Last news in Fakti

9 Декември, 2022 18:46 4 715 37

Несправедливо, ирационално, лицемерно: чужди медии за България и Шенген

  • шенген-
  • европейски съюз-
  • българия-
  • румъния

Трите страни кандидатки направиха онова, което бяха длъжни да направят и са готови да гарантират защитата на външните ни граници

Несправедливо, ирационално, лицемерно: чужди медии за България и Шенген - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Несправедливо, ирационално, лицемерно решение, което е в ущърб на двете държави" - това са част от коментарите на някои международни медии по повод отказа за прием на България и Румъния в Шенген. Ето цитати.

Дирк Шюмер в "Ди Велт":

"Когато стане въпрос за България или Румъния много европейци веднага се сещат за престъпност и корупция, което не е и съвсем грешно. Но това е въпрос, който засяга по-скоро тамошните правосъдни системи и често корумпираните им партии. Отхвърлянето на българите и румънците от Шенген е чисто символично политическо решение – в ясен ущърб на две държави, които от една страна печелят от членството си в ЕС, но от друга плащат и висока цена за това – чрез голямата безработица и отлива на техни граждани към по-богатите страни в Западна Европа.

Който, както Австрия, слепешката сочи към Румъния и България, обвинявайки ги за потока от мигранти по Балканския маршрут, съвсем съзнателно си затваря очите за факта, че най-много мигранти влизат през Гърция, а тя отдавна е част от Шенгенското пространство. А говорим ли за мафия, то тя е най-вече в Неапол и Палермо (които също са част от Шенген), а не толкова в София или Букурещ. Да не говорим за това, че с печалбите на наркокартелите в пристанищата на Антверпен и Ротердам целите Балкани биха могли да се превърнат в един процъфтяващ регион - във втора Швейцария. Времето, когато сочехме с пръст бедните роднини от Изтока, за да прикриваме кризата на държавността на Запад, трябваше отдавна да е отминало", пише Дирк Шюмер в "Ди Велт".

Николас Бусе във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг":

„Не е трудно да се досетим, че австрийското правителство има вътрешнополитически мотиви да блокира приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Евроскептичната и антимигрантска Партия на свободата диша във врата на управляващата Австрийска народна партия. Нидерландското правителство също се съобразява с някои вътрешнополитически настроения." (…)

По-нататък изданието посочва, че обвиненията за слаб контрол по външните граници на Общността в България не са без основание. И все пак:

„Отговорността обаче не е само на транзитните държави в Югоизточна Европа. Проблемът по външните граници на Общността е следствие от провалената европейска политика за даване на убежище. Ако особено Германия не намали сериозно притока на мигранти чрез даване на убежище, Шенгенската система ще си остане под натиск“, пише авторът.

Каролине Байзел в "Зюддойче цайтунг" (ЗЦ):

"Решението е показателно за класическия европейски начин да се отлага взимането на решения: първо се измисля една много сложна схема с междинни етапи, цели и бариери по пътя, след което минават години. И ако на страните, измислили цялата тази сложна процедура, случайно не им харесат резултатите, тогава казват: „Прекрасно е, че сте преодолели всичките тези препятствия, но все пак ние няма да ви вземем“. Обикновено така се отнасят с кандидатките за членство, но този път са засегнати две страни-членки. Резултатът от това ще бъде още по-голямо огорчение от Европа", пише в коментара си ЗЦ.

Общественоправната медийна мрежа АРД:

"Трите страни-кандидатки направиха онова, което бяха длъжни да направят, и са готови да гарантират защитата на външните ни граници", заяви заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас. "Несправедливо е да не им се даде шансът, който са заслужили и им се полага", каза той.

Юдит Коленбергер пред Австрийските радио и телевизия ORF

"Защо вината сега се хвърля върху Румъния и България, а не върху Унгария и особено Хърватия, които систематично изтласкват бежанци? Това е ирационално и лицемерно. Вместо да налага вето върху разширяването на Шенгенското пространство, правителството във Виена би трябвало да се застъпи за по-честното разпределение на търсещите убежище в ЕС, за спазването на основните стандарти за човешки права в Гърция, (така че бежанците да не продължават пътя си по-нататък към други страни от ЕС), и да настоява за санкционирането на Унгария, която с лека ръка пропуска бежанците по-нататък. Вместо това правителството във Виена дава съвместни пресконференции, за да се самоизтъква."


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 57 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    60 1 Отговор
    И.......???!!! Румънците го започнаха , а нашите шушумиги , обясняват , че трябвало да се кланяме по ниско !!!
  • 2 Прав е за лицемерието

    52 1 Отговор
    "Защо вината сега се хвърля върху Румъния и България, а не върху Унгария и особено Хърватия, които систематично изтласкват бежанци?"

    Коментиран от #9

  • 3 Офф..

    35 3 Отговор
    Стига с опелото,нали вече ни заровиха?
  • 4 обективен

    38 0 Отговор
    Ама в България политиците се борят само за власт и пари ,и кой колко повече милиони да открадне !!
  • 5 Понеже ФейктиБг

    24 1 Отговор
    И швабскитеЗелки не са лицемери....пишат за най-силната си страна. Циркаджии.

    Коментиран от #10, #15

  • 6 Наште политици

    21 1 Отговор
    са доволни. Казват, че така трябвало. Може да са им платили автрийците.
  • 7 Госあ

    35 5 Отговор
    Някой да не би да очаква нещо добро от запада и подлогите им в България ? Я стига ! Трябва да си невменяем да очакваш нещо добро от тези след всичко в историята.

    Коментиран от #24

  • 8 Адам Хилтън

    29 3 Отговор
    То нормално - колонията е образцова само когато дава, не когато иска нещо.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 България

    37 0 Отговор
    Ако Румъния се откачи от нас, България няма да влезе в ШЕНГЕН и след 10 години В Румъния има голям скандал с Австрия, блокираха всички австрийски фирми, изтеглиха и посланика от Виена

    Коментиран от #20

  • 12 А бее

    25 1 Отговор
    За 30 и кусур години не разбрахте ли с кого си имате работа?!!!
  • 13 ДВ обаче имага друго мнение

    8 0 Отговор
    четох им го пак тук. мръстници
  • 14 Дрът русофил

    7 17 Отговор
    Даже, когато играе Бразилия, русофилите драскат неуморно!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 аз аз

    22 2 Отговор
    Румънците имат икономическа сила, имат пари, могат да се бият с Австрия, не виждате ли, че всички наши курорти са пълни с румънци, същото в Гърция през лятото и зимата в Австрия
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ха ха тъжноижалко

    22 7 Отговор
    На България мястото и е в БРИКС, а не в еврогейскиясъюз!
  • 20 Гошо

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "България":

    Ох и дано така стане Влашорите ,да се откъснат от нас ,шенгенци да станат, та белким нашите вземат и почнат за България да работят ,а не да гонят там разни евомихали и само да се чудят къв джендарлък да измислят ,че зер по на европеици да изглеждат Ай прав им път на Румънците към Шенгенския оазиз
  • 21 нас

    20 4 Отговор
    В Румъния вече никой не работи, ако няма поне 800-1000 евро заплата, в строителството и индустрията и неквалифициран работник получава 1000 евро. Кажете ми, вие също имате ли такава заплата? Казвам го с горчивина и завист. Затова румънците са по-силни от нас.
  • 22 От страни

    29 5 Отговор
    Как не го разбирате вие, подлогите - тия ни нямат за хора. И никога не са ни имали. И никога няма да ни имат. И ние не сме никви европейци а сме "балканджии" Балканския полуостров си е отделна част на континет и трябва да се гордеем че сме българи и сме балканджии. А не да се бутаме в Европа и да ставаме европейци. Кво от европейските ценности ни е близко? От всичко помня само "немските заплати и пенсии". Какви са им семейните ценности, джендерските работи, менталитета? Работил съм по държавите и сега знам че те за мен не са никви хора. Аз ги нямам за хора и не искам да имам нищо общо с тех.

    Коментиран от #29

  • 23 Хазо

    11 4 Отговор
    Реално против са двете страни, които са били зад Хитлер. ноу комент
  • 24 де го чукаш, де се пука

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Ами не съм против казаното, но защо спестяваш още едно име Русия? Всички са в един кюп и историята сочи, че никой не е доказал реални симпатии към България макар и на моменти да са допринесли съвсем малки ползи за които после бият камбаната, та чак се чува в космоса.

    Коментиран от #28

  • 25 Уса

    3 1 Отговор
    Викнете няколко баби оплаквачки не вземат скъпо и за 1 час ще ви ореват и заровят, после ще свикнете всяко зло за добро.Който има сметка няма да свикне,но и народа няма сметка от такива
  • 26 Алоу

    11 1 Отговор
    Приемането на България и Румъния в шенген ще ги направи автоматично богати. Гърция ще приема всички товари и през нас и Румъния към Европа. Турция и тя има пряк интерес това да се случи. Обаче има и такива които имат интерес и са свикнали това да не се случи.
  • 27 Уса

    14 3 Отговор
    Редно е балканите да си направят балкански съюз и нещата ще тръгнат и без това западняците като чуят "балканите"им се изправят косите все едно чуват за извънземни.Причината е огромната разлика в мисленето и как балканците се оправят толкова добре с всичко а западняка разбира само от едно и това го превръща в вечния банкомат

    Коментиран от #30

  • 28 Госあ

    15 7 Отговор

    До коментар #24 от "де го чукаш, де се пука":

    И аз съм съгласен, че с Русия бяхме в космоса и благодарение на Русия ни има като държава. Иначе, като нищо щяхме да имаме участта на Константинопол.
  • 29 я по сериозно!

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "От страни":

    А защо искаше да имаш много общо с тях, когато отиде да им работиш? Сега искаш да се откажеш от тях, а да се върнеш там, където си изоставил (зае..л всичко), а други да градят държава в която да се върнеш и да си я караш както си знаеш. Ами стой си там, където си градил, а не да идваш наготово и да имаш претенции, че всички са ти длъжници!
  • 30 това от мен да го знаеш

    10 0 Отговор

    До коментар #27 от "Уса":

    Е точно от това най много се пазят както Запада така и Русия. Такава е политиката на всички още от средата на XVIII век насам. Разделяй Балканите на колкото е възможно на по малки държави, настройвай ги един срещу друг за да можеш да си налагаш интересите. Прочети за "Райхщадското споразумение 26 юни (н. ст. 8 юли) 1876 година" (има го в Уикипедия).където е уговорено още почти година преди Руско-турската война (1877 – 1878):
    " Съгласно текста на това споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Османската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“
    В текста има линк и към Лондонското споразумение между Русия и Великобритания от 30 май 1878 г., където в Меморандум № 1 точка 2 гласи:
    "На юг България ще бъде разграничена така, че да няма излаз на Егейско море."

    Един балкански съюз или голяма държава на Балканите означава всички да се съобразяват с нас, а не да си налагат техни интереси. Тези правила са валидни и до днес, а резултата е видим с разпадането на Югославия, която погрешка същите създадоха, но вече е отчетено като грешка.
  • 31 Вън

    5 1 Отговор
    Вън България от ЕС и Шенген. Мястото ви е към Монголия. При братята руснаци. Нямате място в цивилизования свят. Русофили мръсни!

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ник

    0 3 Отговор
    Прави са да не ни приемат, заради тиквата и бръснатата главица ..................
Новини по държави: