Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Декември, 2022 12:11 3 559 73

"Пейтриът" може да защити Киев, ако Путин реши да използва тактическо ядрено оръжие

  • пейтриът-
  • киев-
  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • война-
  • владимир путин-
  • ядрено оръжие-
  • ядрени бомби-
  • джо байдън-
  • володимир зеленски-
  • ракети-
  • с-300

Решението такава система да бъде дарена на Украйна е символ на подкрепата на САЩ

"Пейтриът" може да защити Киев, ако Путин реши да използва тактическо ядрено оръжие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Посещението на Володимир Зеленски в САЩ дойде с новината, че Вашингтон предоставя на Киев нова военна помощ. Тя за пръв път включва система за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Как ще помогне тя на Украйна и защо Русия реагира толкова остро?

Американските ракетни системи “Пейтриът” са разположени в десетки бази на територията на САЩ и съюзниците им по света. Целта им е да предотвратяват възможни ракетни удари от държави като Иран, Сомалия и Северна Корея, пише "Свободна Европа".

Такава система ще има и в Украйна. Точно преди украинският президент Володимир Зеленски да кацне във Вашингтон, САЩ съобщиха за пръв път, че ще изпратят на Киев система “Пейтриът”. Целта на дарението е нападнатата страна да се защитава от руските въздушни атаки. Новината идва на фона на руските атаки с ракети и дронове срещу украинската енергийна инфраструктура, които оставят милиони хора без ток, вода и парно в началото на зимата. След новината, че САЩ ще предоставят “Пейтриът” на Украйна, руското министерство на външните работи определи решението като “провокативе ход на САЩ”, който може да предизвика отговор от Москва.

Американският президент Джо Байдън подчерта, че целта на оръжието е да защитава Украйна. “Ще се радваме изобщо да не ги използваме - просто спрете атаките”, обърна се той към Русия на съвместна пресконференция със Зеленски във Вашингтон. Как системата “Пейтриът” ще помогне на Украйна? Отговорът е в следващите редове.

Какво представлява системата “Пейтриът”

“Пейтриът” (от англ. Patriot - Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target) е система за противовъздушна отбрана земя-въздух. Тя е дислоцирана за пръв път през 80-те години на 20 век. Системата може да сваля самолети, крилати ракети и балистични ракети с по-малък обсег. Всяка батарея “Пейтриът” се състои от монтирана върху камион система за изстрелване с осем пускови установки, всяка от които може да побере до четири ракетни прехващача, радар, контролна станция и генератор. Американската армия казва, че разполага с 16 батальона “Пейтриът”. В доклад на Международния институт за стратегически изследвания от 2018 г. се съобщава, че тези батальони управляват 50 батареи, които имат общо повече от 1200 ракетни прехващачи.

Украйна ще получи от САЩ една батарея. Тя ще бъде взета от системите, които Пентагонът държи на склад и използва за обучения на американските военни. Част от системите “Пейтриът” на САЩ са разположени на различни места по света. В допълнение, редица държави притежават или управляват системи “Пейтриът”. Сред тях са Нидерландия, Германия, Швеция, Испания, Полша, Япония, Израел, Саудитска Арабия, Кувейт, Тайван, Гърция, Румъния, Южна Корея, Обединените арабски емирства, Катар и Бахрейн.

Системата “Пейтриът” е “една от най-широко използваните, надеждни и доказани системи за противовъздушна и противоракетна отбрана”, каза пред Асошиейтед прес Том Карако, експерт по противоракетна отбрана към Центъра за стратегически и международни изследвания. Според него способностите на системите “Пейтриът” за противоракетна отбрана могат да са полезни за защитата на Украйна срещу доставени от Иран балистични ракети.

Колко струва системата “Пейтриът”

През годините системата и ракетите, които тя изстрелва, непрекъснато се модифицират. Сегашната версия използва ракети, които струват приблизително 4 млн. долара. Една пускова установка струва около 10 млн. долара според Центъра за стратегически и международни изследвания.

При тази цена не е оптимално системата да се използва за сваляне на много по-малките и по-евтини ирански дронове, с които Русия атакува инфраструктура и населени места в Украйна. “Изстрелването на ракета за милиони долари по дрон за 50 000 долара е губеща стратегия”, каза Марк Кансиан, пенсиониран полковник от морската пехота и старши експерт в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Кой ще стреля с “Пейтриът” в Украйна

Една батарея “Пейтриът” може да се нуждае от до 90 войници, които да работят с нея и да я поддържат. Една от причините САЩ да се колебаят дълго преди да обявят, че ще предоставят такава система на Украйна, е че в страната в момента няма обучени военни, които да работят с нея. Вашингтон отказва да изпрати войници в Украйна, защото това може да се приеме от Русия като участие на САЩ във войната.

Високопоставен служител на Пентагона, пожелал анонимност, съобщи пред журналисти, че американската армия ще започне да обучава украински военни как да си служат с “Пейтриът” “много скоро”. Обученията ще се проведат в Германия и ще отнемат няколко месеца. Украйна реално ще може да използва “Пейтриът” едва след като има обучени военни. Американските войници, които работят със системата, получават продължително обучение, за да могат успешно да локализират цели, да се прицелват и да стрелят. САЩ са обучавали украински военни да си служат и с други сложни оръжейни системи. В много случаи те успяваха да съкратят обучението до няколко седмици.

Как “Пейтриът” ще помогне на Украйна

Украйна е изправена пред редица заплахи от страна на руската армия. Системите “Пейтриът” ще са успешни срещу някои от тях и не толкова срещу други. Високопоставен бивш американски военен, познаващ системата “Пейтриът”, каза, че тя ще бъде ефективна срещу балистични ракети с малък обсег и представлява силно послание за подкрепа от САЩ, но една батерия няма да промени хода на войната.

Бившият военен, пожелал анонимност, каза, че една батарея “Пейтриът” има голям обсег на стрелба, но може да защитава ограничена площ. Системата може например ефективно да защитава малка военна база, но не може да покрие цялата площ на голям град като Киев. “Пейтриът” често се разполагат като батальон, който включва четири батареи. Украйна обаче ще получи една батерия. “Пейтриът” има мощен радар, който е по-добър в разграничаването на цели от съветската системата С-300, която Украйна използва. Американската система обаче също има някои ограничения, казаха експертите, с които Асошиейтед прес говори.

Системата може потенциално да защити Киев, ако руският президент Владимир Путин изпълни заплахата си да използва тактическо ядрено оръжие, каза Том Карако от Центъра за стратегически и международни изследвания. Ако руската армия реши да пусне такава бомба от самолет, “Пейтриът” може да атакува самолета. Ако Москва реши да използва балистична ракета с малък до среден обсег, системата би могла да унищожи ракетата. Според компанията, която произвежда “Пейтриът” - американската Raytheon - системите успешно са прехванали балистични ракети 150 пъти от 2015 г. насам.

Успехите на “Пейтриът” обаче са били поставяни под въпрос. През 1992 г. в правителствен доклад беше посочено, че няма достатъчно доказателства, че системата е постигнала 70% ефективност срещу ракети “Скъд” във Войната в залива. През 2018 г. беше поставен под въпрос ефективността на системите, използвани от Саудитска Арабия срещу бунтовниците хути. Отвъд бойните способности на “Пейтриът” обаче, решението такава система да бъде дарена на Украйна е символ на подкрепата на САЩ и техните съюзници, казват експертите.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИЗИ, ИЗИ

    76 8 Отговор
    "Пейтриът" може да защити Киев, ако Путин реши да използва тактическо ядрено оръжие...................НАДАЙ СЕ ЖЕНО НА ПИЯН ОХОХОЙЙЙЙЙ........

    Коментиран от #71

  • 2 Смех

    45 5 Отговор
    Ще защити от ядрено оръжие постепенно. Дано не се стига до там.
  • 3 Дякон Унуфрий Араллампиев

    70 5 Отговор
    Поредната некомпетентна анализа на ситуацията в Украйна
  • 4 Вовата съм

    69 6 Отговор
    Може, ама дали е сигурно? Това може доста условно звучи, на теория някак си. И как точно ще защити? - ще глътне радиацията ли?
  • 5 Да, бе

    73 4 Отговор
    Какво дълго надгобно слово за една обикновена скраб. Иначе на цена са го докарали...
  • 6 Юююю

    82 3 Отговор
    Скот Ритър говори за старата ракетна система Patriot:
    През 1991 г. Patriot не успява да прихване иракските ракети Skat;
    През 2003 г. в Ирак Пейтриът свали повече съюзнически самолети, отколкото иракски ракети;
    "Пейтриът" не успя да защити петролната инфраструктура на Саудитска Арабия от дронове.
    „Това е стара система, която не може да оцелее на съвременното бойно поле. Не е проектиран да оцелее на бойно поле като Украйна“, каза Скот Ритър.
  • 7 Бай ти Ганьо

    65 5 Отговор
    И трактористите в Полша така си мислеха! Хитрер също се надяваше че ще победи Русия а преди него и Наполеон!
  • 8 Ужас

    57 3 Отговор
    Още трупове на укри. Никой не се интересува от границата на Украйна. Целта е да се отслабва Русия
  • 9 Може

    70 2 Отговор
    точно един град да защити, но за малко. Няма никакъв шанс да спре хипер звукови ракети, както и хилядите балистични! Абсолютно глупава пропаганда! Да не говорим, че Русия няма грам намерение за ядрени удари!
  • 10 Браво на братския САЩ

    8 73 Отговор
    Поредния звучен шамар отнесе раша

    Коментиран от #17, #43

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ха ха

    44 4 Отговор
    целта е войната да продължава , жертвите и от двете страни са полезни на сащ и компания
  • 13 Артилерийски системи

    55 5 Отговор
    Надявам се, че всички знаят какво е тактическо ядрено оръжие. След като вече има и то отдавна артилерийски снаряди (и за гаубици и реактивни) то на мен лично не ми е ясно как Патриот ще сваля тези снаряди !? Даже и да можеШЕ, в един реактивен дивизион реактивните снаряди са толкова, че всики системи да ги наредят пак нищо няма направят. Па те срещу едни арабески не се оказаха ефективни та сега срещу новите системи на руснаците ли !? Айде бегайте ! То добре да се залъгват украинците, ама скоро така ще дойде и последния от тях и САЩ - ко прайме сега ? Ама тя Източна Европа е голама, нали ?

    Коментиран от #33

  • 14 ТръмпЛин

    4 54 Отговор
    Просия Няма да използва ядрено оръжие и това е повече от ясно! Ако това ПВО ще седи и чака ядрен удар, по-добре да си седи където е! На Украйна и трябва читаво ПВО за да предпази болниците, инфраструктурата и гражданите си от фашистките ракети и дронове! Ако ще я караме така, много скоро кафявата чума ще е на границата с Полша, с Румъния, с България…..Прехвърлете войната дълбоко в Русия, накарайте ги да почувстват това което се случва с украинците! Стига с тези половинчати мерки!!!

    Коментиран от #32

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 4 Отговор
    И как укрите ще стрелят с "Пейтриът" ❓❓❓❓
    ШАШ ще им даде и Ауакс , за целеуказване ❗❗❗❗
    ШАШ ще предоставят някому секретните си канали за комуникация от Ауакс към "патриотите" ❗❗❗❗
    ШАШ няма намеса във войнат ,
    да бе , а Снежанка е афроамвриканка😉😉😉
  • 17 Къв брат ти е САЩ

    48 2 Отговор

    До коментар #10 от "Браво на братския САЩ":

    бе? Само цоцат сиромашка кръвчица. Затриха България с помощта на местните фашисти. Ма такива като тебе си мислят че като имат айфон и ядат полуразвалени банани всичко е на шест.

    Коментиран от #44

  • 18 Бат Путин

    21 1 Отговор
    Просто ми трябва за 10 сек да си включи радара!

    Коментиран от #24

  • 19 Логика

    19 2 Отговор
    5-6 пейтриата не могат да спрат 10-15 тактически атома
  • 20 Баба Вуна

    28 2 Отговор
    100 Урала с по 40 реактивни ракети всеки и Киев приключва
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 1 Отговор

    До коментар #15 от "Руски ценности-избиване на християни":

    Те и на Луната МОЖЕХА да кацнат , ама сега НЕ ИСКАТ ‼️
    Те и на Слънцето могат да кацнат, някой ден, упс някоя нощ, за да бе им пари 😀😀😀😀

    Коментиран от #22, #62

  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    .... за да НЕ им пари ....
  • 23 Факт

    26 1 Отговор
    Никой не обръща внимание на хиените , които дебнат по света и тихомълком се въоръжават - Китай , Индия , Пакистан , Бразилия , Венецуела ИТН големи и силни държави , които при глобален конфликт ще скочат на кого ? Можем да се досетим !

    Коментиран от #26

  • 24 Прав си

    38 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бат Путин":

    НО ! На всички дивизиони от подобен род, радарите стоят по настрана от самите ракетни системи и обикновено са дублирани за да не отиде "всичко на кино". Трябва да се "удари" когато предава данните към ракетните системи. Основното тук е, че Патриот не е това което пишат за него. Това е като един тройкаджия в училище на който пишат "шестици" защото баща му е някакъв "фактор". Ако тези системи бяха нещо качествено нямаше да помиришат Украйна.
  • 25 стоян

    4 32 Отговор
    По време на виетнамската война руските кумуняги подаряваха самолетите заедно с крепостните пилоти - защо САЩ да не пратят обслужващ персонал за тая установка дето ще брани жените и децата от военолюбивите агресивни орки

    Коментиран от #68

  • 26 Нищоправеца

    23 0 Отговор

    До коментар #23 от "Факт":

    Правилно. Ще скочат на този, на когото имат да си връщат. Едва ли ще се стигне дотам, но икономически ще им скочат значително по-скоро и ще ги размажат завинаги
  • 27 Патриот

    16 0 Отговор
    Може.....
    Едно време хубаво защити американските войски в Кувейт, както и рафинерията на Сауди арамко.
  • 28 А бе

    16 1 Отговор
    Коледа е, а вие дрънкате оръжия... Засрамете се!
  • 29 Баце

    16 0 Отговор
    Тази пропаганда е за изпилени от субстанции мозъци и силно верващи нпошници.
  • 30 Онзи

    27 0 Отговор
    Кинжалите не могат да бъдат прехванати от Пейтриът.
  • 31 Баце

    25 1 Отговор
    Имам един въпрос свързан с атома,: КОЙ ще защити нас от новото ядрено гориво в Козлодуй ?????
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 тъуио

    24 2 Отговор

    До коментар #13 от "Артилерийски системи":

    Тихо там бе, как така ще казваш ИСТИНАТА тук?

    Най-просто казано- тея "Пейтриът"-и са на минимум 3 нива ПОД старите руски С-300 и много отдавна е намерен начин да им се заглушава радара. За справка може да питате арабелите чиито петролни бази лееекичко казаха "бум" не толкова отдавна...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ХА ХА ХА ХА !

    24 1 Отговор
    Пейтриът може да защити Полша от украински ракети С-300 !

    Ъъъъъъъъ, май не може.
  • 36 Хахаха

    14 0 Отговор
    Медиални безсмислици за прости !!!!! Такива средства биха се използвали само за презокеански получатели. !
  • 37 Цирконя

    16 0 Отговор
    Ще ги опатка за секунди.
  • 38 Военния експерт

    18 1 Отговор
    Тактическото ядрено оръжие най-често е изпозвано с носители артилерийски боетприпаси , 152 и 155 мм, никоя система за ПВО от този тип не може да ги прехваща. Има някъкъв шанс такъв снаряд да бъде унищожен с малокалибрено скорострелно оръдие, от типа на шестцевните, или тежка картечница, в съчетание с подходяща система за откриване на целите и управление на огъня и много късмет. Борбата с тактическото ядрено оръжие принципно се води чрез предотвраяване на използването с изпреварващи удари при подвоза му към носителите му или по самите тях с различни способи - артилерийски, ракетни удари, бомбардиране от самолети, вертолети или директни атаки от диверсионни групи .
  • 39 Яне Сандански

    17 1 Отговор
    Който е писал тази статия ,вярва ли си сам в глупостите ,че това старо желязо и то е такъв ограничен брой ще спаси Украйна ???

    Коментиран от #49

  • 40 От Мордор с любов

    22 1 Отговор
    Абе ще ги трошат и Пейтриътите като черупки на яйца.С дрон Лансет за 1000 рублей.Руснаците пускат една ракета без заряд ,която на запад се казва дъми,или примамка за да се разкрие батареята.Сработват Пейтриътите,4-5 дрона Лансет след това за блокировка и след това долита Кинжал които ги заковава с много любов. Последствията са: скрап с примеси на препечено и пастет.Да не забравя за американският персонал който го обслужва,имат доста високи застраховки живот и достатъчно торби за репатриране.И все пак весели празници на всички обичащи мира хора.
  • 41 Смешник

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "Руски ценности-избиване на християни":

    Абе вие мислите ли въобще ???? При разменени ядрени удари като време да ,ще са три дни ,но след тези три дни няма да има победител .При война без ядрени удари и Хитлер и Наполеон с много по подготвени удари щяха да превземат Русия за месец но видяхме резултата какъв е.Талс че преди да пишеш поредната глупост,мисли .И накрая при разменени ядрени удари Русия е прекалено голяма като територия и атомните бомби ще летят в населените места ,къде ще остане повече народ според теб ,в Европа със сигурност няма да остане нищо .
  • 42 боцко

    8 1 Отговор
    Може ида може да хване на баба ми хвърчилото като литне от простора!
  • 43 боцко

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Браво на братския САЩ":

    Айй ДЖАНВДАААААР-РОШАВ И СЛАЪДЪК!!! ела при баце да те бобоц- ка братски!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ТръмпЛин

    7 4 Отговор
    Сега когато в ясно че ядрена война няма да има, може ли някой да си отговори на въпроса-Кой ще издържи на продължителна конвенционална война по-дълго? Просия, или НАТО/Украйна???
  • 46 Професора

    21 1 Отговор
    Патриот не можеш да прихваща старите руски крилати ракети Skud P11 и P17 които се движат с 2500 км h, а модерните руски ракети развиват скорост от 9000 + км час
  • 47 Стайков

    18 0 Отговор
    Тоз Патреот е абс бок.лук
  • 48 9М730 Буревестник

    18 0 Отговор
    Видяхме в Полша Патриот не можа да засече вехтата ракета от ЗРК С300
  • 49 оня

    16 0 Отговор

    До коментар #39 от "Яне Сандански":

    Тази статия е за еурожендъри и краварофили:))
  • 50 Зеленски

    13 0 Отговор
    Видяха у Полша колко добАр Пейтриото
  • 51 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 16 Отговор
    Няма да се наложи Вович тия дни ще издава бункера, преговаря за капитулацията и ще стяга чемодана за Хага‼️ ‼️ ‼️ Разпада на алкохолния султанат е в ход, а и граждански войни ще има бая следващите 20тина години, замина рашкирията‼️ ‼️ ‼️

    Коментиран от #54, #55

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 А50

    8 1 Отговор
    Първо никакво тактическо ядрено оръжие няма да използват.
    Второ пеитриът са безполезни срещу повечето руски ракети или при множество дронове и ракети.
    Така че не се хабете да пишете глупости
  • 54 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Теб и днес ли те мобилизираха бе ❗❗
    ❗❗❗❗❗❗❗
    ❗❗
  • 55 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ти гледай да не ти скроят шапката, че нещо само се излагаш ❗

    Коментиран от #59

  • 56 Хахаха

    0 1 Отговор
    А ако Путин не реши, може и да не защити.
  • 57 Урюрвкос

    8 0 Отговор
    Изстрелването на ракета за милиони долари по дрон за 50 000 долара е губеща стратегия за Киев и печеливша за американските военни заводи.

    Коментиран от #60

  • 58 Ридик

    9 0 Отговор
    Малкото конвенционални ракети разрушиха Украйна, защита от тактическо, стратегическо, междуконтинетално, ядрено няма защита
  • 59 А50

    1 9 Отговор

    До коментар #55 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Спират копейките подлого фулирана, страхливото султанче се предава, ще ровите в кофите пак и форевър!

    Коментиран от #69

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Адам Хилтън

    2 9 Отговор
    Ще има яко суровакане на блатните мужици, ботокс милиционера пак е укалял бункеро, бая боричкане е имало пак снощи след прибирането на медведа от чайна!
  • 62 А50

    1 6 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Е рогъзин оня ден проба да кацне, за малко беше, за другия рожден ден ще е там със сигурност
  • 63 Крас

    5 0 Отговор
    Коледа е!
    Спреде да разделяте хората поне днес.
  • 64 Помощ,

    5 0 Отговор
    ама не безплатна. Кой ли ще плати сметката и как? Какви ли са условията, подписани за тази |"помощ"?
  • 65 питам

    4 0 Отговор
    В коя част на полета се унищожава ракетата и какви ще са пораженията от евентуално взривяване на ракета с ядрено оръжие за хората?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Стратега

    5 0 Отговор
    Символ? Защото за нищо друго не става! Това каза Натовски офицер!
  • 68 Бъзиктар

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "стоян":

    Да прати,ама кой ще се навие да иде?Ще живее максимум 4 мин след задействането на радара си.Пейтриът се изнася на 25 мин след пуска и то от обучен екипаж.25 мин в момента са цяла вечност.
  • 69 Много си нервозен, бе готин?

    5 0 Отговор

    До коментар #59 от "А50":

    Амперажът ти ли не издържа? Да не начерниш бушоните? Сигурно от козяк са ви подпукали на денонощно дежурство. Кофти като се продадеш на злите сили.
  • 70 Вирус

    0 1 Отговор
    Айде пак яо смешни сте вече нищо не може да направите и дай пак яо дали пък няма да употребят западняците
  • 71 съд за съда

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИЗИ, ИЗИ":

    Тия тръби пейтриът не съм сигурен дали стават да се изстреля и новогодишна заря от тях, камоли да прихванат нещо.. а да прихванат ядрена руска ракета е направо не виц, а бисер . . .
  • 72 Мишел

    4 0 Отговор
    Съвсем логично за "Свободна Европа" е, че в Саудитска Арабия 96 изстрелващи инсталации на най-модерните Пейтриът пропуснаха изстреляните от хутите ята от десетки ирански дронове и крилати ракети да ударят нефтопреработвателните заводи, но най древните десетина Пейтриът ще защитят Украйна от руските ядрени ракети.😄😄😄😄
    В Ирак същите Пейтриът свалиха реално под 10% ракетите Скъд- прапрадядовците на Циркон и Кинжал.
    Ако Пейтриът можеха да свалят руски ракети с ядрени заряди, САЩ никога нямаше да се лишат от тях, за да ги дадат на Украйна.
  • 73 Ще защити?

    1 0 Отговор
    Ха-ха-ха...
    Ако Русия реши да смачка Киев, то може да го превърне в пустиня.
    Не знам, защо още се мотаят? И Зеленото и Радата ще са премахнати и тогава и армията ще се предаде..
    Ама не, руснаците си правят някаква глупава война, без перспектива някога да победят!
Новини по държави: