Тема: Украйна

9 Януари, 2023 17:05 3 975 39

Грузия отказва да изпраща оръжия в Украйна

  • ракети-
  • украйна-
  • русия-
  • грузия

През 2008 година Грузия се опита да освободи окупираната от Русия територия, на която бе създадена марионетната държава Южна Осетия, Москва отговори мощно и бързо и войната приключи с поражение за Тбилиси

Грузия отказва да изпраща оръжия в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна е поискала от Грузия да ѝ предаде комплексите "Бук", които Киев изпрати на Грузия през 2008 г. по време на войната с Русия. Това заяви шарже д'афер на Украйна в Грузия Андрей Касянов, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Украйна също поиска от Грузия да ѝ прехвърли противотанкови системи "Джевлин" (Javelin), които Грузия получи от САЩ. Вашингтон се е съгласил на такова прехвърляне и дори е предложил замяна на комплексите с по-нови, пише Касянов. Грузия обаче е отказала да даде каквито и да е оръжия на Украйна.

Още новини от Украйна

"Украйна се противопоставя на използването на този въпрос във вътрешни политически спорове (в Грузия) и отхвърля всякакви обвинения в опит да бъде въвлечена Грузия във война с Руската федерация", пише Касянов.

Припомняме, че през 2008 година Грузия се опита да освободи окупираната от Русия територия, на която бе създадена марионетната държава Южна Осетия. Русия отговори мощно и бързо и войната приключи с поражение за Тбилиси.

В момента в Грузия управлява партията "Грузинска мечта" на премиера Иракли Гарибашвили, която е консервативна и се застъпва за традиционните християнски ценности. Опозицията я обвинява в проруски позиции.

Грузия не наложи почти никакви икономически санкции на Русия след нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 година, макар и да поддържа териториалната цялост и суверенитета на Украйна върху цялата ѝ територия, включително Крим.

След обвяването на частична мобилизация от руския президент Владимир Путин, много руснаци се втурнаха панически към Грузия, с която Русия има безвизов режим и се предполага, че повече от 700 хиляди руски граждани влязоха за няколко дни в съседната страна. Не ясно каква част от тях са останали да живеят там, но веднага бе съобщено за бум на имотни сделки в столицата Тбилиси, курортния град на Черно море Батуми и други грузински градове.

През лятото ЕС даде статут на кандидат-членове на Украйна и Молдова, но не предложи такъв на Грузия. Въпреки това, Брюксел даде надежди на страната, като поиска от нея изпълняване на необходимите реформи.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    122 16 Отговор
    МИ, правилно. Трябвали ѝ на Грузия влошаване на отношенията с Русия? Явно не. Мислят трезво хората. Не като тукашните тикви, дето се пишат политици.

    Коментиран от #14

  • 2 Ксаниба

    62 4 Отговор
    тя Джорджия ако прати оръжие на бандерите, ще трябва и министъра им от зандан да вади - сааашвили вратовръзката

    Коментиран от #18

  • 3 Путин

    62 4 Отговор
    Вот ето правилна
  • 4 Русия ке падне!

    9 74 Отговор
    Защитниците на русия на Запад казват:
    „Разпадането на Русия може да превърне нейната територия, обхващаща 11 часови зони, в оспорван вакуум. Конкуриращите се общества може да решат да разрешат споровете си чрез насилие. Други държави може да се стремят да реализират претенциите си със сила. Всички тези опасности ще бъдат усложнени от присъствието на хиляди ядрени оръжия“.

    Ето и отговора на подобна аргументация на съпредседателя на украинско-американската група по санкции Макфол:
    „Аз не се тревожа за неуспехите на Путин. Не се притеснявам от хардлайнерски преврат в Русия. Не се страхувам от хаоса вътре в Русия. Не се тревожа от разпадането на Руската федерация. Притеснявам се от продължаващата руска окупация на Украйна“.

    Коментиран от #8

  • 5 кленя

    65 8 Отговор
    укрите се канят пак да свалят боинги със буковете а
  • 6 Българин 🇧🇬

    85 9 Отговор
    Правилно мисли Грузия . Не като марионетките на Турция и Саш в София .
  • 7 Очевидец

    95 6 Отговор
    Не всеки желае да играе по американска свирка!Има държави в света,с разумни и трезвомислещи ръководители,какъвто е грузинският или унгарският например. Не всички са като нашите продажници!

    Коментиран от #12

  • 8 Коректор

    35 5 Отговор

    До коментар #4 от "Русия ке падне!":

    Ако беше прочел някоя книга , щеше да знаеш , че : Туркия ке падне . Даже е предвидено актуалното американско име в момента на падане !

    Коментиран от #22

  • 9 Тия 700 000

    9 43 Отговор
    руснаци като накупят имоти и се изпоженят за грузинки ще бъдат диаспората която един ден Матушка ще дойде да асвабаждава.

    Коментиран от #21, #23

  • 10 ГОЛЯМ СМЯХ

    52 3 Отговор
    оп па.. греда удари зеленски
  • 11 Урюрвкос

    48 1 Отговор
    Грузинския бизнес си разпродаде предприятията, автосервизите и ресторантите в Украйна а Грузия построи нов път който заобикаля Южна Осетия и се свързва с руския град Налчик.
  • 12 Да преброим

    10 44 Отговор

    До коментар #7 от "Очевидец":

    кои са зависимите от САЩ и кои не са. Зависими: Цяла Америка без Куба, Венецуела и Никарагуа. Цяла Европа без Сърбия. Азия: Всички без РФ, Китай, Индия, С. Корея, Беларус, Иран. Цяла Африка без Еритрея, Зимбабве, ЦАР. Цяла Австралия без аборигените. Под робски държави не смятам всички, а тези които все пак се съобразяват със САЩ. Сигурно съм пропуснал някои, но никой не ще да живее и емигрира в горе изброените независими държави.

    Коментиран от #19, #28

  • 13 Братята Кабабик

    54 7 Отговор
    някои държави имат достойнство. Други имат козяк
  • 14 Аспарух

    10 55 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Скоро това продажно правителство ще падне.Грузинския народ е изцяло зад Украйна.През октомври бях там и видях с очите си демонстрациите на грузинците против правителството.
    Всеки грузинци знае кой им отне териториите Абхазия и Ю.Осетия - Рашистан.

    Коментиран от #16

  • 15 БРАВО НА ГРУЗИЯ

    45 6 Отговор
    жалки сме ние
  • 16 Братята Кабабик

    29 2 Отговор

    До коментар #14 от "Аспарух":

    видял си единствено, че и там има шороши
  • 17 007

    9 19 Отговор
    Мн ясно че ще откажат. Имат граница с агресивната диктатура. Не са членове на НАТО. КОЙ ще ги защити???🇧🇬🇺🇸🇪🇺🇺🇦🇧🇬
  • 18 Хахаха

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ксаниба":

    Човекът е с деменция. Оставете го.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хахаха

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "Тия 700 000":

    Заради това ли освободиха българите?

    Коментиран от #25, #29

  • 22 Вальо

    8 13 Отговор

    До коментар #8 от "Коректор":

    България ще е под турско владичество запомни това
  • 23 ами

    3 20 Отговор

    До коментар #9 от "Тия 700 000":

    остатъците от русийката кой ще изкупи?

    Коментиран от #24

  • 24 Братски

    5 26 Отговор

    До коментар #23 от "ами":

    Китай. Другарят Си каза на Путин да преговаря с Украйна и да приключва войната до няколко месеца. Да не пипа ядреното копче, че Сибир му трябвал чист от радиация, все пак там руснаци ще работят за него, чакал ги с кирка и лопата.
  • 25 Ние сега

    7 14 Отговор

    До коментар #21 от "Хахаха":

    имаме няколкостотин хиляди жилища купени от руснаци и сме в списъка за асвабаждение.
  • 26 стоян георгиев

    25 5 Отговор
    Не всеки желае да играе по американска свирка!Има държави в света,с разумни и трезвомислещи ръководители,какъвто е грузинският или унгарският например. Не всички са като нашите продажници!

    Коментиран от #30

  • 27 България

    21 5 Отговор
    също отказва да изпраща оръжия.

    Няма да станем съучастници в прокси войната на САЩ на територията на Украйна!

    Коментиран от #31, #33

  • 28 случаен

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Да преброим":

    продължавай да броиш
  • 29 След Кримската

    6 20 Отговор

    До коментар #21 от "Хахаха":

    война руснаците разбират, че не могат да превземат Проливите по море въпреки разгрома на турския флот от Нахимов в Синопското сражение и затова тръгват по суша да ни "освободят" и да превземат Цариград. Спира ги английския флот разположен в Босфора. Иначе щяха да демилитаризират и деосманизират Истанбул. Остават в България 7г., насъскват Сърбия да ни нападне когато нашите войски са на българо-турската граница след Обединението и изтеглят руските офицери от войската. През другото "освобождение" остават 3г. до края на 1947г.
  • 30 Хахахах

    4 20 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    А дали пък правителството в Грузия в момента не е руска марионетка? Мислиш ли, грузинците са прежалили Южна осетия и абхазия? Не. Гледай как посрещат рашистите - бият ги редовно и ги гонят, същото е и в Казахстан.
    Грузинците не изпращат оръжие, защото ще им трябва за Осетия и Абхазия.
  • 31 Ако Украйна

    16 2 Отговор

    До коментар #27 от "България":

    не получаваше оръжие отдавна да е превзета. Сега руснаците щяха да са в Молдова, до Полша, корабът "Москва" щеше да дуе сирените на 2км.от Поморие.
  • 32 Зевзек

    23 1 Отговор
    Въпреки това Брюксел даде надежди??? Ми те западняците са най добрите в това, раздават надежди и нищо повече!

    Коментиран от #36

  • 33 Азазаз

    27 0 Отговор

    До коментар #27 от "България":

    Спиш ли или какво?Българските подлизурки в парламента направиха от страната ни най-големия доставчик на оръжия за Украйна в цяла Европа,че даже имаха и наглоста да засекратят информацията.В същото време дерат българския народ

    Коментиран от #35

  • 34 Нормално

    21 0 Отговор
    Не са прости грузинците. Кравите са далече, мечката близо.
  • 35 По-голям доставчик сме

    30 1 Отговор

    До коментар #33 от "Азазаз":

    и от САЩ. Наши боеприпаси убиват руски провославни цивилни. И защо? За да напълнят джобове нашите олигарси и фашистки партии. Нито стотинка не влиза в хазната. Народен съд и конфискация на имуществото за гадовете.

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Напълно съгласен.

    11 1 Отговор

    До коментар #35 от "По-голям доставчик сме":

    Народен съд и наказание до 3то коляно е решението да се е умъртви продажната и предателска долна проамериконска клика у нас.
  • 38 Българските бурсуци

    0 1 Отговор
    търсят и приветстват себеподобни😂😂😂😂
  • 39 Яяя

    0 0 Отговор
    Навсякъде където е стъпил американски крак нищо не остава от тая държава .