Last news in Fakti

5 Декември, 2022 16:59 3 036 46

Германия се разколеба за закупуването на изтребители F-35

  • ф-35-
  • германия-
  • изтребител

Рисковите фактори са свързани с необходимата работа за подготовка на летища, способни да приемат F-35, с изискванията за сигурност и възможните проблеми около разрешителните за полети

Германия се разколеба за закупуването на изтребители F-35 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германското министерство на отбраната предизвика сериозни опасения във връзка с предвиденото закупуване на американски изтребители F-35 в рамките на модернизирането на армията на страната, съобщава "Франс прес", позовавайки се на поверителен документ.

През март Германия обяви, че ще закупи 35 бойни самолета, произвеждани от "Локхийд Мартин", с които да замени част от остаряващите си изтребители Tornado. Тогава Берлин аргументира избора си с войната в Украйна.

Военното министерство обаче предизвиква опасения по повод евентуални "допълнителни разходи и срокове", свързани с поръчката за около 10 милиарда евро, както става ясно от поверително писмо, адресирано до бюджетната комисия на парламента. Според документа рисковите фактори са свързани с необходимата работа за подготовка на летища, способни да приемат F-35, с изискванията за сигурност и възможните проблеми около разрешителните за полети в Германия.

Говорител на ресорното ведомство увери, че тези въпроси ще бъдат изяснени в "тясно сътрудничество" с парламента.

Днес в Министерството на отбраната е насрочена спешна среща с участието на депутати от комисията по бюджета, които представляват трите партии от правителствената коалиция. Очаква се комисията да одобри първи транш от средствата за проекта на 14 декември.

Съгласно документа, подготвен за комисията от финансовото министерство въз основа на оценки на Министерството на отбраната, съществуват съмнения дали е възможно до 2026 г. - когато би трябвало да започнат доставките - да приключи необходимата работа във военновъздушната база "Бюхел", където се очаква да бъдат разположени изтребителите.

Настоящият график е "изключително амбициозен", а правилата за сигурност, наложени от САЩ са сложни, което може да доведе до допълнителни срокове и разходи, се отбелязва в писмото.

Съществува и риск да не бъдат получени навреме разрешителни за полети на F-35 в Германия поради липса на някои необходими документи. Това би означавало, че полетите ще се изпълняват с някои ограничения.

Посочват се и други фактори, които могат да предизвикат допълнителни разходи, а именно инфлацията, възможни промени във валутните курсове и евентуално повишение на себестойността на продукцията.

Средствата за самолетите трябва да бъдат отпуснати от планирана инвестиция от 100 милиарда евро във въоръжените сили на Германия, решението за която бе взето след нахлуването на Русия в Украйна.

Миналата седмица канцлерът Олаф Шолц заяви, че иска договорът за F-35, считан за най-модерния боен самолет в света, да бъде финализиран до края на настоящата година.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За протокола

    41 6 Отговор
    Аве купувайте ве, ко се косите за писти мисти и без това няма да ги получите, ко не вярвате питайте българите!
  • 2 За кво са им тези боклуци

    29 5 Отговор
    Германия се разколеба за закупуването на изтребители F-35
  • 3 Ааааааа

    24 5 Отговор
    Сетихте се
  • 4 САЩ

    34 3 Отговор
    Няма такова нещо. Как ще се разколебаят??? Не са те тези, които решават. Те само плащат.
  • 5 Да ама

    18 3 Отговор
    ние не се колебаем,не сме чак толкоз колебливи
  • 6 САЩ

    25 4 Отговор
    са такива паразити вредни че нямат равни
  • 7 Ние обаче

    22 3 Отговор
    сме корави и изключително прости
  • 8 ами

    29 2 Отговор
    А защо не си вземат като нашите Ф16 , много ги хвалят . До 2050 -та все ще им ги произведат
  • 9 Българин 🇧🇬

    26 5 Отговор
    Миг-овете и Сааб-ите (Грипен) са непретенциозни към летища . Но наша милост ганьовците сами ще похарчим милиарди за разширяване на летища , на които да кацат И турски f-ки , за да ни завладеят турчолята окончателно .
  • 10 Чичак

    7 16 Отговор
    С Триморието пичове, Европа е разделена ..Радев-недоразумението така и не го разбра.... Тепърва се започва да се строи стена.....Триморието и Европа!!!! Радев уби всичко Европейско като перспектива, в интерес на собственият си просперитет.... Гласувах за тва нищожество и сега ме е срам....
  • 11 Чичак

    24 2 Отговор
    Убива се Европейският военно промишлен комплекс с всяка покупка от САЩ еййй .... Храним чужда икономика.... Не Европейска !
  • 12 Бай Рактар

    24 3 Отговор
    Значи германците купуват за 10 млрд. 35 самолета последно поколение F-35, а ние за 3 млрд. взехме 8 чертежа на стари тенекии, че и още толкова поръчахме.

    Коментиран от #29, #43

  • 13 Чичак

    12 2 Отговор
    Бях на симпозиум в Италия, август .....точно на тази тема....."Европейският военно промишлен комплекс умира" САЩ и Европа
  • 14 Ако има на света

    4 10 Отговор
    Друга държава освен САЩ способна сама да проектира и произведе качествен изтребител то това несъмнено е Германия!Сега е притисната от времето,но вероятно според мен ще се върви в тази посока!

    Коментиран от #20

  • 15 Механик

    18 1 Отговор
    Ами да си купят от нас, чисто нови /Еф16, блок 30, вх. "А", ап. 23/
    Ще им продадем осем, щото толкова имаме в наличност.
    Кво викаш? Нямаме ли? Ми къде заминаха милиардите тогава?
  • 16 Нема пари нема

    10 1 Отговор
    Да купят Су пето поколение.
  • 17 Ххххх

    19 1 Отговор
    Германия се разколеба ,а ние финансираме САЩ за самолети на чертежи! Съд за подписалите договорите и възстановят парите от собствените си богатства или доживотен затвор!

    Коментиран от #32

  • 18 Чичак

    14 1 Отговор
    И да ви публикувам заключителните изводи от конференцията .....и кво.....какво ще промени...ние сме пробити от американската сган кардинално, на всички нива.....
  • 19 Дааааааа

    9 0 Отговор
    Полша подписа договор с САЩ за покупки....Германия и Италия изреваха....яко ей...
  • 20 Механик

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ако има на света":

    Посоката към която е тръгнала Германията ти, е ясна и всички я виждат. Не знам какво и се прехласваш толкова. Да, преди 30 години Германия бе водеща икономика, но днес е само един консуматор. Всички немски концерни или заминаха за Китай, или продадоха брандовете си и китайците ги ползват. Германия сега е една джамахирия с неясни правила и дори немците виждат, че вече не означават нищо на територията.
    Явно си гледал много филмчета през 80-90-те години на тема просперитета на ГФР.
    Отвори тия очи най-после!
  • 21 Чичак

    11 1 Отговор
    "Триморието" убива Европейската ни перспектива....дори Гърция ни се изсмя...
  • 22 Чичак

    6 1 Отговор
    Радев с всеки ден ни отдалечава от Европа.... Прави ли ви впечатление хора, че САЩ вече говорят за партньорите ни в "източна Европа" а не в Европа...... От 2 месеца !!!

    Коментиран от #27

  • 23 Чичак

    3 4 Отговор
    Радев е вреден, изключително вреден !!! Ще го разберете....
  • 24 Немците си правят сметката

    9 0 Отговор
    Американците обявиха, че ще субсидират само Американско произведените коли (само с американски части) и тия дават на заден. Иначе даже не им трябват, понеже са сключили договор между Франция и Испания за разработка и производство на 6-то поколение изтребители. Хората не са баламурници като Българските политици.
  • 25 Чичак

    8 2 Отговор
    Следете Радев не какво говори в България, а какво разписва служебният му кабинет !!!!!
  • 26 Чичак

    12 1 Отговор
    Не Русия, а САЩ са най вредното нещо за Европа.
  • 27 Някои

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Чичак":

    в Северна Америка така си говорят. Мен даже са ме питали там, дали било обидно за мен, че казвали, че съм от Източна Европа. И Вие защо си мислите, че сме им някакви партньори ? Просто пазар, на които си продават боклуците и както изглежда не спазват каквито и да е правила и т.н.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 оня с коня

    2 7 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Рактар":

    Бъркаш ТОТАЛНО Долари,Евро и Лева.Стойността на Новите 8 Самолета поръчани на САЩ и прибавени към предишните 8 Ф-16 блок 70 е 1,3 Милиарда ДОЛАРА С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА РАЗСРОЧВАНЕ НА ПЛАЩАНЕТО 10Г.Ти обаче си си заплюл цифрата 3 Милиарда и възниква въпроса:КОЙ ви дава право на такива необразовани и безхаберни Полуидиоти/кандидатстващи за Пълни идиоти/ да СЕЕТЕ ФЕКАЛИИТЕ СИ по Форумите?!
  • 30 Дааааааа

    4 1 Отговор
    Партньорите ни от Източна Европа, Партньорите ни от Източна Европа, Партньорите ни от Източна Европа, Партньорите ни от Източна Европа......Източна Европа.,.Източна Европа....и на никой изтърсак не му прави впечатление това !!!!!
  • 31 Чичак

    4 3 Отговор
    Радев е вреден, вторият му мандат е пълен провал !!!

    Коментиран от #37

  • 32 Не "или доживотен затвор",

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ххххх":

    а И доживотен затвор. За престъпленията на псевдо политиците ни не трябва да има милост и давност.
  • 33 ханс

    4 1 Отговор
    Летящи цели,но често се развалят
  • 34 Чичак

    4 1 Отговор
    Как мислите пичове Германия, Франция, Италия дали им харесва "Триморието" ? Аз ще ви кажа - всич даже ! Европа е разделена и Радев има заслуга за това.

    Коментиран от #40

  • 35 Луд

    3 0 Отговор
    Евро 5 ли са или евро 6.....пушат ли много
    Или като са 5то поколение ползват ад блу.
  • 36 Чичак

    2 3 Отговор
    Радев, скоро ще бъде псуван масово !!!! Помнете ми думата.....
  • 37 Какво да очакваш от Радев?

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Чичак":

    Завършил с отличен 2е школи на ЦРУ и супералтернативи на преподавателите му. Той си е американска подлога, подготвяна и монтирана да изпълнява тяхната политика. Но всичко това нямаше кой да го съобщи на време. А наЩе полЮтици няма начин да не са го знаели, но угоднически са мълчали през цялото време. А в медиите нарочно се пускаха слухове, че видите ли, бил човек на Путин. И не се намери един свестен журналист да отрази истината.
    Впрочем в целия ЕС, ЕП и ЕК са спуснати такива полЮтици и затова нещата са в такова гротескно състояние.
  • 38 Чичак

    4 0 Отговор
    Абе само закрийте Нефтохима в Бургас и ще видите кон боб яде ли ? Само гледайте !.... И Радев не в Албания, а не знам тогава де ще се крие.....
  • 39 Чичак

    3 0 Отговор
    Аз, живота ми мина във военно промишленият комплекс и в Австрия, и в Германия, и в Холандия, ..... .....Европейският военно промишлен комплекс "30 години и все чувам едно и също: "вашите политици са луди"..,.
  • 40 Подлоги бре, подлоги.,.

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чичак":

    Даааа, чия икономика храним ? Европейската ли или някоя друга ?
  • 41 Чичак

    3 0 Отговор
    Убива се Европейският военно промишлен комплекс с всяка покупка от САЩ... еййй .... Храним чужда икономика.... Не Европейска
  • 42 Българските турци

    1 1 Отговор
    И турците си отдъхнаха с облекчение след като ги изгониха от проекта...и сега гонят парите си които бяха вложили...затуй натискат за Ф-16 !!! Сега правят изпитания на "Къэъл елма" ! Четири такива ще могат да вършат всичките фунции на един Ф-35 !? С парите за един Ф-35 ще произвеждат 14 броя които се равняват на 3,5 броя Ф-35 !!! ... Ще могат да кацат и излитат на кораба който е построен специално за тях в паралелен военноморски проект!!

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 бай Даньо

    0 2 Отговор

    До коментар #42 от "Българските турци":

    Сериозно ли смята че ще произведете в Анадола нещо което да е близо до Ф35 !? Кога 22 век ? Големи сте майтапчии аркадаш ! Ха дразнете още малко янките и без резервни части за Ф16 сте останали ... Само се молете гръчляка да не купи Ф35 че тогава ви е такована такованката и са върнали Константинопол ... не че нас ни топли нещо това , Ганчо пак ще подсмърча покрай голямата игра ...

    Коментиран от #45

  • 45 Българските турци

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "бай Даньо":

    Турция си произвеждат резервните части в завода за Ф-16 който е в Турция ! А самолетът е готов и излиза на изпитания в полет...Турция е с 80 % местен военно промишлен комплекс и скоро ще обяви пълна независимост ... Вие си мислите че Ердоган се ежи от арогантност ли ?... Ние не сме гърци и никога не носим пищови на голо ! Скоро всички ще се убедят...В момента тия които са в Сирия са все още в недоумение но са вече напълно убедени във възможностите на турския потенциал ! Всичко най ново се изпитва на "сирийския изпитателен полигон" открито под наблюдението и на едните и на другите !...Защо мислиш Путин започна да атакува военни заводи(авиодвигатели) в Украйна веднага след първите попадения на операцията "Лапа-меч"?!...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: