Last news in Fakti

11 Декември, 2022 07:36 969 4

Президентката на Перу назначи кабинет

  • перу-
  • правителство-
  • педро кастильо-
  • дина болуарте-
  • президент

Засилват се протестите в страната с искане за нови избори след свалянето от власт на демократично избрания бивш президент Педро Кастильо

Новата президентка на Перу Дина Болуарте назначи кабинет в момент, когато се засилват протестите в страната с искане за нови избори след свалянето от власт на демократично избрания бивш президент Педро Кастильо, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Болуарте зае поста в сряда, след като парламентът отстрани Кастильо с импийчмънт. По-късно той бе арестуван по обвинения в бунт и заговор заради опита си да разпусне парламента, за да избегне гласуване за импийчмънт.

Болуарте назначи бившия заместник-министър на финансите Алекс Контрерас, който е кариерен чиновник и има пропазарни възгледи, за министър на икономиката. Инженерът химик Оскар Вера става министър на енергетиката и минното дело, ключов пост в тази страна производител на мед. Прокурорът Педро Ангуло става министър-председател, а дипломатката Ана Сесилия Херваси става министърка на външните работи.

"Работих усилено, за да съставя кабинет за единство и демократична консолидация, който отговаря на нуждите на страната", каза Болуарте в телевизионна реч.

От няколко дни в Перу има протести с искане за нови избори и дори за нова конституция. Протестиращите не желаят да признаят Болуарте и да ѝ позволят да довърши мандата на Кастильо, на когото тя бе вицепрезидентка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    НИЕ да си видиме нашата ДЪРЖАВА
  • 2 Баце

    7 2 Отговор
    На чичосам му трябват цветни метали и цветни революции.............
  • 3 Минго

    4 0 Отговор
    Ако има сороско НПО, работата е ясна!
  • 4 Поп

    2 0 Отговор
    Тъпи журналисти, а защо точно протестират, дайте истината!