села. „Някои бяха заловени и отведени, но аз не бях сред тях.“ Сега ѝ се налага да преживее още една война – войната на Русия срещу Украйна. Но тя вярва, че украинският народ ще успее да победи агресорите. „Украйна няма да се предаде – Украйна ще ги победи“, убедена е 96-годишната Хана Доманска.

Автор: Ирина Укина


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    74 61 Отговор
    Пропаганда...

    Коментиран от #5, #52, #67, #72, #90, #95, #125

  • 2 а бе факти

    88 38 Отговор
    тогава украинци няма,има доста българи сред гладомора на сталин,ама вие не споменавате за това нали,щото грантовете на миришат

    Коментиран от #87

  • 3 Ехооо

    87 42 Отговор
    Вчера бяха 7 000 000 днес са 4 000 000 разберете се колко ще лъжете, че са.

    Коментиран от #35

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Историк

    76 11 Отговор
    Тогава обаче гладът обхвана не само Украйна, но и много други селскостопански райони на СССР, включително Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, значителна част от Централния Чернозем, Казахстан, Западен Сибир и Южния Урал. Според различни източници 7-8 милиона души са умрели от глад, от които 3-3,5 милиона в район Украйна, 2 милиона в Казахстан и Киргизстан и 2-2,5 милиона в RSFSR. Цялото многоетническо население на засегнатите райони страда от глад.
  • 7 сега

    34 9 Отговор
    има светомор
  • 8 ХРЮЩОФ

    13 25 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Слава на простотията и предателството на малоросияяне !
  • 9 историк

    54 23 Отговор
    А в България да не би да е било по добре след ВСВ. !!! И тогава са умирали хора от глад !

    Коментиран от #19, #38

  • 10 Сандо

    42 19 Отговор
    Оня ден не бяха ли 2 млн.,че не ми се търси отново материала?
  • 11 ГЛУПОСТИ

    65 11 Отговор
    Че големият глад и природните катаклизми/душата/ през 30-те години са причинили не само смърт на украинци, но и на руснаци, казахстанци, беларуси и на други народи.
    Съединените щати също страдат - резултата: великата депресия.

    Коментиран от #33

  • 12 Мишел

    55 14 Отговор
    По същото време САЩ от глад губят 5 милиона души ( източник графиката на нарастване броя на американските граждани)

    Коментиран от #60

  • 13 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    52 15 Отговор
    А Германия само евреи е избила 6 млн.Съветски цивилни- 17 млн
  • 14 Бесен-_ Язовец

    42 17 Отговор
    И сложили снимка от ВСВ хахаха смешници.

    Коментиран от #61, #68

  • 15 Реалист

    19 10 Отговор
    25 000 000 са жертвите на гладомора
  • 16 Мирише на

    45 17 Отговор
    дойче зеле и козяк

    Коментиран от #79

  • 17 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 25 Отговор
    Нечовешка Жестокост
  • 18 Инсектомор

    27 10 Отговор
    Сащисаните са по-милостиви, ще ядете щурци!
  • 19 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    18 17 Отговор

    До коментар #9 от "историк":

    Ами как няма да умират ,последствия на капитализма
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Куку

    22 14 Отговор
    Рускии мир! В Казахстан е още по страшно от 6 мил. 3мил. са убити с глад,цели народи от Кавказ са унищожени!
  • 22 Швейк

    31 17 Отговор
    тъпизми в стил свободно съченение
  • 23 ДВ...

    49 10 Отговор
    Глупости в самата формулировка, гладомора обхваща всички т.е. украинци, руснаци, беларуси, евреи, българи, казахстанци и други народи, И ако е насочено срещу всички националности, то няма как да е геноцид. Геноцидът е унищожение на национална или религиозна основа
  • 24 Сега жужлера се опитва

    13 21 Отговор
    Да прави путимор, любов на сила не става тавариши
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 не знам колко са милионите

    14 8 Отговор
    ама 1931 – 1933 демографските данни от съветските архиви показват увеличение на починалите в Украйна през 1932 – 1933 с 1,54 милиона. Ако слагат всички починали тогава под общ знаменател от глад, може да стигнат до около 3-3,2 милиона
  • 27 Професора

    37 16 Отговор
    А геноцид който окраинските фашисти извършиха в Донбас няма ли да признаете? А британския гладомор от 1943 в Бангладеш?
  • 28 Гост 2

    38 7 Отговор
    А геноцида в Полша от страна на бандерите през Втората Световна ?
  • 29 А случващото се в колонията

    41 4 Отговор
    През последните 35 години какво е ?
    От 9 на 6 милиона...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Обречени на безвремие

    17 12 Отговор
    Кое е по-различното сега? Ако не умрат от глад, ще умрат от студ и т.н.
    Важното е да умрат, до последният украинец!
    Няма значение!
    Демокрация да е!
  • 33 3.14К

    23 14 Отговор

    До коментар #11 от "ГЛУПОСТИ":

    Сталин е виновен и за картофеният глад.в Ирландия през 30 те години. Някой знае ли колко тежи уредничката на музея в Киев за голодомора? Колкото председателя на Радата Стефанчук - 150 кг.

    Коментиран от #48, #57

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ХА ХА

    14 12 Отговор

    До коментар #3 от "Ехооо":

    Ехо има гугъл.
    Точната бройка не я знае нукой, говори се за 11 милиона.
    Само руснаците са 2 милиона освен другите републики. Даже на чукчи са им зели фанатата риба и елени, зада има кво даплюскат комунягите у мацква и ленинград.

    Коментиран от #133

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 россиян..

    32 11 Отговор
    По голем гладомор,от краварскио нема-над 100 млн.индианци отидоо при светията със благословията на чичо сам..

    Коментиран от #49

  • 38 ХА ХА

    0 7 Отговор

    До коментар #9 от "историк":

    Кажи и че, причината е същата.
  • 39 Мим

    19 10 Отговор
    Украйна ще победи,ама на вдин ден ,който се казва шуткин ден....
  • 40 Генерал 🇧🇬

    33 10 Отговор
    Какъв Геноцид???!
    През 2003 в 58-ата сесия на ООН заключи, че Голодомора в СССР 1932г., не е геноцид, а "национална трагедия". Същата "национална трагедия" като гладоморът в САЩ в годините на Великата депресия през 1930-те.
    През същата 1932-33 г. в САЩ има американски голодомор, предизвикан от алчните корпорации, и тогава в САЩ умират милиони американци, ОТ ГЛАД, но е забранена тема, смята се че са загинали 5-7 милиона американци.За справка - "Гроздовете на гнева" на Стайнбек! Тогава създават американския "ГУЛАГ" - гладните американци строят инфраструктурата на САЩ за паница чорба и консерва боб.

    Апропо, геноцид с глад си бе, когато Великобритания мори с глад Ирландия през 1845г . 50 % от ирландците умират !
    Чърчил мори с глад индийците.
    А за Германия и Япония да не отваряме дума.

    Коментиран от #54, #65

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 да ти се

    2 7 Отговор

    До коментар #30 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    ДА ТИ СЕ НА ТЕБ Връшща
  • 43 засрамете се

    16 4 Отговор
    Що за изрод може да пише за гладомора като за нещо нормално,даже да се радва.?Тук се подвизават масово човекомразци.Ясно кои са.!
  • 44 Историк

    29 4 Отговор
    Гладомора е истина но нека разгледаме причините довели до това трагично събитие...Украйна винаги се е смятала за нещо специално било в състава на царска Русия, било в пределите на бившия СССР и винаги е действала за разлика от другите националности в гръб на официалната власт и в сговор най-вече с англичани и австроунгарци, бидейки като трън в петата на държавата! След октомврийската революция там са основните проблеми(шайките на Махно,Петлюра и др.) и властта действа наказателно но и според мен доста крайно! След репресиите укрите оак си знаят тяхното и помним как посрещнаха Вермахта със хляб и сол като освободители и сформираха военни части против страната си-СССР. Зверствата им са пословични,като се стига до там, Хитлер да звъни по телефона на Гудериан и да му казва да ги озапти...

    Коментиран от #81

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 В.В.П.

    11 4 Отговор
    Окропът е неизличимо болен от Шизофрения и сифилис..Ахахаха..Всичко което му се случва е от собствената му кратуна и действия .
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Големия глад на Ирландия

    27 1 Отговор

    До коментар #33 от "3.14К":

    Англичаните са виновни за големия глад в Ирландия, наречен картофен глад., геноцид -1845-49. Защо ирландците и до ден днешен не обичат англичаните

    Коментиран от #53, #56

  • 49 ХА ХА

    6 12 Отговор

    До коментар #37 от "россиян..":

    Нещата са различни, тука става въпрос за избиване на собствените поданници. Аре у леву!

    Коментиран от #64

  • 50 россиян..

    19 3 Отговор
    Ало факти..тази година се навършиха 80 год.от волинската трагедия..над 100 млн.панове загиват от укрофашагите водени от степан и петлюра-та и бандерите не са за жаленьие..
  • 51 Адолф

    4 1 Отговор
    Така и трябва!!!!!!
  • 52 Ванюшка

    10 21 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Тая "пропаганда" руснаците замазваха до последно. Преписваха гладомора на кулаците, на поляците, криха документите и т.н. Тия нещастни души дължат напускането на физическото си тяло на чичко Сталин и на кармата си да живеят в комунизъм. Същия мустакат чичко, чиито портрети висяха по стените във всяка съборетина по села и паланки у нас е основния виновник, заедно с умствено обърканият му предшественик калмикът Улянов - Ленин. Над 6 милиона умират с една особено мъчителна смърт. Отворете учебниците по обща медицина и ще прочетете как човешко същество умира от глад. Но под комунистическо управление е трудно да се дефинира понятието "човешко същество". Пример вълните човешки същества - солдати атакуващи немските ДОТ-ове през WW2 и вълните солдати атакуващи Авдеевка днес. Това е "люлката на световния пролетариат" и най - /не/ желаната дестинация за живеене днес. Дори индианците от горното течение на Амазонка не пожелаха да мигрират в кочината.
  • 53 ХА ХА

    7 15 Отговор

    До коментар #48 от "Големия глад на Ирландия":

    Защото са много по умни от руснаците.
    У укрите не обичат рушляците.
  • 54 3.14К

    17 2 Отговор

    До коментар #40 от "Генерал 🇧🇬":

    Който чете знае. Само пропусна, че са поискали през тези години от Сталин да изплаща външния дълг в жито, а не във валута, поради причините които описваш точно.
  • 55 В.В.П.

    11 3 Отговор
    Всички бедствия в природата се случват единствено на окропа...Ахаха ..Това е на голям карък ..Сега отново..Що така ??
  • 56 Историк

    20 0 Отговор

    До коментар #48 от "Големия глад на Ирландия":

    Това е всъщност и причината за масовата имиграция на ирландците в Америка превръщайки ги в един от най-многобройните етноси в страната.
  • 57 Не позна

    21 0 Отговор

    До коментар #33 от "3.14К":

    Картофения глад 1845-49 е геноцид над Ирландия от англичаните.
  • 58 Павел пенев

    24 6 Отговор
    Напишете как сега наркомана Зеленски без гладомор направи Украйна от 45 на 25 милиона.

    Коментиран от #69

  • 59 Псалом 108:12-16

    1 0 Отговор
    ...да няма кой да го пожалее, да няма кой да се смили над сираците му;
    потомството му да загине, и да се изличи името им в следващия род;
    да бъде споменато пред Господа беззаконието на бащите му, и грехът на майка му да не бъде изличен;
    винаги да бъдат те пред очите на Господа, и Той да изтреби спомена им на земята;
    задето не е помислил да стори милост, а е преследвал бедния и сиромаха и съкрушения по сърце човек, за да го умъртви;
  • 60 Смит

    0 9 Отговор

    До коментар #12 от "Мишел":

    И как разбра, че населението е променяло броя си в следствие на глад от тая обща диаграма, която е била спорна още с напечатването си, заради е имало законов проблем с отчета на мигрантите. Чети от оригинала и не се прави на интересен. Днес всичко бързо и лесно се проверява. И полуистините и лъжите бързо се хващат.
  • 61 ХА ХА

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен-_ Язовец":

    Па те ако беха сложиле снимка от днес, шеше да е по зле.
  • 62 Така е

    7 13 Отговор
    Само престъпни режими, каквито са в СССР/Русия могат да избиват собствените си граждани.
  • 63 русофил

    3 8 Отговор
    Лъжат бе, това е западна пропаганда ! Там всички са били холивудски актьори - едните се правели на комунисти, а другите - че измират от глад !
  • 64 в краварско..

    16 5 Отговор

    До коментар #49 от "ХА ХА":

    Да не би йосиф да е давал на индианците-развалена храна със чръве,одеала,дрехи-пълни с бацили,он е стрилизирал насила индианките да немат деца,само и само чичо сам да се шири нашироко в земите на местното население..
  • 65 Мдаа

    22 1 Отговор

    До коментар #40 от "Генерал 🇧🇬":

    А сега Киро харварда и шайката му стартираха проекта Българо-гладомор, посредством безумни цени на храната като в същото време заплатите са нищожни и мизерни!

    Коментиран от #73

  • 66 Великата Расия

    5 16 Отговор
    Винаги завършва така ,глад и болести и болни мозъци ,и най лошото ,че искат всички да живеят като тях

    Коментиран от #103

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Гладомор

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен-_ Язовец":

    За теб, гризач
  • 69 ХА ХА

    6 9 Отговор

    До коментар #58 от "Павел пенев":

    Мнго е просто, страхливците избягаха, но не са умрели.
    Един ден ще се върнат и ще станат активни борци против путлеризЪма.
  • 70 123456

    8 1 Отговор
    добре припомняте темата - издайте наръчници - "Как да оцелеем през злената война" ... това ще е бест селър ...
  • 71 име

    8 13 Отговор
    комунизите отричат своите престъпления. иначе критикуват другите. у нас доскоро не се говореше за горяните....същата работа....
  • 72 Ченгето Сашко Андреев

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Естествено нали е писана от Дойче Сере
  • 73 ХА ХА

    17 3 Отговор

    До коментар #65 от "Мдаа":

    Забрави за данъците и всички други таксички глоби и незнам кво си.
    Пример :имаш 5 лева внасяш ги в банка, и без да правиш нищо на другата година имаш 0 лева а на по другата вече дължиш 5 лева на банката.

    Коментиран от #110

  • 74 Дойчо Зелев

    20 2 Отговор
    Как Великобритания извърши най-големия геноцид в човешката история?
    Само през първия от безбройните гладомори в Индия умират от глад 10 млн.души. „Бенгалския глад“ е най-големия геноцид в човешката история, но за него не пише нищо в учебниците
  • 75 Да Амане

    21 5 Отговор
    Сто и десет милиона индианци целенасочено избити от великите демократи в Америка , завладели земите им. Останалите живи и до днес са настанени в резервати.

    Коментиран от #106

  • 76 Куку

    6 15 Отговор
    Колко е хубаво да живееш в рускии мир,глад,войни,непрекъснати експерименти,Гулаг.Остава отворен въпроса,кой е убил повече хора в Русия-Сталин или Хитлер?

    Коментиран от #77

  • 77 Изкукал си, нема спор

    12 8 Отговор

    До коментар #76 от "Куку":

    Сталин е ликвидирал враговете на народа. За илюстрация - всички сталински лагери няма да поберат само българските политици, мутри, трафиканти, крадци, феодали и фашисти, а Съветският съюз е бил над 200 милиона. Не смей да сравняваш великия Сталин с Хитлер невежо нищожество.

    Коментиран от #100

  • 78 Иво

    7 10 Отговор
    На всякъде през тези години 2 имало г.ад и смърт, разликата е че за разлика от РусияЫ САЩ и Гермония, ук.аинците са произвели огромно количество пшеница, и са щели да преживеят без жертви. Но властта в Русия им е отнела житото за себе си
  • 79 Мирише на

    2 11 Отговор

    До коментар #16 от "Мирише на":

    Баба ти кюлотите, рушлямист.

    Коментиран от #91

  • 80 фен на сидеров

    15 4 Отговор
    дойче зеле да понапише и за избитите североамерикански бизони - от милиони ги редуцират до няколкостотин с цел да измрат индианците от глад.....от 60 милиона наследниците на индианците в сащ са само няколко десетки хиляди......така че патентът голодомор не е на сталин....
  • 81 стоян

    6 12 Отговор

    До коментар #44 от "Историк":

    До 44 ком - другар ства въпрос за 1928 - 1930 - когато кумунистите вземат земята на украинските селяни които са имали собственост а не както руските безимотни крепостни - украинските селяни се противопоставят на кумунистите и сатрапа сталин ги наказва с глад - докато крепостниците се радвали на кооперативите защото са били без имотни

    Коментиран от #94

  • 82 Сламката виждат, гредата не виждат

    6 3 Отговор
    Хм с какво решили да отклонят вниманието на хората о т престъпните сащ , империята на злато и неговият васал ЕС. Да ,у ас о е било,но сегашният ужас който преживява Украйна, благодарение на горните престъпници,не е по малко ужасяващ от гладомора тогава!
  • 83 Гал

    7 4 Отговор
    По време на голямата депресия в САЩ умират близо 5 млн.

    Коментиран от #92

  • 84 Демократ

    7 11 Отговор
    Путиноробите не са хора,това са жестоки и свирепи хуманоиди,които трябва да заминат при отровите на Кремъл,защото са опасност за националната сигурност. Копейкиновците не се срамуват да заплашват българите,че ако Путин им нареди ,ще се бият срещу България . България има ли служба,наречена ДАНС и на кого служи?
  • 85 Ццц

    12 3 Отговор
    Управлението на Зеленски ще се запомни като Дрогомор. И пак 4 млн украинци леш.

    Коментиран от #88

  • 86 Русофилски смръдели

    6 11 Отговор
    Замълчете ,няма друга такава папл.....ач ,като комунистите.Избивачи на собствения си народ.От царско време каторги ,Сибир глад .Разстрели,врагове и издигане на посредствените но послушни.

    Коментиран от #97

  • 87 Лека поправка

    18 5 Отговор

    До коментар #2 от "а бе факти":

    Гладоморът не е дело на Сталин, както се опитват да му го припишат сега. Дело е на хазарите, окупирали властта тогава, на всяко ниво. Това е целенасочен акт. Тогава Съветският съюз дължи големи суми на банкерчетата отвъд океана. Знае се кои са те. Те именно и финансират преврата, наречен октомврийска социалистическа революция. Любим техен похват и до наши дни. Та тези болшевишки ционистчета се договарят със задокеанските си покровители за връщането на дълга чрез износът на зърно. За целта нарочно извземват зърното от хората не само в Украйна, а в цялата държава. Резултатът е всеизвестен. Сталин късно научава и по Своя си начин започва чистката. Но злото е сторено. Задачата на жидовете е била да превърнат Русия в суровинен придатък на тези банкери, техни сплеменници. По тяхно време е масовата чистка на хора, най - вече православни. По това време, над 90% от управляващите и оглавили силовите ведомства са жидове. Сталин успява да ги неутрализира и спаси държавата, но заплаща с живота си. След отравянето му, останалите хазари, бързат да му припишат всичките си престъпления. Има много документални материали за това в тубата, телеграм и др.

    Коментиран от #93

  • 88 Оправдаваш

    2 8 Отговор

    До коментар #85 от "Ццц":

    Руската агресия.Я кажи за ка Путин нещо.Нещо за пожизненото му царуване.И за опозицията.Абе къде е Кадиров ,Пригожин,Гиркин,Б.Немцов и др.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Да те стигне тая

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Пропаганда. Амин
  • 91 койчо

    7 2 Отговор

    До коментар #79 от "Мирише на":

    И на дядо ти цървулите, укропитек.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 георгиев

    15 4 Отговор

    До коментар #81 от "стоян":

    Това не е вярно дрога, гладомора е сътворен от самите украински управители на покрайна, след войната Сталин ги поставя където им е мястото - Гулаците!
  • 95 Мрън

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Прав си ! Пропаганда е изпила акъла ти
  • 96 Въпрос

    16 2 Отговор
    Колко кораба с зърно потопиха САЩ по това време за да не му падне цената.
    Мразя англо-саксите. Смърт за тази пасмина. Да живее Русия , България и целия православен свят
  • 97 Зеленски

    5 3 Отговор

    До коментар #86 от "Русофилски смръдели":

    Точно както аз в момента правя със "собствения" си народ.🤭🤭🤭
  • 98 Мъдрият

    5 8 Отговор
    Това е било страшно и ужасно!

    Но не е геноцид само срещу украинците, защото е имало такова нещо и в други части на СССР!
    Да не говорим и за другите милиони жертви от режима на Сталин, и въобще от комунистите!
    Особено във войната им срещу църквата и служителите й...

    Затова(заради тези зверства) съм казал - докато съм жив - няма да гласувам за комунистите!

    Коментиран от #112

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 укропитек

    16 3 Отговор
    Укроробите сега искат за изкарат виновни за гладомора руснаците, но тогава СССР се управлява от юдеохазарите, които са управлявали тогава, както и сега в покрайна!

    Коментиран от #107

  • 103 Направи справка

    9 2 Отговор

    До коментар #66 от "Великата Расия":

    какви са магазините им за хранителни стоки и разни други, и цените им, па после се меткай да даваш категорични твърдения.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Абсурдистан

    4 19 Отговор
    Всеки посетил Украйна, когато още беше част от СССР, трябва да е усетил "обичта" им към руснаците. Гладомор е причината за това и други неща, като посрещането на германците като освободители. Само путлерастите се преструват, че такъв геноцид не е имало. За това им се плаща.
  • 106 УЙКО КАЛЕКО

    2 6 Отговор

    До коментар #75 от "Да Амане":

    Баш 110 милиона не са .1500 год започва колонизирането на днешните САЩ и КАНАДА.Тогава на тези територии са живели около 8 милиона индианци и 60 милиона бизона основната прехрана на коренното население,Според данни от 2010 год,в щатите има 5 милиона индианци ,а в КАНАДА 1,5 милона.По сегашните стандарти това население трябваще да е поне 30-40 милиона.

    Коментиран от #114, #121

  • 107 Точно така

    16 3 Отговор

    До коментар #102 от "укропитек":

    А за сегашния мор над украинците от зеления юдео хазарин, нищо не се пише, защо бе подлоги съдраноразпрани?
  • 108 Точно те

    6 0 Отговор

    До коментар #93 от "Ей вземи":

    са го измислили, но за илитерати и тик токовци, като твоя милост това е пропаганда, без значение. Важното за вас е какво се припява по "официалните" СМИта и да се следва лининията на посолствоТ0. Да виждаш нещо по - различно от "комунистическата пропаганда", която така горещо оплюваш? Едва ли. Западният нео либерализъм = нео марксизъм = комунизъм = фашизъм.
  • 109 САЩисан вие на поляна

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Е, и..как е свършило това за спартанците, знаеш ли ? Кухф0бак
  • 110 nnиии

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "ХА ХА":

    на месец
  • 111 Плашимир

    7 0 Отговор
    И за това ли е виновен Путин?

    Коментиран от #129

  • 112 Историк

    1 7 Отговор

    До коментар #98 от "Мъдрият":

    То и сега си има комунистическа партия но гласуват за бесепето.Даже и бг. комунягите са си ментета
  • 113 Дика

    4 12 Отговор
    И после що имало украинци на страната на нацистите. И днес същата работа, ватниците се опитват да ги уморят от студ и глад.
  • 114 Статистика

    10 1 Отговор

    До коментар #106 от "УЙКО КАЛЕКО":

    Американският индиански Холокост, известен като „500 годишната война“ и „Най-дългия Холокост, който взел най-много жертви в историята на човечеството“. Въпреки, че е най-огромният и най-дълго траещия – той се отрича. В САЩ и Канада не ги учат, че местното население е било екстерминирано. Избитите са между 95 000 000 и 114 000 000, но въпреки това рядко някой говори по темата.
  • 115 Олга

    6 1 Отговор
    Пропагандата на DW предимно въздейства на слаби мозъци и полуграмотни хора, които не знаят, че пострадали от глад не само Украйна, но и плодородни райони на Русия - Ставрополье и Краснодарски край, Ростовска област, Поволжье, Сибир и Казахстан.
    При това в 1932-33 г. същото е имало в США, Франция,Испания, Германия, Полша.
  • 116 ха ха

    3 0 Отговор
    преди 2 дни бяха 400 000 , днес са 4 000 000 след два дни ще са 40 000 000 , съжалявам за жертвите по цял свят , но е време да спрете с идиотските пропаганди

    Коментиран от #128

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Българските турци

    3 1 Отговор
    Нации като евреи, арменци,украинци ,поляци и прочие се самолансират с погромите и геноцида който са уж претърпели и светът ги толерира ! Други като кримските татари, турците ахъска ,циганите ,босненските бошнаци и палестинците въпреки че са претърпели жесток геноцид и погром си остават незабележими !!! Турците никога не са газени от никого в своята история и винаги се лансират с могъществото на историческите си победи !... Това е било и ще продължава да е до Апокалипсиса !!!
  • 119 И СТАЛИН ИМА ВИНА ЗА ГЛАДОМОРА

    1 0 Отговор
    НО НАЙ - ПАЧЕ ЗАПАДА , ТОЧНО КАКТО СЕГА ИСКАТ ДА ЗАГРАБЯТ РУСИЯ И ОБЯВЯВАТ ЕМБАРГО ! ....
    АРМЪНД ХАМЪР СПАСЯВА РУСИЯ В МНОГО ОТНОШЕНИЯ И ЗАБОГАТЯВА ОЩЕ ПОВЕЧЕ КАКТО ПОДОБАВА НА ЕДИН ЕВРЕИН !

    Коментиран от #127

  • 120 СЪВРЕМЕНЕН НАЦИЗЪМ

    2 0 Отговор
    Хабад Любаевич е най-мръсна еврейска организация, палачите на човечеството. Тая секта планира в своите програмни документи изтреблението на славянството и завладяването на неговите ресурси и това е вулгарно обявено от украинския евреин Менахем Шнеерсон. Населението на България, Русия, Украйна, Югославия, Полша, Чехословакия, Беларус е планирано да бъде "утилизирано", както каза Игор Беркут, киевски евреин ..

    Коментиран от #126

  • 121 Не Имоттърва

    2 0 Отговор

    До коментар #106 от "УЙКО КАЛЕКО":

    Къде са паметниците? Къде са мемориалните церемонии? Защо се е скрило всичко за индианците? Оцелелите от Холокоста по време на Втората световна война все още не са загинали, а вече има музеи, паметници, песни, музика, телевизийни предавания – цяла индустрия, индустрията на Холокоста на евреите.

    За разлика от следвоенната Германия, САЩ отказват да признаят този геноцид.
  • 122 така е като не знаете езици

    2 0 Отговор
    рокфелер правил селски опити, да засява пшеница ДКЕМВРИ 1932! Справка Цюрих Университет! За не учили нищо и незнещи ЗАПАДНИ ЕЗИЦИ!и Китай следи с часова разлика
  • 123 Голодомор

    2 0 Отговор
    справка, архивите в Женева за рокфелер!!!!!!!!!!
  • 124 до ном 114

    2 0 Отговор
    укрите говорят Български език от 6 ти век! нямало е Русия нито укри! Викингите в 9 ти век правят Киев рус! А ние сме имали царе!За неучили- Асен Петър Иван ВТОРИ1218-1246! така е за простаци нищо неучили!долу виждаме 7. 30 чМного следят! след китай
  • 125 Да те застигне

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Амин
  • 126 Какви славяни сме ние

    0 1 Отговор

    До коментар #120 от "СЪВРЕМЕНЕН НАЦИЗЪМ":

    Бре Хамър ,славяни,хахахахаха.
  • 127 Кой го боли

    2 2 Отговор

    До коментар #119 от "И СТАЛИН ИМА ВИНА ЗА ГЛАДОМОРА":

    За русията ти.Кой иска да я напада покажи ми една фържава ,ама с факти не с про Путинска пропаганда.Между другото китайците без да питат завладяват Изтока за сега само икономически.Но могат да си поискат земите окупирани от ребятата през опиумните войни.

    Коментиран от #131

  • 128 Какви два дни бе

    0 1 Отговор

    До коментар #116 от "ха ха":

    Ти щом се информираш от тук си много зле.Мистър хаха.
  • 129 Ами намери приликите

    0 3 Отговор

    До коментар #111 от "Плашимир":

    Единия иска да принуди Украйна да влезе в СССР. Сталин.Другия иска да я окупира и да и стане послушно кутре като Беларус.
  • 130 стоян георгиев

    3 2 Отговор
    После се чудят другарите що толкова се дърпат украинците от ново асвабаждение.
  • 131 виж сега скъпа

    5 1 Отговор

    До коментар #127 от "Кой го боли":

    На промит платен краварски мозък, каквито и факти да му покажеш, няма да ги асимилира, укроробите вярвате само на НПО-тата или на козяк.
  • 132 ТаГаврев

    1 0 Отговор
    Голодомор е отчаяна PR на омразата на бандеровци към Русия . Защо са приеха
    Крим и Донбас от враговете си Хрущов и Ленин ? Глад е имало в Русия Кубан , Беларусия , Волга
    Кавказ , Сибир .

    Защо леем крокодилски сълзи за Голодомор 1932 а не за Хирошима 1945 ? Жертвите са 2х повече .
    Какво направиха Клинтън и Буш за геноцидите в Руанда и Судан ?
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Язе

    1 0 Отговор
    Било е голяма трагедия, но историята ни я поднасят пропагандно. За първи път чувам симптом на гладуването подуване на краката.
Новини по държави: