Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Януари, 2023 16:16 2 494 33

Bloomberg: Русия притиска едрия бизнес за повече пари, за да финансира офанзивата в Украйна

  • русия-
  • икономика-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • кремъл

Президентът Владимир Путин междувременно се зарече, че няма да има ограничения за военните разходи за войната, като социалните програми остават най-голямата отделна бюджетна позиция

Bloomberg: Русия притиска едрия бизнес за повече пари, за да финансира офанзивата в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия планира да измъкне повече пари от някои производители на суровини и държавни компании и да намали разходите, различни от отбраната, тъй като разходите за нахлуването в Украйна нарастват, информира Bloomberg.

Предложенията включват по-високи дивиденти от държавните компании и еднократно плащане от производителите на торове и въглища, според инструкциите, издадени на служители от премиера Михаил Мишустин в средата на декември.

Още новини от Украйна

Правителствената заповед нарича усилията част от т.нар. "мобилизиране на приходи". Тя също така нарежда 175 милиарда рубли (2,4 милиарда долара) допълнителни разходи за презаселване на 100 000 души от Херсон в Русия, което е очевидно признание, че Кремъл няма голяма надежда да си върне частите от украинския регион, които силите му изоставиха през есента само седмици след като незаконно анексирането му.

Бюджетът на Русия е все по-свит, тъй като инвазията на президента Владимир Путин се насочва за втора година и икономиката се свива под всеобхватните американски и европейски санкции. Дивидентите и данъкът върху неочакваните печалби, платени от Gazprom PJSC, вече помогнаха за увеличаване на фискалния излишък в края на миналата година, преди тежките ангажименти за разходи през декември вероятно да изпратят бюджета на червено.

Някои от допълнителните пари са необходими за покриване на разходите, свързани с войната, според хора, запознати с материята. Все още не е взето решение за размера на дивидентите или еднократната такса, казаха те, тъй като сумата ще зависи от това как се справя бюджетът през цялата 2022 година.

Властите ще се опитат да определят дивиденти над 50% от нетния доход за държавните компании, когато е възможно.

Руският лидер междувременно се зарече, че няма да има ограничения за военните разходи за войната, като социалните програми остават най-голямата отделна бюджетна позиция. За разлика от тях, разходите за образование и медицина се усещат по-малко.

Това е акт на балансиране, разкрит в заповедта на Мишустин, който призовава за "оптимизиране" на бюджетните разходи извън отбраната и сигурността, което трябва да генерира най-малко 150 милиарда рубли спестявания.

Тъй като бюджетните дефицити ще се затвърдят за години напред и международните дългови пазари са почти затворени за Русия, неотложността да се осигури достъп на правителството до финансиране нараства, тъй като енергийните приходи са под натиск.

Министерството на финансите, което миналата година прогнозираше бюджетна дупка от 0,9% от брутния вътрешен продукт, сега очаква дефицит от 2% както през 2022 г., така и през 2023 г. Общо разходите миналата година вероятно са достигнали около 30 трилиона рубли, каза финансовият министър Антон Силуанов каза в края на декември, или с около 27% повече от първоначално планираното.

Силуанов каза, че правителството не планира промени в данъците тази година, дори ако бюджетните разходи се повишат, а заповедта на Мишустин изглежда не предлага постоянни налози.

В месеците точно преди инвазията в края на 2021 г. руските минни компании, включително производителите на въглища и торове, бяха засегнати от увеличение на ставката на данъка върху добива на минерали. Оттогава правителството отказа да облекчи бремето, въпреки че санкциите прекъснаха продажбите и наложиха съкращения на производството.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жълто джудже

    9 3 Отговор
    Не става въпрос за Абрамович.
  • 2 Солей

    24 11 Отговор
    "тъй като енергийните приходи са под натиск." Това тепърва започва. :)))) Все още не се е разгърнал ефекта от изритването на бояришниците от Европа :)))

    Коментиран от #18

  • 3 НЕТЪРПЕЛИВИЯ

    19 9 Отговор
    Дано намери пари,че русофилското скимтене ще секне!
  • 4 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    15 7 Отговор
    Скоро в Русия може да почне и пълната декапитализация на бизнес, икономика и индустрия, конфискация и национализация на всичкия капитал. Едното което стана засега е, че разклатиха световния капитал.
  • 5 Българка

    25 14 Отговор
    Време е руснаците да осъзнаят реалността и потърсят възмездие за десетките хиляди почернени семейства, крепостното робство, диктатура и очакваната мизерия.

    Коментиран от #7, #19

  • 6 Жълто джудже

    11 24 Отговор
    Срам ме е да пиша за това, но Западът е обречен да плаща на Русия.

    Коментиран от #15

  • 7 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    7 16 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    И това ще стане в такива времена се раждат или се намират новите като Ленин и Сталин, които ще накажат западните капиталисти за всичките злини които сътвориха на СССР и соц. блока!
  • 8 И все пак

    14 17 Отговор
    Русия притежава цялата Менделеева таблица в огромни размери, а Европа се задъхва от недостиг на природни ресурси.

    Коментиран от #10, #22

  • 9 оня с коня

    11 10 Отговор
    С подобни Заглавия- Недомлъвки трудно може да се излъже Читателя относно Същността на Нещата.А ето как би трябвало да е пълното Заглавие:"Русия/Управниците в Кремъл/ притиска Едрия Бизнес за повече Пари,а Той от своя страна РАЗГОНВА ФАМИЛИЯТА на Работниците си".
  • 10 Така е

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "И все пак":

    Войните се водят за ресурси и пазари.
  • 11 И все пак

    10 9 Отговор
    Русия пази несметните си природни богатства от нови наполеоновци и хитлеровци.

    Коментиран от #13, #14

  • 12 ТРЯБВАТ

    12 10 Отговор
    ПОВЕЧЕ РЕЗЕРВИСТИ И ПОВЕЧЕ ЧУВАЛИ!
  • 13 Жълто джудже

    15 3 Отговор

    До коментар #11 от "И все пак":

    Русия прави това от хиляда години.И всеки път нещастни, гладни и полуоблечени тълпи се тъпчат до колене в снега обратно към Европа.
  • 14 оня с коня

    11 8 Отговор

    До коментар #11 от "И все пак":

    Ама разбира се че е похвален Стремежът на Русия да опази "несметните си природни богатства" както ги определяш и Западът съвсем Добронамерено отказва да ги купува за да си останат Непокътнати за Руснаците.Ни в клин,ни в ръкав обаче Путин и Обкръжението му Яростно протестират срещу въпросната загриженост на Запада за полезните руски изкопаеми и колко е важно Те да си останат Руска собственост и обявяват чепо тоя Начин Запада иска да унищожи Икономически Русия?!Ес такава Неадекватна Руска власт как да се оправи човек?

    Коментиран от #16

  • 15 Русофил

    11 11 Отговор

    До коментар #6 от "Жълто джудже":

    Зад Русия стоят Китай, Индия, Иран и Южна Америка и я въртят във всички пози на Кама Сутра.

    Коментиран от #25

  • 16 Ти с тоя прехвален по социалистически

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    запад лягаш и ставаш.
    Само едно "Венсеремос" ти трябва накрая на писаниците.

    Коментиран от #20

  • 17 Много късно е започнал Путин

    8 2 Отговор
    да ги пристиска, трябваше по-рано.
    Щото олигарсите по-специално ограбиха Русия яко и станаха милиардери без нищо кой знае какво да са измислили, просто заграбиха това което преди беше държавно.
    Така че е време да си плащат.
  • 18 ДИД

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "Солей":

    Не ги плачи, защото им се отвори едруг несъразмерно с Европа по - голям пазар.
  • 19 ДИД

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    За съжаление и Елин и Горбачов вече ве са между живите.

    Коментиран от #23

  • 20 ДИД

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "Ти с тоя прехвален по социалистически":

    Бих му предложил заедно с коня си да поживее на запад и после пак да видим дали ще пише подобни опорки.
  • 21 ТръмпЛин

    9 2 Отговор
    Именно едрия бизнес е свалял всеки един Режим. Идва ред и на Путинския Режим! Летенето през балкони от високите етажи ще постигне Обратен Ефект!
  • 22 Гост

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "И все пак":

    Затова ,Америка и ЕС ще си вземе това което и се полага,т.е всичко.За ватниците за да видят колко са благосклонни ,ще оставят калта и мизерията.Така,че ватенки,не плачете всичко е разпределено и любимият ви въобще не присъства в делбата.Ий наздраве.

    Коментиран от #24

  • 23 Най-добрите (според американците)

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "ДИД":

    руски президенти.
  • 24 ЕС нищо няма да вземе, или ще вземе

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    толкова колкото се смили Америка да и даде.
    ЕС искаше евтин газ и беше н апът да го получи но Америка каза "Не".
    И за всеки случай взриви и тръбите.
    А дали Америка ще получи това което исе "полага", ще видим.
    Един с мустачки и той искаше да вземе каквото му се "полага".
    Накрая умря, казват че било от КОВИД.
  • 25 Tи по-добре виж теб

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Русофил":

    кой те върти.
    Засега една акушерка и ти струва само пари.
    Ама може и един чичо да дойде, казва се Сам, тогава може и човешки животи да ти струва.

    Коментиран от #27

  • 26 вискр

    0 1 Отговор
    Те от Русия точно на вас драскачите от Bloomberg, доидоха да ви кажат как и защо притискат бизнеса в Русия. Токова долнопробни лъжи и лъжци. Не медия а парцал.
  • 27 Русофил

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Tи по-добре виж теб":

    Мен ме върти жената на пръста си. Познай от каква народност е.
  • 28 Русия притиска олигарсите,

    3 1 Отговор
    които са прозападно ориентирани и си държат крадените пари в западни банки. Никоя нормална държава не би ги търпяла.
  • 29 Урюрвкос

    1 1 Отговор
    Русия си има печатница и след като и блокираха 300млрд в злато сега може да си печата колкото си иска и пак ще е малко.

    Коментиран от #32

  • 30 Васил

    4 1 Отговор
    Почвате да ревете Путинофили рублите свършват.
  • 31 Ссссс

    1 1 Отговор
    А как така всичко върви по план дори и икономиката им е в разцвета си, а запада загива. Но не разбирам защо техните деца всички са на запад или в Америка. Скоро ще видим кой загива. СЛАВА ЗСУ
  • 32 Ссссс

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Урюрвкос":

    Ти май не си в час, знаеш ли къде се съхранява 60% от златния резерв на Русия.
  • 33 Уж в Русия

    0 0 Отговор
    Е рай ,пък всички искат да живеят на Запад. Хеле децата на червените олигарси. Чудна работа.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания