Last news in Fakti

22 Август, 2013 13:34 1 399 0

Робърт Мугабе се закле за 7-ми път като президент на Зимбабве

  • зимбабве-
  • робърт мугабе

Мугабе ще застане на чело на страната за нов петгодишен мандат

Робърт Мугабе се закле за 7-ми път като президент на Зимбабве - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Преизбраният за седми пореден път президент на Зимбабве Робърт Мугабе пристигна на официална церемония в столицата Хараре, за да положи клетва като лидер на страната, пишат световните медии.

Днешният ден бе обявен за официален празник. Това позволи на привърженици на 89-годишният Мугабе да присъстват на тържествената церемония. Тя се проведе на най-големия стадион в страната, който събира  60 000 души. Поканени бяха да присъстват 40 лидери от целия свят.

Церемонията се забави във времето заради съдебна жалба, подадена от основния му съперник на последните избори, Морган Цвангирай, по обвинения в изборни измами. Но Конституционният съд прекрати делото, заявявайки, че г-н Мугабе е преизбран чрез "свободни, честни и достоверни" избори.

Мугабе спечели с 61% срещу 34% за съперника му на 31 юли.

Премиерът в оставка и лидер на опозицията г-н Цвангирай заяви, че няма да присъства на церемонията по откриването, пише Би Би Си.

"Да очаквате Цвангирай да присъства на встъпването в длъжност на президента е все едно да очаквате жертва на грабеж да присъства на парти на крадеца", заяви неговият говорител, Люк Тамбориньока, цитиран от АФП.

Но въпреки политическото напрежение между двамата политици, на церемонията се усеща екзалтацията на събралото се множество и празничния дух. Безплатни газирани напитки и тениски с надпис "Мугабе безстрашен революционер" са раздаваха на пристигащите тълпи.

Един от трансперантите опънат на стадиона гласи: "Това е Африка срещу Европа, а Зимбабве е новото бойното поле“.

В САЩ и Великобритания изразиха загриженост във връзка с официалните резултати, които отчетоха ясна победа за Мугабе и неговата партия Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ).

Но от Африканския съюз заявиха, че няма ясни данни за нередности, за да бъде поставена од съмнение победата на Мугабе.

Движението за демократични промени (ДДП) на Цвангирай загуби две съдебни дела, свързани с  обвинения в измама в оспорваните избори от миналия месец.

След като се закле Мугабе ще застане на чело на страната за нов петгодишен мандат. В рамките на новата конституция, одобрена на референдум по-рано тази година той ще бъде в състояние да изкара още един мандат след това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА