Last news in Fakti

22 Декември, 2022 15:13 979 9

Филипините засилват военното си присъствие в Южнокитайско море

  • филипини-
  • южнокитайско-
  • море-
  • военно-
  • присъствие

Причина е потенциална заплаха за един от техните гарнизони след наблюдавана китайска активност в оспорвани води

Филипините засилват военното си присъствие в Южнокитайско море - 1
Източник: БГНЕС

Филипините обявиха днес, че ще засилят военното си присъствие в Южнокитайско море, като изтъкнаха като причина потенциална заплаха за един от техните гарнизони след наблюдавана китайска активност в оспорвани води, съобщи Франс прес.

Филипинското министерство на националната отбрана съобщи, че е издадена заповед въоръжените сили "да засилят присъствието на страната в Западнофилипинско море заради засечена китайска активност в близост до остров Пагаса" - един от островите от спорния архипелаг Спратли. То не уточни естеството на "китайската активност".

Филипините наричат акваторията край западното крайбрежие на страната "Западнофилипинско море", отбелязва АФП.

В района се появиха изкуствени острови, след като китайски кораб с хидравличен багер беше забелязван там през последните години, сочат американски сателитни снимки. Китайското министерство на външните работи определя тази информация като "напълно неоснователна".

"Всяко посегателство спрямо Западнофилипинско море и всяко (разработване на незаети земи - б. ред.) там представлява заплаха за сигурността на остров Пагаса", подчертаха от филипинското министерство на националната отбрана.

Пекин претендира за почти целия морски маршрут, по който са превозвани търговски стоки за милиарди долари всяка година. Китай не зачита решение на трибунал на ООН от 2012 г., според което претенциите му са безпочвени. Тайван и страни членки на АСЕАН като Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней също имат териториални претенции за спорните води, отбелязва АФП.

Манила редовно обвинява китайските кораби и брегова охрана, че възпрепятстват филипинските рибарски лодки и други плавателни съдове.

Китай е окупирал най-малко седем острова и скали от архипелага Спратли и е построил на тях самолетни писти и пристанища и е инсталирал радарни системи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христофор Колумб

    3 4 Отговор
    Тия диваци убиха и изядоха Магелан.

    Коментиран от #4

  • 2 Жълто джудже

    6 4 Отговор
    Дори и Филипините да не го искат, пак ще бъдат принудени да се съгласят. В крайна сметка животът им не струва нищо в ръцете на американците.
  • 3 Теле

    5 3 Отговор
    Много хубаво бършете, ставате за хигиенистки в украйна

    Коментиран от #6

  • 4 Жълто джудже

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Христофор Колумб":

    Сега Европа ще им даде вилици и ножове.
  • 5 Диктатури

    3 6 Отговор
    Където има Диктатури като руската ,има военно напрежение!!!

    Коментиран от #7

  • 6 Теле

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Теле":

    А колкко хубаво беше, когато чистех клозетите в матушакта си ...
    Спестих дори няколко рубли и цял ден се напивах със самогон, ах как ми лиспва руската миризма на гнило сега
  • 7 Жълто джудже

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Диктатури":

    Не е ваша работа да критикувате властите в Русия. Руската ръководна структура е легитимен и оправдан отговор на най-належащите предизвикателства и заплахи за Съединените щати.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.