Last news in Fakti

22 Август, 2013 14:47 2 266 2

АЕЦ "Фукушима" се превръща във все по-сериозен ядрен проблем

  • япония-
  • радиация-
  • аец фукушима-
  • радиоационни води-
  • ядрена централа

Нови течове в японската ядрена централа повишиха притесненията

АЕЦ "Фукушима" се превръща във все по-сериозен ядрен проблем - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Изтичането на радиоактивни води от японският АЕЦ „Фукушима“ е много по-страшно отколкото властите признават. Това заяви независим ядрен експерт пред Би Би Си.

Операторът на ядрената централа оповести в четвъртък, че са открити нови места с висока радиация в близост до резервоарите за съхранение на силно замърсена вода. Това повиши страха и тревожността от нови течове, които могат да превърнат аварията в бедствие, съобщава Ройтерс.

Съобщението идва след като японската електрокомпания „Токио електрик пауър“ (ТЕПКО) заяви тази седмица, че около 300 тона замърсена вода с опасно високи нива на радиация е изтекло от резервоар за съхранение.

При проверка, извършена след откриването на теча, високи показания радиация - 100 милисиверта на час и 70 милисиверта на час - са записани в долната част на два от резервоарите в друга част на централата, заявяват от ТЕПКО.

Изтичането първоначално бе регистрирано с първо ниво по международната седемстепенна скала INES за сериозността на ядрени инциденти. Сега обаче по преценка на японския ядрен регулатор то беше определено като трето ниво, което означава "сериозен инцидент".

Някои ядрени експерти са загрижени, че проблемът е доста по-страшен отколкото  оператора ТЕПКО или японското правителство са склонни да признаят. Те са притеснени от огромните количества вода, което се използва за охлаждане на реакторите на ядрената централа, които в момента се съхраняват на място.

Около 1000 контейнера за съхранение на вода са били построени от май 2011 до март 2013 г. на територията на Фукушима. Но се смята, че това е около 85% от капацитета и всеки ден допълнително се добавят 400 тона вода.

Международната агенция за атомна енергия към ООН (МААЕ) заяви в сряда, че разглежда ситуацията във Фукушима като "изключително сериозна" и е готова да помогне, ако бъде призована.

Китай заяви, че е "шокиран" да чуе, че замърсена с радиация вода все още изтича от централата, и призова Япония да предоставят "своевременна, подробна и точна“ информация.

Проблемите с атомната централа започнаха след силното земетресение и вълните цунами, които хвърлиха в ужас Япония на 11 март 2011 г. Тогава 160 000 души бяха евакуирани от района на АЕЦ „Фукушима“, който сериозно пострада. Това беше най-страшният ядрен инцидент след „Чернобил“ през 1986 г. и никой не знае как да се предяви на кризата към края си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 алкап

    0 0 Отговор
    i kak da q mahnat taq voda kato e radioaktivna s roboti li. Otgovor: ili nqkoi si riskuv jivota zima suma pari i umira ili vodata si izticha i tova e
  • 2 Velko Ivanov

    0 0 Отговор
    300-те тона са на ден. Водата си се излива и теченията я носят из целия океан - това се случва от както стана катастрофата - новото е единствено това, че съобщиха цифрата, но веднага се публикуваха називисими мнения, според които нивото на замърсяване в залива е толкова високо, че няма как да се обясни само с 300 тона радиоактивна вода на ден.
    Другият сериозен проблем е, че стотици пръти ядрено гориво стоят потопени в басейн на втория етаж на полуразрушена сграда и чакат още едно силно земетресение, за да направят цялото северно полукълбо необитаемо, според по-умерените прогнози.
Новини по държави: