Last news in Fakti

17 Януари, 2023 16:33 5 332 39

"Тайният елит, който иска да управлява света": факти и конспирации

  • клаус шваб-
  • сиф-
  • конспирация

В интернет многобройни текстове и видеоклипове говорят за това как СИФ дърпа конците, обсъжда се и планът, известен като "Голямото нулиране"

"Тайният елит, който иска да управлява света": факти и конспирации - 1
Снимка: DW

Те искали да управлява света, налагали нов световен ред в полза на елитите за сметка на обикновените граждани? Подобни конспиративни твърдения се чуват често по адрес на Клаус Шваб и сподвижниците му. Кой е той?

"Според Световния икономически форум (СИФ) скоро ще ни бъде позволено да ходим единствено пеша или да си споделяме най-много една кола, докато елитът продължава да лети с частните си самолети и да крои тъмни планове." Това пише потребител в група в Телеграм. Той визира Световния икономически форум в Давос - годишната конференция, която се провежда в продължение на няколко дни в малката швейцарска община. В нея участват над 2500 души, сред които водещи политици, представители на бизнеса и неправителствения сектор.

Когато толкова влиятелни личности се събират на едно място, няма как конспиративните теории да не наберат скорост. В интернет многобройни текстове и видеоклипове говорят за това как СИФ дърпа конците, обсъжда се и планът, известен като "Голямото нулиране". За какво точно става дума?

Наративът за "тайния елит" - неизменна част от конспирациите

СИФ е основан пред 1971 година от германския икономист Клаус Шваб под името Европейски мениджърски форум. Събитието се финансира от членски вноски и обществени субсидии. Целта му е "да подобри състоянието на света". Според последователите на конспиративните теории обаче се преследват съвсем различни намерения. Те смятат, че Шваб иска да наложи "нов световен ред", който да е в полза на елитите за сметка на обикновените граждани.

"Мотивът, че има елит, който действа под някаква тайна форма, е основен за почти всички теории на конспирациите", казва Катарина Клайнен-фон Кьонигсльов от Хамбургския университет. Променя се само съставът на този елит. "Понякога това са евреите, понякога - Католическата църква, Джордж Сорос или пък Клаус Шваб", обяснява професорката по журналистика.

Идеята, че различните участници в тези срещи имат споделен интерес от някаква глобална конспирация, е твърде опростена. В подобни форуми участват твърде много хора, за да може да се запази в тайна такава голяма конспирация, казва Клайнен-фон Кьонигсльов. "Ако толкова много хора са знаели за нея, тя би трябвало да стане публично достояние в някакъв момент." Освен това списъкът на участващите държавни представители е публично достъпен, така че срещата не е толкова тайна, колкото твърдят идеолозите на конспирацията.

"Голямото нулиране"

Всъщност Клаус Шваб се превърна в основна мишена на феновете на конспирациите през юни 2020 година. Тогава инициативата му "Голямото нулиране" (The Great Reset) стана публична. Малко по-късно излезе и книгата с почти същото име, която той написа заедно с икономиста Тиери Малере. Идеята на книгата гласи: че пандемията от коронавирус трябва да бъде използвана, за да станат обществата и световната икономика по-справедливи, социални и екологични.

Шваб говори за т.нар. капитализъм на заинтересованите страни (Stakeholder-Kapitalismus). "В общи линии това е отказ от чистото максимизиране на печалбата на компаниите и икономическата политика за максимизиране на брутния вътрешен продукт за сметка на един по-широк поглед към правенето на бизнес", казва Матиас Дирмайер от Института за германската икономика в Кьолн. "Тогава вече не става въпрос само за това да печелите колкото се може повече като човек, като компания или като държава, а да осигурите справедливост на тези различни заинтересовани страни във възможно най-голяма степен."

Теорията за заинтересованите страни в капитализма не е нещо ново в бизнес икономиката. Подходът, при който се ограничават например екологичните щети или се заплаща справедливо на служителите, за да се укроти донякъде нерегулираният капитализъм, е сходен с концепцията за социална пазарна икономика, обяснява икономистът Дирмайер. За държави като Германия тя далеч не е нещо революционно за разлика от страни със слабо развита социална държава като САЩ.

В идеите на Шваб няма нищо революционно

Според Шваб съществува опасност деиндустриализацията на цели региони, ускорена от глобализацията, да доведе до масова безработица и липса на перспективи. "Шваб смята, че това може да застраши демокрацията, ако антидемократичните сили се опитат да се възползват от това недоволство", казва Дирмайер. За да се противодейства на тази заплаха, трябва да бъдат приложени социални системи за сигурност, смята основателят на СИФ. Но идеите му далеч не са иновативни, обяснява Дирмайер, затова и в научния свят книгата не се радва на особена популярност.

Според Клайнен-фон Кьонигсльов книгата се радва на такъв интерес сред конспираторите заради периода, в който излезе. СИФ и Шваб са обвинени, че са създали пандемията, за да наложат "новия световен ред". Тъй като книгата като цяло съдържа основно отвлечени идеи, последователите на конспирациите имат много възможности за интерпретация, казва професорката. "След това отделни изречения се изваждат от контекста и служат като предполагаемо доказателство за собствения им разказ." Например, че Шваб иска да забрани шофирането на автомобили или невярното твърдение, че съществува изискване да се убиват домашни любимци, за да се пази климатът.

Конспираторите разчитат книгата по различен начин

Конспиративните митове за Шваб и СИФ се разпространяват от различни групи - както от противници на глобализацията, така и от крайнодесни. Сред тях са руският идеолог Александър Дугин и Стив Банън - бившият стратег на Доналд Тръмп.

Митовете за "Голямото нулиране" се различават в зависимост от страната, в която се разпространяват, казва Дирмайер. "В Германия и Европа обвинението срещу Шваб е, че сега навлизаме в епоха, в която неолиберализмът взема връх. В крайна сметка ще бъдем контролирани от корпорации и ще трябва да се откажем от свободата си." От друга страна, в САЩ Шваб е обвиняван, че иска да въведе социализъм, като призовава за експроприация от корпорациите. "Конспиративните разкази обикновено са свързани с наративи, които вече съществуват - недоволства, които могат да бъдат активирани и емоционализирани", казва Дирмайер.

В конспиративните разкази цялото зло на света се персонализира в отделни хора като Клаус Шваб. Освен това всички конспиративни идеологии рисуват апокалиптична картина на света. Тя може да стане опасна, когато, както в случая с "Голямото нулиране", елитите са обвинени, че искат да упражнят насилие срещу народа. Защото такива крайни разкази за жертви могат да накарат хората да се чувстват принудени да прибягнат до насилие, за да се отърват от злото.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тоя за руските олигарси ли

    7 52 Отговор
    говори, те вече са в пета глуха.
  • 2 таковало си е м

    9 52 Отговор
    Ако верно има такива. Точно тия са накарали Путин да затрие Русия
  • 3 Псевдоним

    79 2 Отговор
    Ще борим диктатурата с диктатура, това е великата идея на Швабата. И мизерията - с още повече мизерия.
  • 4 честен ционист

    14 20 Отговор
    Баце и той редовно се мъкнеше в Давос, ама заради бюфета. Вижте Кирето с тия смартситита и заводи за компост, ми е на мисъл Ганчо.

    Коментиран от #5

  • 5 И отново нещастния мъкъДончо

    24 2 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Се езряза с компентноста си!
  • 6 Калпазанин

    79 2 Отговор
    Значи, събират се най мазните политици и идустрислци и богаташи издават си и книга има и записи в тубата фактите говорят повече от написаното и после хич няма конспирацив, човека вече е дресиран с психология защото всички са захапали айфоните си като,,, успяха дори да затворят целия свят с намордници в страх, и няма не няма изобщо конспирация само за идиотите и да напиша и едно обяснение за идиотизъм и глупост да го виждаме всеки ден и да се и убеждаваме в лъжите и пак да търпим
  • 7 Жорето

    43 2 Отговор
    Какво се случва с пиромана Бай и Хънт Дънови?Нещо ги обявиха и ще има голям купон за тях. Изплуваха доста неща и позамлъкнаха. С такива неща се опитват да се отвлича вниманието на хората. Дори абсорбаторът на пътна маркировка се покри.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Алфа херинга

    54 3 Отговор
    Само по заглавието познах, че е Дойче зеле. Без да я чета, съм сигурен, че с "факти" громят всички конспиративни теории.

    Коментиран от #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 От статията

    66 1 Отговор
    Конспирацията е налице и от доста време не е тайна, а съвсем нагло наложена.
    "Защото такива крайни разкази за жертви могат да накарат хората да се чувстват принудени да прибягнат до насилие, за да се отърват от злото."
    Това е самата истина. Свободата не се дава даром. Извоюва се!
    Тези 2500 човека и обкръжението им са тежест и паразит на човечеството. Раково образование което ако не бъде премаъхнато ще унищожи всички нас.
  • 12 Конспирацията този път е истина

    67 1 Отговор
    Истинска демокрация няма никъде по света и никога не е имало! Мерки които уж целели да "спасят демокрацията" са вече очевидни опити за манипулация на обществото, целещи само да задушат надигащото се народно недоволство срещу ултрабогатата олигархия т.е. се опитват да стабилизират разлагащия се експлоататорски капитализъм. Политиките за "зелена енергия" не са в състояние да задоволят енергийните нужди и ни обричат на енергийна мизерия. Политиките за смяна на пола целят да осакатят млади хора, а политиките за "местоименията" целят да заличат половете. Политиките за глобализация целят да заличат националното съзнание - еднородна маса от промити мозъци по лесно се управлява.
  • 13 Макробиолог

    42 1 Отговор
    Консп теория е всичко което се различава от генералната линия на официалната пропаганда.....а има факти....множество публични организации и институти съвсем обективно сочат разпределението на свет богатство,собствеността върху медиите и прочие......когато хилядна част от един процент от населението контролира повече от полувината от свет богатство,демокраси ис джъст а дрийм.
  • 14 Петьо Петров

    43 3 Отговор
    Няма конспирации, има история, а тя не лъже. Кой финансира кръстоносните походи давайки заеми на Ватикана? Какво означава Ротшилд? Какви са били щитовете на легионите на Римската република? Как някакъв дребен чиновник в банка завещава европейските банки на 5те си сина? Кой плаща едновременно на Наполеон и на Уелингтън и прибира огромно капитали? Кой плаща за Гражданската война в САЩ. Нима бедните северняци са можели да се мерят с южните плантатори? Или войната им срещу короната? Някакви преселници са имали капитали да се бият с могъщата английска армия? Кой Плати за Октомврийската революция? Много въпроси, един отговор. Всички пътища водят към Рим.

    Коментиран от #39

  • 15 Перо

    19 4 Отговор
    Това са измислени ционистки “конспиративни” теории! Всички знаят кои са печатарите на зелено и те не участват в Давос!
  • 16 ТаУмВзе

    22 4 Отговор
    В дъното на всичко, седи един евреин и брои шекелите. Ква конспирация и Кашпировски на писта, че не разбрах.
  • 17 Комуниста

    32 3 Отговор
    Клаус Шваб е фашист също като собственика на ИКЕА

    Коментиран от #23, #33

  • 18 Всеки ден и всеки час има конспирация

    44 2 Отговор
    Решениято които се вземат в ЕС всекидневно са напълно лишени от логика, освен ако не се налагат от някой който има интерес да съсипе и подчини Европа и това определено са скрити хора а не зелките от Брюксел. Подобно е положението в САЩ - едно след друго безумни решения целящи да съсипят страната. Ами не могат да са чак толкова глупави политиците, явно им се нарежда от по високо и естествено хората с много пари са единствените способни да дават подобни нареждания. Разиграва се театър за да се съсипе съществуващото общество и да се наложи пълно подчинение над масите.
  • 19 🇧🇬🇷🇺

    30 5 Отговор
    Русия ще победи глобалистите
  • 20 Търновец

    20 3 Отговор

    До коментар #9 от "Алфа херинга":

    Напук на Давос и конспиративните теории все повече пари текът към Китай и други азиатски страни, а Германия обеднява и все повече се турцизира и ислямизира, и цяла Европа, и много войни - Ирак, Сирия, Афганистан, Либия, Украйна
  • 21 Майна

    27 2 Отговор
    Излишно е да се принизим на нивото на ДВ и да представяме доказателствено опровержение на смешната,, оправдателна ,, стойка...
    Прочетете писмото на Никита Михалков до ЕС , написано с ,,думи прости,,...
    Човечеството се събужда..
    Православното християнство в лицето на Русия ще го спаси.
  • 22 Ето ви още една "конспирация"

    31 2 Отговор
    Тази година САЩ и други страни може да въведат дигитална валута, която за разлика от криптовалутата, ще позволи на елита да следи като на длан какво купувате и да ви замразят активите, ако не споделяте "правилната политика". Това е средство за налагане на тоталитаризъм. Същите тези мразят криптовалутата, защото е трудно да се проследи купувачът, а още по малко да се заплашва или контролира.

    Коментиран от #36

  • 23 ха сега де!

    2 11 Отговор

    До коментар #17 от "Комуниста":

    Ти пък си комунист, което е същото!
  • 24 СЗО

    15 0 Отговор
    ."....за да станат обществата и световната икономика по-справедливи, социални и екологични."....това е мотото на всеки един бъдещ диктатор.
  • 25 Джордж Куни

    21 0 Отговор
    Каква е разликата между конспирация и реалност? 6 месеца
  • 26 републикански Москвич

    22 0 Отговор
    Доналд Тръмп старши ги разби тия сатанисти в Давос!

    Помните ли, когато държеше реч, и изведнъж каза:"САЩ ще се отегли от Зелената Сделка!".

    Хахаха как им увиснаха фалшивите усмивки на полово-неопределените.

    2024 идва Републиканец!
  • 27 Милен

    5 0 Отговор
    Че аз една кола имам, другата се окоти :)
  • 28 Ихааа

    6 0 Отговор
    Физическо унищожение за автора на статията
  • 29 Объркано Атлантиче

    20 0 Отговор
    В свят на пропаганда, истината винаги е конспирация

    Във времена на всеобща измама, казването на истината се превръща в революционен акт.
  • 30 Истинското определение за конспирация:

    13 0 Отговор
    Тайно, престъпно сдружение, сговор от 2-е, или повече лица.
    А когато "теорията" започва да се припокрива с действителни факти, вече не е теория, а истина. Щом са тръгнали така да оборват истината, значи давоските психопати сериозно изпускат контрола над нещата и са изтрещели от страх.
  • 31 От страни

    16 0 Отговор
    Шваб е "говореща глава" само. Новия световен ред не стана и няма и да стане. Те не можаха да подчинят хората даже за ковида та камо ли за новия световен ред. Много от нас се чудят как така американците уж са демократи и за пазарна икономика и за конкуренцията а почнаха да правят нещо неразбираемо. Американците сменят парадигмата на световната икономика - градят икономика на новия световен ред - не икономика на банкери-лихвари а икономиката на "контрольори-оценители" за които не са нужни нищо от икономиката на "банкерите-лихвари". Не е нужна непокътнотото право на частна собственост, не е нужно печатането на парите, не е нужно стимулиране на потреблението, не е нужен свободен пазар и конкуренция, не е нужна цена според търсенето и предлагането...всичко това отмина и нема връщане. В новия тип икономика те расчитат да контролтрат и да дават оценка на стоки и услуги така като го разбират те - това което продават ще е по скъпо а това което купуват ще е по евтино. Коетрольора казва че ще купувате скъпи неща от Циско а не евтини от Хаувей, скъпа газ от Америка а не евтина от Русия. Те искат да определят не само цените но и живота. Че нема да стане - няма ама докато се опитват да го сторят ще направят доста престъпления.
  • 32 ха ха

    12 0 Отговор
    въпросните тайни общества хич не са тайни съвсем явни са , като световната здравна организация , оон , световната банка и ред подобни , те прокарват решенията на явния елит които са по скоро човекоомразни но са рекламирани като човеколюбиви от едни медии , да не кажа всички медии , а дали отиваме към зануляване ? разбира се , просто се търси метода
  • 33 Демоназ

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Комуниста":

    В давос са новите болшевики-твойте ортаци. Всички левичари са за лечение. С тяхната утопия всички са равни. Няма как да си равен с някой ногер или от шикер махала. Всичките левичари ще последват съдбата на троцки с пикел в главата.
  • 34 От страни

    7 1 Отговор
    По въпроса на "теорията на заговора" има виц: Две крави си приказват. Едната казва: - знаеш ли кво съм чула, че хората не са ни прители и не само че ни взимат млякото но и после ни взимат и телетата. И най веча имам подозрението че когато поискат ни откарват на специални места а там ни колят и ни ядат.....!!!!! Втората и отговаря: А престани, моля ти се. Стига с тия глупости - това всичко са теории на заговора...
  • 35 Сирене

    8 0 Отговор
    Бате ви Киро Пикото нали там ходи да оправи България. Доволни ли сме?
  • 36 стоян

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ето ви още една "конспирация"":

    До 22 ком - ама ти какво очакваш - такива като теб с криптовалути да си въртят бизнеса без да плащат данъци ли или да местят милиарди от едно место на друго - няма да стане
  • 37 Карл Маркс

    5 3 Отговор
    Срещу създаването на СИФ в началото на двайсет век противодейства международния Пролетариат , но битката уви и за сметка на работническата класа завършва през двадесет и първи век с поражение за хората. Света вече се управлява от дърти рептили с милиарди в сметките и огромна власт над човечеството. Едни единствена Русия им се опъна и Те полудяха и искат да я смачкат. Падне ли крепостта Русия пада човечеството и те го знаят. Опростиха народа и освен невеж го углопиха и с телевизия и интернет го завладяха. Идеологията им я прокарва Францис Фукояма
  • 38 Получават се нещата

    7 0 Отговор
    "В Германия и Европа обвинението срещу Шваб е, че сега навлизаме в епоха, в която неолиберализмът взема връх. В крайна сметка ще бъдем контролирани от корпорации и ще трябва да се откажем от свободата си.От друга страна, в САЩ Шваб е обвиняван, че иска да въведе социализъм, като призовава за експроприация от корпорациите". Амииии ... в Германия либерализмът все още взема връх,докато в САЩ либерализмът отдавна е победил. Какво следва след корпорациите? Ами чисто и просто световна корпорация,тоест тунинговат и ъпгрейтван социализъм. Няма притиверечия между двете гледища. Не случайно навремето точно американски корпорации наляха милиони на болшевиките за Майдана от 1917г. и хич не бяха доволни,че Сталин очисти радетеля на перманентната световна революция. Сега като гледам нещата се получават без световна революция,а чрез световно зомбиране и опростачване.
  • 39 Посяти навсякъде

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Петьо Петров":

    Да , знаците на световните соцални инженери са посяти навсякъде... от обелиските в Уашингтън та до пенисите на Озирис в София. Няма скрито - всичко и пред очите ни,но повечето хора гледат но не виждат,чуват но не вдяват и това е целта на функционалната неграмотност от 30 години насам.
Новини по държави: