Last news in Fakti

10 Януари, 2023 05:10 2 053 31

Варшава: Многонационална коалиция да обсъди доставката на танкове "Леопард“ за Украйна

  • полша-
  • коалиция-
  • танкове леопард-
  • украйна

Първото нещо е да разберем какво ще направят нашите съюзници от западните страни, заявиха от президентството на Полша

Варшава: Многонационална коалиция да обсъди доставката на танкове "Леопард“ за Украйна - 1
Снимка: Уикипедия

Полша насърчава други държави за сформиране на широка коалиция за доставка на съвременни бойни танкове, като "Леопард", за Украйна, заявиха заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски и други официални лица пред полското обществено радио, предаде БТА.

"Въпросът се придвижва. Първото нещо е да разберем какво ще направят нашите съюзници от западните страни", заяви пред радио Зет Якуб Кумох, съветник по сигурността на президента Анджей Дуда, съобщи ДПА.

Полша би могла да бъде част от такава коалиция, но няма да предприеме ход сама, защото не е в състояние да го направи, каза той.

Кумох определи съобщенията, че Варшава е готова да предаде няколкостотин или дори всичките си бойни танкове "Леопард" на Украйна, като "дезинформация". В най-добрия случай, каза той, дебатът е бил за "няколко или десетина броя". Съветът за национална сигурност ще обсъди въпроса с Дуда, наред с други, по-късно днес, каза той.

След решението на германското правителство да достави на Украйна около 40 бойни машини на пехотата "Мардер", официалните лица също продължават да обсъждат дали да доставят бойни танкове.

В събота съпредседателят на Социалдемократическата партия на германския канцлер Олаф Шолц заяви, че остава скептичен към исканията за снабдяване на Киев с бойни танкове "Леопард" без координация между съюзниците от НАТО.

"Нито една страна не доставя бойни танкове, които са толкова тежки, колкото "Леопард 1 или 2", заяви Ларс Клингбайл в интервю за Ер Те Ел в събота.

Германците изпращат "Мардер“-и, бойна машина на пехотата, и батарея "Пейтриът" след като месеци наред се съпротивляваха на призивите от Киев.

Проучване, проведено от социологическия институт "Инса" за вестник "Билд", показа, че 49 % от анкетираните като цяло са против решението за доставка на "Мардер“-и, а 40 % го подкрепят.

Запитани за доставката на "Леопард", 50% са против, а 38% - за.

Решението на западните правителства да изпратят танкове в Украйна само ще удължи страданията на украинския народ и няма да промени изхода от войната, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ДПА.

Кремъл заяви, че руското правителство не се притеснява от потенциалните доставки на по-сложно военно оборудване на Киев.

"По принцип тези доставки не могат да променят нищо и няма да променят нищо в Украйна", заяви Песков, съобщи агенция Интерфакс.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А вчера след обед,

    8 20 Отговор
    опъна прашките Павел Камнев,конструктора на ракетите "Калибр"! Няма ракети....няма го Камнев!👋🚀🙋😁😁😁
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гориил

    30 9 Отговор
    Военната помощ за Украйна изглежда безсмислена. Те не носят никакви геополитически ползи. Това е просто пилеене на парите на американските избиратели. Безкрайната работа на печатарската преса води до обезценяване на долара и заплашва да срине световната финансова система.

    Коментиран от #6, #21

  • 5 Хм Хм

    8 8 Отговор

    До коментар #3 от "ХАЙЛ ХИТЕР":

    Това е знакът на Бундесвера и няма нищо общо с пречупения кръст.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гориил

    22 9 Отговор
    Ако хората искат да се защитят от тормоза на Бандера, мечтаят да говорят на родния си език с децата си, да живеят без нацистко влияние, от потискането на душата от чужда идеология, тогава те не могат да бъдат победени. Както каза Ленин, победата в крайна сметка се определя от състоянието на ума на онези маси, които проливат кръвта си на бойното поле.

    Коментиран от #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор
    ТРЯБВА МИР стига БРАТОУБИЙСТВЕНА ВОЙНА

    Коментиран от #17, #29

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 поляче

    25 6 Отговор
    Колко са нагли тези поляци-дайте да дадем!Няколко дни ни надуха главите с техните претенции за изплащане на репарации от Германия в размер 1,3 трилиона долара!Но не прочетох тази новина в правоверното дойч велл!А на мръзнещите украинчета само леопарди им трябват!Температурата в момента в Харков е -11 градуса!Мир,искат хората,мир,мир,мир
  • 12 Чочо

    18 8 Отговор
    С танкове ли си мислят, че ще спечелят войната???
    Смех....
  • 13 Подкрепящите

    20 9 Отговор
    укрофашизма са също фашисти! Украйна е фашистка диктатура, насочена срещу руснаците! Същите са и господарите на киевската хунта от Сащ и НАТО.

    Коментиран от #14

  • 14 Ммм?

    5 8 Отговор

    До коментар #13 от "Подкрепящите":

    Каи честно, какво получи, за да драскаш такива неща?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българин

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "Гориил":

    До чичко Ленин сифилистика ли опряхте вече бе :) хахахаха:)
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 15 Отговор

    До коментар #4 от "Гориил":

    Знаеш ли какво е Леопард 2.....За 6 часа е в москва.........А,сега преброй и сметни за колко часа ще разчисти 200км територия,хахахахах!

    Коментиран от #26, #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Той

    14 3 Отговор

    До коментар #21 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Леопарда е сложна и много тежка машина, И тя и абрамса не могат да минат по нито един мост в Украина или Русия, понеже те са разчетени до 40 т. Освен това в калта на Украина ще си останат на едно място. Срещу съвременните гранатомети също не са неуязвими. Щом нещо трябва да се запали или потроши... руснаците нямат равни. Леопардите имат добра защита на екипажа, но като ги повредят ремонта им е много сложен и дълъг. Същия проблем го имаха Тигрите през ВСВ. Ще ги вкарат, ще ги направят на салата и след това няма да могат да продадат и един танк на някой повече. Затова се опъват и за Патриотите и за още един куп оръжия. Какво стана с Джавелините? Дадоха им повече отколкото са руските танкове и... нищо. Суитчблейдове, дронове.... всичко се оказа само голямата реклама. В тази война тежката дума си каза артилерията и точка. Който извади повече, той командва парада.На Натовците им се дръпна л....то понеже те си мислеха, че ще действат като в Ирак и Афганистан. Тук не е компютърна игра. След тази война руснаците ще си оправят грешките и не се знае какво ще се случи.

    Коментиран от #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българин

    0 3 Отговор
    Режия плъх Песков отново говори пълни глупости.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Урюрвкос

    2 0 Отговор
    вече не казват НАТО защото има несъгласни а казват обезличено многонационална коалиция
  • 31 нищо

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Той":

    казваш,като им дали Джавелините,а къде е 64-ри километровата руска колона към Киев?Къде е руската армия атакуваща Киев,че не се вижда там нещо.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания