16 Август, 2013 18:22 2 022 0

US агенция подслушвала незаконно

  • едуард сноудън-
  • подслушване

Агенция за национална сигурност на САЩ е извършвали хиляди нарушение на законите за неприкосновеността на личния живот, предупреждава в в. „Вашингтон пост“.

Това е ставало от началото, откакто е получила разширените правомощия преди 5 години.

Агенцията за национална сигурност е наредила на екипите си да фалшифицират докладите, изпращани до министерството на правосъдието и до офиса на директора на Националното разузнаване.

Това ставало чрез подменянето на някои детайли с по-общи данни, повдига завесата в. „Вашингтон пост“. В един от случаите агенцията е прикрила данни за неволно подслушване на много американци. Така например през 2008 г. „многобройни телефонни обаждания от Вашингтон са били подслушвани поради грешка в компютърната програма, но това не стигнало до министерството на правосъдието.

Тези нарушения били разкрити при анализ на резултата от вътрешен одит и от други тайни документи, които били предадени на вестника от бившия консултант в специалните служби Едуард Сноудън.

Американският президент Барак Обама защити серия от програмите, описани в изнесените от Сноудън разкрития, но обеща реформи, за да гарантира по-строг контрол.

„Като се има предвид историята на злоупотреба от страна на правителствата, така че е правилно да се поставят въпросите за следене, в частност как технологията пренарежда всеки аспект от живота ни", каза миналата седмица Обама.

Президентскатра администрация се намира под засилен натиск да разкрие как точно е ставало наблюдението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА