Last news in Fakti

3 Декември, 2022 08:40 1 005 2

Пуерто Рико спасява от фалит електрическата си компания

  • сащ-
  • корупция-
  • пуерто рико

Усилията за преструктуриране на дълга на енергийната компания на Пуерто Рико, възлизащ на около 9 млрд. долара, попаднаха на нова пречка

Пуерто Рико спасява от фалит електрическата си компания - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Усилията за преструктуриране на дълга на енергийната компания на Пуерто Рико, възлизащ на около 9 млрд. долара, попаднаха на нова пречка в четвъртък след многобройните неуспешни опити за прекратяване на нейния фалит, коментира АП.

Длъжностните лица трябваше да представят ново предложение за намаляване на дълга на Електрическата енергийна компания - най-големият дълг на която и да е държавна агенция - до четвъртък, но посредническият екип, който наблюдава преговорите между облигационерите и правителството на Пуерто Рико, поиска удължаване на срока с една седмица.

Федералният съдия Лаура Тейлър-Суейн, която наблюдава делото, одобри искането за удължаване, като заяви, че то е разумно и необходимо.

Решаването на проблема с дълга на енергийната компания се счита за ключово за икономическото развитие на Пуерто Рико, тъй като територията на САЩ продължава да е затънала в дълбок икономически спад, а инвеститорите продължават да са изплашени от финансовата несигурност и хроничните прекъсвания на електрозахранването, за които отчасти е виновна остарялата инфраструктура, произтичаща от десетилетия на пренебрегване и лошо управление.

По-рано тази година Пуерто Рико излезе от най-големия общински фалит в историята на САЩ, след като през 2015 г. обяви, че не е в състояние да изплати публичния си дълг в размер на над 70 млрд. долара вследствие на десетилетия корупция, лошо управление и тежки заеми. Сега енергийната компания на острова е единствената останала държавна агенция, която все още не е преструктурирала дълга си.

Мнозина на острова се опасяват, че продължаващите трудни преговори могат да доведат до още едно увеличение на и без това скъпите сметки за ток, за да се финансират плащанията към кредиторите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е това е!

    8 1 Отговор
    Пуерто Рико е със статут на "свободно присъединила се към САЩ територия"! Тънат в мизерия като нас, всичко им гепят американците!
  • 2 Рошко

    6 0 Отговор
    Едно пурто Рико купено с напечатани толари без стойност и дадени им като дълг , 51-я щат от фащ, другия начин е този като в укрия само че там са го комбиринирали опитват се да го купят с дълг и оръжие