Last news in Fakti

9 Януари, 2023 20:37 2 403 42

Русия: Тийнейджъри със СПИН често не се лекуват

  • спин-
  • русия

Достъпът до медикаменти е труден, а психологическа помощ почти няма

Русия: Тийнейджъри със СПИН често не се лекуват - 1
Снимка: Shutterstock

Млади руснаци, заразени с вируса на СПИН, често не взимат таблетките си, защото страдат от странични въздействия или пък искат да скрият истината. Достъпът до медикаменти е труден, а психологическа помощ почти няма.

"Имаше фази, в които не си взимах лекарствата, като изобщо не се гордея с това", казва 19-годишната Лера Козарьова. Тя живее в град Бавли в Татарстан. Заразила се от майка си. „За да се получат медикаменти, трябва да се регистрираш, но баба ми е учителка по английски и е смятала, че това ще навреди на името ѝ“, разказва Лера.

Когато родителите ѝ починали, Лера отишла в приют. Междувременно е живяла при две приемни семейства, които обаче напуснала. В първото постоянно я биели, във второто просто не ѝ обръщали внимание. „В училище, по време на лекарския преглед съучениците ми разбраха, че съм заразена с вируса на СПИН. Започнаха да ме замерят с камъни и да ми се подиграват. Разказах това на приемната си майка, но тя въобще не се обезпокои.“

В приюта Лера получавала лекарства редовно. Но когато пораснала, развила непоносимост към таблетките и започнала да не ги взима редовно. Това обаче е опасно, тъй като вирусната концентрация расте, защитата на тялото намалява и вирусът може да бъде пренасян.

Сираците със СПИН

По официални данни делът на младежите между 15 и 20 години, болни от СПИН, е спаднал през 2021 година до 0,8 процента. През 2010 година процентите са били 2,2, а през 2000-та – цели 24,7.

В момента в Русия растат над 10 000 младежи, заразени от майките си вътреутробно или по време на раждане. Към една трета от тях са сираци, които растат при бабите си, в приемни семейства или приюти. Една от тях е 18-годишната Марина Никитина от Казан. Майка ѝ я изоставила в болницата след раждането. Момичето било настанено в детска клиника за инфекциозни заболявания, където останало четири години.

„Както ми разказаха впоследствие, децата там били отбягвани от всички. Нямахме нито нормални прибори, нито играчки. Носехме пижами, на които на гърби с големи червени букви пишеше СПИН. Един ден в болницата дойдоха доброволци, сред които бе и бъдещата ми приемна майка“, разказва Марина. Сега тя живее в семейство, което се състои от майка, баща, техния син и две други осиновени деца.

Две тайни

„Когато ние, трите осиновени деца, станахме на 7-8 години, майка ни ни каза, че има две тайни. Първата била, че сме осиновени, а втората щяла да ни я каже, когато пораснем“, споделя Марина. Втората била, че децата са заразени с вируса ХИВ.

През годините Марина невинаги взимала лекарствата си редовно, но днес стриктно спазва препоръките на лекарите. „Разбрах, че при този медикамент не бива да се допускат паузи. Имунитетът ми се влоши, съсипах тялото си. Сега трябва да се възстановя.“

Преди две години тя се влюбила в едно момиче и двете започнали връзка. Още първия ден казала на приятелката си, че е ХИВ-позитивна, но това не се оказало проблем. „Бих искала и при всички останали да е така – да се отнасят към нас като към нормални хора“, подчертава Марина.

„На младежите не им е лесно заради хормоналните изменения при израстването. А ако някой е и с ХИВ, това повишава психическото натоварване“, обяснява психоложката Елена Кирюшина. Според нея това, че младежите прекъсват приемането на медикаменти, е проблем, който често е вид протест. Кирюшина отбелязва, че хапчетата, които трябва да се взимат, са големи и горчиви, а би било добре, ако младежите можеха да получават лекарството си с инжекция с няколкомесечен ефект, както е в някои други страни.

Трудна възраст

„Тийнейджърите, които са ХИВ-позитивни, казват често, че просто биха искали да бъдат като другите. Някои от тях са тъжни, депримирани и дори мислят за самоубийство“, споделя психоложката Светлана Изамбаева. Тя разказва за едно 19-годишно момиче, починало от СПИН. То живеело първо с баба си, след което се влюбило в един мъж и заживяло с него. Младата жена не му казала, че носи вируса от страх, че може да я изостави. Затова и не взимала повече таблетките. „След смъртта ѝ приятелят ѝ постоянно ходеше на гроба ѝ и казваше, че ако е знаел за заболяването, щял да настоява за лечение“, спомня си Изамбаева.

В Русия заразените с вируса ХИВ могат да се регистрират в някой от регионалните центрове за СПИН, където могат да получат безплатна терапия. Но там често няма специални програми или психолози, които да помагат на младежите. Някои центрове ги препращат към помощни организации или доброволци, каквито има в много от големите градове.

Според Изамбаева възрастта между 14 и 16 години е най-трудната, в нея младежите най-често прекъсват терапията. „Младежите с ХИВ изпитват по-ограничено доверие към хората, защото често крият своята диагноза. Нерядко възрастните изискват това от тях – защото ги е страх от изолация и дискриминация“, посочва психоложката.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олии

    33 17 Отговор
    В Русия има 1 млн серопозитивни.Наркотици,безразборен секс и хомосексуализъм.Все традициони християнски ценности.

    Коментиран от #25, #27

  • 2 Еееее

    30 21 Отговор
    Това го четох за украинците, Защо подменят фактите? А се га ме изтрийте. Но не мога да трая да ме лъжат.

    Коментиран от #9, #28

  • 3 де Гей Билтс

    15 11 Отговор
    Русия колкото е голяма, като нищо са се намерили 20-30 такива като кака Радка та са внесли ХИВ от Щатите по вре,е ма Перестройката пък и през наши дни.

    Коментиран от #29

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 всъщност

    16 3 Отговор
    Това е най-коварната болест на съвремието,още от 80-те,когато е открита.

    Коментиран от #12

  • 6 Моля, моля

    18 10 Отговор
    А Кантарджиев предупреди за украинците. Има го в тубата. Цетирайте го.

    Коментиран от #17

  • 7 Реалист

    20 15 Отговор
    Фейк статията внушава, че руските тийнейджъри са ужасно нещастни, много болни и без всякаква житейска переспектива. Дали пък е така? Болните от СПИН там са под 1%

    Коментиран от #42

  • 8 Жълто джудже

    10 5 Отговор
    Но Украйна гарантирано е с българско оръжие.

    Коментиран от #15

  • 9 Така е

    10 23 Отговор

    До коментар #2 от "Еееее":

    Никой не може да се мери с Българите,които заразиха със СПИН над 400 деца в Либия.Дори Иван Костов беше на същото мнение.
  • 10 Урко

    14 8 Отговор
    А в ФАЩ-маймунска шарка.
  • 11 северна волта

    6 0 Отговор
    на първо място по спин 😁
  • 12 Разработена в лабораториите

    19 10 Отговор

    До коментар #5 от "всъщност":

    На САШ
    От там тръгват всички зарази,скапани американци
  • 13 Русофил

    15 13 Отговор
    За руснаците има много варианти да си отидат освен СПИН: на фронта, от глад. Петролът Уралс падна до 38 долара, при себестойност 43. Пу го е сметнал на 70 за бюджета. Гладоморът в матушката се задава.

    Коментиран от #38

  • 14 Хихихи..

    10 7 Отговор
    Немските национали с лентите ЛГБТ в Дубай са серопозитив с тренера и масажиста си,що не драснете нещо за тях?
  • 15 урк имат и бонус едно старо самолетче АН

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Жълто джудже":

    от бг оставено преди 2 г за ремонт барабар с 6 милиона за профилактика и не го връщат
  • 16 Жълто джудже

    3 3 Отговор
    Но расовата диспропорция спрямо в статистиката за СПИН в Съединените щати.
  • 17 Почти едно и също

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Моля, моля":

    И в двете държави.А другите бивши съветски пак висока степен.
  • 18 Ти си

    8 3 Отговор
    Ъ ! DW ! А аз си помислих че е Мара с нейния "Бесарабски фронт " ......
  • 19 Руски ценности-дрогиране , хомосексуализ

    6 9 Отговор
    Раша са номер 1 по болни от СПИН,дрога,алкохол и много хомосексуалисти
  • 20 ТАЯ ТИНЕЙЖЪРКА Е НА НАЙ - МАЛКО НА 35

    3 2 Отговор
    .....................................................
  • 21 Хихихи..

    5 3 Отговор
    Целият Запад не би трябвало да се поздравява с "добро утро" а с "мараба,Петьо"...
  • 22 САЩ

    11 4 Отговор
    Така е в Русия. Но не и при нас! Няма СПИН, няма бедност, няма престъпност, няма бездомни. Ние сме раят на Земята.

    Коментиран от #24

  • 23 Хохо Бохо

    5 4 Отговор
    Да пратят спинозните на фронта..
    Има човек, има проблем....
  • 24 Хохо Бохо

    11 8 Отговор

    До коментар #22 от "САЩ":

    Брадчед, в сравнение с Русия, САЩ е рая на земята.
  • 25 Тракиец🇧🇬🇦🇹🇩🇪🇺🇦🇯🇵🇮🇷🇮🇹

    15 11 Отговор

    До коментар #1 от "Олии":

    Факт— в Рашистан хероина и спина са като хляба . Все православни комунистически ценности а руската шлю-ха ку-ва е най СПИНОЗНАТА на света. 95% от рускините сеят СПИН . Гадна нация изврътена до припадък
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 фрог

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Олии":

    1 Милион са откритите а неоткритите са по две
  • 28 гошо

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Еееее":

    тва си го чел в комсомолская правда сигурно а? ама и децата не ти повярваха
  • 29 гошо

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "де Гей Билтс":

    спина идва от африка ве невежи руски троле
  • 30 А НЕ БЕ...

    7 4 Отговор
    .....в (...🐀..)РУ.ИЯ нали няма спин...хомосексуалисти...и наркотици..„крокодил”....А🤔апропо...алкохолът го ползват за„ вода за устата”

    Коментиран от #40

  • 31 УКРАЙНА🇺🇦

    5 6 Отговор
    Да мрът рашистите
  • 32 Той

    4 5 Отговор
    Украинките са същите!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Венерически Болести в САЩ

    4 4 Отговор
    ДВ може да си погледнат с собствената Германия - пълно е със хив позитивни. Пък в САЩ половината гейове са със ХИВ. Веднъж заразени и на хапчета, не ползват кондомите, и половината се заразяват с Хепатит С, а почти всички по няколко пъти със сифилис, гонорея, хламидия, а наскоро добавиха и маймунската шарка.
  • 35 не ни трябват рускини

    6 1 Отговор
    Това е резултат на това че започнаха да ходят на "курорт" в Турция, Тайланд и Дубай да заработват в зелено. Сега вече са опасни за нас и по-добре да не идват.
  • 36 Ясно е

    6 3 Отговор
    "В училище, по време на лекарския преглед съучениците ми разбраха, че съм заразена с вируса на СПИН. Започнаха да ме замерят с камъни и да ми се подиграват. Разказах това на приемната си майка, но тя въобще не се обезпокои." Просия е страна от Третия свят.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Свидетел

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "А НЕ БЕ...":

    По скоро, водата за уста пият вместо алкохол!
  • 41 Станко

    2 1 Отговор
    Те хероиновите наркомани в САЩ търчат постоянно в болниците да се лекуват от СПИН и хепатит. Само Русия има проблеми.
  • 42 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Болните от СПИН в Русията са най-много на глава от населението в цял свят и надвишават 2%
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания