2 Декември, 2022 19:41 1 376 11

Узбекистан и Русия се стремят към търговски оборот от 10 млрд. долара

  • русия-
  • узбекистан-
  • търговия-
  • оборот-
  • милиарди

Заяви днес руският премиер Михаил Мишустин

Русия и Узбекистан имат за цел да достигнат обем на двустранна търговия в размер на 10 млрд. долара, заяви днес руският премиер Михаил Мишустин.

В речта си на руско-узбекски бизнес форум в Самарканд, Узбекистан, Мишустин изрази увереност, че взаимноизгодните проекти ще помогнат за постигането на тази амбициозна цел.

Премиерът изрази съжаление, че търговията, промишлеността и логистиката, подкопани от пандемията от коронавирус, търпят допълнителни щети от действията на западните държави, които поставят под съмнение такива ключови за бизнеса понятия като репутация, неприкосновеност на собствеността, обвързващи договори и доверие в световните валути.

"В тази ситуация е възможно само заедно да се противопоставим ефективно на съществуващите и бъдещите предизвикателства. Нашата страна остава отворена за сътрудничество с приятелски държави", каза той и добави, че Узбекистан е една от тези, с които Русия изгражда отношения, основани на принципите на равнопоставеност, взаимно уважение и зачитане на интересите на другата страна.

Мишустин отбеляза, че миналата година Русия е била най-големият търговски партньор на Узбекистан с дял от 18%, и призова да се запазят положителните тенденции и да се стартират нови проекти.

"Разширяването на логистичните схеми, формирането и усъвършенстването на транзитните транспортни коридори ще допринесат значително за модернизацията на икономическите сектори и, разбира се, което е естествено, ще повишат конкурентоспособността на бизнеса", каза той.

Руският премиер приветства решението на Узбекистан да се присъедини като наблюдател към Евразийския икономически съюз, като заяви, че пълноправното членство ще даде мощен тласък на развитието на връзките на пряко сътрудничество в нови области.

Той заяви също, че руският бизнес е широко представен в Узбекистан и над 2700 предприятия с руско участие работят в много сектори в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Източният СИВ

    6 6 Отговор
    ще срине и $ и €..
  • 2 Жълто джудже

    9 5 Отговор
    Русия, Казахстан и Узбекистан създават най-големия газов картел в света.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гого

    4 6 Отговор
    Умни узбеки ! Гео графия не се променя. Курсу ла дали ще го раз бе ре ??? Едва ли
  • 5 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    5 4 Отговор
    Това значи ,че скоро ще се купува узбекска газ. Това е като азерската газ ,която все пак е руската ,но минала през Азърбайджан и леко поскъпнала. Та узбекската е още по скъпа ,но е и по демократична и печалбата Ми ще е по добра. А той /Путин/ пак ще си вземе своето ,но пък вие ще Ми оправите бизнеса. Откривам нова сметка на Кайманите. Платете си сметките ,че да съберете и за следващите сметки. Газа е само 140 и малко пари сега. Тичайте на касата. Благодаря.

    Коментиран от #6

  • 6 Жълто джудже

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон":

    Русия няма да отслаби натиска.
  • 7 Всички азиатски републики

    5 4 Отговор
    искат обратно в СССР.
  • 8 ПТР

    5 2 Отговор
    Кви долари, бе. Само в най стабилната и неподвластна на инфлацията валута -РУСКАТА РУБЛА. Имали си хората мераци, ама като се огледали - пак трябва да се молиш на технологичните нации. Комунизъм "майни" - люпилня на лентяи и крадци
  • 9 БОЛНАВ РУСКПОДЛОЖНИК

    1 1 Отговор
    Еее начи,с тая статия разтаковахте мамушката на русфилтаците,те си продраха сливиците да квичат от 6 месеца че гнилият долар си отивал и САЩ били фалирвали,а пък то кво блатните им господари пак в долара се кълнат и искат,не щат тоалетни рубли????!!!ХА ХА ХА ХА ХА
  • 10 Хехе

    1 0 Отговор
    А защо в долари,а не в рубли?
  • 11 Калпазанин

    0 1 Отговор
    Колкото и да правите реклама на долара, няма да е в долари. Сбогом ти ми каза, с фащ се подигра света започва нова игра и тя ще без ротшилдовците